1. Имунитетът се сравнява по различни критерии, но не може да се каже кой е "по-добър". Най-важни аспекти са: потискане на имунитета, ефективност, дълготрайност, биологична и медицинска "цена". По тези критерии в таблицата ще видите, че:
- Вирусът потиска имунния отговор срещу себе си по твърде много механизми;
- Инфекцията е "нестандартизирана" среща с вируса, докато след ваксиниране имаме изклюително уеднаквен и ефективен имунен отговор;
- По дълготрайност двата вида имунитет могат да се сравняват, но важно е и качеството, а не само количеството;
- Цената, която плащаме, за естествено придобит имунитет е твърде висока.
2. Отне ми много повече време да направя това сравнение, освен това не претендирам да съм включила всички данни. Многократно бях питана за това сравнение. Надявам се сега става ясно защо не може да се отговори с няколко реда или в няколко минути ефирно време, още повече да е в достъпна форма за хора, които не се занимават с биомедицински науки.
3. Ако все още твърдите, че не сте разбрали кой е "по-добрият имунитет" или таблицата не отговаря на въпроса ви, то тогава е време да приемете, че материята е твърде сложна, за да я коментирате или разберете.
4. Прекрасна неделя!
Д-р Цветелина Великова, имунолог

https://www.facebook.com/velikovamd/posts/1586196435103165