COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 979
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 420
Не докато имат антитела. Ако отложат ваксинирането за момент на падане на антителата, ще имат по-дълга защита.

# 21 421
преди малко са публикували официална препоръка за срока на поставяне на втора доза АЗ - на 10-тата седмица

https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/44

Тоест тези, които са получили дата след един месец, всъщност трябва да бъдат отложени, така ли излиза...

# 21 422
  • София
Чудя се и аз. На моето картонче пише да ида след месец, ама май е по-смислено да си изчакам 10 седмици. Най-много да ми се скарат, че съм закъсняла Simple Smile

# 21 423
Сега ще задам сигурно тъп въпрос - двете дози еднакви ли са? В смисъл едно и също количество ли се поставя и двата пъти,  от кутията с ваксини с еднакви шишенца едно и също шишенце може да се постави като първа доза на един пациент, а на друг като втора?

# 21 424
Не съм се замисляла. Нали казаха по едно време, че ваксината е по-ефективна, ако първата доза е половинка.

# 21 425
  • София
В един момент ще се окаже, че в действителност нашите кадри по поставянето на ваксината не са подготвени дори за срока след който трябва да се постави втората доза на  ваксината . В един и същи ден на различни места дават различен срок за поставяне на втора доза. Не им ли се спуска информация централно, след колко време е подходящо да се постави втора доза? То излиза, че всеки си има свое мнение по въпроса.

# 21 426
преди малко са публикували официална препоръка за срока на поставяне на втора доза АЗ - на 10-тата седмица

По принцип на база на публикуваните данни, както и позицията на създателите на ваксината от Оксфорд, няма никакво основание интервалът да е по-малък от 12 седмици, за който са и най-добрите известни резултати до момента, но знам че у нас сякаш нарочно винаги се прави така, че да не се свърши нещо като хората, но не ми се коментира повече...

Нито един човек, които познавам и на който мога да повлияя няма да отиде по-рано от 12 седмици за втората си доза.

Да кажа също и че съм "впечатлен", че много хора са получили талончета с интервал от 3 седмици, което даже и в клиничните изпитвания не е правено, пък после разправяйте, че и най-лесната за приложение ваксина не можем да омажем... да бе, сигурно. Rolling Eyes

# 21 427
  • София
Сега ще задам сигурно тъп въпрос - двете дози еднакви ли са? В смисъл едно и също количество ли се поставя и двата пъти,  от кутията с ваксини с еднакви шишенца едно и също шишенце може да се постави като първа доза на един пациент, а на друг като втора?

Мисля, че още е рано за втора доза, не е минало достатъчно време от първата доставка на АЗ

Щом всички казват, че пред тях отварят шишенцето, следва да им слагат цяло шишенце.  Тези които ще отидат утре, могат да попитат, стига тези които ги слагат да знаят.

# 21 428
  • Другата България
Скрит текст:

По принцип на база на публикуваните данни, както и позицията на създателите на ваксината от Оксфорд, няма никакво основание интервалът да е по-малък от 12 седмици, за който са и най-добрите известни резултати до момента, но знам че у нас сякаш нарочно винаги се прави така, че да не се свърши нещо като хората, но не ми се коментира повече...

Нито един човек, които познавам и на който мога да повлияя няма да отиде по-рано от 12 седмици за втората си доза.

Да кажа също и че съм "впечатлен", че много хора са получили талончета с интервал от 3 седмици, което даже и в клиничните изпитвания не е правено, пък после разправяйте, че и най-лесната за приложение ваксина не можем да омажем... да бе, сигурно. Rolling Eyes
Аз това от петък го говоря, то излезе, че съм антиваксър....Blush
И не само това, още доста неуредици и противоречия има в подавана информация, един хаос и бързане, едно откриване на нови и нови пунктове, сякаш е най-важно количеството, а не качеството.
Да не говорим как се опулих като прочетох, че имало купчина картончета отвън и всеки можел да си вземе и да си напише...каквото си напише....абсолютно недопустимо според мен.
Ваксини има, засега, желаещи също, по-добре е да се правят внимателно нещата, за да не се създава недоверие у хората и подвод за хейт и за неща, които не са за хейт.

# 21 429
В момента в Пирогов са приключили, може аз да не съм разбрала нещо мислех, че и след пет. До колко часа ваксинират? Може да е коментирано, извинявам се.

# 21 430

Напълно еднакви са и двете дози.

# 21 431
В един момент ще се окаже, че в действителност нашите кадри по поставянето на ваксината не са подготвени дори за срока след който трябва да се постави втората доза на  ваксината . В един и същи ден на различни места дават различен срок за поставяне на втора доза. Не им ли се спуска информация централно, след колко време е подходящо да се постави втора доза? То излиза, че всеки си има свое мнение по въпроса.

Явно тази препоръка на НОЩ за десетте седмици представлява централната информация.

Гетов при Ризова току що изреди времеви диапазон за поставянето на втора доза и на Файзер и Модерна, и там не е заковано от производителя кога точно се поставя.

# 21 432
Отчитам се с първа доза АЗ. В провинцията, София обл. Отидох в 13 ч, имаше около 30 души, 2/3 на възраст 45-50-55+ докато дойде моят ред бяха минали 50 Мин. Мериха на всички кръвното, пулса и температурата. На всички даваха попълнени картончета. Дата за втора доза - 03.05. Малко ме боли мускула при усилие, извън това не чувствам нищо необичайно към момента, но така или иначе са минали само 4 часа. Едит: имам и екземпляр от приложението за информирано съгласие, с подпис на лекаря и попълнен национален референтен номер от регистъра за ваксини

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 18:36 от mellina.

# 21 433
в проучването, което сподели Adventurer онзи ден, си пише по въпроса за първата по-малка доза и защо се процедира сега с две еднакви дози

Цитат
In our interim analysis, we identified a higher efficacy in a subgroup analysis of those who received the low dose plus standard dose regimen.4
This finding is supported by the results of this analysis, although these findings are exploratory. With further data available, we show that the enhanced immunogenicity and efficacy with this regimen might be partly driven by the longer dosing interval that was a feature of this subgroup, further supporting the observation of a relationship between dose interval and efficacy in those who received two standard doses. The two standard doses regimen is preferred operationally because it is more straightforward to deliver the same vaccine for both doses and because there are more immunogenicity and efficacy data to support its use.

т.е. подозират, че ефектът от първата ниска доза е по-скоро заради по-дългия период, след който е поставена втора доза, и отделно - че е по-удобно чисто оперативно да се доставят две еднакви дози

# 21 434
За картончетата обясниха, че са по-скоро за лична информация. Щели да звънят за втората доза - което ми се струва нормално, защото хората с по-дефицитните ваксини не могат да отидат където и да е, по което и да е време, и втората им доза да ги чака точно в този момент.
Но да видим дали ще звънят. Като гледам организацията досега - просто отлагат проблемите с няколко седмици.

Общи условия

Активация на акаунт