COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 121 930
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 220
  • София
Вчера пред МВР болница беше панаир - пълно с мъже, предполагам че са полицаи, защото бяха на шарена възраст, имаше доста млади. Сутринта рано-рано се развива действието. Пред Пирогов не погледнах, сега видях в темата, че са разкрили пунктове, като минавам специално ще обърна внимание.

За децата и училищата явно много време, вътрешни борби, културни особености и политика отнема, за да се признаят очевидните неща, които съм сигурна, че лекарите знаят по дефиниция, щом ние, обикновените хора по пътя на логиката се досещаме от уроците по биология в училище.  Обаче защо трябва да става по трудния начин това признаване, че училищата не са някакво вълшебно място, в което вирус не вирее? Отричаха до дупка, нищо нямало в училищата, нямало болни деца и учители, а това, че през ноември се случваха разни неща беше фантазия. Сега излизат все повече проучвания за различните възрастови групи и че в училищата трябва да има мерки. Но дълбоко се съмнявам колко изобщо се спазват мерките по нашенско - естествено, че като се каже в училище, че ще идва екип да снима, изведнъж всичко става като по устав.

Някой назад писа, че позната са я ваксинирали с модерна, но може втората доза след осем седмици да е АЗ. Нямах намерение да питам, но явно като се явя за втората доза ще трябва да питам дали е файзерската втора доза. Не може да смесват ваксините, дано тази жена да не е разбрала.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 06:27 от Andariel

# 20 221
На тези "картончета" не е ли сложен стикер от направената ваксина?
Майка ми е ваксинирана в Англия и на "картончето" е залепен стикер с името на ваксината, партидния номер, дата.
Точно както се залепят стикери в имунизационния паспорт на кучето.
Това името, датата и следващото боцкане го имало написано на ръка, ама стикер няма, ни подпис, ни печат на заведение или каквото и да е.
Нека ваксинираните вече тук да напишат какво пише и има ли нещо залепено, подпечатено, подписано.
Лично съм питала хора подробно вече ваксинирани, нямат такова нещо. Картончето не съм го виждала, но са го гледали, прочитали подробно и описвали. Няма нищо такова и на мен изобщо не ми звучи нормално и отговорно.
На моето картонче има стикерче на АстраЗенека на мястото за партиден номер. Виждаше се как боравят с флаконите, нямаше нищо скрито. Подписи и печати няма на картончето. Документ ще получим след втората доза.

# 20 222
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Аз имам един тъп въпрос - на теория ако сега се ваксинира човек с АЗ, възможно ли е после есента да си сложи ъпдейтнатата на Pfizer? Или нормалната пак на Pfizer, но след няколко месеца?

По принцип при грипните ваксини няма значение миналата година каква е била и тази година каква ще е. От тази гледна точка не е ли по-добре да се ваксинира човек с каквото има, пък после като наближи есента и новата вълна да си сложи Pfizer - дотогава вече би трябвало да има достатъчно?

Поразтърсих се малко и мисля, че намерих отговор на въпроса си - който обаче не ми харесва никак.

Цитат
Original antigenic sin, also known as antigenic imprinting or the Hoskins effect,[1] refers to the propensity of the body's immune system to preferentially utilize immunological memory based on a previous infection when a second slightly different version of that foreign pathogen (e.g. a virus or bacterium) is encountered. This leaves the immune system "trapped" by the first response it has made to each antigen, and unable to mount potentially more effective responses during subsequent infections. Antibodies or T-cells induced during infections with the first variant of the pathogen are subject to a form of original antigenic sin, termed repertoire freeze.

The phenomenon of original antigenic sin has been described in relation to influenza virus, dengue fever, human immunodeficiency virus (HIV), and to several other viruses.[2]

This phenomenon was first described in 1960 by Thomas Francis Jr. in the article "On the Doctrine of Original Antigenic Sin".[3][4] It is named by analogy to the theological concept of original sin.

Should you get the first coronavirus vaccine available? A 60-yea … y have the answer

Специално в тази последната статия повече се притесняват дали ваксината ще е достатъчно добре тествана, но явно и OAS съществува като притеснение. Все пак си остава неясно до голяма степен Simple Smile

# 20 223
  • София
Може ли на прост език да го кажеш?

# 20 224
За децата и училищата\градините - не знам кой още вярва, че децата са защитени от вируса...

Отделно, че вчера мъжът ми подписа декларация при зъболекаря, че не само той, а и детето не е болно, не му е известно да е болно, няма симптоми и т.н.

# 20 225
  • София
За децата и училищата\градините - не знам кой още вярва, че децата са защитени от вируса...

Отделно, че вчера мъжът ми подписа декларация при зъболекаря, че не само той, а и детето не е болно, не му е известно да е болно, няма симптоми и т.н.

И какъв е смисълът от подписване на такава декларация?

# 20 226
....
Имам тест за антитела отпреди месец с доста висок тигър, написала съм го по- горе.Въпросът е че явно скоро ще мога да се ваксинирам през работодател, а в общия кюп не знам кога ще може и не искам АЗ.
И какъв е смисълът да се ваксинираш в такъв случай?
Всякаква логика и здрав разум ми се губи.
Заради тия изцепки не им вярват хората.

Какви изцепки и на кого не вярват?
И аз съм с антитела и искам ваксина.
Това изцепка ли е?
И аз не разбрах кое е изцепка. Както geizer е написала, очаква се ваксинационният имунитет да е по-дълъг. Най-вероятно ще изчакам, но не знам дали след 3-4 месеца все още желаещите за ваксина ще са малко и дали ще има нещо друго освен АЗ за масова имунизация.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 08:42 от TafTaf

# 20 227

Грубо казано когато имунната ти система се сблъска с даден вирус той обучава В-клетките да произвеждат антитела към него. След известно време като се сблъскаш със същия но леко променен (мутирал) вирус имунната ти система започва да произвежда старите антитела, дори те да не са ефективни. Нещо по-лошо - В-клетките които са вече обучени да правят старите антитела "подтискат" В-клетките които са "девствени" и необучени, така че имунната система просто не може да се "обучи" към новите антитела. Това е напълно лаишки обяснено, естествено.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 08:52 от idoru

# 20 228
  • София

Грубо казано когато имунната ти система се сблъска с даден вирус той обучава В-клетките да произвеждат антитела към него. След известно време като се сблъскаш с леко променен (мутирал) вирус имунната ти система започва да произвежда старите антитела, дори те да не са ефективни. Нещо по-лошо - В-клетките които са вече обучени "подтискат" тези които са "девствени" и необучени, така че имунната система просто не може да се "обучи" към новите антитела. Това е напълно лаишки обяснено, естествено.

Тоест, пак лаишки, може би няма смисъл преболедувалите да се ваксинират със сегашните ваксини, които борят вирус, с който са се срещали. А да се ваксинират с ваксина, адаптирана към нова мутация?

# 20 229
Това също, да. Но по-големия проблем е, че и новата модифицирана ваксина може да не им подейства. Естествено това, че аз съм го прочел някъде съвсем не означава, че нещата ще се случат така.

# 20 230
  • София
И аз лаишки, доколкото се обяснява цяла година към коронавирусите не се изгражда продължителен естествен имунитет, затова трябва ваксина. При нови мутации евентуално ще се поставя бустер есента, например.

Иначе чета тази сутрин гръмки заглавия как задържаме плато от 1000 случая дневно. Предполагам, че предизборно наистина всичко ще отвори и после да се оправя следващото правителство.

# 20 231
Скрит текст:
И аз лаишки, доколкото се обяснява цяла година към коронавирусите не се изгражда продължителен естествен имунитет, затова трябва ваксина. При нови мутации евентуално ще се поставя бустер есента, например.

Иначе чета тази сутрин гръмки заглавия как задържаме плато от 1000 случая дневно.
Предполагам, че предизборно наистина всичко ще отвори и после да се оправя следващото правителство.

И аз така ги виждам нещата.

# 20 232
  • на пъпа на Златията
Е, добре ,  някои  чакат "спутник"  но кога  ще се случи? След  100 г ли? Още си приказват и консултират.

https://ria.ru/20210210/vaktsina-1596901079.html

# 20 233
  • София
България е сред държавите, които много държат да пазят втората доза на Pfizer и Moderna. Страната ни е критикувана сериозно за това си решение от собствените си медици - членувам в една подобна група и там хулите към решението да пазим втората доза са невероятни. Как сляпо сме се доверили на производителя, как не ги мислим нещата, не сме били гъвкави, ваксинационният щаб били папагали... Явно най-накрая сме свършили нещо правилно.
Всеки имунизиран, който познавам, е видял ясно флакона, от който се изтегля дозата. По Nova допреди малко обясняваха и за картончетата, партидните номера, които се въвеждат, и прочее.

# 20 234
  • София
Току-що се свързах с посочените вчера тук телефони в Пирогов (точно 8.55 беше часът), почти веднага се свързах, два пъти даваше свободно, на третия вдигнаха със следната информация:
1. Засега ваксини ще се поставят само от Днес до Неделя. Дали ще стане ежеседмична традиция или ежедневна, още НЕ знаят.
2. Приоритетно се записват хора от 1-4 фаза. Няма да откажат и на хора извън тези фази, но с предимство ще са хората от фазите.
2. В момента имат само Астра Зенека и съотв. само тя ще се поставя този петък до тази неделя, без изключение.
Жената беше любезна да ме посъветва да позвъня пак другия петък, цитирам:  евентуално за по-добри новини.

Може би е трябвало и друго да питам, но не се сетих...

Общи условия

Активация на акаунт