COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 017
  • 22 903
  •   3
Отговори
# 21 840
Току-що се връщам от Окръжна болница, София. Имаше 1-2 души преди мен, ваксинират с Астра Зенека, не се записват часове предварително. Дадоха ми картонче, не са ме преглеждали преди това, но може би възрастните хора ги преглеждат.

# 21 841
  • София
Днес отивам, че чак днес си издействах да ме пуснат по-рано от работа. Сякаш ще ходя на СПА, е*ати...
Не, не е с часове, отиваш и си минаваш по каналния ред. Всички споделят, че се минава много бързо и най-много време губят 15-те минути чакане след иглата.

# 21 842
Може би е добре на 1 стр. да се сложи списък къде и как (със записване или без) може да се ваксинира всеки желаещ.

# 21 843
Днес отивам, че чак днес си издействах да ме пуснат по-рано от работа. Сякаш ще ходя на СПА, е*ати...
Не, не е с часове, отиваш и си минаваш по каналния ред. Всички споделят, че се минава много бързо и най-много време губят 15-те минути чакане след иглата.
Хаха , е така е, да. А после ще се чувстваш първо като след билкова сауна, в следващия момент като след финландска сауна с предозиране, после като след парна сауна, ледена сауна и накрая ще скочиш в басейна с кеф. Пропуснах вибро и хидро масажа.
Пиши после !

# 21 844
Adventurer, благодаря за информацията, публикуваш твърде интересни данни. Не се ядосвай, ако не ги асимилираме от първо и второ четене изцяло (не всички умеем;) ). Доколкото се ориентирам обаче, нито една от одобрените ваксини не действа срещу ЮАР-ския (и бразилския) щамове, казано по народному, като хората?

Апропо, цифрите от днес показват, че вчерашните бройки не са от "натрупване" през уикенда, а съвсем реално случаите си скокнаха като бройка. Пък уж вече нямаше как да се повишават тоолкова случаите, щото всеки който познаваме го изкара тоа вирус....и мангъров е прав, че са го минали 70% почти -  да не посочвам авторите на цитата, нали....

Все пак най-вероятно ще пазят срещу тежко протичане и няма да се пълнят болниците, което не е малко, както вече си повтаряме. Иначе не всички животни... така де ваксини са създадени равни и някои ще запазят някаква ефикасност, но не достатъчна, за има да толкова сериозен ефект върху разпространението, колкото се надявахме. Целта сега е да се наблюдава и изучава по-сериозно развитието на вируса, за да може следващите ваксини да бъдат с по-широк обхват и да не са толкова зависими от вариантите, ще видим доколко ще се получи.

В по-дългосрочен план, бях написал един пост, който стана жертва на пладнешки грабеж (мани, мани, к'ви неща стават наоколо), за това, че науката не е от вчера и ако се инвестират достатъчно средства в идеи като тази за панвирусна ваксина, която да действа върху цели семейства от вируси,  можем да предотвратим бъдещи епидемии със средствата на модерната цивилизация, а не с методи от библейските времена.

Variant-proof vaccines — invest now for the next pandemic
https://www.nature.com/articles/d41586-021-00340-4

Колкото до "превъртането" на епидемиите, предполагам, че все нещо трябва да се бръщолеви "по телевизора", но те и в Манаус правиха подобни грешни сметки без там да е имало нищо близко до стаден имунитет като проценти и балончето (от дъвка Идеал) изтрая до следващата вълна, защото какво чух от един чужд телевизор ли беше или радио точка, то това вило "вълново заболяване"... така де.  Laughing

Едит: Става въпрос за различни мерни единици в двете листовки. Според Assessment Report на ЕМА 2.5x10 ^8 инфекциозни единици отговаря на  5х10^10 вирусни частици, така че е еднакво количеството.

https://www.england.nhs.uk/coronavirus/publication/information-l … cine-astrazeneca/

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/listovka-i-kratk … a-vaksinata-na-o/

Това горното на какво е отговор? Kъде е ставало въпрос за "количество" въобще?

Питам, защото няма нищо общо със разговора и не знам защо изобщо си го написала. Ваксината на Астра Зенeка се поставя само в две еднакви стандартни дози навсякъде по света, друг вариант няма (историята с половин дозата беше отхвърлена отдавна и не се прилага никъде, не е и ставало въпрос за това).

# 21 845
Зелено камъче, вчера разбрах за семейство, родителите и едното дете тежко болни, в болница. А другото дете лелята го водела на училище.
Смятам, че такива случаи трябва да се съобщават. Поне в училището, където се води детето. Поне хората да си знаят.

# 21 846
Скрит текст:
Гледам статистиката и се чудя аз в кой свят живея. Имам чувството, че съм в някой паралелен свят от вселената. В моя областен град няма и 400 души ваксинирани с две дози. Областен град... И не защото хората не искат, няма ваксини. София не е България, ВМА не е България.
Още от времето на комунизма София си беше привилегирован град. И сега го виждаме, че продължава същото положение. Хората живеещи в София - кеф им ВМА, кеф им Пирогов, кеф им ДЕНОНОЩЕН кабинет в Иван Рилски и да не изброявам още десетките места където могат да се ваксинират. А хората в провинцията естествено - кучетата ги яли.
При условие, че по всички телевизии се обяви, че в Иван Рилски има денонощен кабинет и няма опашки, не разбирам защо хората от провинцията не могат да дойдат на място и да се ваксинират. Или да докарат възрастните си роднини, за да бъдат ваксинирани. Отделно обявиха, че големите областни градове също ще открият денонощни кабинети. Какво ще им пречи да отидат до там? Всичко е въпрос на желание. Дори няма да им се наложи да отсъстват от работа.
ако денонощният кабинет беше в някое село и на софиянци им се налагаше да ходят до там щяха да ореват светилата.

Софиянци са свикнали да пътуват, защото повечето така или иначе си ходят по родните места. Да, сигурно щяха да мрънкат, но със сигурност това нямаше да им попречи да отидат и до Варна, ако искат да си сложат ваксина.
Всичко е въпрос на желание и организация. А ваксинирането не е маловажно, за да не може да се отдели време.

# 21 847
Еднократна доза ваксина Pfizer показва висока ефективност.

https://www.irishexaminer.com/world/arid-40231508.html

"Едина доза от ваксината Pfizer намалява шанса за прием в болница и смърт от Covid-19 с повече от 75% сред хората над 80-те години, според реалните данни на Public Health England (PHE)."

"Новите данни установиха, че Pfizer jab е също толкова ефективен срещу варианта на Kent на коронавирус, колкото и срещу оригиналния пандемичен щам. "

"Експертите все още събират данни за ефективността на ваксината Oxford / AstraZeneca и ще публикуват тези резултати, когато са налични.Но ранните доказателства сочат, че оксфордският удар също предлага "добро ниво на защита", се казва в изявление на PHE".

"Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза: „Този основен доклад показва, че ваксините работят. Изключително обнадеждаващо е да видим доказателства, че ваксината Pfizer предлага висока степен на защита срещу коронавирус.
„Ваксините спасяват човешки животи и затова е жизненоважно да пуснем програмата за ваксини възможно най-бързо и възможно най-много хора да бъдат ваксинирани."

Скрит текст:
Едина доза от ваксината Pfizer намалява шанса за прием в болница и смърт от Covid-19 с повече от 75% сред хората над 80-те години, според реалните данни на Public Health England (PHE).
Д-р Мери Рамзи, ръководител на имунизацията в PHE, каза, че това е в „долния край на прогнозата“ и спадът в приемането в болница и смъртта се смята за още по-дълбок.

Отделно проучване установи, че ударът Pfizer / BioNTech предлага и висока степен на защита за по-младите възрастови групи.
Сред над 80-те години, данните от теста на Covid за повече от 12 000 души откриват най-малко 57% защита срещу коронавирус 28 дни след ваксинация с еднократна доза Pfizer, нараствайки до 88% след втора доза.
Сред тази възрастова група също се смята, че има поне 75% защита срещу тежко заболяване.
Рискът от необходимост да отиде в болница е бил с 41% по-нисък сред възрастните хора, които са били ваксинирани, в сравнение с тези, които са били неваксинирани, докато рискът от смърт е бил поне с 57% по-нисък.
Като цяло ваксината намалява с повече от 75% шанса да отиде в болница и смърт, каза PHE.
В отделно проучване PHE разгледа данните на повече от 23 000 здравни работници на възраст 65 години и под 104 болници в Англия, които са получили поне една доза от ваксината Pfizer / BioNTech.
Установено е, че тези, които получават еднократна доза от ваксината имат поне 70% по-малък шанс да се заразят с коронавирус 21 дни след ваксинацията, нараствайки до 85% след втора доза.

Експертите все още събират данни за ефективността на ваксината Oxford / AstraZeneca и ще публикуват тези резултати, когато са налични.

Но ранните доказателства сочат, че оксфордският удар също предлага "добро ниво на защита", се казва в изявление на PHE.

Новите данни установиха, че Pfizer jab е също толкова ефективен срещу варианта на Kent на коронавирус, колкото и срещу оригиналния пандемичен щам.
Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза: „Този основен доклад показва, че ваксините работят. Изключително обнадеждаващо е да видим доказателства, че ваксината Pfizer предлага висока степен на защита срещу коронавирус.
„Ваксините спасяват човешки животи и затова е жизненоважно да пуснем програмата за ваксини възможно най-бързо и възможно най-много хора да вземат удара.
Това ново доказателство показва, че ударът ви защитава и защитава хората около вас.
Важно е да видим възможно най-много доказателства за въздействието на ваксината върху защитата и предаването и ще продължим да публикуваме доказателства, докато ги събираме.
Докато пускаме джаба, жизненоважно е, че хората продължават да играят ролята си в защита на NHS, придържайки се към правилата.“

Д-р Рамзи каза: „Това е сериозно доказателство, че ваксината Pfizer / BioNTech спира хората да се заразят, като същевременно защитава случаите срещу хоспитализация и смърт.

„Ще видим много повече данни през следващите седмици и месеци, но трябва да бъдем много насърчени от тези първоначални констатации.
„Но защитата не е пълна и все още не знаем доколко тези ваксини ще намалят риска от предаване на Covid-19 на други.
"Така че дори да сте били ваксинирани, наистина е важно да продължите да се държите така, сякаш имате вируса, да практикувате добра хигиена на ръцете и да оставате вкъщи."
Въпреки че не е посочена цифра за ефективността на ваксината Pfizer за намаляване на предаването на вируса, изследователите, които стоят зад проучването в здравеопазването, заявиха, че ще намалят предаването.
В това проучване 84% от участниците са жени, 89% са бели и 86% са били в роля, при която са се занимавали директно с пациенти.
Една четвърт (26%) от участниците са с докладвано медицинско състояние, като най-често се срещат астма, затлъстяване и диабет.
Изследователите казват, че има по-ниско усвояване на ваксината сред някои групи, включително тези от етнически произход на малцинството.
Но те заявиха, че в проучването не са открити спекулации с високи нива на колебливост на ваксините сред здравните работници, като почти 90% от хората са получили поне една доза ваксина.

# 21 848
  • на пъпа на Златията
Само вчера  са направени около 17 000 ваксини! Като чета тук колко са улучили опашки и са се отказали е могло да бъдат и повече.
.
Увеличават се и броя на тестовете. Хората които са го прекарали по всяка вероятност си проверяват антителата, за да  да си видят имунитета? Тук зачестяват съобщенията че за 3 месеца антителата   след боледуване рязко намаляват?
Това за реваксинацията от 3 до 14 седмици предполагам  че е свързано и с доставките  на ваксини .
Кое ли е по добро?
По рано или по късно?

# 21 849
  • ВАРНА
Бойко Борисов пред медии тази сутрин:
Отваряме ресторантите и хазартните зали на 1 март твърдо!  
  - Дискотеките на 1 април.

Да припомним:
 Ресторантите са затворени от 27 ноември и ще отворят на 1 март. 3 месеца и половина затворени.
 Дискотеките са затворени от 27 ноември и ще отворят след 31 март - 4 месеца и половина затворени.

# 21 850
Дори и аз който мисли да се записва за Модерна разбрах, че АЗ се смята за добре да се слага около 10-12 седмици след първата доза.
Аз все още клоня, че ще чакам приложението и вероятно ще заявя ваксината която си сложи и 80 годишния Антъни Фаучи.

Това с отварянето на ресторантите е много глупава идея според мен и без тях последните дни яко вдигаме случаите, явно пак искат да стигнат 40% положителни тестове и препълнени болници.
За нощните заведения пък съвсем.

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 11:25 от 0001

# 21 851
Извинения, може да е писано, но да питам - във ВМА целодневно ли ваксинират всички желаещи без разлика на фази и предварително записани фирми? Че нали имаше някакво инфо, че до 17 фазите, а после за масовата публика.
Искам да закарам утре сутринта баба ми да не се мъкне по таксита, та да знам дали могат да боднат и мен по същото време.

# 21 852
  • София
Мисля, че във ВМА през целия ден могат да се ваксинират всички желаещи в и извън фазите.

# 21 853
  • София
За ВМА ми казаха, че след 13 часа е за всички. Преди това имало хора по списъци.

# 21 854
  • София
Цял ден има "зелен коридор" във ВМА, приемат всички, само с лична карта. Има и столове, където възрастните могат да седнат, докато чакат. Вчера към 14 ч. пред залата чакахме не повече от десетина минути, двама-трима човека имаше преди нас. Става бързо, защото има много столове за ваксиниране и едни влизат, други излизат.

Общи условия

Активация на акаунт