Любов от различни култури

• 20 943
  • 456
  •   1
Отговори
# 270
  • Най-красивата страна
Баща ми има втори брак с германка и имам сестра,която говори перфектно и двата езика.
Живеят в Германия.
Сестра ми не само говори български,но може и да чете и да пише.
Мащехата ми държеше тя да знае и двата езика.Баща ми също.
Аз пък научих немски.

# 271
Бътър, католиците християни ли са или не? За попадиите питам.
Независимо в колко благородна или красива или различна обвивка е създадена, облечена и представена, религията е Инструмент: за влияние, за манипулация, за подчинение. Дали на ниво семейство, държава или свят - механизмът е еднакъв. Никой инструмент за подчинение не дава свободи. Това е оксиморон. А феминизмът, еманципацията, матриархатът и правата на жените са най-добре развити в онези части на света и държави, където църквата не е силна. Защо? Защото църквата никога не е била за равенство на половете. Никога не си се изповядвала на жена, нали? Обади ми се, като го направиш. Спирам, извинявам се за офтопика. Темата е зададена много правилно в заглавието: различни култури, не различни религии. Светски общества vs. религиозни общества.
Ами аз изразих несъгласие с твърдението ти, че в християнското семейството жената също е покорна на мъжа и му служи и не е равна с него, защото просто не е вярно. И никога не е било вярно.
Ако ти лично смяташ, че религията е инструмент за подчинение, никой не те в задължил да вярваш. Ето, Християнската религия ти дава правото на свободна воля, че и свободно да я изразиш. Не е задължително да вярваш и да четеш Библията.
И какво ако католиците са Християни ? За схизмата ли говорим ? Те и техните противници Протестантите са Християни също ?

В Православието не се изповядваме, четат се молитви, защото при нас опрощението на греха не се дава от Свещеника. То се постига чрез молитва от нас към Бога. Бъркаш с Католицизма. Там се изповядват.

Имаме много Светици жени. А един от най-големите Християнски празници е почитането на Света Богородица на 15 Август.

# 272
Между светец и жена свещеник има доста разлика.

# 273
  • София
И как да не се изповядваме? Нещо не си много в час с нещата, имам чувството.Има изповед.

# 274
Между светец и жена свещеник има доста разлика.
Има монахини, игуменки на манастири. Жената Е в църквата в Християнството. Пред Бога сме равни и мъже и жени.

# 275
  • някъде в орбита...
И аз така знам.

Ако за теб монахините и свещениците са със знак за равенство, препоръчвам да теглиш чертата и да започнеш отначало...

# 276
И аз така знам.

Ако за теб монахините и свещениците са със знак за равенство, препоръчвам да теглиш чертата и да започнеш отначало...
Равни са пред Бога.

# 277
  • София
Всички сме равни пред Бога, ама "светец" е друга бира.

# 278
  • някъде в орбита...
Равенството предполага еднакви очаквания и изисквания от всички.
И не това коментирахме, а равенството между мъжа и жената според религията.

# 279
Равенството предполага еднакви очаквания и изисквания от всички.
И не това коментирахме, а равенството между мъжа и жената според религията.
И според Християнската религия не са ли равни ?

# 280
Много е сложно с друга вяра. Но не бих съдила. В карйна сметка всеки човек е индивидуален, изроди има и уж в нашия напреднал свят. Статистиката беше май всяка трета жена жертва на домашно насилие, което звучи невероятно четейки форума.
Но реално брак с мъж от друга вяра и манталитет..Аз не бих си причинила.
На тези години на които съм..пак ми е трудно. А не става дума за брак и деца. Скоро се сблъсках с мъж турчин..ми не мога ..Въпреки, че беше много по - впечатляващ от връстницете си българи. Аз съм захлупена.

# 281
  • Paris, France
Ако искаш може първо да навлезеш в Стария и Новия завет и след това да пишеш с големи букви.
За съществени разлики и за Христос може да си отворим друга тема.
Тук говорим за семейството и как е залегнало то в религиите.
Ние сме създадени по Божий образ и Божие подобие и сме съчетани с Бога чрез Христос.
А аз ти казвам, че в Исляма изобщо НЕ СЪЩЕСТВУВА връзка между Бог и човек.

За какви прилики оттука на натък говориш изобщо ?
В Корана изобщо НЕ СЪЩЕСТВУВА понятието Любов между мъжът и жената. Защото го няма учението за Първородният Грях, демек няма ги Адам и Ева, като мъжът и жената в грехопадението.
Корана учи на покорство. Няма равенство между половете там.

В исляма съществува връзка между Бог и човек. Нали по 3, 4, 5 пъти дневно му се молят и непрекъснато го споменават. Бог е създателя на света и Господаря му.

Любов и брак по любов са си напълно приети в Исляма, но никога неженената жена трябва да получи одобрението и съгласието на баща си или друг мъжки настойник. Има вариант да се обърне към съда ако смята, че баща и безпричинно отхвърля претендент и ако се счете, че е права и се назначава друг настойник, който дава съгласие. Друг е въпроса, че това е трудно постижимо в общества с невъзможност младеж да се издържа сам, живеейки извън родния дом.

Адам и Ева ги има в Корана, под името Адам и Хауа (Хава) в сурата Ал Бакара - Кравата. Името на Адам е семитско и идва от двусъгласния корен ДМ- дам, което значи кръв. Дам е кръв на еврейски, арабски, всички арамейски езици. Деми е кръв на амхарски. Не знам как е на Геез, но може би същото?????? Червен е адом на еврейски, от кървав. Коренът съществува и в някои берберски езици, като Идамен - хора, човеци. Адам в единсрвено число не се употребява за човек, защото си имат друга дума. Хава или Хайа на еврейски идва от корена за живот и би било Живка на български. Адам е пророк в исляма.

В исляма мъжете и жените са равни пред Бога, но на земята имат различни роли, различни права и задължения. Същото е като в юдаизма и християнството. Ако бяха равни мъж би трябвало да може да се ожени за друг мъж, жените да дължим военна служба итн.

В корана покорство се дължи основно на Бог. На родители, мъж можем да се покоряване само ако това, което изискват не е забранено от религията.

Коранът, което означава четиво, съдържа много преводи от Тора, Талмуд, апокрифни арамейски текстове, от несторианското християнство. Науфел бин Уарака, който по спомени е някакъв роднина на първата жена на пророка Мохамед и е знаел арамейски се счита за преводач на тази литература.

А масовите бракове по любов са били рядкост в християнския свят допреди 2-3 века и на някои места все още са рядкост.

# 282
Търсете си европейци. Стига с тия мюсюлмани. После пак ще гледаме репортажи от сорта на "Не без дъщеря ми".

# 283
От религия много не разбирам и не ви чета постовете на религиозна тематика, но във фейса пишеше следното:
В Библията е казано, не пожелавай чуждата жена, но нищо не е казано за чуждия мъж.

# 284
А защо бог е създал Ева точно от реброто на Адам - защото е единствената кост без мозък.
😂😂😂

Общи условия

Активация на акаунт