Любов от различни култури

• 20 874
  • 456
  •   1
Отговори
# 345
  • Paris, France
Да, точно както Ravenna е описала е в Юта. Да добавя, че и Амишите, които са анабаптистки християни от швейцарски и алзаски произход също разрешават и практикуват полигиния 😇🤩. 

В черна Африка явлението е масово и даже католическата църква го приема за Африка. Мсвати III свазиландски има 15 съпруги в момента и похарчил 24 милиона да ги моторизира. Беше хванал министъра на правосъдието с 12 съпруга в кревата и просто го уволни. В Саудитска Арабия щеше да им се случи по-различна случка.

https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/world/2010/aug/ … -quits-kings-wife

Черешката на сладоледа е, че в християнството броят съпруги не е лимитиран. 😇. Това обяснява защо ислямът не е успял да навлезе в тропическите райони на Африка. Един имам в Нигерия беше накаран да се разведе с повечето съпруги и да си остави само 4, а той човекът имал 86 и е имал над 120. Над 200 деца произвел. Хвърлен е в затвора на 80г. Да развалят безсрамно семейства, цели 82 и да оставят жени паресници😻🥳🥵, не ги е срам!. Ако той беше християнин щеше доволно да си води съпругите и децата на църква в неделя. Само да намери църква с 300+ места.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Bello_Abubakar

# 346
За амишите не съм чувала такива неща. Но те по принцип живеят в затворени общества, където цивилизационното развитие е спряло на ниво 17 век, та не би ме учудило.
В много от баптистските секти (пак там), обаче се практикува негласна полигамия.
Инак по магистралите те срещат на всеки метър огромни постери, как Джизъс ще те спаси, нерядко следвани от реклами на леки картечници и автоматични оръжия, притежанието на които в много щати е напълно законно.

# 347
Майкоу мила, 200 деца Flushed изобщо познавал ли ги е повечето Rolling Eyes за имената няма смисъл да питам.

# 348
  • Paris, France
Майкоу мила, 200 деца Flushed изобщо познавал ли ги е повечето Rolling Eyes за имената няма смисъл да питам.

Не зная. Веднъж по нощите виках водопроводчик и човекът дойде с три малки деца, които ми каза, че ще седят в коридора. Поканих ги. Майка им била в родилното и нямало кой да ги гледа, защото другите.му 3 жени се карали с нея и не я приемали. Над 20 деца имаше и им знаеше имената, пола, къде учат и в кой клас са и беше учудващо информиран за учебната програма. Оказа се, че през деня работи като учител.

Децата бяха добре облечени, възпитани, кротки. Знаеха РД на всичките си братя и сестри, родословното им дърво. Мечтаеха да идат в Дисни в САЩ и някога да посетят родината на баща си и майка си и да видят баби, дядовци и лели и чичовци.

Тук ги карат да разделят жените в отделни жилища, но самите жени не искат, защото си помагат.

# 349
  • някъде в орбита...
Ако трябва да съм сериозна, не знам тези как живеят така. Реално този мъж не само трябва да жонглира четири жени, с все странностите и индивидуалностите им, ами има в пъти повече хора дето чакат на него, че и родата му е като една малка държава Neutral Face Аз сигурно щях да гръмна някого в такава картинка Smirk

# 350
  • Paris, France
Ако трябва да съм сериозна, не знам тези как живеят така. Реално този мъж не само трябва да жонглира четири жени, с все странностите и индивидуалностите им, ами има в пъти повече хора дето чакат на него, че и родата му е като една малка държава Neutral Face Аз сигурно щях да гръмна някого в такава картинка Smirk

И аз така. А той беше един спокоен, усмихнат. Те не са индивидуални колкото нас и не гледат на деца и рода като на тегоба. За 30г съм видяла една от полу вторите ми братовчеди веднъж, на погребението на баба ми. През последните 5 години  съм говорила в реала или по телефон само с майка ми и децата ми от роднините. Даже не питам как са като говорим с майка.

Те се виждат, пращат телефони на родата за да си говорят, помагат им, ходят да ги виждат. Билетите до техните държави струват колкото почивка в 5 звезден в Тунис или Мароко, но чинно пълнят куфарите с подаръци и си отиват в техните държави, където на село дерат в дупки и живеят в колиби без ток. Аз не бих.

# 351
  • София
Амишите имат досег с цивилизацията. До пълнолетие имат право за излизат от общността, да обличат светски дрехи, да работят.
Около 18-21 трябва да изберат дали да се обрекат и обвържат с Църквата. Направят ли го, после край. Или биват отхвърлени во веки, без право на връщане.

Пророците в другите полигамни общества /Юта и някои други райони/, до към 2000-та са били с по точно толкова деца - 200. Били са абсолютно извън закона, прилагало се и сексуално насилие на малолетни, съпруга след съпруга, наложници и многолюдна челяд.
Това е големия срам на Америка и започват големи гонения, включително пълна конфискация на имущество, затвор и отнемане на деца. Още водят някакви дела, но като цяло се пазят много.

# 352
Аз съм родена в България. Родителите ми са разведени от както се помня. В Англия бях съвсем сама. Учех и работех , почти нямах социален живот. Никакви роднини, никаква помощ от родители. Типичен интроверт . Няма да навлизам в подробности да не ви отегчавам, но чрез ММ се сдобих със семейство. Голямо семейство. И всички общуваме всеки ден помежду си. Помагаме си. Децата им обичам и гледам като свои. Имаме културни раЗличия ,много. Аз европейка от България, те араби от Хатай, но това никога не е било повод за незарбирателства. Напротив . Учим се един от други. Та не всичко е в религията и националността. До възпитание и ценности е. До от отношение и желание е.

# 353
По принцип си права.

Но има хора като мен, които дори не биха допуснали да се доближат до арабин, поради което аз никога не бих ги опознала, оценила и т.н. Защото не бих общувала на повече от добър ден ниво. Просто не бих им дала шанс, каквото и да става...

# 354
Къде пише в Християнството, че жената служи на мъжа ? В Библията ли ? Никога не съм срещала такова твърдение.
Вземи я прочети по-внимателно. Аз съм атеист, но съм я чела за да мога да споря.

Ефесяни 5:22
Вие, жени, покорявайте се на мъжете си като на Господа, защото мъжът е глава на жената, както Христос е Глава на Църквата и Той е Спасител на тялото. Но както Църквата се покорява на Христос, така и жените да се покоряват на мъжете си във всичко.

Правото за наследяване от първородния син на български се нарича майорат.
Аз за първи път го срещнах като дете в "Джейн Еър" - пасажа където икономката описва пред Джейн госпожиците Инграм.
Янтра, не е пълно цитираното послание 5:22 на Апостол Павел.
То продължава:
Мъжът пък да обича най-много жена си, както Христос църквата ?
По-нататък в 5:28: Мъжът да се прилепи към жена си, да бъдат една плът ?
Да се покорява жената на мъжа не означава да му служи, а да се разбира с него, да няма кавги. Това е вярното тълкуване.

# 355
  • Пловдив
Не е пълно, да, ама аз съм го чела цялото. Жената обича, почита и подчинява, мъжът обича жената и.... нищо друго. Жената е подчинена и трябва да бъде водена. И накрая пак натъртват как мъжът трябва да бъде почитан.

То лесно се обича жена, която ти се подчинява, няма противоречия, няма проблеми, мъжът решава.

# 356
  • някъде в орбита...
Да се покорява жената на мъжа не означава да му служи, а да се разбира с него, да няма кавги. Това е вярното тълкуване.
За къде щяхме да сме, без някой да ни тълкува правилно какво точно е искал да каже автора... Smirk

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 13:48 от InaV

# 357
Е, ако някой има директен контакт с автора, тогава може.

# 358
  • Пловдив
За къде щяхме да сме, без някой да ни тълкува правилно какво точно е искал да каже автора... Smirk
Нищо не тълкувам, библията е много директна книга. Всичко си го казват в прав текст. Ето да плясна целия обсъждан текст -

Вие, жени, покорявайте се на мъжете си като на Господа, защото мъжът е глава на жената, както Христос е Глава на Църквата и Той е Спасител на тялото. Но както Църквата се покорява на Христос, така и жените да се покоряват на мъжете си във всичко. Вие, мъже, обичайте жените си, както и Христос обикна Църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, като я очисти с водната баня чрез словото, за да бъде Неговата Църква славна като невеста, която няма петно или бръчка, но да бъде свята и непорочна. Така и мъжете трябва да обичат жените си, както обичат телата си. Този, който обича своята жена, себе си обича. Защото никой никога не е намразил плътта си, а я храни и се грижи за нея, както и Господ – за Църквата, понеже сме части на тялото Му – от плътта Му и от костите Му. „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си, и ще бъдат двамата една плът.“ Тази тайна е велика и аз я отнасям към Христос и Църквата. Тъй и всеки един от вас така да обича своята жена, както обича себе си, а жената да почита мъжа си.

Извинявам се, изчезнаха ми кавичките и двете точки, затова не мога да ги използвам.

# 359
  • някъде в орбита...
Не беше за теб Wink

Общи условия

Активация на акаунт