COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 332
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 570
  • София
Не виждам нужда да се следят непрекъснато антитела при преболедувалите. На този етап случаите на повторно заразяване са изключение. Като станат повече, тогава може да се мисли.

Иначе - вчера при Цветанка Ризова проф. Илко Гетов изрично каза, че е морален въпрос тези, които са преболедували да не се ваксинират, а да отстъпят на неболедувалите, тъй като ваксините не са достатъчно.

# 21 571
  • София
Аз не съм го карала ( поне доколкото знам), но ако всичко е наред докрая на годината се надявам да съм се ваксинирала, сега просто няма как. В болницата, в която се следя също препоръчват да не се ваксинират бременни жени.

# 21 572
  • София
Аз вчера тичах да си правя тест за  количество антитела.Бях се засилила да се ваксинирам от работа предлагаха пфайзер.Минали са точно два месеца от положителния ми ПСР.И след разчетените резултати, които наистина са чудесни, личната ме посъветва да изчакам.Разумна жена , с всякакви аргументи и обяснения.Не ме отказва, просто съветва да изчакам.Аз пък драпам да се ваксинирам.Не съм го карала тежко , но  искам да имам своята нормалност е ежедневието.Искам да имам свободата да пътувам без ограничения( ако благоволят да приемат някакво единно решени по темата за ваксинираните).Та- случа и много. Ето- на мен ми се учудват  защо бързам като си имам чудни  антитела.Реших да изчакам още месец да речем.Непрестанно агитирам всички около мен да го направят

# 21 573
Непрекаралите го са най-смели.

Аз пък мисля, че са ужасени и затова са заели отбранителна позиция. И нищо чудно точно те да се наредят на някоя опашка за ваксина, нищо че дрънкат как нямало страшно. Честно, не знам на кой нормален му се боледува от вирус, за който още не се знае достатъчно и няма лечение. Правят се на интересни, ама си ги е страх.

# 21 574
Аз пък искам сърдечно да благодаря на съфорумката, която пусна тук линка за онлайн записване за ваксиниране в Цибалаб. Възползвах се, като си избрах удобно време, защото имам предвид споделените от вас реакции и неразположения. Ще ваксинират с АЗ там. Не мога да чакам ни списъци на работодател, ни ЛЛ при надигаща се вълна на заразата.
Къде ще е ваксинацията, в Централната лаборатория ли?
Ще бъде в Ив.Гешов - бизнес център Сердика. Май там им е централата.

# 21 575
  • София
"Имам познати карали вече ковид и хич не ги бърка как ходят на работа, как си пращат децата, те не били вече уязвими, ваксини не искат, бе чудо е." - току-що една такава персона ми вдигна кръвното. Най-страшното е, че е фармацевт. Изкараха коронавирус цялата фамилия - до един единствено със загуба на обоняние. Направиха си после тест - имат антитела като картинка. Сега не ще да чуе за ваксина, вредна била, нямало данни, можело да останеш без деца (или да ти окапят ръцете, знам ли)...
Гледам да не се изнервям, ама широко им около врата на такива хора. Баща ми, да ми е жив и здрав, има зад гърба си инсулт и две мозъчни операции + че е хиперторник. Сега си живее напълно нормално, но дали ако го пипне, ще го изкара само със загуба на обоняние и после ще си свирка и ще разправя, че ваксините са вредни?
Съжалявам, но има проблем с такива хора. Не съм за крайни ограничения, локдауни и прочее. Не виждам проблем ресторантите да отворят с мерки. Но виждам проблем в хора, които понеже са минали леко, и тотално са над нещата. Живи и здрави да са, но създават дезинформация. И пак казвам - споменатата жена е фармацевт, не е касиерка в супера!

Е, те имат антитела. Какво те бърка дали ще се ваксинират или не? Закарай баща си в зелен коридор. Ще го ваксинират без проблем.

# 21 576
Скрит текст:
Кои са всички останали - тези, които са преболедували тежко?
Тези,  които са имали симптоми, направили са пср, стояли са вкъщи 14 дни, пазили са близките си от заразяване,  получили са парите по болничния си след 2 месеца. Те ще се ваксинират. По мои впечатления.

А около мен всички непрекарали искат да се ваксинират и част от тях вече го направиха. Просто тия обобщения са ми странни.

Ние пускахме антигенни миналата седмица. Излязоха отрицателни, явно друг вирус сме прекарали. Сега чакаме да се оправим съвсем и ще се ваксиинраме.

П.С. Напоследък няколко човека "се изпуснаха" ,че са го прекарали. Идея си нямам защо крият и към момента на боледуване, че и месеци след това. Все едно е венерическо заболяване...И няма да се ваксинират... Минали са над 3 месеца.

# 21 577
  • Бургас
Моята ЛЛ (Бургас) започва да ваксинира от утре. Родителите ми са с час за четвъртък. На по 70 г. са, ще им сложат Астра Зенека.
Аз се записах, казаха ми че ще ми се обадят кога да отида.

# 21 578
Аз ще се ваксинирам с АЗ. Аргументите ми са, че с РНК ваксина досега не е преборена епидемия, а и бая четох за измененията на ДНК. Другото - струва ми се има търговска война срещу АЗ.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 13:21 от Не се сърди, човече

# 21 579
Хората, които са изкарали ковид вероятно ще се нуждаят само от 1 доза ваксина.

https://twitter.com/EricTopol/status/1359229698669113344

аз смятам това да го проверя емпирично при себе си - ще си изследвам антителата малко преди втората доза, за да видя дали и колко са мръднали, имам груба представа какво показваха непреболедували лекари като антитела след първа доза и какво след втора доза /mRNA ваксини, то все още няма поставени втори дози АЗ у нас май/ - бяха нещо от порядъка на 200-450 AU след първа и над 10000 след втора; аз тръгвам от ниво 95 AU или малко по-ниско даже вече и ще ми е любопитно доколко ще са се качили след първата доза, но някак се съмнявам да са надминали дори 1000; от друга страна доста чувствителна реакция проявявам сега след първата доза, сравнима с тази, която се докладва след втора доза, буквално изпитвам същите неща като през декември, когато съм се заразила, малко по-зле даже - с по-висока температура, болки в мускули, които тогава нямах, а вчера проявих и сърцебиенето и ускорен пулс, които тогава ми бяха най-отличителният симптом... но някакси механично да се приравня ефектът на "преболедуване=първа доза ваксина" за масовата популация на база медицински изследвания на 60 или 340 здравни работници, не е много правилно - по-добре би било да се установи някакъв универсален критерий какъв титър на антитела се приема за базово стабилен и ако някой го достигне с първа доза, тогава да се обмисля индивидуално дали има нужда от втора

# 21 580
Не мисля, че изкаралите заболяването са опасни за околните и трябва да се ваксинират на всяка цена. При всички болести, за които има ваксина, има и естествен имунитет след преболедуване, който е по-траен, няма логика точно коронавирусът да е някакво изключение. Също така съм убедена, че ваксинираните не разнасят заразата, след като изградят имунитет, в момента просто плашат хората, за да спазват мерките, а и се събират данни.
Изкарах ужасна нощ след ваксината, чувствам се като пребита, грипоподобни симптоми и температура. ММ след файзер имаше само болки в ръката и замайване, засега е само с една доза, втората се пада първата половина на март.
Но това, дето е казал Ангел Кунчев за секса между партньори, ваксинирани с различни препарати, ми оправи настроението 😅 Много е важно наистина да го знам!

Не при всички болести естествения имунитет е по-добър от ваксиналния. Да това е така при някои шарки, например морбили, но това не е така при тетанус, Hib, човешки папилома вирус, херпес зостер. За ковид вече се натрупват доста данни, че ваксиналният имунитет е по-добър от естествения.

# 21 581
  • София
Скрит текст:

Не при всички болести естествения имунитет е по-добър от ваксиналния. Да това е така при някои шарки, например морбили, но това не е така при тетанус, Hib, човешки папилома вирус, херпес зостер. За ковид вече се натрупват доста данни, че ваксиналният имунитет е по-добър от естествения.

Аз не мога да разбера как точно се натрупват данни за сравнение между ваксиналния и естествения имунитет, след като от естествения е минало максимум година, а от ваксиналния максимум 6 месеца. Както вече писах, спорадични са съобщенията за повторно заразяване. А какво ще се случва след масовата ваксинация, още не знаем със сигурност.

Кой е правил тези иследвания, може ли подробности?

# 21 582
За ковид вече се натрупват доста данни, че ваксиналният имунитет е по-добър от естествения.
Колко са тези доста данни при липса на дългосрочни проучвания?

# 21 583
Не смятам, че съм се прецакала, защото видиш ли през март вече можело да се избира ваксината..
И кой ми гарантира, че ще може, и кой знае за  кой март става дума, може и след месец да е. Това е много време...Ще стоя и ще чакам..
Лично аз исках Модрена, но смятам, че сега не е момента да избирам. Не съжалявам, въпреки бурната ми реакция, че съм се ваксинирала с АЗ.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 11:20 от Киф

# 21 584
Отказващите ваксината /не по медицински причини, а тези, които просто така са решили/ демонстрират едно арогантно - подигравателно отношение към онези, които искат да се ваксинират. И могат да надигат глас колкото си искат, че едва ли не никой не ще ваксини, обаче опашките по време на зелените коридори показват друго. И си мисля, че с напредването на времето групата им ще става все по-малка и по-малка, като накрая ще останат само крайните антиваксъри, които дори децата си отказват да ваксинират. Просто трябва да мине време, а и да има достатъчен брой и от другите две ваксини, за да могат хората да си избират каква ваксина да си сложат.

Общи условия

Активация на акаунт