Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

• 113 060
  • 1 775
  •   1
Отговори
# 1 425
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Сега като чета за иранците се сещам, че познавах трима, следвахме заедно.
Мацките бяха мегамодерни, ултракъси панталонки, потник с тънки презрамки, буйни, свободни гриви.
Един ден пушим навън и те си бъбрят на персийски и аз се загледах надолу и се облещих.
Бяха с отворени сандали и напред стърчеше един огромен нокът от палеца. И на двете вече се бяха завили сериозно надолу, но бяха яркочервени 🤣
Явно си ги харесваха така, не беше от немърливост.

# 1 426

Също така много от думите с дж-  и от тези с ч- в българския са с персийски произход - джам, чадър\чадор, черчеве, чешма, чардак, чанта и стотици други, вече остарели и може би по-рядко използвани, но все пак е интересно.

До джофт джорап - "два чифта чорапи" - единственото нещо, което помня от фарси, а съм го учил цяла година...

# 1 427

Също така много от думите с дж-  и от тези с ч- в българския са с персийски произход - джам, чадър\чадор, черчеве, чешма, чардак, чанта и стотици други, вече остарели и може би по-рядко използвани, но все пак е интересно.

До джофт джорап - "два чифта чорапи" - единственото нещо, което помня от фарси, а съм го учил цяла година...

Joy Аз малко повече съм го учила, но също не помня почти нищо.
-------------------------------------
Назад четох, че обсъждате "зъб"\мъжки полов орган в арабския - и се сетих как се забавляват, когато някой търси зъболекар или зъболечение.

# 1 428
И от арабски доста сме заемали (всъщност повечето думи в български, за които казваме, че са турски, въщност са арабски или персийски), понякога звучат смешно, защото се използват в различни контексти. Примерно маджун на арабски е паста за зъби (маджун аснан), сараф също е арабска дума, "сарраф али" буквално преведено - електронен сараф, т.е. банкомат.

# 1 429
И от моят Санскрит вече само кошмарите, които сънувах преди изпит са останали Grinning Но пък все още мога да псувам качествено на сръбски, да си поръчам вино на испански и да замервам с латински цитати съфорумките, когато не им пускам модни видео клипове на руски Wink Як полиглот Wink

И по темата - тия унгарци са ми скривали шапката колко езика владеят! Дори да не е на високо литературно ниво, но работно, разговорно - шокиращо!

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 20:35 от Agent Provocateur

# 1 430
И от въпросния "пан" улиците отстрани са вечно червено- кафяво- оранжеви. Защото се предизвиква силно слюноотделяне от съставките и тези, които се предвижват пеша и го дъвчат- плюят здраво.

Един шофьор на такси, индиец, много искаше да се снима със сина ми (бял като пуканка, рус и синеок), да качи снимката във ФБ профила си и така щял да си докара не знам си колко стотин нови покани за приятелства. JoyJoyJoy Явно за него това беше много важно.

Иначе индийци и разни други смугли индивиди (както мъже, така и жени) тип тайландци постоянно искаха да се снимат със същия ми синеок русокос син (разбирайте, както синчето си играе с пясъка, идва Индийчо, застава до него, прави се, че го прегръща и други ги снимат), да си играят с него по плажовете (крадейки му топката) или да застанат до него, да клечат и да го зяпат, ядейки сладолед и после да му предложат от въпросния сладолед, или въобще да се опитат да му го наврат в устата. Imp Няма да описвам с какви крясъци и скандали реагирах на всяка подобна случка, но на тях не им пукаше... Ич. Просто се научих буквално да не свалям дори за секунда поглед от белите си деца и да съм нон- стоп залепена за тях.

Една единствена, ако не се лъжа, иранка познавам- учителка на едното дете. Невероятна жена! Образована, в крак с модата, изключително богата обща култура и може би най- добрият педагог, когото съм срещала до момента. Жива и здрава да е и у още много деца да успее да събуди глада за знания и да им покаже пътя към временното му засищане.

За Иран и иранското общество има една много хубава книга "Шахиншах" на Р. Капушчински - препоръчвам я, на места все едно четях за България.

От същият автор - препоръчвам "Императорът" - за Етиопия преди падането на Селасие. Четеш, смееш се и в същото време ти е мъчно. Половината пак все едно е писана за България, българската администрация и управление.

Ще ги погледна, със сигурност!
"Шантарам" мен въобще не успя да ме спечели и някъде към 70- тата страница просто спрях мъчението.

# 1 431
  • Между гори и планини
Мислейки за Иран се сещам за филма "Не без дъщеря ми". И там един интелигентен иранец помогна на жената да избяга с дъщеря си . И книга за бягството на кралското им семейство и революцията съм чела. Много тъжно, че тази страна се ислямизира брутално.
И в Узбекистан ни гледаха като извънземни. Хайде аз съм с тъмна коса и очи, но мъжът ми е висок, рус и синеок - голяма атракция.

# 1 432
Доня Дафина Черешова, а пък онзи ден узбекската ми колежка наготвила плов, пък се сетила колко го обичам аз и ми се обади да мина да си взема, щото е празник (Св. Валентин). И бутилка червено ми беше пакетирала, да не го ядем на сухо Simple Smile То и аз се имам за гостоприемна българка, но тези хора ми скриват шапката!

PS "Пакетирала" защото е Ковид и не върви да ида на гости, та си взех пакета пред вратата и.

# 1 433
О, да, плов Simple Smile
Спомените ми за казахстанките са, че много държаха на ноктопластиката.

# 1 434
От Ирак/нчаните нямам много позитивни впечатления.

В Англия бяха все ирак/нчанин мъж с българка и синовете им все се оглеждаха за българки.
Рядко досадни същества, ведно с албанци, гърци и турци.

"Не без дъщеря ми" ме беше разтърсила много когато я прочетох на 16-17 години.
Из нашите географски ширини сме израснали някакси с това дръпнато отношение към турци, мюсюлмани, помаци и въобще излизане дори с мъже от друга религия.

С годините осъзнавам, че всеки народ си има такива предубеждения и исторически обусловени насадени мирогледи, но сега не е поли коректно да се споменават тези неща.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 21:51 от Анонимен

# 1 435
Преди КОВИД често пътувах служебно до Порт Саид (Египет). Всеки преводач, с който съм работила (и мъже, и жени) ми се примолваше да се снимаме заедно. Сега си обяснявам защо Simple Smile.
Да уточня: не е туристическа дестинация и на фона на местното население съм по-скоро висока бяла птица, отколкото хубавица...

Това е една от малкото дестинации, които хич не ми липсват. За сама жена е отвратително от известно време насам. Буквално се усещаш затворник: летище-хотел-фабрика-хотел, броиш дните до прибиране. Колкото и да съобразяваш дрескода, излезеш ли от хотела, всички коли ти свирят, пешеходците мъже ти крещят нещо на арабски и те гледат лошо.
В хотела (един става за чужденци) настаняването може и часове да отнеме. Просто появи ли се мъж тотално те зарязват, за да го обслужат. На всички сметки се водех Mr., софтуера друго не позволявал Simple Smile.
Обслужващ персонал, охрана, полиция само припяват small tip and all OK. Брр...
Най-тежко е в сезона на сватбите (есента) или постите. По време на сватбите всяка нощ има купон с водещ (програмата бързо я научаваш до минута). За украса надуват огромни лъскави фигури - балони. Като детски рожден ден от филм на ужасите е. Всички денс хитове се пускат във вариант на арабски. Яко гюбеци и танцуване по масите. Жените са си увити, както му е реда, но купона е на макс. В началото е много интересно и екзотично, но на 10тата вечер почваш да изперкваш.
По време на постите е същата лудница. Цяла нощ всичко живо е навън.

# 1 436
Колкото и да съобразяваш дрескода, излезеш ли от хотела, всички коли ти свирят, пешеходците мъже ти крещят нещо на арабски и те гледат лошо.

Според мен са ти се радвали, поне в Сирия беше така. Като отидем на стария сук в Дамаск и се почва едно опипване, подвикване - халуе, халуе (буквално значи сладка, сладурана, в български това е дошло като "халва"), снимат те с телефона  (не селфи, а тайно) и пр. Това може би защото моите познати жени не спазваха никакъв дрескод, то не че и има такъв в Сирия, въпрос на личен избор и колко ще изтраеш това досаждане. Ако си руса може и за косата да те пипат, имали някакво поверие, но не помня вече какво беше, май да им се раждали светли деца... В същото време беше изключително сигурна страна, сами жени можеше да си се разхождат по всяко време на денонощието, българките там споделяха, че и в България не са се чувствали толкова сигурно. Това, разбира се, преди войната...

А рамадана (постите) наистина е отвратителен период, при това цял месец. Денем всичко с променено работно време, много заведения затваряха и трудно си намирахме храна за обяд. Ние си ядяхме навсякъде из града, което по принцип не се смята за много културно, тъй като повечето хора постят и не ядат от изгрев до залез. Постенето включва и цигари, вода, мисля и секс. Бая изнервени бяха. Сирия поне е светска държава и може и да не се съобразяваш, в други държави обаче не е така и може да те глобят и за шишенце с вода. На свечеряване вървиш по улицата и се чува едно тракане на чинии, прибори и прочие и се почва едно лудо плюскане. Нощем всичко живо излиза, за да навакса загубеното през деня, заведенията отварят и е някаква лудница до среднощ. Рано-рано на другата сутрин минават по улиците с един тъпан, да стават правоверните да се наядат, че след изгрев не може. Много силно тряскаха с тоя тъпан, чак се будех. Въобще така наречените им пости са едно плюскане по цели нощи и доста хора всъщност напълняват през рамадана.

# 1 437
Преди години придружавах ММ в командировките му до Иран и имах възможност да видя страната. Като изключим задължителното забулване на коса и задни части, ми останаха хубави спомени.
1. Хората там много страдат от изолацията. Всъщност до 1979 си е била светска държава и чак след революцията и идването на Комейни се превръща в ислямска република.Проявяват жив интерес към всякакъв вид чужденци. Когато се разхождахме с жената и дъщерята на колегата на ММ, непрекъснато се обръщаха да ни гледат. Най-вече заради сламено русата коса на детето. Те живееха там от няколо месеца и вече не им правеше впечатление.
2. Повечето жени учат по няколко специалности в университета, просто защото няма какво друго да правят, а и са си умни. Не бих казала, че са в подчинено положение на мъжа, просто режимът ги задушава.
3.Много са гостоприемни, всеки ни канеше у дома си. Ядохме седнали на килим, но си беше чисто. Храната беше вкусна, домакините много се стараеха. И в стъклената джамия ме заведоха, там пак ми предлагаха храна.
4. Загадъчна и много интересна природа имат - голи планини със снежни върхове, водопади, скали и пясък до края на хоризонта.
5. Персеполис и Исфахан  са наистина незабравими и величествени гледки. Жалко, че са недостъпни за повечето запалени туристи.
6.  (Смешно ми беше, че витрините в магазините за бельо бяха със завеса отпред, за да не се виждат сутиени и бикини.)
7. На първо място най-много мразят Америка и Израел, после арабите... исторически обусловено.
Като цяло добре се чувствахме с ММ, него много го уважаваха, че е рус и бял.
Скрит текст:
(То не е много за разказване, но почитат Хитлер, защото е считал арийската раса за чиста и свята, от която са и те.)

# 1 438
  • Между гори и планини
За мой ужас,  мен са ме снимали на летището в Истанбул . Нито съм руса, нито някаква красавица.  Един млад  арабин ми се похвали,  че ме е снимал. Не искаше да ги трие и охраната му помогна.

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 08:48 от Доня Дафина Черешова

# 1 439
  • София
Имам приятелка, която е обвързана с афганистанец- той е доста симпатичен визуално и тя е много влюбена в него. Двамата живеят заедно в София и въртят малък семеен бизнес. Дотук добре...
Обаче афганистанецът, макар и учил в България и цивилизован на пръв поглед, фанатично убеждава всички нас, че всичките му десет сестри са глухонеми, "защото Аллах така е решил", а не защото са плод на кръвосмешение между първи братовчеди няколко поколение поред. Абсолютно подкрепя браковете между близки роднини и не вижда нищо нередно в това.

Общи условия

Активация на акаунт