Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

  • 112 955
  • 1 775
  •   1
Отговори
# 75
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Не, не, аз не се изразих правилно може би. Лучената яхния се готви основно от лук и домати. Ако доматът е кисел, 2-3 сушени сини сливи обират киселината. Тоест, заместват захарта. А не основно да готвиш с плодове и да слагаш домат. Така не знам как би изглеждала манджата.

# 76
  • Далече, далече
  • Мнения: 6 005
Американците ядат солени сандвичи с боровинково сладко.
Аз обожавам палачинки със сирене и сладко. Затова един ден реших да експериментирам и накарах палачинкаджията да ми комбинира кашкавал и шоколад. Такава гадост стана, че не се ядеше. Този експеримент не беше успешен, да знаете 🤭😂

Аз мразя комбинацията сладко - солено, освен сирене с мед, шоколад или сладко.  Веднъж реших да експериментирам с нещо по-така и си поръчах Хавайска пица (солена, с ананас). Никога повече не повторих. Grinning

Яла съм разни манджи, но със зелени сливи, а не със сини. Струва ми се гадна комбинация с месо.

# 77
  • Мнения: 2 638
Да знаете, че “манджа с грозде” не е само лаф. Баба ми готвеше яхния и слагаше грозде. Не стафиди- грозде.

# 78
  • Мнения: 1 403
Телешко със сини сливи е готвела майката на баба ми. Дошла със все рецетата в началото на миналия век от Вардарска Македония Simple Smile Моята баба не готвеше, защото ние не обичаме, но снахите( жени на братя) си готвеха.

# 79
  • Мнения: 2 725
Лучената яхния се готви основно от лук и домати.
Тук не слагат домати,само червен пипер и някакви подправки.Аз не близвам такова нещо,не мога да кажа как е на вкус

Лелее сливи,грозде...ако съм ви в къщата ще умра от глад Grinning
Dana и аз съм сърбала попарата на Хавайската пица или шницел по Хавайски,отврат.Месо,кашкавал и ананас...нИмога Grinning

# 80
  • Мнения: 5 189
Не съм ходила, но имам колежка украинка. Тя твърди, че нямат израз за ''горе долу'' и на въпроса ''как си'', отговорът задължително е ''харашо''. И при нас от нейна страна всичко е винаги ''харашо, прекрасно, чудесно'' и т.н.

На мен в САЩ ми харесва, че и непознати те поздравяват и всеки те пита как си. Разбирам, че е лицемерно и реално на никого не му пука, но ми е по-приятно от "как си - оо, ужас, болен съм, пари няма, проблеми имам" и т.н.

При пътуване във Франция майката на едното момиче така ме нацелува по бузите. Аз само стоях и не отреагирах, не върнах жеста. Жената ме изгледа много изненадано, чак се дръпна леко назад, после обаче повтори целувките, при което на мен ми светна, че и аз трябва да направя така  Grinning

В моя град, в България, в едното заведение сега пуснаха "свинка пържола с боровинково сладко". За моя изненада, ми хареса.

# 81
  • Lost in a fairytale ...
  • Мнения: 717
О-БО-ЖА-ВАМ Хавайска пица! И то с меден сироп и коктейлни череши отгоре! Sunglasses

# 82
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Не е извън пределите на БГ, но в Северна България баща ми е бил нагостен със зрял фасул, поднесен с петмез. С дядо ми, Бог да ги прости и двамата, са пътували с каруца да продават червен пипер и са замръкнали в някакво село с етнически турци в Разградския край. Та там са ги нахранили с въпросната гозба. Баща ми каза, че не било вкусно, домакинята много се притеснила, че не им е допаднало. Това е било 40-те години, той е бил дете.

# 83
  • Пловдив
  • Мнения: 27 353
Не съм ходила, но имам колежка украинка. Тя твърди, че нямат израз за ''горе долу'' и на въпроса ''как си'', отговорът задължително е ''харашо''. И при нас от нейна страна всичко е винаги ''харашо, прекрасно, чудесно'' и т.н.
Само че това не е украински, а руски. Харашо е на руски език. А украинците имат и украински език. Дякую непример е благодаря, спасибо на руски.

# 84
  • Мнения: 2 725
Shiny имай милост Joy

# 85
  • Мнения: 5 189
Само че това не е украински, а руски. Харашо е на руски език. А украинците имат и украински език. Дякую непример е благодаря, спасибо на руски.
"Добре" на украински как е?

Де да знам въпросната иначе, за украинка се представя, ама ''харашо'' казва, също и ''спасиба''.

# 86
  • Мнения: 10 430
Немците обичат понякога да обядват отявлени за мен десерти като основно ястие: сладко мляко с ориз с канела, компот, сладко мляко с грис с компот, както и Germknödel - сладка малка питка с пълнеж от сладко, полята с ванилов сос или масло с маково семе и захар. Последното ястие идва от Австрия май. Според мой познат немец тези ястия са постни и замествали в петък основното местно ястие за обяд. Иначе така нар. Abendbrot на немците е пословичен - прост сандвич, кой каквото пожелае за пълеж за вечеря. На тях им е странно напр. че другите, разбирай българи, араби, италианци вечерят готвено.

# 87
  • Пловдив
  • Мнения: 27 353
Само че това не е украински, а руски. Харашо е на руски език. А украинците имат и украински език. Дякую непример е благодаря, спасибо на руски.
"Добре" на украински как е?

Де да знам въпросната иначе, за украинка се представя, ама ''харашо'' казва, също и ''спасиба''.
Добре на украински е добре. Точно така. И горе-долу с това се изчерпват знанията ми по украински. А, и пишат различно от руския, имат и с точка отгоре, i .  Имат и и i

# 88
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 080
Ех, не съм се родила в Германия, ами всяка вечер трябва да готвя.

# 89
  • Мнения: 12 033
Много обичам комбинация от сладки и солени вкусове, мно- го.
А идеята за сини сливи в манджа от домати и лучена яхния я крада директно.
Телешко със сини сливи/ дюля/ ябълки готвя сравнително често. Simple Smile

Даже 3 "И"- та имат украинците и се изписват (и звучат донякъде различно) според това след каква буква стоят и къде в думата се намират.

Общи условия

Активация на акаунт