COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 427
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 320
Е просто нямам думи, толкова много хора споделят, че възрастните им роднини не желаят да се ваксинират. Гледах по новините проучване - най-голяма част от групата, която отказва да се ваксинира, са възрастни хора. И какво стана, много призиви за мерки, за да пазим възрастните, а когато дойде някакво решение (по принцип, сега знам че няма ваксини) те бият отбой!

# 22 321
Още един известен имунолог говори за предимствата на ваксиналния имунитет срещу ковид в сравнение с естествения имунитет.
Скрит текст:
Проф. Радостина Александрова обяснява, че някои вируси "имат уникална система да се крият от нашия имунен отговор, да крият своите белтъци, които нашата имунна система разпознава, или да продуцират фактори, които подтискат имунната система. Когато на нашата имунна система е представена точно структурата, срещу която тя трябва да изгради имунен отговор, и тази структура не е скрита, няма как да бъде скрита, няма ги онези фактори, които помагат на вируса да подтиска имунния ни отговор, сама разбирате, че ваксината може да бъде много по-ефективна. Типичен пример в това отношение е ваксината срещу човешкият папиломен вирус, който в естествени условия много слабо може да провокира имунния ни отговор. Но ваксината, която съдържа точно структурата, която провокира имунен отговор, която не съдържа тези фактори, които помагат на вируса да бяга и да подтиска имунната ни система, си върши перфектно работата."

https://bntnews.bg/news/prof-radostina-aleksandrova-ideyata-na-v … 1097209news.html?
Използването на ваксиналния имунитет срещу ЧПВ като аргумент за предимствата на ваксиналния имунитет срещу ковид е отличен пример за една елементарна логическа грешка, наречена false analogy.
На какво се базира това твърдение? На Проф. Александрова, която е вирусолог ли да вярваме или на подхвърлено в бг-мама мнение? Simple Smile
Има твърдения в коренно различната посока. Не от БГ мама. От лекари, от учени и най-вече от теорията.
В последната година медицинските нелепици станаха повече от конспиративните теории. Незнам дали някои хора, няма да ги е срам след години. Все едно не са учили медицина никога.

# 22 322
Супер изненадана съм от нежеланието на толкова възрастни да се ваксинират. Около мен всички искаха и това ме е оставило с погрешно впечатление, малък ми е балона от близки хора явно.
Но вчера колежка ми разказваше как планира да пътува до селото на баба си, за да я закара на ваксина, но трябвало да е тайно от майка й, учителка в голям град.

Защо си изненадана? Франция, Белгия, Германия, Австрия разрешават ваксиниране с Астра Зенека само на хора под 65 т. Т. е. от 18 до 64 годишни. Испания и Италия - за хора под 55 т. Швейцария не даде изобщо одобрение, освен ако нещо се е променило последните дни. Изнесоха се данни, че само 4% от доброволците, участвали в изпитването на ваксината, са били на възраст над 70 г.
А за твоята колежка... оставам безмълвна. Тайно ще кара баба си на ваксина. ЛЛ на жената знае ли, сто процента ще има и хронични заболявания, дали са се допитали до лекуващи лекари? Ако бабата вдигне по нощите 39-40 градуса температура, колежката ли ще нощува при нея? Или женичката сама ще се мъчи? То бива безотговорност и простотия, ама... Напълно отвратена съм, дано бабата се допита до дъщеря си.

# 22 323
  • София
Кунчев какви ги приказва? Кое е вярно - ваксинираните защитават себе си от тежко боледуване или ваксинираните не са носители и разпространители .....
Учените по цял свят, с екипи и подекипи зад гърба си, още нямат еднозначно и ясно мнение по въпроса, да не би доц. Кунчев да е получил просветление, та да знае? Нещо подобно на изказване му юни м.г., че с вируса за 2020 приключихме?

# 22 324
О, аз не критикувах твърдението на професор Александрова, а начинът, по който то беше използвано от ЛилиМ като аргумент. Мислех, че е станало ясно, защото за да се схване това е нужно IQ не повече от 60.
Извинявай, явно моето е под 60, защото продължавам да не мога да разбера какво и кого точно си критикувала. Поста на Лили е с цитат на вирусоложката. Не Лили е писала за ваксината за ЧПВ, а самата вирусоложка.
Ми кАжи си, че  Лили ти е трън в очите, щото не можеш да и стъпиш и на малкия пръст, та да те разбЕрем.

# 22 325
  • София
Не знам как и колко пъти тези хора ще застават с лицата си, с имената си! Толкова малко ли струва името му за самия него?

# 22 326
  • София
Скрит текст:
Супер изненадана съм от нежеланието на толкова възрастни да се ваксинират. Около мен всички искаха и това ме е оставило с погрешно впечатление, малък ми е балона от близки хора явно.
Но вчера колежка ми разказваше как планира да пътува до селото на баба си, за да я закара на ваксина, но трябвало да е тайно от майка й, учителка в голям град.

ЛЛ на бабата знае ли? Защото, ако не знае, поведението на колежката ти е изключително безотговорно.

# 22 327
  • sofia
Аз не приемам да има рестрикции за неваксинирани, при положение, че няма ваксини за желаещите да се ваксинират. За избор да не говорим...
Вчера четох още нещо, което ме притесни. Много малък процент от учителите са ваксинирани с втора доза. По тази причина, заболелите учители се увеличават. С какъв акъл ги пратиха в клас, при положение, че са незащитени?!?

# 22 328
  • София
След първата доза също има защита, но зависи преди колко време е бита.

# 22 329
  • София
Не знам как и колко пъти тези хора ще застават с лицата си, с имената си! Толкова малко ли струва името му за самия него?
В момента и по-скоро последната година К и К са повече ТВ звезди, целящи да успокоят народа, отколкото занимаващи се с академичната страна на въпроса. И това не е лошо, лошото е, че едва ли имат мащабни екипи зад гърба си, които да изследват, анализират и събират сериозна информация, дори от случаите само в Бг. Съмнявам се, че и държавата отделя някакъв кой знае какъв ресурс.

# 22 330
О, аз не критикувах твърдението на професор Александрова, а начинът, по който то беше използвано от ЛилиМ като аргумент. Мислех, че е станало ясно, защото за да се схване това е нужно IQ не повече от 60.

Спри да си измисляш. Цялото интервю на проф. Александрова е за ковид, ваксините и имунитета, като примера за ЧПВ е даден в този контекст. Откачи се от моите мнения, благодаря.

# 22 331
  • София
За да има учители, които все още не са получили втора доза, значи са се ваксинирали с първа доза в средата на февруари. Молиха ги да се запишат в списъците, те се чудиха. Това още през декември. Постоянно се актуализират списъците, стига директорът да си е на мястото.

# 22 332
За съжаление, Лили, ще се закача за твоите мнения, въпреки настоятелната ти молба, по простата причина, че мненията ти са крайно манипулативни и неиздържани както от логическа, така и от научна гледна точка. Не можеш да цитираш мнение на вирусолог в подкрепа на твърдение за имунна защита по следните причини:
1. Това мнение се отнася до имунната защита срещу ЧПВ. Използването му като аргумент относно имунната защита срещу ковид е пример за фалшива аналогия.
2. Вирусолозите не са специалисти, които разбират от имунология. За тази цел има едни хора, за които вярвам, си чувала. Наричат се имунолози.
3. Цитираното от теб мнение на проф. Александрова е хипотеза, а хипотезите не са аргументи, защото те тепърва подлежат на доказване.

# 22 333
Извинявай, явно моето е под 60, защото продължавам да не мога да разбера какво и кого точно си критикувала. Поста на Лили е с цитат на вирусоложката. Не Лили е писала за ваксината за ЧПВ, а самата вирусоложка.
Ми кАжи си, че  Лили ти е трън в очите, щото не можеш да и стъпиш и на малкия пръст, та да те разбЕрем.

Е това беше много смешно Grinning ти познаваш ли ги въпросните потребители, че да кажеш кой къде може или не може да стъпи Grinning Не оспорвам интелектуалните способности на Лили, защото не я познавам, но по принцип за търсенето на инфо в нета по дадена тема и постването й във форума не трябва да си Айнщайн. Ако лично я познаваш вече е друго..

# 22 334
Учителите ги ваксинираха в Пфайзер, която дава добър имунен отговор и след първата доза. Причината да се разболяват учители е, че те масово НЕ се ваксинираха.

Общи условия

Активация на акаунт