COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 110
  • 22 903
  •   3
Отговори
# 22 410
Toя "колективен" имунитет голяма дъвчене пада с него - думата е стаден имунитет и е нещо реално, но не и както си го представят повечето хора, дори и лекарите демонстрират неразбиране. Според експертите за да се изгради ще са нужни поне 20г. време. В нашият случай с ковид става дума за индивидуален имунутет, за стаден ще има доста се почака.

# 22 411
  • София
Скрит текст:
Радвам се, че Балтов коректно слага преболедувалите наравно с ваксинираните при създаването на колективния имунитет. Съгласна съм с него!

geizer, ти как виждаш да се развие въпросът с децата - да ги ваксинираме, независимо, че още няма изследвания как ваксината ще им понесе, да ги изпоразболеем или да ги затворим до пълнолетие?
Нищо такова не съм предлагала. Но да се твърди че с 2 мил. ваксинирани + 250-300 000 преболедували ще изградим стаден имунитет съм меко казано скептична.
Ама важното е народа да вярва че всичко е 6.

Да, но в такъв случай значи сме в ситуация без изход. Хората масово няма да се съгласят да им ваксинират децата, това е сигурно. В крайна сметка идеята е, че ако има достатъчно ваксинирани и преболедували, може постепенно да се мине към нормален живот, тъй като възрастните ще са защитени, а децата и да се разболеят, по принцип го карат леко.

# 22 412
  • София
Скрит текст:
Toя "колективен" имунитет голяма дъвчене пада с него - думата е стаден имунитет и е нещо реално, но не и както си го представят повечето хора, дори и лекарите демонстрират неразбиране. Според експертите за да се изгради ще са нужни поне 20г. време. В нашият случай с ковид става дума за индивидуален имунутет, за стаден ще има доста се почака.

Не искам да се заяждам, но никой няма да живее 20 години в локдауни и мерки...

# 22 413
Е как ще е стаден. Нали някой веднага ще кресне че не сме стадо. Joy
Може и обществен имунитет да го наречем за по-така.
Ама както и да го кръщаваме, с 2 мил. ваксинирани не ми се вижда възможно да се постигне.
Отделно че при естествения имунитет е доста несигурно, предвид какво се случва в Манаус.

# 22 414
Много хора не само в Германия, а и тук са настроени негативно към Астра Зенека. Политически настроените хора смятат, че сме поръчали повече ваксини от Астра Зенека - защото техен предавател била майката на евродепутата Ева Майдел. Та избора на Астра Зенека бил и шуробаджанащина, не било всичко заради лесното съхранение и ниската цена.

# 22 415
Не искам да се заяждам, но никой няма да живее 20 години в локдауни и мерки...
Никой и не говори за такива неща, ако всеки има индивидуален имунитет няма да се нуждае от никакъв стаден имунитет да го пази. Стаден имунитет има само за добре познати на науката и стари болести които не дават признаци за епидемично разпространение защото огромна част от индивидите имат имунитет а тези които нямат биват "опазени от стадото".
Е как ще е стаден. Нали някой веднага ще кресне че не сме стадо. Joy
Английската дума е herd immunity, ако някой се обижда от този термин то означава, че не е запознат. Идва от стадо защото това се наблюдава в стадата с животни и съответно и при хората защото не сме много по-различни в биологичен аспект.

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 14:41 от pehoko

# 22 416
А за Санофи коя майка е представител? Че и там доста бройки сме поръчали. Аз започвам да си мисля при тези несигурни доставки от АЗ и преориентирането към други производители на ваксини какво се случва с тези хиляди бройки, които бяха сложени като първа ваксина и чакащи хора втората игла? Ами ако няма за всички втора апликация какво правим, защото обявиха, че не се пазят бройки от АЗ.

# 22 417
Скрит текст:
Радвам се, че Балтов коректно слага преболедувалите наравно с ваксинираните при създаването на колективния имунитет. Съгласна съм с него!

geizer, ти как виждаш да се развие въпросът с децата - да ги ваксинираме, независимо, че още няма изследвания как ваксината ще им понесе, да ги изпоразболеем или да ги затворим до пълнолетие?
Нищо такова не съм предлагала. Но да се твърди че с 2 мил. ваксинирани + 250-300 000 преболедували ще изградим стаден имунитет съм меко казано скептична.
Ама важното е народа да вярва че всичко е 6.

Да, но в такъв случай значи сме в ситуация без изход. Хората масово няма да се съгласят да им ваксинират децата, това е сигурно. В крайна сметка идеята е, че ако има достатъчно ваксинирани и преболедували, може постепенно да се мине към нормален живот, тъй като възрастните ще са защитени, а децата и да се разболеят, по принцип го карат леко.

Тук въпросът е колко е "достатъчно".
Защото 2 млн едва ли ще свършат работа. Можеше да е така, ако вирусът не мутираше. Но нали новите варианти, щамове, или каквото е там, се появяват сред боледуващите(леко или тежко, няма значение). И като резултат - колкото повече неваксинирани -> толкова повече боледуващи -> толкова повече нови варианти, срещу които имунитетът няма да работи и ще трябват нови и нови модификации на ваксините. И съответно толкова по-дълго време в ограничения.

# 22 418
Сутринта гледах по новатв репортажа от Плевен за отказана ваксинация на мъж и жена... Доколкото разбрах не живеят в Бг, и не се осигуряват.... Мислите ли че е правилно да им бъде отказана ваксина?

Не им е отказана ваксина по принцип. Казали са им да отидат до РЗИ, защото здравнонеосигурените се ваксинират там. Не виждам каква им е драмата на тези двамата. Някои хора по цял ден обикалят, за да намерят място, където да се ваксинират и пак не успяват. Какво толкова ги обидиха, че тръгнаха да се жалват и то по телевизията?!
Аз съм здравноосигурена и успях да се ваксинирам точно в РЗИ.
Личното ми мнение е, че тона им беше не на място към лекаря. Утре като имат здравословен проблем, точно към него ще се обърнат, този път за да си търсят правото на лечение, образно казано . Малко уважение не е излишно!

Апропо, като толкова се жалва тази млада двойка от нарушени права в България, по пътя към  РЗИ да наминат и през НАП. Защото най-лесното нещо е да имаш само права и претенции за такива без задължения!

# 22 419
Балтов явно брои и очакваните новозаразени, егати

# 22 420
  • София
На мен пък ми е интересно как джипито Генчо Пенчев ще съхранява ваксини на -70 градуса. Даже и на -30 ще ми е интересно как ще го направи. Естествено, че е заради лесното съхранение и транспортиране, джипитата работят при мизерни условия...

# 22 421
Ами според мен ако няма АЗ за втора доза ще стане едно от трите:
1. Искрено ще ни се извинят, че няма втора доза
2. Изведнъж ще решат, че двете дози няма проблем да се слагат през 6 месеца
3. Ще кажат, че няма проблем втората доза да е съвсем друга

Grinning

# 22 422
Астра Зенека и Спутник ще се сблъскат с препятствия, ако ваксините срещу ковид станат ежегодни

ЦЮРИХ (Ройтерс) - Ваксините на AstraZeneca, руския Институт Gamaleya и Johnson & Johnson се борят с коронавируса с друг вирус, което поражда загриженост сред учените, че ваксините могат да загубят сила, ако станат необходими ежегодни ваксинации за борба с нови варианти.

Така наречените вирусни векторни ваксини - използвани също от няколко китайски разработчици - използват безвредни модифицирани вируси като превозни средства или вектори, за да носят генетична информация, която помага на тялото да изгради имунитет срещу бъдещи инфекции.

Съществува риск обаче тялото да развие и имунитет към самия вектор, като го разпознае като натрапник и се опита да го унищожи.

Повечето разработчици на векторни ваксини са избрали да използват аденовирус, безвреден клас вируси на обикновена настинка. "Опитът с аденовируси от много години е, че векторите могат да бъдат прихващани от имунната система след повторни инжекции", каза Бодо Плахтер, заместник директор на Института по вирусология към учебната болница на университета в Майнц.

„Може да има същия проблем с други видове вектори. Само „проби и грешки“ ще покажат “, добави той.

Това потенциално поставя векторните ваксини в неравностойно положение спрямо иРНК ваксините на Pfizer и Moderna или ваксини, използващи дезактивирани коронавируси, като този на Sinovac, или повърхностния спайк протеин на коронавируса, подход, преследван от Novavax.

Имунитетът срещу вектори не е нов проблем, но е подложен на подновен контрол, тъй като компаниите, включително J&J, очакват редовни ваксинации срещу COVID-19, като годишни ваксини срещу грип, за борба с новите варианти на коронавируса.

Moderna, както и Pfizer и партньорът BioNTech заявиха в отделни изявления тази седмица, че изучават допълнителни бустери, насочени към нови варианти с течение на времето.

Дори без каквато и да е еволюция на вируса, все още не е ясно дали индуцираната от ваксина имунна памет в крайна сметка ще отслабне, което също ще изисква бустерни ваксини.

Учени, които разговаряха с Ройтерс, признаха, че не могат да се правят окончателни заключения относно крайното въздействие на векторния имунитет.

Макар че в крайна сметка може да се окаже преодолимо, създателите на здравни политики все пак ще трябва да се справят с въпроса кои ваксини да поставят и в какъв ред, преди потенциалните повторни ваксинации.

Основна валидация на векторната технология беше одобрението на ваксината Ervebo на Merck & Co срещу ебола през 2019 г. и нейната употреба - и тази на подобни експериментални ваксини - по време на огнища в Африка през предходни години.

Но векторният имунитет е замесен в минали неуспехи, включително когато изпитанието за ваксина срещу СПИН от 2004 г. на Merck се провали при мъже, изложени преди това на аденовируса, използван за ваксината.

AstraZeneca отказа коментар. J&J и Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който отговаря за пускането на пазара на ваксината Sputnik, направена от Института „Гамалея“ в чужбина, не отговориха на искане за коментар.

Смесване и съвпадение

Един от подходите може да бъде комбинирането на различни ваксини, известен като „смесване и съвпадение“.

Ваксината на AstraZeneca и партньора от Оксфордския университет се изпробва заедно с руския Sputnik V, а британски учени тестват mRNA на Pfizer с ваксината на AstraZeneca в проучване, финансирано от британското правителство, което твърди, че е наясно с проблема с векторния имунитет.

Основният мотив за британското комбинирано проучване беше да се осигури гъвкавост на доставчиците на здравни услуги в случай на ограничени доставки, но Матю Снейп, оксфордският ваксинолог, ръководещ проекта, каза, че въпросът за имунитета срещу вектори „е една от причините това проучване да е интересно“.

Той добави, че има планове да се тества за анти-векторна реакция, като се види колко добре се представя вирусен вектор спрямо алтернативна ваксина, когато се дава като трета доза.

Плахтер от университета в Майнц е сред тези, които предполагат, че може да е по-практично в дългосрочен план да се превърне в клас ваксина, който не разчита на вектори.

„Ако след известно време стигнете до стандартен имунизационен протокол, както при грипа, бих предположил, че ще използвате други носители“, каза той. AstraZeneca и Институтът Gamaleya вече се стремят да преодолеят предизвикателствата срещу имунитета на вектори при стандартния двукратен режим. Руската лаборатория използва два различни вирусни вектора, опитвайки се да предотврати спадане на ефикасността от основната доза до бустерната доза, докато AstraZeneca и Оксфорд използват вектор на вируса на шимпанзе, на който хората преди това не са били изложени.

Но въпроси за трети или следващи бустъри тепърва ще бъдат разглеждани.

„Едно от големите предимства за (AstraZeneca) беше, че не може да има съществуващ имунитет“, каза Иън Джоунс, професор по вирусология в Редингския университет. "Това няма да е така, след като светът има ваксини срещу COVID."

Тъй като векторите във водещите ваксини са лишени от способността си да се репликират, отговорите на антителата и Т-клетките, които те генерират, може да не са толкова силни.

Освен това са необходими само малки векторни обеми за ваксините COVID-19, за разлика от генните терапии, при които вирусните вектори служат като комплекти за генно възстановяване на болните клетки и имунитетът на вектори трябва да се следи внимателно, тъй като се инжектират много по-големи количества.

„Инжектираната доза е толкова ниска, че индуцирането на имунитет към капсида или вирусната обвивка остава ниско“, казва Лук Ванденберге, експерт по генна терапия в Харвардското медицинско училище, работещ върху ваксина срещу вирусен вектор COVID-19.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-vector-imm … fo-idUSKBN2AQ0VX?

Моят коментар - това сме го обсъждали много пъти в темата, че при този тип ваксини може да се появи проблема с имунитет срещу вектора и дали ще бъдат подходящи за реваксинация в дългосрочен план. Надявам се скоро да имаме отговор, но какъвто и да е той, за нас няма нищо да се промени кой знае колко. Точно в момента ваксините вършат работа, а вече по-нататък, ако се наложи винаги можем да се реваксинираме и с нещо друго заради някой нов вариант.

# 22 423
Споделиха, че в Бургас съхранявали дози на Астра Зеника във фризер и ги съсипали ... точно както предположих, че ще има инциденти, но ме изтриха, за всяване на паника най-вероятно.

# 22 424
Споделиха, че в Бургас съхранявали дози на Астра Зеника във фризер и ги съсипали ... точно както предположих, че ще има инциденти, но ме изтриха, за всяване на паника най-вероятно.
Линк

Общи условия

Активация на акаунт