COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 121 887
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 235
Някой знае ли в кои кабинети в Пирогов се правят ваксини с Модерна, за да се чака за изостанали дози?

# 20 236
  • София
На телефон 0882 48 03 34 вдига жена и казва, че номерът е грешен и изобщо не записват за ваксинация на него.

# 20 237
  • София
Великобритания ще зарази умишлено доброволци, за да тества доколко са ефикасни ваксините. Ще участват 90 внимателно подбрани доброволци на възраст между 18 и 30 години, които ще бъдат изложени на минимални количества от вируса. Ще се използва старият вариант на вируса, а не новите му версии.
- https://www.cbsnews.com/news/covid-human-challenge-study-united-kingdom/

# 20 238
Ново проучване разкрива колко ефективна е ваксината на Pfizer след първата доза

Ново проучване на ефикасността на ваксината срещу COVID от Израел стигна до заключението, че поставянето на Pfizer / BioNTech е до 85% ефективно след първата доза, пише кореспондентът на Sky от Близкия изток Марк Стоун.

Изследването, проведено от Медицинския център Sheba, най-голямата болница в страната, е публикувано в медицинското списание Lancet.

Болницата оцени ефективността на първата доза от ваксината Pfizer / BioNTech сред 7000 от нейните здравни служители.

Всеки от работниците получи първата си доза през януари и изследователският екип наблюдава 85% намаление на клиничния (симптоматичен) COVID-19 между 15 и 28 дни след удара.

Но критично е, че те също наблюдават ефикасност при асимптоматични пациенти.

Проучването установи, че всички инфекции, включително асимптоматични, са намалени със 75% след първата доза.

# 20 239
Може ли на прост език да го кажеш?

Грубо казано когато имунната ти система се сблъска с даден вирус той обучава В-клетките да произвеждат антитела към него. След известно време като се сблъскаш със същия но леко променен (мутирал) вирус имунната ти система започва да произвежда старите антитела, дори те да не са ефективни. Нещо по-лошо - В-клетките които са вече обучени да правят старите антитела "подтискат" В-клетките които са "девствени" и необучени, така че имунната система просто не може да се "обучи" към новите антитела. Това е напълно лаишки обяснено, естествено.

Точно това спомена и Георги Маринов, че имунният отговор към новите варианти може да не е толкова добър, колкото към оригиналния вариант заради "първоначалния антигенен грях". Ще видим как ще се развие нашата гонка с този вирус, но факт е, че ваксините изглежда не са този "сребърен куршум", който изглеждаха в началото и все още има множество подводни камъни. Всичко се преобърна след като видяхме колко бързо вирусът може да еволюира, в началото твърдяха, че няма да мутира толкова бързо, ама май не е така.

# 20 240
Аз да се похваля . В началото на декември се записах за ваксинация в службата . Оказа се че началника на отдела който взе списъка , изобщо не го предал "където трябва" , ами го бил изгубил . А аз всеки момент чакам да ми звъннат за ваксинация . Simple Smile

# 20 241
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Аз се чипирах, получих силен позив да си купя Windows. Други странични ефекти засега няма. Сега чакам на опашка пред офиса на Microsoft, бая народ има.

Шегата настрана, засега няма странични ефекти ама то има време.

EDIT - Забравих - дизастра зенека ми сложиха.

# 20 242
  • Буркина Фасо
ей ... няма справедливост в тая държава.
някъде няма ваксини, а в наше село има.
докарали са 5 , но нямало желаещи.
по местната ТВ търсят все едно че спешно трябвали кръводарители.

# 20 243
  • Бургас
🥼Всички българи, които искат да се ваксинират, да могат да го направят максимално бързо. Това възложих на министъра на здравеопазването професор Ангелов, на Националния оперативен щаб и на Ваксинационния щаб. Четвърта фаза от ваксинационния план ще бъде обединена с другите етапи. В болниците в страната ще бъдат създадени и „зелени коридори“, за да може процесът да бъде ускорен, включително и през почивните дни.

💉До края на деня ще получим доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина. Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини, а през месец март ще ни доставят около 500 000 дози. Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина -на компанията „Джонсън и Джонсън“. Осигурили сме достатъчно ваксини за българските граждани.

👉С масовата имунизация, с адекватното лечение, което нашите медицински специалисти осигуряват на пациентите, със спада на смъртността, няма да се налага въвеждано на допълнителни ограничения и рестрикции. Данните показват, че мерките са ни перфектни.

От Фейсбук на Бойко Борисов.

# 20 244
  • София
Щели по-внимателно да следят коя ваксина как действа при реално заразяване...

# 20 245
И от Пирогов пак има пост, но не смея да го сложа Simple Smile
Добре де, аз също съм за, но съм с алергии и астма и автоимунно, отивам да чета за дизастъра, защото май преглед никой не прави преди ваксинацията.

# 20 246
  • Бургас
А това е от вчера, за Бургас :

Общинските лечебни заведения в Бургас разкриха пунктове за тестване и диагностика на лица за наличие на болестта COVID – 19. Изследванията не се заплащат и се извършват с бързи антигенни тестове, отчитащи вируса SARS-CoV-2, който причинява заболяването, съобщават от Общината.

„По този начин искаме да предоставим по-лесен, бърз и безплатен достъп на хората в Бургас, които вече ще могат без притеснение и забавяне да проверяват здравословното си състояние“, заяви кметът Димитър Николов.

Всеки гражданин, който има съмнение за наличие на коронавирусна инфекция, може да посети един от четирите общински лечебни заведения – „Диагностично-консултативен център I“, „Диагностично-консултативен център II“, „Медицински център I“ и „Медицински център II“. В тях вече работят пунктове за безплатно тестване за коронавирус и всеки може да провери здравословното си състояние, а при положителен резултат да вземе навременни мерки за лечение.

Решението за откриване на пунктовете за безплатно тестване за К-19 в общинските ДКЦ-та и медицински центрове бе взето в края на миналата седмица, след заседанието на общинския противоепидемичен щаб, а резултатите от тези изследвания ще се качват в Националната информационна система за борба с COVID – 19.Четирите пункта в здравните заведения ще имат различно работно време, с което можете да се запознаете:

ДКЦ I
Бул. „Стефан Стамболов“ № 73
Работно време на пункта: 08.00 - 12.00 ч.
Етаж № 2, „Микробиология“
Без предварително записване

ДКЦ II
Бул. „Демокрация“ № 94
Работно време на пункта: 10.00 - 14.00 ч.
Кабинетът е до входа откъм бул. „Демокрация“
Регистратура: 056 820 145, 820 148
С предварително записване

МЦ I
Ул. „Хан Крум“ № 28 /бившата Втора поликлиника/
Понеделник, сряда, петък - 13.00 - 15.00 ч.Вторник, четвъртък - 09.00 - 11.00 ч.
Тел.: 056 842 001 /Регистратура/
С предварително записване

МЦ II
Ж.к. „Славейков“ /до 9-то ДГ/
Работно време на пункта: 13.30 – 15.30 ч.
Кабинет № 22 А, Етаж II-риТел.: 0884 145 704
Без предварително записване

# 20 247
И на мен ми дадоха някакъв телефон. На него " Разговорът не може да бъде осъществен " М-да.
Аз ще съм упорита, ще ходя на нюхам около Пирогов другата седмица, нека мине първата тълпа.
Хепи, слагай, какво лошо.

# 20 248
  • София
Ето поста на "Пирогов", преди да са го изтрили:

❗️За желаещите да се имунизират с ваксината на Oxford/AstraZenecа в един от петте пункта в Пирогов:
👥Възможност за имунизация имат лицата,  попадащи в една от четирите фази от имунизационния план
☎️Записване на място в един от петте ни пункта или на телефон:  0878253321 или 0700137
ℹ️ На място е необходимо да носите лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване.
ℹ️На територията на най-голямата спешна болница в страната функционират пет пункта за ваксиниране. Два са позиционирани пред главния вход на лечебното заведение, един в спешния приемен сектор (119 кабинет) и два в Медицинския център към Пирогов.
Ако имаме възможност, можем да поставим ваксина на желаещите и на момента. При много записани обаче, ще насрочим час за някой от следващите дни, за да не се получава струпване,   обясни пред журналисти доктор Силвия Чолакова, управител на Медицинския център в УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”

# 20 249
HAPPY, по-добре се консултирай с лекар, а не с интернет.

Общи условия

Активация на акаунт