На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 33

• 92 399
  • 730
  •   1
Отговори
# 705
  • Русе
"✅ПСР тест за връщане в България- ОТПАДНА!
✅ПСР тест за влизане в Турция, остава в сила до 30.05.2021."
Копирано от страницата на местна ТА. Публикувано вчера.

# 706
Не е отпаднал ПСР-ът. Просто вместо него може да се влезе с антигенен тест, 14 дни след втора доза ваксина или до 6 месеца след доказано прекаран ковид. Заповедта е до 31.05.

# 707
Ако някой знае, нека пише!
 HES код търсят ли на сухоземните граници,хотели и в магазините?

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 12:28 от Tony Maria 22

# 708
  • Димитровград
Знам, че ХЕС кода се изисква в големите магазини. Не му се плашете, получава се с попълване на един формуляр.
https://bg-mam.ma/p/1274307/42809564

# 709
ХЕС код се получава след попълване на формата до 72 часа преди пътуването.

Не мога да намеря колко време е валиден получения НЕS, тези от миналата година валидни ли са?

# 710
  • Димитровград
Stuck Out TongueЗа ваше спокойствие си генерирате нов код.

# 711
Хора какво е това Хес...? Четох и в Гугъл и пак нищо не разбрах ....За кого и до какво се отнася и задължителен ли е?

# 712
Хора какво е това Хес...? Четох и в Гугъл и пак нищо не разбрах ....За кого и до какво се отнася и задължителен ли е?

Едно време, преди ерата на Ковида 😉 се използваше за вътрешните полети, за да има възможност за проследяване на даден човек. Сега пак е за проследяване, но не е само за турци, а е и за туристи. По принцип го искат в големи търговски обекти и истанбул картата е вързана с него ( карта за градския транспорт на Истанбул).
С две думи това е.

# 713
Излезна съобщение в една от групите че ще може да се пътува със сертификат от ваксина.Аз съм ваксинирана ,но имам дъщеря на 16 която няма да го преживее ако отида сама.Решението е от страна на Турция.Сега е на ход нашето правителство.Да видим какво ще стане.

# 714
В какъв смисъл на ход е нашето правителство? Днес минах държавна граница със сертификат, а половинката - с положителен PCR от началот на март. Така ни се зарадваха сърбите, представям си в Турция как ще е 😁

# 715
Засега явно без тест няма да ни пускат на тяхна територия, но и това е нещо:
https://www.moreto.net/novini.php?n=439938

# 716
Не знаех че може със сертификат да се върнеш в бг.Мислех че още не е прието.

# 717
Засега явно без тест няма да ни пускат на тяхна територия, но и това е нещо:
https://www.moreto.net/novini.php?n=439938

Сметката не им е вярна.
110 лири са около 20 лв, не 20 евра

# 718
Пиша пояснение, защото получих някои въпроси на ЛС и може би ще е от полза и на други, които ще се прибират в България. У нас можете да се приберете със сертификат за завършен ваксинационен курс, като втората ваксина трябва да е сложена не по-късно от 14 дни преди прибирането. Сертификат може да си вземете от личния лекар, както и от ваксинационния пункт. Личен опит: ако сте се ваксинирали в Александровска болница, там ги издават за 10 работни дни, личният лекар ги издава на момента, но съм чела, че някои лични лекари отказват да дават сертификати.

Може да се приберете в България и с положителен PCR тест, чиято дата е не по-късна от 14 дни преди прибирането. Тоест, ако на първо число сте дали положителна проба, на 14-то число може да идете на пазар в Одрин/Пирот и тн. и да се върнете. С положителен тест може да се прибирате до 6 месеца от датата му. Тоест ако положителният тест е на 1 януари, най-късно с него може да се пътува до 1 юни.

Може още да се приберете с отрицателен PCR или антигенен, но не съм проверявала до колко часа от прибирането. Може да се направи и след прибирането, като отрицателният резултат се праща на РЗИ, които отменят карантината.

Иначе на границата ни със Сърбия (излязохме и влязохме през Калотина) тези документи ги проверяват заедно с документите на колата и пасажерите. При нас конкретно повече внимание обърнаха на положителния тест на половинката, на моя сертификат нищо не му гледаха (нали има QR код, който като се сканира, се вижда дали е валиден).

# 719
Здравейте, днес прочетох новина, че от 1-ви юни ще се прави ПСР тест на границата на Капитан Андреево за 110 лири за влизащите в Турция, което ме навява на мисълта , че отпадането на ПСР-а от 1-ви юни няма да го бъде. 110 лири не са много , но ще има голямо чакане и опашки , докато излезе резултата от теста! Ами който минава през ГКПП Малко Търново какво ще прави, за там нищо не пишат?

Общи условия

Активация на акаунт