Остров Занзибар, който е част от източноафриканската държава Танзания, изведнъж се превърна в любима туристическа дестинация. Причината: за влизане в страната дори не се изисква негативен PCR-тест. Към Занзибар се отправят и все повече българи. Директни чартърни полети отлитат от София за острова, а туроператори дори поискаха откриване на изборна секция там, тъй като стотици българи вече имат резервиран полет за началото на април, когато ще се проведат парламентарните избори.
Още в началото на пандемията президентът на страната Джон Магуфули отказа да въведе мерки за нейното ограничаване. Когато на 16 март 2020 година беше потвърден първият случай на Ковид-19 в страната, президентът Магуфули оспори резултата от теста. “Той каза, че средствата за тестване са произведени от западни компании и са програмирани така, че да дават положителни резултати”, разказва за ДВ Табит Якоб от университета в датския Роскиле. През май 2020 пък обясни, че Танзания била победила коронавируса с молитви. Паралелно с това източноафриканската държава залага на лечението с традиционни билки.
От декември насам обаче страхът в страната расте. Все повече хора умират в резултат от заболяване, наричано “остра пневмония”. Два случая на южноафриканския щам на вируса, за който се смята, че е по-силно заразен, бяха потвърдени през януари при датчани, връщащи се с полет от Танзания.
от ТУК
Не коментирам президента Магуфули, защото не ме интересува. Но какво трябва да мисля за нашенци, които рискуват да се заразят там и да донесат южноафриканския щам като армаган на близките си в България? А и не само на близките си, ако се стигне до там... Не знам, не мога да разбера такъв начин на мислене, честно.