COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 121 176
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 295
Смъртността на Швеция е сред по-ниските в Европа

Повечето страни в Европа са засегнати много по-силно от пандемията, отколкото Швеция, според неотдавнашна компилация на излишната смъртност през 2020 г.

- Циркулират митове, че Швеция ще бъде сред най-силно засегнатите срани от covid-19 в Европа. Имаше такива опасения до известна степен в края на първата вълна, когато Швеция беше обявена за "черната овца" в Европа, защото избра по-мек подход за борба срещу пандемията. Но сега виждаме, че Швеция е една от по-леко засегнатите страни в Европа, казва Фредрик Шарпентие Люнгквист , историк от Стокхолмския университет и автор на книгата „Коронапандемията на нашето време в историческа перспектива“.

- Около две трети от страните в Европа имат значително по-висока степен на излишна смъртност от Швеция, добавя той.

Излишната смъртност се изчислява чрез сравняване на броя на хората, умрели през годината в сравнение с предходните четири години, и е един от най-точните начини за изследване на това как дадено общество е засегнато, например, от пандемия.

- Това е стабилна мярка за изчисление, която дава възможност да се сравняват различни държави с подобни демографски данни. Собственото докладване на държавите за инфекция и смърт при covid-19, по същество е безсмислено, тъй като тестовете и критериите се различават толкова много.

Фредрик Шарпентие Люнгквист е събрал последните налични данни за излишната смъртност в Европа през 2020 г.
- Типично явление е, че страните, които са леко засегнати по време на първата вълна, получават много по-силен удар през следващата вълна. Области като Централна и Източна Европа се справиха добре с първата вълна, но бяха силно засегнати през втората вълна през есента и зимата. Сега след Нова година пандемията засегна тежко Ирландия, Португалия, Словакия и Латвия, които преди това бяха доста пощадени, казва Фредрик Шарпентие Люнгквист.

Скандинавски модел
Друг интересен модел може да се види в скандинавските страни, посочва той. По време на най-новите големи огнища на болестти - азиатският грип(1957), хонгконгският грип (1968) и тежкият грип през 1976 г. - Швеция, заедно с Дания, са засегнати много повече от Норвегия, Исландия и Финландия. Никой не е успял да обясни напълно на какво се дължи това. Сега това се случва и по време на тази пандемия. Според Фредрик Шарпентие Люнгквист възможни причини могат да бъдат много по-големите и сплотени градски зони на Швеция и Дания и по-тесният контакт с континента.

- Повечето казват, че Норвегия, Финландия и Исландия ще имат най-ниските нива на смъртност в скандинавските страни и всъщност в цяла Европа, когато пандемията приключи, казва Фредрик Шарпентие Люнгквист.

Превишена смъртност в Европа 2020
Разликата в броя на смъртните случаи през 2020 г. в сравнение със средната стойност за годините 2016–2019 във всяка държава.

Лихтенщайн: 20,8%

Испания: 18,9%

Полша: 18,7%

Словения: 18,5%

Италия: 17,4%

Белгия: 16,7%

Чехия: 16,6%

България: 15,1%

Обединено кралство: 15,1%

Швейцария: 13,0%

Малта: 12,6%

Литва: 12,3%

Холандия: 11,6%

Румъния: 11,1%

Австрия: 11,1%

Португалия: 11,0%

Словакия: 10,5%

Люксембург: 10,4%

Франция: 10,4%

Кипър: 9,2%

Хърватия: 9,1%

Унгария: 8,1%

Швеция: 7,6%

Гърция: 7,5%

Германия: 5,3%

Естония: 3,1%

Финландия: 2,7%

Исландия: 1,6%

Дания: 1,6%

Латвия: 0,4%

Норвегия: -0,4%

Източник: Fredrik Charpentier Ljungqvist, въз основа на данни от Евростат, Оксфордския университет и SCB.

Прави впечатление, че Гърция и Швеция, които са с по 10 млн.население, имат еднакъв процент излишна смъртност през 2020г., с разликата че Гърция е регистрирала половина по-малко смъртни случаи от коронавирус от Швеция през миналата година.

Та от 31 държави в горния списък, само 8 от тях имат по-ниска излишна смъртност от "черната овца" Швеция, чиято стратегия в редица чуждестранни медии беше определена като "пълен провал" и извършила "геноцид", отказвайки да налага локдауни; да налага комендантски часове; да затваря молове, ресторанти, магазини, дребни бизнеси; да затваря детски градини и училища до 9-ти клас; да налага маски; да затваря граници...

Ако шведската стратегия е "провал" и "има грях" (по Notaris), какво да кажем за 22-те държави в Европа от горния списък, които имат по-висока излишна смъртност от Швеция с все многократните локдауни, маски и останалите строги ограничения!? Изядоха ли тези държави и солта, и боя!? Та чий провал е по-голям!?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/M3jk9R/sveriges-dodstal-bla … de-lagre-i-europa

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 14:48 от Анонимен

# 20 296
  • Буркина Фасо
на практика излиза, че много малък % от народа ще се ваксинира. ако този малък % се приравни към 100%
тогава сметките са точни - голям % ваксинирани израелци от 1-2 млн. народ.[/color]
Много малък процент? Та те вече ваксинираха 50% - 4 милиона.
ваксинирали са 50 %, но от каква част от населението не съм чул?
те са 9 млн. народ. 70 и повече % са ортодоксални, които отпадат от ваксините. + тези отпадащи, за които не разбрах. излиза че около 6.5 - 7 млн. отпадат от ваксинация. остават около 2 млн. които може да се ваксинират. от тях 50% са го направили (както казваш). реално ваксинираните колко са?

# 20 297
Цитат
Ти сериозно ли? Я прочети пак какво съм написала.

# 20 298
  • София
Само да кажа, че Израел проведе много сериозна кампания по публично ваксиниране на ортодоксални свещеници и по пропаганда из крайно религиозните общности като ги убеди, че в тази ситуация е най-добре да загърбят вярата си в името на родината. При тях оцеляването на държавата е по-силен инстинкт от религията и се ваксинират на драго сърце.

# 20 299
Таис, къде са тези ваксинационни центрове? Аз търсих на страницата на МЗ и нищо не намерих.

# 20 300
  • Буркина Фасо
Цитат
Ти сериозно ли? Я прочети пак какво съм написала.
50 % от 9 млн. население са приблизително 4млн., да.
но 70-80 % от тези 9 млн. които отпадат от ваксиниране излиза, че остават едни около 2 млн.
явно не разбираш какво пиша. 
50% от цялото население е едно
50% от тези, които ще се ваксинират след отпадане на другите (70-80%)  е съвсем друго.
аз поне чувам че се споменава само за % ваксинирани израелци, но не и от каква част от населението.

# 20 301
Таис, къде са тези ваксинационни центрове? Аз търсих на страницата на МЗ и нищо не намерих.
Някой ги беше публикувал в темата онзи ден

# 20 302
Огнище на коронавирусна инфекция регистрираха здравните власти в средното училище „Николай Катранов“ в Свищов. Заразен е ученик от осми клас и учител на втори клас. На дистанционно обучение минаха 38-те ученици в двете паралелки в гимназията „Николай Катранов“. С положителен тест е и осмокласник от гимназията „Иван Момчилов“ в Елена, под карантина са неговите 23 съученици.  Увеличават се болните от Covid.
Ама как е възможно? Огнище на ковид в училище? Не може да бъде....те децата не пренасят вируса...

# 20 303
  • Варна
Баце искал, всеки ден да се ваксинират по 10 000 човека минимум . Ние имаме ли организация за такова нещо изобщо.
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/02/19/borisov-iska-vseki-jel … hil-na-den.480597

# 20 304
  • Буркина Фасо
Огнище на коронавирусна инфекция регистрираха здравните власти в средното училище „Николай Катранов“ в Свищов. Заразен е ученик от осми клас и учител на втори клас. На дистанционно обучение минаха 38-те ученици в двете паралелки в гимназията „Николай Катранов“. С положителен тест е и осмокласник от гимназията „Иван Момчилов“ в Елена, под карантина са неговите 23 съученици.  Увеличават се болните от Covid.
Ама как е възможно? Огнище на ковид в училище? Не може да бъде....те децата не пренасят вируса...
при 1 болен ученик и 1 учител за какво огнище говорим?
карантинираните може да не са болни. те са задължени да са доброволни затворници у дома.
това ми звучи все едно в нашия блок да има 1 положителен ученик на първия етаж и 1 по-възрастен съсед
от друг етаж. утре за огнище ли ще ни обявят ?
пп. всеки ден се срещаме с комшиите.

Баце искал, всеки ден да се ваксинират по 10 000 човека минимум . Ние имаме ли организация за такова нещо изобщо.
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/02/19/borisov-iska-vseki-jel … hil-na-den.480597

масово няма желаещи.
писах го преди. докторите ни имат 5 ваксини и чакат желаещите. каква организация още повече трябва да се направи ?

# 20 305
  • София
"Лечебни заведения и регионални здравни инспекции по области, в които да се открият временни имунизационни пунктове за осъществяването на имунизационната кампания" - ТУК

# 20 306
  • Варна

масово няма желаещи.
писах го преди. докторите ни имат 5 ваксини и чакат желаещите. каква организация още повече трябва да се направи ?

Недей сравнява "Буркина Фасо" със София или Пловдив , например Wink

# 20 307
  • София
До седмица-две май всички желаещи, поне в София и големите градове, ще имат възможност да се ваксинират или да се “боцнат”, както не знам защо ви кефи да му викате.
Тогава няма да има оправдания да има неваксинирани в темата.
Дали? Аз съм бременна и с пистолет в челото не можеш да ме накараш да се ваксинирам в момента. Това не значи, че не го обмислям за в бъдеще и не следя ситуацията. Сигурна съм, че има и доста други хора с хроничини заболявания да речем, които обмислят нещата и искат да мине малко време преди да вземат решение.

# 20 308
те са 9 млн. народ. 70 и повече % са ортодоксални, които отпадат от ваксините. + тези отпадащи, за които не разбрах. излиза че около 6.5 - 7 млн. отпадат от ваксинация. остават около 2 млн. които може да се ваксинират. от тях 50% са го направили (както казваш). реално ваксинираните колко са?

Вчера гледах снимка, на която се вижда как боцкат ортодоксален евреин. Почти 7 милиона ваксини са поставени в Израел, една част от които като втора доза.

Кой ти каза, че ортодоксалните отпадат от ваксинацията?

https://www.google.de/search?q=orthodox+jew+vaccinated&clien … w=375&bih=633

# 20 309
Ваксинирах се!  Дадоха ми ден за втората доза след два месеца, дано няма проблеми тогава.
Изпълняваха сутрешния списък, по телефона записваха часове за неделя, а ако някой от записаните не се появи- викаха от чакащите отвън. Поорганизираха се, макар че всичко е на мускули и благодарение на персонала и инициативността му, институционално е хаос.

Лекарите бяха много любезни, обясняват, ваксината е в самостоятелен флакон, не боли при поставяне. Предупредиха, че може утре да ме боли ръка и да вдигна температура.

Общи условия

Активация на акаунт