COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 879
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 715
Важно за хората, които сега се ваксинират, да не си помислите, че още утре и вече сте защитени, трябва да минат около 3 седмици за да се реализира ефекта от ваксината.

Иначе и аз да се похваля, баща ми вече се е ваксинирал във ВМА с Астра Зенека, за 1 час отишъл и се върнал, като междувременно си купил и хляб. Grinning  "Организацията е перфектна" - негови думи. Единствено не ти дават никакъв документ или нещо друго, но си оставяш телефона и те му казали, че ще му се обадят след 28 дена.

# 20 716
  • Там,където се събуждам щастлива.

Според мен това, което се случва в момента, може да се окаже най-правилното нещо.
Възрастните, които са пенсионери, ако спазват правилата и нямат досег с много хора, би трябвало да не се разболяват.

Така наречените млади, ходят на работа, имат деца и са икономически активни. Тяхното ваксиниране, ще подпомогне работата от офиса, връщането към нормалното на ежедневните дейности, ще спре разпространението. Нали част от "младите" разпространяваха без да боледуват и да са видимо болни.
Една ваксинация би решила това.

Лично мнение.

И майка ми и баща ми са пенсионери със заболявания както и свекърите. Не са виждали нито нас, нито децата поне 1 година и се пазят и си чакат часът записан при личния лекар, за ваксинация.

А аз не мисля, че е правилно това, което става. Прекрасно е, че има ваксини за желаещите, но те са малък процент отзоваващи се в болници. Трябваше да са рисковите и възрастните първо. Сега има такива, които имат настоятелни деца, които ги карат да отидат сега, но не всеки има такива. Васкината предпазва от тежко изкарване, но не и от спиране на разпространение. При нас много често помоленията се смесват (живеят заедно, баби гледат деца, деца гледат възрастни) и един неваксиниран възрастен е пак рисков.

В страницата на Фейса за Ваксините има много интересно мнение на лекарката, която взима дейно участие. Когато се осигури щит сред възрастните, чрез ваксината, вирусът ще започне да търси място на действие сред децата.

# 20 717
при мен се появи в електронното ми здравно досие поставената първа доза, пише вид на ваксина, номер, дата на първа доза, дата за втора доза, и кой ми я е поставил  (лекарят ми се представи, анестезиолог от реанимацията, дошъл да си почине малко като слага ваксини Simple Smile )

супер! Simple Smile

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 15:51 от antea

# 20 718
Беше ме обзел ентусиазъм днес, но като видях какви са настроенията в анкета към една голяма група  във фейсбук. Въпросът е: Бихте ли се ваксинирали срещу ковид? Коя от двете ваксини бихте избрали? "Не" - 2403( видях и някои познати с този отговор), "Да" 784( отново видях познати, но по-малко от тези с "не") "Категорично Не" - 600, "На този етап не" - 88 души. 28 души вече са ваксинирани, а някои искат, но ваксини нямало. Най-много искат Файзер и Спутник, след това е Модерна и накрая Астра Зенека. Поне оптимистичното е, че сякаш искащите да се ваксинират нарастват, но май няма да са достъчно те, като гледам големият брой нежелаещи.

# 20 719
Нали щеше да има пресконференция в 15,30 от МЗ или аз нещо не съм разбрала?

# 20 720
Я пък ти, какво електронно досие? Откъде го достъпваш и с електонен подпис ли става работата?

# 20 721
Вирусът вече се насочи към децата. Затова започна изпитание за действието на васксините за групата 12-18 г. Остава да се надяваме, че ваксинационният процес и за тях ще започне, преди да има тежки последствия. Единственото утешително доскоро беше, че децата са пощадени. Вече това се промени.

Относно много рисковите възрастни е най-добре да бъдат пазени, а не ваксинирани (лично решение за близък човек). Не помня името на потребителката, която работи в дом за възрастни хора в чужбина, но помня потреса й от внезапната смърт на 73 годишна резидентка. Допускам, че при много износен организъм дори поставянето на ваксина е непосилен стрес.

# 20 722

NOVANEWS

# 20 723
  • София

Има брифинг пред ВМА, тече в момента по Nova News.

# 20 724
във ВМА май не даваха точна дата за втора доза на никого, за АЗ казаха между 28 дни и 2 месеца да се явяват хората, един млад лекар обясняваше на едно семейство да дойдат към средата на април, на моето картонче записаха "след 28 дни"

с оглед данните, които днес сподели Adventurer, нищо чудно скоро и тук да променят втората доза да е след 3 месеца

Не мисля, тази информация я има още от края на декември, независимо кога е публикувана и съм сигурен, че им е казано, дори това нещо наречено НОЩ е направило препоръка за интервал до 10 седмици още в началото на февруари, но предполагам на базата на някакви сметки за количества. Те толкова си могат и тримата, не искам да ги коментирам по принцип, но не гледам и не чета наши медии и не знам какво са говорили, погледнах само набързо какво пише по сайтовете по въпроса.

Само пак да обясня още нещо, при клиничните изпитвания на ваксината на Оксфорд/Астра Зенека поради проблеми с доставките на ваксини в различни части на света се е стигнало до интервали между дозите от 4 до 12 седмици, това не е било планирано, просто е една от грешките в това изпитване. По-късно при последващи анализи са установили, че всъщност при интервал от 3 месеца резултатите са много по-добри като имунитет и ефикасност, което вече обясних подробно и което е логично, защото може да се дължи на имунната реакция към вектора, когато дозите са през по-малък интервал. Увеличаването на интервала между дозите няма нищо общо с пазенето на втората доза по принцип и не се прави по тази причина във Великобритания специално за ваксината на Оксфорд/Астра Зенека, а просто се търсеше решение след като варианта с половин първа доза нямаше как да ми мине през регулатор, защото е  много малко извадка, но беше индикация, че именно имунната реакция към вектора може да е причината за по-слабите резултатите, но може и други причини да има.

При всички положения, дори някой да препоръча интервал от 3 месеца, това не значи, че всички, които слагат ваксини ще го спазват и няма да си правят каквато им хрумне, ни сме си държава от третия свят по много "престижни" класации и дори с неграмотен простак начело...

Честито за Модерна-та, за теб точно се радвам определено!

# 20 725
  • София
Вече изпратих баща ми във ВМА, дано всичко стане бързо. Simple Smile
Лил, моля те дай инфо, като имаш. Четох 10 пункта във ВМА, всеки който иска. Не става ли лудница?

# 20 726
Я пък ти, какво електронно досие? Откъде го достъпваш и с електонен подпис ли става работата?
https://my.his.bg/login
с електронен подпис, да

# 20 727
  • Там,където се събуждам щастлива.
Вирусът вече се насочи към децата. Затова започна изпитание за действието на васксините за групата 12-18 г. Остава да се надяваме, че ваксинационният процес и за тях ще започне, преди да има тежки последствия. Единственото утешително доскоро беше, че децата са пощадени. Вече това се промени.

Относно много рисковите възрастни е най-добре да бъдат пазени, а не ваксинирани (лично решение за близък човек). Не помня името на потребителката, която работи в дом за възрастни хора в чужбина, но помня потреса й от внезапната смърт на 73 годишна резидентка. Допускам, че при много износен организъм дори поставянето на ваксина е непосилен стрес.

На много износен организъм ще преценява лекар. Смъртните случаи сред възрастните са по-скоро изключения, отколкото правило.
Пазене означава липса на контакт между млади и стари, да са изолирани. Това ли искаме за възрастните хора?

# 20 728
  • В заешката дупка
Хора от приоритетни групи като възрастните, примерно, остават без ваксини докато такива без приоритети се ваксинират.
Така изглежда. Близък с рак и още две заболявания на над седемдесет пита кога и с какво ще го ваксинират. Щели да му се обадят, а с какво - не знаели. Говоря за централен квартал на град Пловдив.

И аз имам примери. Родителите ми. Възрастни, баща ми с диабет. Искат да се ваксинират. В списък са включени уж от ЛЛ още преди месец.  Но няма как в момента. Не е ясно и кога. Провинцията.

Знам, че има четящи тук, на които не им пука какво става извън тяхното село, и то ако тях лично не ги засяга, но това е планът и прогнозите за ваксинацията в Исландия по групи:

Тъмносиньото са поставените ваксини. По-светлото планираните (доставките са сигурни). Най-светлото са очакваните/прогнозите за ваксинация. Ще се ъпдейтват при повече сигурност.

Първата група са директно на първа линия здравни работници. То не че в момента има активни случаи в болниците при нас, но декември и януари имаше и ваксинацията  в тази група вече е приключила.

Втори са други здравни работници, пак в контакт с ковид болни, правещите тестове и обслужващия персонал на възрастни (в домовете за възрастни и в частните им домове). Ваксинирането ще приключи в края на март.

Трета група: възрастните в обществени домове за грижи и такива, за които се полагат обществени грижат в личните им домове. Ваксинирани са вече.

Четвърта група: парамедици, бърза помощ, пожарникари и подобни. Очаква да се ваксинирането да приключи в началото на март.

Пета група: други работещи в здравната система.

Шеста група: хората над 90г възраст. Всички желаещи са ваксинирани вече.

Седма група: 80-89 г. Ваксинирането тече. Преди средата на март се очаква всички желаещи да бъдат ваксинирани.

Осма група: 70-79г. Планува се начало на васкинацията в началото на март.

Девета група: 60 - 69г. Прогноза за начало на ваксинацията в края на март.

Десета група: млади хора с рискови хронични заболявания. Прогноза за начало на ваксинация средата на април.

Единадесета група: учителите и др. работещи в социалната сфера (които не попадат в някои от горните групи). Очаква се да започне ваксинацията в началото на май.

Дванадесете групи: хора в затруднено положение в следствие на социални или икономически обстоятелства. Начало - май месец.

Всички останали: Начало - към средата на май.

Очаква се до края на юни в Исландия да се ваксинират около 190 000 души, което е малко повече от 50% от наслението.

# 20 729
  • Sofia
Дават ги по ON AIR на живо

Общи условия

Активация на акаунт