Любов от различни култури

• 21 363
  • 456
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Почти не чух какво ни четоха като се венчавахме, толкова неразбираемо говореше попът на моменти.

# 331
  • София
Почти не чух какво ни четоха като се венчавахме, толкова неразбираемо говореше попът на моменти.
Аз нямам църковен брак, но на толкова съм ходила, че го знам почти наизуст.
Историята за Кана Галилейска + това, което съм цитирала.

# 332
  • Пловдив
Аз нямам църковен брак, но на толкова съм ходила, че го знам почти наизуст.
Историята за Кана Галилейска + това, което съм цитирала.
Тя да го слуша и боготвори, той ще я обича, ама тя да се бои. Кое точно не е обидно и снизходително за жените????? Абсолютно подчинени са.

# 333
Как се стигна от една такава история до обстойно обсъждане на религии?!

# 334
  • Пловдив
Какво значение има?

# 335
Какво значение има?
Въпросът на авторката беше насочен в съвсем друго естество и беше изчерпен още преди няколко страници и сега вече се отиде съвсем на другаде. Не смятам, че тези дебати биха били полезни на авторката.

# 336
  • Пловдив
Да, ама освен авторката и ние пишем и четем тук. Има ли нещо обидно или неприлично в обсъжданията ни?

Авторката ако поиска може да се обърне към модератор да се заключи темата. Всъщност всеки може да се обърне към модератор и да докладва.

# 337
  • някъде в орбита...
Тя да го слуша и боготвори, той ще я обича, ама тя да се бои. Кое точно не е обидно и снизходително за жените????? Абсолютно подчинени са.
Ако това не ти харесва, хвърли поглед на Битие - жената е направена щото на мъжа му трябва помощник Grin Помня че като четох частта с изгонването (...и на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее), си помислих как ако го кажеш това на набожната ми баба по адрес на дядо, таз жена ще ти извие вратлето като на пиле Smirk

# 338
  • Пловдив
Чела съм го, но то цялата библия (с малка буква) е един голям ужас. Да започнем с 10-тте божи заповеди.

10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти.

Жената е някъде там между къщата и робите. Да се радвам все пак, че е преди добитъка, нали така?????

# 339
Скрит текст:
Скрит текст:
В исляма съществува връзка между Бог и човек. Нали по 3, 4, 5 пъти дневно му се молят и непрекъснато го споменават. Бог е създателя на света и Господаря му.

Каква е връзката Бог-човек в Исляма ?
Има ли реална връзка Бог-човек, Бог баща ли е, както при нас? Има ли син? А при нас Бог Господар ли е ? Ние кланяме ли му се ?

Любов и брак по любов са си напълно приети в Исляма, но никога неженената жена трябва да получи одобрението и съгласието на баща си или друг мъжки настойник.
Защо тогава го има примера на пророка Мохамед за многоженството, ако мъжът и жената са равни ? Защо мъжа има право на 4 жени, а жената не ? Къде го има този паралел в Християнството?  При нас е един мъж и една жена да се грижат един за друг.
 Има вариант да се обърне към съда ако смята, че баща и безпричинно отхвърля претендент и ако се счете, че е права и се назначава друг настойник, който дава съгласие. Друг е въпроса, че това е трудно постижимо в общества с невъзможност младеж да се издържа сам, живеейки извън родния дом.

Адам и Ева ги има в Корана, под името Адам и Хауа (Хава) в сурата Ал Бакара - Кравата.
Да, има ги, но не са първородители и го няма учението за грехопадението, демек парадигмата, моделът е различен. Името на Адам е семитско и идва от двусъгласния корен ДМ- дам, което значи кръв. Дам е кръв на еврейски, арабски, всички арамейски езици. Деми е кръв на амхарски. Не знам как е на Геез, но може би същото?????? Червен е адом на еврейски, от кървав. Коренът съществува и в някои берберски езици, като Идамен - хора, човеци. Адам в единсрвено число не се употребява за човек, защото си имат друга дума. Хава или Хайа на еврейски идва от корена за живот и би било Живка на български. Адам е пророк в исляма.
Това е Старият завет, който е до раждането на Христос. Но религията и изобщо идеята на Християнството е тотално различна.  Тя е по НОВИЯ ЗАВЕТ, където БОГ СЪЗДАВА ЧОВЕКА ПО НЕГОВ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ С ИДЕЯТА ДА ЖИВЕЕ СЪВЪРШЕННО КАТО ДУХОВНО СЪЩЕСТВО.
Затова Християнството е несравнимо с Юдеизма и Исляма.
Защото Христос е споменат като пророк, и че след него ще дойде истинският Дух.
За нас, Християните, ХРИСТОС Е ВТОРАТА СТРАНА ОТ СВЕТАТА ТРОИЦА И ТОЙ Е СВЕТИЯТ ДУХ- ТРЕТАТА страна.
Христос е СИН, а не пророк или пратеник. Това е връзката между хората и Бога, която я няма в Исляма или Юдеизма.

В исляма мъжете и жените са равни пред Бога, но на земята имат различни роли, различни права и задължения.
Защо на земята не са равни ? Защо е този двоен стандарт?
 Невена, защо в джамията мъжете и жените се молят отделно ? Защо са отделени? Същото е като в юдаизма и християнството.
Не е същото, защото в църквата мъжете и жените влизат заедно  Ако бяха равни мъж би трябвало да може да се ожени за друг мъж, жените да дължим военна служба итн.

В корана покорство се дължи основно на Бог. На родители, мъж можем да се покоряване само ако това, което изискват не е забранено от религията.

Коранът, което означава четиво, а Ислям какво означава?съдържа много преводи от Тора, Талмуд, апокрифни арамейски текстове, от несторианското християнство. Науфел бин Уарака, който по спомени е някакъв роднина на първата жена на пророка Мохамед и е знаел арамейски се счита за преводач на тази литература.

А масовите бракове по любов са били рядкост в християнския свят допреди 2-3 века и на някои места все още са рядкост.
Изобщо не е вярно ! В Християнството никой никога не е женен насила.

Връзката Бог-човек в Исляма е между даден човек и Бога. Реална връзка с Бог в Исляма няма, както няма и в никоя друга религия, защото всички богове са абстрактно понятие, освен ако не се посочи жив човек като Бог. Каква е реалната връзка на християнин с Бог? Ходят му на гости, пият кафе с него?

Има ли син Господ в Исляма. По принцип може и да има, защото се пише, че Бог може всичко, но няма как да има реален син, защото синът е превъплъщение и копие на бащата, негов наследник, а безсмъртна сила няма нужда от наследник и не може да бъде имитирана физически,защото тя не е материална, но и също защото е всемогъща.

Да, Бог е господар на света според християнството и наименованието Господ идва точно от господар. Много християни се кланят на Бог.

В джамиите и традиционните синагога жените се молят отделно от мъжете, но и в ранните църкви е било същото и в някои все още е. Смесването идва с модернизацията.

https://www.google.com/amp/s/johnbelovedhabib.wordpress.com/2014 … ural-anomaly/amp/

Това, че на един мъж му е позволено да има 4 жени не означава, че не не ги обича. Може да има 4 жени само ако може да ги обича всичките еднакво и да ги третира еднакво. Много християнски църкви не поставят забрана за женене с повече от една жена. Многоженството е забранено при лопатите преди 1000 години и от техен папа, не от Бог. В Европа многоженството е било забранено преди навлизането на християнството и е запазено като културна норма. Новоприелите християнството не са били длъжни да изоставят съпругите, с които вече са били женени. Католическата църква приема многоженството като необходимост в Африка.

Жените и в християнството нямат и никога не са имали право на полиандрия.

Насилствени бракове винаги е имало и във всяка религия. Имало ги е и в християнството. В миналото много момичета са виждали жениха за пръв път в деня на сватбата и родителите са ги ценели като решат и за когото сметнат.

А на земята мюсюлманките нямат еднакви права с мъжете по същата причина,поради която и християнките ги нямат. Християнка не може да стане владика или папа. Доскоро не са и наследявали нищо на някои места. В християнска Англия имотите и титлата на благородниците се наследяват до ден днешен от първородния роден в законен брак) син. Извънбрачни синове, осиновени,законни дъщери не наследяват (кой знае какво) и в миналото това е важало за всички. Това не значи, че Бог или родителите им не ги обичат 😇.

Не може християнството да няма нищо общо с юдаизма. То си е реформиран юдаизъм. Историята на света, Бога, божиите закони идват от юдаизма, който ги е взел от монотеистичните египетски религии.

Ислям идва от семитския трисъгласен, трибуквен корен С-Л-М, означава мир. Означава мир, примирие, смирение. Живот в мир с бога, смирение и следване на бог, подчинение на Бог, нещо такова.
Невена ти грешиш. Нали ти казах вече, че Старият завет е до раждането на Христос ?Нашата религия е основана на Новият завет.

Разбира се, че има религия където има реална връзка Бог-човек. Християнството. Бог е наш баща, свръзан с хората чрез неговият син Исус Христос. Доказателство за това е Възкресението. (Това го има само при нас, в нашата религия). Дефакто, чрез него човекът Исус Христос побеждава смъртта. (Пак само при нас) Затова ние Християните вярваме в безсмъртието на душата, във Вечният живот. Целта на нашата религия е духовното развитие. За нас животът не свършва със смъртта на материята (тялото)
За нас Християните Бог не е Господар и ние не му се кланяме, и няма да ни накаже, ако не му се кланяме. При нас общуването с Бога е чрез Любов, не е от покорност.

Това го няма при останалите религии.
В Исляма Бог има пророци и пратеници, но няма син.
Мъжът и жената в Християнското семейство са единствени един за друг. Не можеш да се ожениш за друг, докато си в брак. Просто е забранено.

Къде пише в Християнството, че жената служи на мъжа ? В Библията ли ? Никога не съм срещала такова твърдение.

Старият завет не е до раждането на Христос и не изчезва с този акт. До ден днешен законите на стария завет се спазват от.много религиозни общности, включа християнски. Като не е валиден, защо е тропнат в християнските библии, които започват с него? Вашата религия е основана на стария завет, а новият е разкази и писания от младостта на Исус и е писан доста след раждането му и смъртта/възкресението му. Исус е роден евреин, в еврейско свещенически семейство от рода на Ахаронити (Коен) и съответно левити. Всичките му деяния и разбирания се основават на юдаизма, който той леко реформира.

Много хора са победили смъртта. Армии анестезиолози-реаниматори ежедневно връщат към живота хиляди хора от всякакви религии. Но докога? Смъртта е естествен завършек на всеки човешки и животински живот, макар че животът продължава. Има недоносени, които са прегледани, обявени за мъртви, закарани в моргата и се размърдват и оживяват.

Възкресението на Христос не е първото в световните притчи, а и докога е било и дали все още е жив?

Целта на всички религии е духовно развитие 😎.

Животът не свършва със смъртта и при модерните разбирания за биология и екология, но животът на даден индивид от плът и кръв свършва. С плътта ни се хранят червеи, с тях кокошки, а с кокошките вълци, хора. Кръговрат на живота, без когото светът ще е бунище за старци и души.

Християнството не забранява многоженство. Забраняват го някои християнски църкви в даден момент. Във всички християнски църкви вдовиците и вдовиците могат да се оженят, а в някои и разведените. Серийната моногамия е вид полигамия. Някои църкви не развеждат, но в библията раздяла не е забранена.

Притчите за Христос като божи син не правят общуването с Бог невъзможно за хората, които не вярват в троицата Бог-син-свети дух. Реалността на връзката с Бог никой не може да я докаже и няма смисъл да спорим.

В християнството жената е длъжна да се подчинява на мъжа си, да. Това в стария, новия завет. Тези религии са се наложили при патриархални и патрилинейни народи и това е единственото възможно в онези времена. От новия.завет:

https://www.google.com/amp/s/www.biblegateway.com/passage/%3fsea … amp;interface=amp

Християните са длъжни да се подчиняват на Бог и законите му според догмата.
Невена,
Знаете ли, може пък всичко написано да не са пълни глупости. Звучите много убедително. Обаче, аз се нуждая от още съвсем малко......
Затова,
Подадох официален сигнал до Вселенският Патриарх и до Папата да я видим ние аджеба таз работа ?
Ам че тъй де, хора си възкръсват всеки Божии ден! То просто не е коректно само един да е Божият син!
И къв е тоя син, па Евреин, а уж Християнството донесъл?  Аааааа, ще я проверим нии таз работа.
Не мога да пиша повече, че трябва да тичам да измия краката на мъжът ми и да му поднеса вечерята. Щото ще ме върне на татко. А недевствена вече татко не мож ме омъжи отново. И любовник няма да мога да завъртя, щот ша мъ убият с камъни- и не, че в нашата религия е така. То по принцип не е. Така е само при някои от нас, например мен, защото съм кръстена в една определена църква, дето там важат други правила.

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 20:43 от buttercake

# 340
  • някъде в орбита...
И къв е тоя син, па Евреин, а уж Християнството донесъл?
Е това вече трябва да го покажа на приятелките, чак толкова отнесен човек може да е само след стек вино Joy Satisfied

# 341
Леле хора, мъжът ми е адски щастлив. Казах му, че многоженството не е забранено в Християнската религия. Той завалията не знаеше. Каза, че по-хубав Коледен подарък не съм му правила никога.
Ина
Не пропускайте и това да добавите на приятелките. То е най-хубавото.

# 342
Леле хора, мъжът ми е адски щастлив. Казах му, че многоженството не е забранено в Християнската религия. Той завалията не знаеше. Каза, че по-хубав Коледен подарък не съм му правила никога.
Ина
Не пропускайте и това да добавите на приятелките. То е най-хубавото.
Абсолютно не е! Трябва да светнеш твоя мъж да кандидатства първо за зелена карта за USA , после се заселвате в Юта и се жени за колкото душа му иска! Там има и други като него, така че няма да правите впечатление, вярвай ми! Wink
Ето ти извадка от оригиналната статия, та да видиш, в кого вярват мормоните.

Скрит текст:
Цитат
Mormons have a scriptural canon consisting of the Bible (both Old and New Testaments), the Book of Mormon, and a collection of revelations and writings by Joseph Smith known as the Doctrine and Covenants and Pearl of Great Price. Mormons, however, have a relatively open definition of scripture. As a general rule, anything spoken or written by a prophet, while under inspiration, is considered to be the word of God.[139] Thus, the Bible, written by prophets and apostles, is the word of God, so far as it is translated correctly. The Book of Mormon is also believed to have been written by ancient prophets, and is viewed as a companion to the Bible. By this definition, the teachings of Smith's successors are also accepted as scripture, though they are always measured against, and draw heavily from the scriptural canon.[140]

Mormons see Jesus Christ as the premier figure of their religion.[141]
Mormons believe in "a friendly universe", governed by a God whose aim it is to bring his children to immortality and eternal life.[142] Mormons have a unique perspective on the nature of God, the origin of man, and the purpose of life. For instance, Mormons believe in a pre-mortal existence where people were literal spirit children of God,[143] and that God presented a plan of salvation that would allow his children to progress and become more like him. The plan involved the spirits receiving bodies on earth and going through trials in order to learn, progress, and receive a "fulness of joy".[143] The most important part of the plan involved Jesus, the eldest of God's children, coming to earth as the literal Son of God, to conquer sin and death so that God's other children could return. According to Mormons, every person who lives on earth will be resurrected, and nearly all of them will be received into various kingdoms of glory.[144] To be accepted into the highest kingdom, a person must fully accept Christ through faith, repentance, and through ordinances such as baptism and the laying on of hands.[145]

A Latter Day Saint confirmation c. 1852
According to Mormons, a deviation from the original principles of Christianity, known as the Great Apostasy, began not long after the ascension of Jesus Christ.[146] It was marked with the corruption of Christian doctrine by Greek and other philosophies,[147] with followers dividing into different ideological groups.[148] Mormons claim the martyrdom of the apostles[149] led to a loss of priesthood authority to administer the church and its ordinances.[150] Mormons believe that God restored the early Christian church through Joseph Smith. In particular, Mormons believe that angels such as Peter, James, John, John the Baptist, Moses, and Elijah appeared to Smith and others and bestowed various priesthood authorities on them. Mormons believe that their church is the "only true and living church" because of the divine authority restored through Smith. Mormons self-identify as being Christian,[151] while many Christians, particularly evangelical Protestants, disagree with this view.[152] Mormons view other religions as having portions of the truth, doing good works, and having genuine value.[153]

The LDS Church has a top-down hierarchical structure with a president–prophet dictating revelations for the entire church. Lay Mormons are also believed to have access to inspiration, and are encouraged to seek their own personal revelations.[154] Mormons see Joseph Smith's First Vision as proof that the heavens are open, and that God answers prayers. They place considerable emphasis on "asking God" to find out if something is true. Most Mormons do not claim to have had heavenly visions like Smith's in response to prayers, but feel that God talks to them in their hearts and minds through the Holy Ghost. Though Mormons have some beliefs that are considered strange in a modernized world, they continue to hold onto their beliefs because they feel God has spoken to them.[155]

https://en.wikipedia.org/wiki/Mormons

Между другото те са преследвани от светската власт. Църквата им намира многоженството за нормално.

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 22:09 от Ravenna

# 343
Моят мъж не е толкова смел Simple Smile

# 344
  • някъде в орбита...
Моят мъж не е толкова смел Simple Smile
Моя твърди че едва мен ме оцелял, втора можело и да го убие, чак такива екстремни ситуации не си стрували психическото му здраве Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт