Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

• 113 000
  • 1 775
  •   1
Отговори
# 1 530
  • София
Руснаците имат суеверието, че който свири с уста няма да има пари и като са в България и някой "си свирка" са много учудени.

И майка ми, която е българка, ми го е казвала това, когато става дума за свиренето с уста вътре, наред с разтварянето на чадър вътре и други такива вярвания.

И аз знам, че като си оставиш чантата на пода е, че няма да ти върви на пари.
Ама откакто гледах "Короната" и как кралицата така си оставя чантата, спрях да вярвам. Laughing

# 1 531
  • София
Между другото в Турция двойка не може да направи инвитро, ако не са в законен брак, това важи и за чужденци. Моя приятелка пробва там, но законът не го позволява, затова в крайна сметка бебето се случи тук.

# 1 532
Първите  фараони  в Египет са тракийци .Вижте им имената . Днешните ни букви   гърците са взели от   финикийците  а те от  етруските. Линяр А , Б  , крилица , латиница , .. Вижте  гробниците на етруските в Италия и написаното  там което още не е разчетено . В този ареал се е  говорил един език - санскритския , от който през нас  минава  във всички :славянки " езици . 

Скрит текст:
Ъммм.... няма никакви доказателства за тракийска следа в Египет. Имената на първите фараони (доколкото могат да се определят в ранно-династичния период, все пак египтологията и и епиграфията не са точни науки) са Н'рмр или Мнс, 'X', Джр и Джт, не съм сигурна какво общо могат да имат с тракийците, за чиито език почти нищо не знаем, освен че е бил индоевропейски, за разлика от египетския, който е семитски. Финикийската азбука наистина е в основата на практически всички азбуки, възникнали в средиземноморския регион и продължили да се развиват до днес, включително гръцката и етруската (която възниква поне 300 години след финикийската, тоест не може финикийците да са я взели от етруските, а обратно). Етруските не са създали Рим, Рим ги е присъединил като провинция около четвърти век пр.н.е. Санскрит е език на Средна и Южна Азия и никога не е идвал на запад от Арабско море, тоест никога не се е използвал в средиземноморския басейн. Славянските езици нямат нищо общо със санскрит, който е свързан с дравидските азиатски езици. Линиар А e минойскo писмo, не етруско и докато то все още не е напълно разчетено, то етруската писменост и език са доста добре изучени.

Голям фен съм на най-древната история на Близкия изток и Средиземноморието, както и любител-епиграф. За съжаление като започне човек да чете реално съществуващите доказателства, разбира до каква степен тези прелюбопитни романтични теории са далеч от реалността. Simple Smile

В средиземноморската част на арабския свят съществува поверие, че ако счупиш съд (буркан) след като гост си е тръгнал, той никога повече няма да се върне. Имаме общо поверие, вероятно свързано с османския период, че завист и "лошо око" могат да донесат лош късмет, болест и загуби. Затова в много арабски къщи в този район ще видите ето такива украси на входната врата - съвременна комбинация от три талисмана - ръката на Фатима (дъщеря на пророка Мохамед и жена на халифа Али), окото на завистта или окото на Хорус (древноегипетски бог), и цитати от Корана. Общо-взето мишмаш от ислямски и доислямски поверия, всичките сложени там с цел да пазят дома от зли сили.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 05:12 от ianajar

# 1 533
  • на пъпа на Златията
Мисля  че някъде  четох  че и  евреите слагали по вратите си такива заклинания . Едни от ляво , друго от дясно . Приличат ми на  предхристиянски  магии.
Прочетох някъде  че и нашите владетели са учили такива вещерства в Магнаурската школа . Пишеха и името на  учителя на Симеон.
Едно нашенско момче се ожени за  руска еврейка . Правиха сватбата в България . Наеха  български уредници  да им режисират сватбата . Харесало им да  мажат вратата  на къщата с мед , да хвърлят жито и боб  от сито ,  .. и всичките магии на българската сватба .

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 08:40 от rorik

# 1 534
Рускините така ли си говорят или е някаква мода сред тяхните инфлуенсърки, да умаляват думите? Дубайчик- лесно за разгадаване Simple Smile Алик- Алиекспрес Simple Smile И все в тоя стил. Най-много ме затрудни Маник Simple Smile Ако някоя от вас се сети бързо, ще я призная Simple Smile

# 1 535
Маноло Бланик?

# 1 536
Rorik, ако говориш за ортодоксалните евреи с къдриците около лицето май се сещам. Не знам дали сте гледали един сериал "Ортодокс" по Нетфликс за хасидите в Ню Йорк - аз бях в ступор като го изгледах и доста рових и четох за хасидите след това. Мисля че те слагат /а може и всички евреи/ MEZUZAH, малко парче, на което има стих от Тората, изглежда ето така. Преди влизане в която и да е къщата, трябва да го погалиш и да кажеш кратка молитва. Не знам защо когато се говори за фанатици, се подминава темата за ортодоксалните евреи и за психическия тормоз, който се налага на тези, които посмеят да се отцепят от тяхното общество. Има документални филми в ютюб, и те са много интересни.
Интересно ще е да се включи някой, който живее в Израел, за да разкаже повече, защото такива подробности не се научават като отидеш на екскурзия.
Поправям си поста, за да добавя това видео за mezuzah. Обяснено е много добре, но е на английски.
https://youtu.be/ANlgSXC7xzc   

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 10:35 от poppy-fairy

# 1 537
Ох, може ли да се върнем на темата? Волни съчинения на тема история не са за тук.
Да, моля. Макар че вместо "волни" бих употребила думата "невежи" като по-подходяща.

# 1 538
В арабския свят е изключено мъж и жена да живеят заедно, без да имат брак. Незаконно е. В по-светските държави подлежиш на съд, глоба и евентуално затвор за неприлично поведение. В Саудитска Арабия директно си съден за прелюбодеяниe и публично бичуван.

На практика е почти невъзможно за двойка без брак да наеме жилище. При раждане, когато те приемат в болницата, ти искат свидетелство за брак. Това важи само за местните граждани, не за чужденците, разбира се, те могат да си правят каквото си искат.
Тогава интересно ми е ако не можеш да представиш свидетелство за брак (неженена си), а ще раждаш - тогава какво се случва с теб и детето? Теб те бичуват и сигурно те чака затвор, обаче детето, то какво?

# 1 539
В арабския свят е изключено мъж и жена да живеят заедно, без да имат брак. Незаконно е. В по-светските държави подлежиш на съд, глоба и евентуално затвор за неприлично поведение. В Саудитска Арабия директно си съден за прелюбодеяниe и публично бичуван.

На практика е почти невъзможно за двойка без брак да наеме жилище. При раждане, когато те приемат в болницата, ти искат свидетелство за брак. Това важи само за местните граждани, не за чужденците, разбира се, те могат да си правят каквото си искат.
Тогава интересно ми е ако не можеш да представиш свидетелство за брак (неженена си), а ще раждаш - тогава какво се случва с теб и детето? Теб те бичуват и сигурно те чака затвор, обаче детето, то какво?
Раждаш вкъщи тайно и родителите го пишат като свое дете например, ако не са те изгонили преди това?

# 1 540
  • Индия/България
И в Индия окачат амулети  против уроки.  7 люти чушки +  лимон. Всяка седмица, по една специално стъкмена висулка "лъсва"  пред портата на къщата като протектор. Ето така изглежда, някъде я комбинират с керамична маска  срещу зли сили:
https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Nimbu-Mirchi_Totka_%C3 … A0_Jaipur_(3).jpg

Купуват се и се поставят всяка събота (тогава е денят на лошия бог Шани/Сатурн/ ) и това е знак да го омилостивят. Разнасят ги  разни хлапета с колела или пък зарзаватчиите с едни огромни и отрупани със зеленчуци скрибуууцащи колички..Като ги чуеш наблизо,  все едно попадаш във времето на старите шлагери..Някаква паралелна вселена..лежерна, суеверна, отвъд времето и логиката...Някои домове направо си ги "book"-ват тези амулети да им ги носят всяка събота по домовете. Сутрин, точно в 9 им се "доставя" заедно с вестника.  И всъщност не само по домовете, понеже заветните люти чушки си висят буквално навсякъде- сергии, офиси, магазини, заведения, рикши, автомобили и даже във фризьорския салон на L'oreal наскоро видях такъв.. “Удоволствието“ струва точно 5 рупии, което е нищожна сума, обаче ако питате индийците, ще ви кажат, че "ооо, мА как, това е нещо супер -дупер скъпоценно. Цяла седмица защита и спокойствие!!  ". Лимонът в Индия се счита за мощен неутрализатор на зли сили и магии, а индийците са луди на тема урочасване. И понеже вярват, че действа като медиум, смятат , че мястото, което е засегнато от черна магия (или където обитава неспокойна душа на мъртвец) може да се разпознае именно чрез лимон. Нямате си представа колко домакинства пропиляват количества разрязани лимони, върху които се ръси свещения червен прах, с който си поставят точката на челото, за да гонят уроки и негативни енергии от дома си ежедневно. Срещу уроки още правят изчистване  с памучен фитил, натопен в синапено олио, който се закрепва на стената на банята и се подпалва, докато изгори напълно. Убедени са, че колкото по-силно капе от олиото, толкова по-силни са били уроките. И още нещо интересно се сещам: като се купи нов автомобил тук , има ритуал , при който веднага се слага по 1лимон под всяка гума, палиш колата и трябва да минеш върху тях, преди още да си я "сефтосал" из улиците . Това  предпазвало от пътни инциденти. Мдаа..минаваш през някой автосалон и гледаш наредени собствениците с новите коли си чакат...лимоните.Joy..вместо новия ключ за колата...На бебетата против уроки много обичат да им мацат една огромна черна точка встрани на челото. И задължително каджал под очите (ако сте се чудили някога защо аджеба ги боядисват така)...

И при нас в някои щати искат брачно свидетелство при раждане на дете, а гражданският брак в съда никой го няма за нищо. Ако не си женен по религиозната церемония , значи не си женен изобщо. Някои стари хора пък още си мислят, че сватбите по сериалите са абсолютно реални, защото не могат да си представят, че с това може да се спекулира. И после се възмущават, че как така актьорите се били оженили за друга като вече са женени за Гопи, Рада, Нандани бла Бла...  А на мен дори отказаха да ми кажат пола на бебето , защото законът в Индия не позволявал и независимо че съм чужденка, щом раждам тук, не можело. Трябваше да подпиша декларация, че съм съгласна със закона.( Това не значи, че няма лекари, които усвояват едни хубави пари под масата, де )...

# 1 541
Индийците са много интересни хора. Все едно като от филм на Костурица, ама по готино.

# 1 542
И при нас в някои щати искат брачно свидетелство при раждане на дете, а гражданският брак в съда никой го няма за нищо. Ако не си женен по религиозната церемония , значи не си женен изобщо. Някои стари хора пък още си мислят, че сватбите по сериалите са абсолютно реални, защото не могат да си представят, че с това може да се спекулира. И после се възмущават, че как така актьорите се били оженили за друга като вече са женени за Гопи, Рада, Нандани бла Бла... 
Сега разбирам защо единият ми приятел индиец ми каза с такава гордост, че сестра му се била оженила само с граждански брак. Simple Smile Те пък много отворени момчета и много се вълнуваха от положението на жените в Индия, съвсем искрени феминисти. Докато следвахме заедно (в Швейцария), следването ни беше свързано с разработване на много проекти на най-различни теми. Редовно си избираха някакви за подкрепа на фермерите, които явно са на много ниска и онеправдана позиция, а два пъти правиха и проекти, посветени на жените. С единия даже спечелиха един конкурс и беше за апп, който да посочва на жените сигурни варианти за маршрут, ако трябва да ходят сами по улицата. Не най-късият и удобен маршрут, ами най-осветен, най-оживен, избягване на отсечки, в които са ставали инциденти (има се предвид изнасилвания) и т.н. Интересното беше, че бяха предвидили и нещо като паник бутон, но НЕ беше свързан към полицията, а обмисляха да е свързан с телефони на роднини или НПО организации за защита на жените. Питаха ги защо и обясниха, че в Индия полицията е адски корумпирана и никой не им се доверява за защита.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 12:06 от Barbabeau

# 1 543
  • Индия/България

Сега разбирам защо единият ми приятел индиец ми каза с такава гордост, че сестра му се била оженила само с граждански брак. Simple Smile
Хехеее..то си е за гордост това, действително. И сега покрай пика на пандемията  като им стегна около врата на хората , да ги видиш колко бързо се преориентираха от препълнения храм към празната стаичка в гражданското Wink (можело значи...) Много са ти готини приятелите. Похвално е, аз много се кефя на такива будни душИ. И са безкрайно прави за полицията. Навремето като тръгвах от БГ за Индия, един приятел, работил в посолството там, ми каза:" Трябва ли ти помощ и съдействие за нещо,  търси веднага някой сигх. Сигхите не оставят човек в беда и ще намерят начин да оправят нещата.  Полицията по-добре  я изтрий от опциите си".И до ден днешен го помня и съм готова да се подпиша под тоя съвет. Специално за сигхите от Панджаб- убедила съм се в тяхната лоялност (истински хора на честта)  .  Вярно, че не навсякъде из полицейските управления е корупция, но като цяло криминална полиция е един голям  батак и "чадър" за високите касти . И за  съжаление положението на жените в Индия многократно се влошава дори само заради факта, че са жени и най-често получават отказ от съдействие на същата тая полиция, която всъщност трябва да ги защитава.

Извънбрачните деца (понеже стана дума за тях в различните култури) тук се абортират. Абортът в Индия е законен, но може да се осъществи само в държавните болници. Частните трябва да имат спец. лиценз от здравните власти. Неуките ходят или водят дъщерите си при разни знахарки, които уж им дават специални отвари по Аюрведа ...(а-ла  приказки от 1001нощ)  . Те са цяла гилдия всъщност тия шарлатанки, при това май са официална. Даже четох по медиите, че дават някакво хапче, което гарантирало раждане на момче...Но най-ужасяващото е, че жените вярват и го купуват с огромна еуфория. Племенницата на мойта домашна помощница щеше да си замине от едно такова хапче. Беше се побъркала (прислужницата ми),  цял месец не дойде на работа, едва спасиха момичето. И като я подпуках (щото и тя ги вярва тия щуротии)...сега ходи и "просветлява" гетото. Nerd

# 1 544
  • След завоя в дясно
Докато сме на вълна суеверия   Llmas с мартеничка в Перу. Слагат им ги против уроки.
Също така в района на Наска имат традиция да се пречистват  от лоши очи ... забележете с какво.. ами с яйце като нас. Щеше да ми падне ченето като слушах гида,  даже самият ритуал е сходен и термина, който използва бе пречистване на лоши очи.  Цивилизацията в Наска възниква горе долу преди  100 BCE.

Общи условия

Активация на акаунт