Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

• 113 034
  • 1 775
  •   1
Отговори
# 1 590
След Братислава с техните мостове, кой от кой по-ефектни и хубава променада за разходки край Дунав очаквах да ахна във Виена, но честно казано не ме впечатли като град на такава голяма река
За местните това след моста не е Виена. Съвсем сериозно, освен кварталите от едно до девет, другото са външни квартали. Така и се казват Außenbezirke. Реката няма абсолютна стойност като забележителност - река и това е всичко, което е. Най-големите символи са Шьонбрун, Сисси, Хофбург, Белведере и катедралата. Но повечето българи не са католици и едва ли църквите биха ги впечатлили особено. Разбираемо е Simple Smile Иначе аз на всеки препоръчвам да отиде на опера, а не да гледа отвън сградата; не зная ти дали си успяла да видиш представления, например на испанската школа за езда.. Тоест интересни са с култура, а не с мостове, права си. За мен иначе е най-хубавият град, а след него Пловдив, защото там имам най-хубави детски красиви спомени - всеки ги усеща нещата различно.

ПП Тук е туристическият форум, ако те интересува.

Скрит текст:
Като се разприказвахме за културните особености. Бях завела преди петнайсетина година група познати от София в кафе "Хавелка", което ми беше тогава любимо и те едва дочакаха да излязат оттам, беше им гадно. Та и аз си научих урока и питам предварително дали искат в Софител на луксозно с изглед над покривите или истинската стара Виена.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 15:15 от Анонимен

# 1 591
  • Варна
Oх, изчетох ви най-сетне! Simple Smile
Благодаря за споделеното, беше ми изключително интересно!

# 1 592
Аз така отидох с огромно очакване във Венеция,но не бях така възторгната.(както например в Барселона, страхотен град.). Във Венеция,на площада Сан Марко, кафенетата са едно до друго и се различават по цвета на пластмасовите столове. Болшинството сервитьори бяха едни мазни чичовци ( а по принцип италианците са хубавци). И накрая може да те изненада сметката, защото на някои места има музиканти, изпълняващи основно арии от опери, които предвид множеството туристи, може да не си нито чул,нито видял.

# 1 593
Така е, но няма да забравя и мнението на една българка в самолета до Виена - "австрийците са студени хора, сега търсим начин да заминем за Канада". После разбрах колко е права... не, че и канадците са много топли, но да кажем, че не се смятат и за толкова повече от теб само защото са канадци, поне от тези, от които имам впечатления са много по-топли и земни, за разлика от надувки ала франсета, чехи, немци, северно италианци и австрийци. По телефона също са по-добри и възпитани клиенти, докато американците често са супер нагли и злобни и за най-малкото нещо вдигат скандал.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 15:44 от Анонимен

# 1 594
Не мога да се съглася за французите и италианците. Много харесвам Италия и италианците, само добри впечатления имам от тези топли хора. А французите? Ами първоначално са сдържани,но когато те преценят, отношението се променя (е, ако са останали с лошо мнение, не на добро). Но това е нормално и не е типично за французите само. Ако в парка до вас един катун си опъне шатрите и се веят гащи на въжета, няма да си във възторг,предполагам. Не са студени и не са надути, предпазливи са.

# 1 595
Не знам къде ги видяхте тия италианци хубавци. Мъжа ми от години работи с италианци, досега хубавец не съм видяла. Някои са горе долу симпатични. Има едно момче, син на милионер - изглежда като средностатистическо цигане.

# 1 596
хаха, те и жените са грозни там нали?
все пак зависи от вкуса, у нас модата за мъжете масово  е остригана кратуна, черни дрехи зиме и лете, задължително над 100кг, иначе се води педал, за жените джуки, цици и т.н, как да се хареса нещо друго при такъв вкус.

# 1 597
все пак зависи от вкуса, у нас модата за мъжете масово  е остригана кратуна, черни дрехи зиме и лете, задължително над 100кг, иначе се води педал, за жените джуки, цици и т.н, как да се хареса нещо друго при такъв вкус.

Ти пък откъде ми знаеш вкуса за мъже? Точно този стайлинг, който описваш въобще не го понасям, но явно на теб ти прави впечатление.

# 1 598
Цитат
Не, в България - всъщност почти навсякъде извън САЩ - никой не гледа хората в очите, когато просто се разминава с тях на улицата. Това не са мои си наблюдения, а документиран феномен.
Това го потвърждават всички живеещи или били известно време в Сащ.Дъщеря ми там свикна да се усмихва,когато говори или пита непознати за информация.Тук нейната усмивка с кимане,беше изтълкувано:"Не се смейте,аз ви говоря сериозно''.Направи ми впечатление,че при някаква по-завързана ситуация,когато някой се притеснява от евентуален конфликт казват:''Не искам неприятности'' всеки си продължава по пътя.ММ е живял отдавна в Канада и много му харесват хората там-Онтарио.Добронамерени,любезни,отзивчиви.Не знам как е към днешна дата.Чуваме все по-кофти неща за живота там,може да се е променило към по-лошо.
У нас...остриганата кратуна и над 100кг.+безобразно самочувствие,че всеки му е длъжен,са впечатлявали доста чужденци.Аз с ирония им казвам,че това е признак на просперитет.Същите тези туловища гледат с пренебрежение на стройни и подържани мъже.Айде да не е като на гейове,но с коментари,че са ''замазани и гльоджави''.Жените до стокилограмовите и повече туловища,също ходят с гордост до тях.Laughing

# 1 599
Това за Великден и Словакия беше от първите неща с които колегите ми словаци се похвалиха. Стори ни се много странно да заливат момичетата с вода и да ги бият с пръчки.
Едната ми колежка обаче каза че вече не заливат с вода, а пръскат с парфюми, което не знам дали е по-добре. Сутринта на Великден момчетата от класа отиват групово при всяко от момичетата и ги пръскат с парфюми за здраве. Момичето пък е облечено с празнични дрехи.

# 1 600
На мен ми казаха, че това с водата и пръчките не е само за здраве, а и за да си намери бързо мъж и да е плодовита булка хаха. Иначе и те ядат сармички, но само зелеви, както и поляците. За малките градчета в Германия са ми казвали, че всеки те поздравява, но тук в София на работното място веднага някой се провикна "Това е фалшиво, зад гърба ти те мразят!" Grinning Иначе в Дрезден не ми допаднаха хич хората - никой не поглежда никого, по-малко и от София. Там хората може изобщо да не реагират и да не те погледнат, все едно не си там, доста са затворени. Много е зелен, но супер скучен, вървиш в центъра, а почти няма хора. Вярно, беше през лятото, но все пак беше уикенд. На мен мечта ми е да видя или живея в Бавария, дано там да са по-приятни. И да не пропусна за хората - "Твоите хора ще ни вземат работата" -  английски пенсионери от еврейски произход, Лондон 2006-та. Бяха ми приемно семейство. С изключение на това бяха свестни хора и дори имах една гратис нощ при тях заради ситуацията тогава (фалшива тревога, бяха блокирали полетите), но много ме жегна. В Холандия бяха една идея по-добронамерени. Там интересно ми беше как ядяха - сутрин сандвичи с мляко, на обяд може от същото. Някои пиеха от буркани с капачка (така и не разбрах дали е защото пластмасата е по-вредна за здравето или за да са еко). Разбира се всички бяха с автобуса или колелета, за да са еко, а истината е, че колите са доста скъпи и няма места за паркиране. Дори и да си автофен като мен там не е мястото за това. Но имаше доста електрически джипове Митсубиши и Тесла модел S, явно за тях има доста дотации, т.е. ако правителството даде ще се возят на хубави и големи коли. Другите бяха бензинки тип Фиеста, Поло, Ситроен С1, Форд Ка... ползвани като семейни.

Но пак да кажа за Словакия - много ме изуми, че и там една колежка беше ходила на "вещица" (там това е думата за ясновидка). В Чехия бях по-малко но май хич не са по тези неща. Всъщност там не са и по религията, за разлика от словаците чехите са едни от най-големите атеисти в Европа. И докато скандинавците наваксват липсата на традиционна религия с всякакви езотерики, сливане с природата, хюге и дори медитации, чехите не са много и по тях. Не знам дали тази липса на духовното и откъсване от природата при тях има връзка с това, че повечето са толкова кисели.

Да кажа и нещо добро за французите - за моя огромна изненада всъщност всички, с които общувах в Париж бяха по-отзивчиви от клишето, въпреки моето лошо произношение на френски. Дори една жена на гише на гарата благоволи да мине на английски (от афро произход беше, но все пак). С по-лоши впечатления съм от хора от Лион и от района на Кан с които учех и работех в трети страни. За САЩ най-сърцати са от южните щати обикновено и западния бряг. На бившата ми работа в кол център за съжаление ми бяха набутали предимно линии от източния бряг и едвам ги издържах, много напрегнати и груби са. Една колежка-туркиня постоянно ревеше.

От арабите съм с добри впечатления, имат интересни и екзотични традиции. Мароканките често ми пишат в сайтовете. Само от една иракчанка съм с негативни спомени - беше типичното клише - на социалки от години, не си търсеше работа. Но двамата ми колеги от Египет бяха супер, за разлика от българския ми колега. Само че ми се прииска и аз да съм мюсулманин, защото им позволяваха да се молят в часа за това, което всъщност си е почивка за тях. Grinning

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 18:40 от Анонимен

# 1 601
Не знам къде ги видяхте тия италианци хубавци. Мъжа ми от години работи с италианци, досега хубавец не съм видяла. Някои са горе долу симпатични. Има едно момче, син на милионер - изглежда като средностатистическо цигане.
Не знам твоя мъж с какви италианци работи и не знам кое според теб е красиво. Живях на 2 км от Монако доста време.  Това си е на границата с Италия.  Каквото съм казала, е мое наблюдение, на база достатъчно познати и непознати. Но...вкус другар няма.

# 1 602

Ти пък откъде ми знаеш вкуса за мъже? Точно този стайлинг, който описваш въобще не го понасям, но явно на теб ти прави впечатление.
Прави ми защото е масов у нас, още от гимназията, а защо е масов, защото така искат повечето.
Само, че в Европа такива ги взимат за охрани-дилъри или компаньонки.
За първи път чувам жена, която не харесвала италианци, но явно има и такива.

# 1 603
Относно навиците и привичките - не ми допада мързелът на масовия грък и това как все гледа да те мине в бизнеса. Турците са по-работливи и достойни сякаш. Думата на гръка не ознава нищо. Не, че няма и турци измамници, но за гръка чест няма. Колко фирми с измами за биткойни има в София и все са собственост на гърци, кипърци и евреи. Та, с много по-добри впечатления съм от повечето последователи на Аллах и индийците (познавам и индуисти, и индийка-християнка), от колкото от гърци. Само една арабка е била кофти - хронично безработна иракчанка на социал. Колегите ми от египет ме третираха като че сме стари познати от първия ден, турците и персийците също... не мога да кажа същото за повечето европейци. Но унгарците са някак много земни, някак ги чувствам по-близки от други народи, не знам защо. Румънците също, но там е ясно - общ ген. От северните под студа усетих най-много топлина у финландците, но и другите скандинавци, макар и студени са по-възпитани от повечето западняци.

На индийците им харесвам това, че живеят по 100 човека в една къща - лели, чичовци, братовчеди всички заедно, някак доста са сплотени. Ние такива тук нямаме. Е, ако е голямо имение тип къщата от Ритъма на мечтите най-добре разбира се, другите са ала Факултета. И по-добре организиран брак от колкото да има толкова самотници като в Западна Европа, дето така или иначе си внасят булки от изтока. Wink Всичките им проблеми на Запада са от самота, загуба на традиции и липса на духовност. Поне в Скандинавия целия живот не е за да се работи и дават доста отпуски, в други западни страни нямат и тази свобода.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 19:10 от Анонимен

# 1 604
Как точно зави темата в посока кой как изглежда? ....

По темата - тукашна (САЩ-Мидуест) традиция, която много ме шокираше в началото, са дворните оповестителни табели. Големи табели, в предния двор, да се виждат и четат ясно от улицата, че и през улица. Слагат се по повод - примерно детето завършило училище или спечелило състезание, или някой има рожден ден - но има и училищни такива, които не са по конкретен повод, а за да демонстрират поддръжка за училището и гордост, че детето учи там. Шокираше ме количеството информация, която съдържат - името на училището, естествено, но и пълното име на детето, неговите интереси, ако е прието в университет - името на университета, понякога даже и снимка. Винаги си мисля каква благодатна почва е тук за отвличания на деца.

Скрит текст:

Скрит текст:

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 20:03 от ianajar

Общи условия

Активация на акаунт