COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 576
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 675
  • София
Да допълня за ваксинираните колеги на майка, виждам, че се интересувате от странични реакции. Всички до един се чувстват зле и отпаднали след втора доза на Пфайзер, един си е останал вкъщи.
Колко са като брой ваксинираните колеги?

# 21 676
  • София
Да допълня за ваксинираните колеги на майка, виждам, че се интересувате от странични реакции. Всички до един се чувстват зле и отпаднали след втора доза на Пфайзер, един си е останал вкъщи.

И аз се включвам с трима ваксинирани колеги с Модерна. 2 дни с температура 38 градуса всичките.

# 21 677
Иначе всички са си тръгнали по-рано от работа, за учители става въпрос. Симптомите са ставни болки, треска, болки в очите,топли вълни. Една е получила и сърцебиене. Интересно ми е в тази тема има ли някой с втора доза на Файзър? Дали е имал странични реакции?

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 14:20 от Не се сърди, човече

# 21 678
Аз чух че за рнк ваксините били характерни странични реакции на втората доза, а за АЗ на първата. Дано някой с втора доза от рнк се включи да каже дали е така.

# 21 679
но какво толкова е страшно в тези реакции? Може ли ти като лекар да споделиш ?
За мен като лаик щом няма инвалидизирани, починали или с парези, нищо ненормално няма в няколко дни неразположение, което отшумява.
Трябва ли да се тревожим от тези реакции, които са описани в листовките на производителя?

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 14:20 от Не се сърди, човече

# 21 680
В Токуда доста бавни и опашката пред бариера на паркинг. Доста зле, ако имате часове да чакате. Нищо не направих аз.

# 21 681
Не са чак толкова страшни страничните реакции, да не говорим, че минават бързо. Единствено могат да създадат проблеми, ако имате някакъв ангажимент в този момент, а не се чувствате във форма, така че това е нещо, което можете да планирате предварително. Но температура, втрисане, мускулни болки, това са неща, които са ви се случвали много пъти досега, ще го преживеете. Много интересно как тези, които бяхме набедени за "хипохондрици" в темата се ваксинирахме без страх от реакциите, аз дори не съм пила лекарства, защото по принцип повече търпя на дискомфорт и болка.

# 21 682
В Токуда доста бавни и опашката пред бариера на паркинг. Доста зле, ако имате часове да чакате. Нищо не направих аз.
В Токуда с тоя паркинг са много зле. Аз почнах да избягвам цялата болница заради него. Че то иначе и няма навън къде да спреш.... Съветвам Ви да си запишете час, след трети март ще има такава възможност, а днес си записах час в Цибалаб за ваксинация, да видим там дали си спазват графика или поне приблизително.

# 21 683
Когато измерят високо кръвно на желаещ ваксинация какво следва?
Отказват ваксина и го пращат да се лекува, или му "свалят" кръвното и го имунизират?

# 21 684
  • София

Това може да и да  е пускано - Астра Зенека
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/02/02/anx_150842_bg.pdf

странно  пише за 8 дози в шишенце, а всички твърдите, че отваряш шишенцето пред вас

# 21 685
Д-р Симидчиев повдига интересни въпроси за разликите в ефективността на различните ваксини. В действителност ефективността на Астра Зенека, Johnson & Johnson, Новавакс и др.може да е намалена заради тестването в региони с новите мутации, за разлика от Пфайзер и Модерна.

Новините и публикациите в социалните мрежи създават "йерархия" в съзнанието ни, че има нещо като "добри" и "по-лоши" ваксини. Разликите между ваксините не са само на ниво имуногенност, но и на логистика, дозировка, достъпност и много много други фактори. Едномерна оценка създава проблем, защото кара хората да бъдат придирчиви и избирателни, често без достатъчно широк поглед върху проблематиката. Ако целта е бърза ваксинация на максимален брой хора за да се справим с вируса, това не е добрият подход. Твърде опростената (по някога до ниво опростачваща) комуникациуя за ваксините пренебрегва факти, като този, че ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson се изследваха, след като вече широко циркулираха нови варианти на SARS-CoV-2 в сравнение с Pfizer и Moderna. Това би могло да снижи малко резултатите. Подчертава се, че експертите в общественото здраве не са очаквали такива зашеметяващи резултатите на ефективност от mRNA-ваксините - около 95%. И след това е дошла реалността за AstraZeneca,  около 70% в зависимост от интервала и дозите. Например ваксината на Novavax e почти 90% ефективна, но не и в Южна Африка, където ефективността й намалява – и става около 60%, заради новия вариант на вируса. На J&J резултатът е 66%. Авторката на статията твърди, че ако тези резултати бяха се появили първи, светът щеше да тържествува, но тъй като идват след постиженията на Pfizer и Moderna, се възприемат минорно. А всъщност най-важното е ваксините да осигуряват превенция срещу тежко протичане на заболяването и смърт. И в този план разликите между ваксините не са съществени. Всички те работят! В статията се дава пример с обикновена болка в гърлото при тестовете с доброволците, която може да доведе до тест за Ковид, и ако той е положителен, това е статистически случай на "неефективност", а всъщност не е точно така. Защото целта е предотвратяване на хоспитализации...

https://www.facebook.com/alexander.simidchiev/posts/887003715466304

# 21 686
Когато измерят високо кръвно на желаещ ваксинация какво следва?
Отказват ваксина и го пращат да се лекува, или му "свалят" кръвното и го имунизират?
Мен ме боднаха. 140 на 90 ми беше кръвното.

# 21 687
  • София
Още едно проучване за естествения имунитет от днешните новини - от университета в Инсбрук, Австрия.

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/imunitetyt … -po-dylyg-6121859

# 21 688
Франция се притеснява от нова гореща точка на зараза - северният пристанищен град Дюнкерк. Степента на заразяване там е повече от 900 на 100 000 жители, така че сега се обмисля локално заключване. В понеделник акцентът беше върху Ница, където заразените са над 700 на 100 000. Там и в близките райони е наложено заключване през уикенда. За тези вълни се обвинява силно заразният английски вариант. Франция се опитва да избегне трета национална блокировка
    В Италия новото правителство, водено от премиера Марио Драги, удължи до 27 март забраната за пътуване между регионите на Италия, за да ограничи разпространението на вируса. Новият указ също така разширява ограничението за частни посещения: не повече от двама възрастни и деца под 14 години могат да посещават дома на друг човек
    Европейските министри от ЕС обсъждат как да облекчат настоящите гранични ограничения, които нарушават духа на свободно движение в ЕС. Европейската комисия се оплака от Германия за нейния граничен контрол, заявявайки, че те прекаляват. Но Германия е разочарована, че процентите на заразяване намаляват твърде бавно или изобщо не.
Белгия, Унгария и три скандинавски страни са получавали такива жалби преди това от комисията
    Чешкото правителство нареди носенето на маски за респиратор FFP2 от четвъртък в магазините и в обществения транспорт. Правителството ще разпредели милиони маски чрез "банки за храни" на хора, които не могат да си ги позволят. Те блокират повече частици от обикновените маски.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56166009

# 21 689
Четвърт от пациентите с COVID са претърпели косопад за шест месеца след инфекцията - проучване

Новото изследване разгледа 1655 пациенти в болница, страдащи от коронавирус в Ухан, Китай, между 29 май 2020 г. и 7 януари 2021 г.

Установено е, че 359 от тях са имали загуба на коса през първата половин година след заразяване с вируса.

Констатациите са публикувани в The Lancet и също така показват, че умората, задухът, световъртежът и болките в ставите са сред често срещаните дълготрайни симптоми.

Проучването също така разкрива, че 76% от пациентите страдат от поне един симптом шест месеца след като са ги имали за първи път.

Жените са по-склонни да изпитват дългосрочни симптоми, добавят изследователите.
SkyNews

Общи условия

Активация на акаунт