COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 467
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 435
Да кажа също и че съм "впечатлен", че много хора са получили талончета с интервал от 3 седмици, което даже и в клиничните изпитвания не е правено, пък после разправяйте, че и най-лесната за приложение ваксина не можем да омажем... да бе, сигурно. Rolling Eyes

Потребителят pehoko съвсем резонно изрази опасения за организацията по ваксинацията, но бързо го затриха!

Иначе тук в Швеция всички ваксинатори минават кратък курс (къде присъствено в някоя болница, къде дистанционно) как да поставят РНК-ваксините, защото са малко по-специфични за приготвяне преди употреба, а не да ги смесват, друсат и думкат "джаста-праста". Моя приятелка е медицинска сестра и изкара 7-дневния курс за ваксинатор дистанционно към болница Sophiahemmet в Стокхолм.

https://sophianytt.se/artiklar/start-for-massutbildning-av-vaccinationspersonal/

# 21 436
  • Където морето целува небето...
В събота в Бургас даваха точно 10 седмици срок до втората доза от АЗ. Не знам къде са давали 3 седмици, но нали краткия срок беше за Файзер и затова ги "изтеглиха" за участниците в изборния процес.

# 21 437
Великобритания отваря всичко на 21 юни. Дотогава поетапно ще премахват различните ограничения. Сигурно има връзка с напредването на ваксинацията.

https://news.bg/world/angliya-otmenya-vsichki-ogranicheniya-ot-2 … ris-dzhonsan.html

И в Германия има подобен план, но без още да се говори за "всичко", макар да се планира и отваряне на ресторанти, хотели и масови мероприятия, но с ограничения.

# 21 438
  • София
Харесват ми тия планове за "отваряне на всичко" и "победа над вируса"! Ние в България, поне си знаем - играхме го тоя мач, когато "победихме" вируса миналия юни! Поне по думите на доц. Кунчев.

Усещам, че някои държави пак си правят сметки без кръчмаря, разбирай вируса или някой негов премутирал вариант Wink

# 21 439
  • на пъпа на Златията
Да кажа също и че съм "впечатлен", че много хора са получили талончета с интервал от 3 седмици, което даже и в клиничните изпитвания не е правено, пък после разправяйте, че и най-лесната за приложение ваксина не можем да омажем... да бе, сигурно. Rolling Eyes

Потребителят pehoko съвсем резонно изрази опасения за организацията по ваксинацията, но бързо го затриха!

Иначе тук в Швеция всички ваксинатори минават кратък курс (къде присъствено в някоя болница, къде дистанционно) как да поставят РНК-ваксините, защото са малко по-специфични за приготвяне преди употреба, а не да ги смесват, друсат и думкат "джаста-праста". Моя приятелка е медицинска сестра и изкара 7-дневния курс за ваксинатор дистанционно към болница Sophiahemmet в Стокхолм.

https://sophianytt.se/artiklar/start-for-massutbildning-av-vaccinationspersonal/

7 дни  учат мед. сестра да гозира една инжекция? Какво са учили в мед. училище?
Верно са подредени тия държави .

# 21 440
Харесват ми тия планове за "отваряне на всичко" и "победа над вируса"! Ние в България, поне си знаем - играхме го тоя мач, когато "победихме" вируса миналия юни! Поне по думите на доц. Кунчев.

Усещам, че някои държави пак си правят сметки без кръчмаря, разбирай вируса или някой негов премутирал вариант Wink

При нас няма планове за отваряне на всичко, защото всичко си е отворено. Освен ресторантите.
Не знам дали има друга страна с толкова скапани мерки.
Познати на хотел - били над 100 души в ресторанта.
Пандемия борим...

# 21 441
  • София
За картончетата обясниха, че са по-скоро за лична информация. Щели да звънят за втората доза - което ми се струва нормално, защото хората с по-дефицитните ваксини не могат да отидат където и да е, по което и да е време, и втората им доза да ги чака точно в този момент.
Но да видим дали ще звънят. Като гледам организацията досега - просто отлагат проблемите с няколко седмици.

Не ми се вярва да прозвънят всички на които трябва да се постави втора доза.
 Освен ако още от сега не назначат хора, които да вкарват информацията в някакъв масив и когато идват дните за втората доза да прозвъняват.
До сега видяхме, че РЗИ дори не успяваха да си следят тези под карантина. Не вярвам някоя сестра от болниците да звъни по телефоните да напомня за ваксината.
Поради тази причина беше по-логично ваксините да ги слагат ЛЛ. Сега остава на  отговорността на ваксинирания да се интересува кога и къде може да си постави следващата доза.   

# 21 442
Пост в групата Ваксини, който показва защо ЛЛ не ваксинират.
"За сведение на всички, твърдящи че  общопрактикуващите лекари не искали да ваксинират. Днес в РЗИ Варна имаше опашка от колеги с хладилни чанти. След доволно количество неразбории и разправии, администрацията отпускаше минимални количества ваксини и то не на всички явили се лекари. На мен от заявени преди седмица 160 пациента (вече 200 в актуалния списък) ми отпуснаха 2 (ДВА) флакона с 20 (ДВАДЕСЕТ) дози и то само защото колежка ми отстъпи любезно от своите. Същото е положението и в цялата страна, съдейки по сигналите, които се получават в нашите групи. Видно е че всички налични количества се насочват към имунизационните центрове по болници и ДКЦ-та. Явно администрацияна счита за по-ефективно да се редите като добитък на опашки в студа, отколкото да се ваксинирате с предварително записан час в отопления кабинет на общопрактикуващият ви лекар. Така че моля спрете с дивотиите на темата. Големият проблем не е в нашият телевизор. Благодаря!"

# 21 443
  • на пъпа на Златията
За картончетата обясниха, че са по-скоро за лична информация. Щели да звънят за втората доза - което ми се струва нормално, защото хората с по-дефицитните ваксини не могат да отидат където и да е, по което и да е време, и втората им доза да ги чака точно в този момент.
Но да видим дали ще звънят. Като гледам организацията досега - просто отлагат проблемите с няколко седмици.

Не ми се вярва да прозвънят всички на които трябва да се постави втора доза.
 Освен ако още от сега не назначат хора, които да вкарват информацията в някакъв масив и когато идват дните за втората доза да прозвъняват.
До сега видяхме, че РЗИ дори не успяваха да си следят тези под карантина. Не вярвам някоя сестра от болниците да звъни по телефоните да напомня за ваксината.
Поради тази причина беше по-логично ваксините да ги слагат ЛЛ. Сега остава на  отговорността на ваксинирания да се интересува кога и къде може да си постави следващата доза.   

Ощше при ваксинирането се въсеждат в система че са ваксинирани . Картончетата  са за  пациента да не забрави кога  да се яви. Дали ще си го напиша аз   няма  значение  Защо е необходимо   операторката допълнително   да си губи времето?

# 21 444
7 дни  учат мед. сестра да гозира една инжекция? Какво са учили в мед. училище?

От линка:

Старт за масовото обучение на ваксинационния персонал

Университетът Sophiahemmet сега започва обучение по ваксинация за лицензирани медицински сестри и лекари. Образование, което може да доведе до по-бързо ваксиниране на повече хора. Интересът е голям с регистрирани над 1200 участници още през първите дни.

- Това е първият път, когато толкова ясно и за кратко време отговаряме на необходимостта от национално предлагане на компетентност, което може да има пряк ефект върху обществото, казва Йохана Адами, ректор на Университета Sophiahemmet.

Заявленията за обучение по ваксинация буквално валяха през последните седмици. Участници се записват от цялата страна и се състоят както от отделни хора до цели дейности по грижи.

- Виждаме, че нуждата е голяма и ще продължим с обучението, докато е необходимо, и ще го актуализираме, когато бъдат одобрени нови ваксини. Имаме всички предпоставки да приемем още повече участници, продължава Йохана Адами.

Ако плановете за ваксиниране на пет милиона шведи срещу covid-19 преди лятото трябва да се осъществят, са необходими не само голям брой хора, които могат да извършват ваксинациите, но и че имат подходящите умения.

Официална компетентност
На този фон е разработено обучението по ваксинация на университета Sophiahemmet. Насочено е към лицензирани медицински сестри, областни медицински сестри, детски сестри и лекари. Обучението ще предостави официална компетентност за поставяне на различни ваксини срещу covid-19 в съответствие с разпоредбите на Националния съвет по здравеопазване и социални грижи.

Отговорен за обучението, е Хелена Хервиус Асклинг, главен лекар и доктор по медицина по инфекциозни болести в Университетската болница Каролинска, експерт по ваксини и бивш лекар по контрол на инфекциите. Тя е и един от лекторите в курса.

- С тази инвестиция целият процес на ваксинация в Швеция ще бъде улеснен и ще доведе до това, че повече хора ще имат възможност да бъдат ваксинирани по-бързо, казва тя.

Обучението по ваксинация е необходимо по няколко причини, не на последно място, защото ваксините срещу covid-19 са напълно нови, някои от тях специфични, които ваксини никой не е предписвал или прилагал преди.

- Обучението дава на участниците необходимите знания за работа с различните ваксини срещу covid-19, но също така и увереност и информираност, за да могат ваксинаторите да отговорят на въпросите на пациентите за ваксините срещу covid-19, ваксинацията и за самата болест, обяснява тя.

Разширени знания
Ева Лойдстрьом-Уолин е една от първите участнички в обучението:
- Много съм доволна. Обучението е на напреднало университетско ниво и ми даде задълбочени и актуализирани знания. Особено лекциите с различни експерти бяха интересни.

Като помощник главна медицинска сестра в отделението на Sophiahemmet, тя ще бъде практически ангажирана, когато болницата започне с ваксинации.

- Ваксинацията е много повече от това просто да поставяте спринцовката. Трябва да можем да отговорим на въпросите на пациентите за, например, странични ефекти и рискове, казва тя.

# 21 445

7 дни  учат мед. сестра да гозира една инжекция? Какво са учили в мед. училище?

Не си живял в Скандинавия затова ти е странно. За редене на краставици в супер маркет има две години обучение (уточнявам че за децата не го изискват).
По въпроса с ваксините, чета, че жени, които планират бременност е добре да отложат ваксината. Някой наясно ли е колко точно е редно да се изчака след ваксина- месец, два, пет? Или ако по- принцип някога смяташ да раждаш е по- добре да не се ваксинираш? Нещо не мога да намеря конкретно инфо.

# 21 446
  • София
По въпроса за митичните картончета - те май са си само за пациента.
Във ВМА днес - по разказ на приятеля ми (който е ЕМК, а не ЕЖК) - взимаш си картончето сам. Попълваш си трите имена и датата на първата доза. Партидният номер го диктува лекарят, който бие ваксината и си го добавяш на картончето. Втора дата - след 10 седмици, ще се свържат, на декларациите има телефон.
В крайна сметка някак си трябва да има регистър, как ги вкарват иначе тия бройки в портала...

# 21 447

В България почти не остана нещо затворено, какво остава да се отваря. Останаха едни заведения. Нито събирането вкъщи е било забранено...до 15 души можеха през цялото време да се събират в домашна среда. Та, общо взето ОК може би ще се отвори на нивото, на което е отворена България доста време. Пък....каквото сабя покаже. В крайна сметка не може да сме във вечен локдаун. Малко е като - Сития на гладния не вярва...ама наистина трудно се издържа да не се виждаш с приятели. И да ви кажа, не важи само за нас. В петък вечерта паркинга край вкъщи е пълен, понеделник сутринта 1/5 от колите ги няма 😀, та и на англичаните им тежи вече.

# 21 448
Потребителят Pehoko може ли да повтори за организацията.

# 21 449
По повод на курса за ваксиниране за медицински лица. В Нидерландия например почти никаква професия не можеш да упражняваш, ако не си изкарал съответния курс и изпит. Изключение са чистачките и общите работници в селското стопанство (никой местен не желае да работи това, а много емигранти нямат пари да плащат за курсове). Пример - дори да си хлебар, трябва да имаш тапия за това! Интересно как нашите баби и прабаби са месели без машини хляб и козунаци и са правели кори за баница, без да са изкарали курс и издържали изпит...

Общи условия

Активация на акаунт