COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 120 024
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 660
Какво значение има какво казва Мангъров. Дали от страх или нещо друго, нека се даде възможност на хората, които желаят да се ваксинират. А вече който слуша и вярва на Мангъров, то си е за негова сметка.

# 21 661
Какъв преглед се очаква да има преди ваксина?
Какво преглеждат при поставяне на други ваксини?
Явно е различно в различните центрове за ваксиниране. На мъжа ми и свекърва ми във II градска болница са измерилили температурата и кръвното преди имунизацията. Мене в болница "Лозенец" ме питаха за алергии и дали имам температура (макар че на входа на болницата се мери), кашлица и болки в гърлото. И в двата случая се изчаква на столовете в коридора 15 минути.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 13:04 от Bilyana14.

# 21 662
Искам да попитам ваксиниралите се с Астра Зенека - какъв срок за 2рата доза са ви дали? Свекърва ми се ваксинира вчера във ВМА. На картончето са й написали - 2ра доза след 28 дни. Аз навсякъде чета, че 2рата доза трябва да е след 10-12 седмици. Подозирам, че във ВМА до скоро за ваксинирали  с Пфайзер и никой не си е направил труда да инструктира ваксиниращите, за различните срокове за 2ра доза на двете ваксини.
10-та седмица е при мен.
В листовката пише между 4 и 12 седмици.

# 21 663
Дано, може да се каже, че от днес сме в трети пик. Дано да е натрупване от уикенда и ръстът на заболеваемост се заваби, за да могат ваксинираните да формират имунитет преди това.

# 21 664
Да допълня за ваксинираните колеги на майка, виждам, че се интересувате от странични реакции. Всички до един се чувстват зле и отпаднали след втора доза на Пфайзер, един си е останал вкъщи.

# 21 665
С Модерна като че слушам за по-малко странични реакции след ваксиниране. Може и да бъркам.

# 21 666
Да не говорим, че ЛЛ и гинеколожката ми категорично са ми казвали, че няма да ми сложат ваксина, когато съм бременна. А сега болница Надежда чак препоръча ваксините на бременните, което за мен граничи с абсурд.
Те лекарите с утвърдените ваксини не рискуват при бременни, а сега за Ковид, айде и бременните в кюпа.
Идва в повече това бързане и натискане и може да има обратен ефект.
Четете бе хора!
Цитат
Становище на МБАЛ „Надежда“ за ваксинирането на пациенти, планиращи бременност
Настоящoто изложение е насочено само към пациенти на болницата и има за цел да покаже нашите препоръки към тях. Разбирайки сложността на ситуацията в страната, ние не търсим дебат с официалните мнения по темата. Нашето становище носи препоръчителен характер и е продиктувано от нашата отговорност и дълг, които носим към пациентите си.
Ние ще препоръчаме на нашите пациенти да се ваксинират, защото смятаме, че ваксинирането ще съхрани репродуктивните способности при бъдещите родители.
Ето така като тръгне мълвата и после обяснявай, че нямаш сестра.

# 21 667
Четем, четем. Препоръчват ги и за бременни:
„нямаме никакви особени причини да смятаме, че ще има специфични рискове, които да надхвърлят ползите от ваксинирането при бременни“.
От тук: https://www.nadezhda.bg/novini/stanovishte-na-mbal-nadejda-otnos … -na-bremenni-808/

Честно казано, не виждам как ги препоръчват и за планиращи бременност, когато Файзер специално имаше в листовката дисклеймър и за това.

# 21 668
Радка Аргирова потвърди, че бременни могат да се ваксинират. Беше категорична, даже ядосана, че битува друго мнение.

# 21 669
  • Варна
Скрит текст:
Антителата след ваксина са в пъти повече, отколкото при преболедувалите тежко ковид, дори тук в темата пускаха снимки.

Трябва ли да ровя за линкове, в които светила във вирусологията и имунологията казват, че клетъчният имунитет е по-важен от антителата?
Значи да уточним. Не съм против хората да се ваксинират, ако искат. Но смятам, че е в полза на човечеството да даде шанс да се проучи колко трае естествения имунитет при ковид. Въпросът е принципен и е свързан не само с конкретната болест, но и с неспособността на съвременния човек да остави организма си сам да се бори с каквото и да е. Това е фундаментален проблем. Направиха ни напълно зависими от лекарства, хранителни добавки, ваксини и тем подобни продукти на фармацевтиката.
Оставянето на организма сам да се бори с болестите се нарича естествен отбор и не като да не е изпробвано през вековете, с известни на всички резултати. Определено не виждам никаква полза за човечеството.

Зависи от мащаба на разсъжденията ти - всъщност естественият подбор е част от еволюцията, ако го нямаше, най-вероятно човечеството също нямаше да го има. За всеки човек поотделно, естественият подбор няма как да е приемлив, особено за хората с недобро здраве. Но ползата за човечеството е неоспорима.

Както и да е, Клер имаше предвид нещо съвсем различно с коментара си - че е добре да не се ваксинират тези, които са изкарали ковид, за да се съберат реални данни колко дълго продължава естественият имунитет. Както и моралният аспект - преболедувалите имат имунитет, затова е по-добре да оставят малкото налични към момента ваксини за тези, които не са боледували.

Честно казано, аз, ако го бях изкарала, нямаше да се ваксинирам, защото не вярвам в това, че имунитетът, придобит след ваксиниране, е по-добър от този, придобит след боледуване. Антителата нямат никакво отношение, нормално е да намаляват и изчезват след време, но клетъчният имунитет си остава. По-важно е да се следи какъв процент от хората се заразяват отново и, ако, както досега, този процент е много нисък, няма нужда от ваксиниране на преболедувалите. Фармацевтичните компании, произвеждащи ваксини, естествено, че ще продължат да си настояват, че ваксини са необходими. Става въпрос за пари.

# 21 670
Teстовете на ваксините за бременни сега текат паралелно с тези на децата, докато няма официално резултати и становища от регулаторите е напълно безотговорно да се поставят.

# 21 671
  • София
Четем, четем. Препоръчват ги и за бременни:
„нямаме никакви особени причини да смятаме, че ще има специфични рискове, които да надхвърлят ползите от ваксинирането при бременни“.
От тук: https://www.nadezhda.bg/novini/stanovishte-na-mbal-nadejda-otnos … -na-bremenni-808/

Честно казано, не виждам как ги препоръчват и за планиращи бременност, когато Файзер специално имаше в листовката дисклеймър и за това.

От Щерев не ги препоръчват например. Как се решава кой източник е по-достоверен? Само безотговорна жена би се ваксинирала бременна за мен в момента.
P.S. Vrabcho, цитирах твоя пост заради линка.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 13:37 от sea.sea

# 21 672
https://www.hln.be/binnenland/je-kan-toch-op-voorhand-weten-welk … oftware~af28a73b/

Въпреки това можете да знаете предварително коя ваксина ще получите поради софтуерна грешка

Всеки, който потвърди своята среща онлайн за ваксинация срещу Covid-19, все още ще бъде показано коя ваксина ще бъде приложена. Правителството винаги казваше, че няма да разберете преди да стигнете до центъра за ваксинация. Агенцията за грижи и здраве не смята, че това ще насърчи пазаруването на ваксини.

jv 23-02-21, 06:53 Последна актуализация: 07:37

Pfizer, Moderna или AstraZeneca. Това има значение за някои хора, защото те вярват, че една ваксина е по-добра от друга. Има малко доверие, особено в AstraZeneca. Неправилно, според експерти като Пиер Ван Дам (UAntwerpen).

Правителството каза на населението, че в центъра за ваксинация се съобщава коя ваксина се инжектира по това време. Но поради грешка в софтуерната система можете също да знаете предварително, когато потвърдите или промените срещата си онлайн. Това потвърждение следва покана чрез текстово съобщение или имейл.

Joris Moonens, говорител на Агенцията за грижи и здраве, признава грешката в софтуера пред Het Nieuwsblad. „Софтуерната система автоматично показва вида на ваксината, което също беше изненада за нас“, казва той. Moonens добавя, че добре наблюдателните граждани също могат да видят от писмото си с покана коя ваксина ще получат. Защото това писмо съдържа две дати: една за първата и една за втората инжекция. Времето между двете дати се различава от ваксината до ваксината. Pfizer оставя три седмици между двете инжекции, Moderna четири и AstraZeneca дванадесет. Така че можете да изчислите под кой режим попада горната част на ръката ви.

Moonens не се страхува, че хората сега ще пазаруват за ваксини и следователно ще откажат една ваксина, за да получат друга. Гражданите все още не могат сами да определят това. В момента например в центровете за ваксинация се предлагат само ваксини AstraZeneca. Но обикновено не можете да изберете друго. „Всеки, който направи нова среща, по принцип ще се окаже отново със същата линия за ваксинация и следователно със същия тип ваксина“, каза говорителят.

# 21 673
  • София
Междувременно докато ние тука си спорим за и против, белгийското посолство е изпратило препоръка до всички техни граждани с регистрация в България да се ваксинират в т.нар. Зелени коридори.

# 21 674
  • София
Радка Аргирова потвърди, че бременни могат да се ваксинират. Беше категорична, даже ядосана, че битува друго мнение.
Тази Радка не е ли онази д-р Радка, която твърдеше, че английския щам го е имало в България още преди да се появи на Острова ?

Общи условия

Активация на акаунт