Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с ИЯР - тема 17

• 48 780
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
Честито Малага! Сега започва другият филм... Три часови хранения, колики, ревове, безсъние,зъби,ваксини и т.н. ...Но това е... Да сме живи и здрави 😘Пожелавам на всички момичета от групата по едно или две малки човечета...

# 601
Честито Малага! Много , много се радвам. Да ви радва много и бъдете щастливи.
Аз да кажа за статистиката, че моето изоставащо ембрион че на 6 ден трансферирани е мъжко.

# 602
melinda11 След всичко, което изчетох последните години за тестването, аз съжалявам, че тествах моите. Отначало бях много убедена. Днес ми беше 10-та пункция и сериозно вече се отчаях. Докато правя нещата, тичам по прегледи, лаборатори и т.н. все имам надежда, но при неуспех след неуспех започвам да се чудя дали не е налудничаво всичко това.
За тестването мисля, че е хуабво, ако човек има повече ембриони, но на този етап съжалявам, че не дадох шанс на всички, предвид че PGS в крайна сметка не е диагностичен тест.
Ето една история свързана с тестване, ако на някой му се чете. Има и доста други подобни. Станфорд правят клинично проучване в момента с анеуплоидни ембриони, би трябвало тази година да има ранни данни от изследването.
https://www.reddit.com/r/InfertilityBabies/comments/l8rq0v/nearl … n_confirmed_as_a/

Аз съм изумена... Колко ли анеуплоидни ембриона, можещи да станат бебе са отишли в коша. Целия тоя бизнес с ПИД може накрая да иде по дяволите 🤨 От цялото написано и проучено, стигам до извода, че медицината хал хабер си няма какво седи в основата на имплантацията, и всички процедури са едно хвърляне на боб. За късмета вече говорихме, че седи в основата на успешните ин витро опити.

# 603
Възможно ли е да имам един положителен тест  от вчера и днес отрицателен? 14 ден след трансфер съм. Утре ми е кръвния

# 604
Здравейте. За първи път пиша тук, но отдавна ви чета. На 45г съм с два мисед аборта от естествено забременяване и едно неуспешно инвитро през 2015. Имаме два замразени ембриони. След 10 дни съм на среща за разговор с Персенска. Тя е много лаконична винаги и последно като се видяхме(преди повече от година) говореше за донорска яйцеклетка,ако не стане с ембрионите. Бих искала да ви попитам какви изследвания според вас, предвид възрастта ми трябва да поискам да ми пуснат, защото съм забелязала, че ако аз не попитам, никой нищо не ми обяснява. Имам предвид месеците преди ЗЕТ, а не изследванията, които касаят самия ЗЕТ. Планирам най- рано април да го правя. Искам да направя всичко, защото това е последният ми шанс.

Не се сещам за нещо специфично, но може да се проверят щитовидните хормони, тромбофилия, имунологични, витамин Д, пролактин.

# 605
Честито Малага Simple Smile
И аз бих искала да разкажеш повече, нищо че не е такава темата Simple Smile
Също при кого се следи?

# 606
На който му се чете,ето още едно изследване за бременности от анеуплоидни ембриони ....нормални бременности. Моята вяра в ПИД вече е сериозно разклатена. Ужасена съм от мисълта колко жени са изхвърлили ембриони,годни за бебе, заради присъдата ПИД.
https://www.ajog.org/article/S0002-9378(17)31404-7/fulltext

# 607
На който му се чете,ето още едно изследване за бременности от анеуплоидни ембриони ....нормални бременности. Моята вяра в ПИД вече е сериозно разклатена. Ужасена съм от мисълта колко жени са изхвърлили ембриони,годни за бебе, заради присъдата ПИД.
https://www.ajog.org/article/S0002-9378(17)31404-7/fulltext
haidi,точно за това бях писала,още в един от първите си постове.Уви в медицината всичко е пари и някой прави големи пари от нещастието на хората.Бях цитирала Center for Human Reproduction NY,защото те се борят срещу тази "мафия"с генетичните тестове и също твърдят,че при тях са се родили живи и здрави бебета,от анеуплоидни ембриони след ПИД.

# 608
Ако е така, защо при последния ни опит, пак настояваха за ПИД, като се знае и че на години 40+, ембритата са слаби и трудно стигат до 5 ден, за да ги дупчат... Не направиха ПИД, защото се оказаха по-слаби и негодни за биопсия... Но, настояваха, че това е най-добрия подход.
Странно, че ПИД се прави и препоръчва на по-големи жени, които имаме логично по-малко, по-крехки и по-слаби ембриони?! Или в Турция се препоръчва... От една страна заради аномалии, но от друга страна е нелогично да се подлагат на процедури, които ги уязвяват...
Ние имаме тествани 7 ембриона... 5 с анеуплодии - 4 на брой и хаотични и 2 с ненамерено днк...
Казвам си - добре, спестени са ми няколко безсмислени трансфера... Друг път, а дали не изпуснахме някой скрит, способен да се самокоригира...
Опитите без ПИД, са неуспешни - 4 бр. трансфера..

И занапред не знам аз лично, какво искам или просто няма да имам избор предвид на годините ни и влошаване на картинката откъм хубави ембриони... Но, клоня към нежелание да правим ПИД...

# 609
haidi, много интересно, не бях го виждала. В таблицата има един мозаечен, но се чудя дали другите са истински анеуплоидни. Преди са броили всички за нормални и не. Някои лаборатории все още "маскират" резултатите. Ако не изиска клиниката допълнитлна информация може и да не разбереш.

Deona Тези два с недостатъчно ДНК могат и да са еуплоидни.
Трябва да се действа според ситуацията и да се ползва като допълнителна информация. Отначало бях много силно за тестване с аргумент, че  ако се стигне до аборт може да изгубиш доста време, а на тези години времето е ограничен ресурс.
Но явно предварителни планове за тези неща не става да се правят. Като имаш един бластоцист и тестваш, да ще си спестиш евентуално това, но накрая може нищо да не трансферираш и да не си дал шанс на това, което имаш.
Ако не го третираха като диагностичен тест и се ползваше за приоритизация щеше да е по-различно.
От една страна всеки мозаечен може да е анеуплоиден, а всеки анеуплоиден може да е мозаечен, което изглежда е причината за случаите на родени деца, за които четем. А всеки "нормален" може да е мозаечен, просто няколко клетки не са.
Има го и това, че ако се тества редовно, клиниката ще има по-добра статистика за успеваемост.
Мен в Украйна ме натиснаха много, едва ле не го пресдтавиха като нещо ужасно, ако не тествам.

Това също излезе през лятото, ако на някой му се чете(университет Джонс Хопкинс).
За разлика от PGT-A, където тестват няколко случайни клетки, тук са направили секвениране на всички и при 80% от случаите е имало поне една анеуплоидна клетка. От което следва, че мозаицизмът е нещо често срещано при развитието на ембриона.
Together, our work provides a high-resolution view of aneuploidy in preimplantation embryos, and supports the conclusion that low-level mosaicism is a common feature of early human development.
https://releases.jhu.edu/2020/07/08/abnormal-cells-in-early-stag … Z8u_MoI1NGYCi_GdM

HFEA(Human Fertilisation and Embryology Authority) 2019 свалиха оценката на PGS в класацията си.
Following an annual review of the quality of evidence for the most commonly offered treatment add-ons by our Scientific and Clinical Advances Advisory Committee and an independent expert in systematic reviews and evidence assessment, the rating for PGS, also known as aneuploidy screening or PGT-A, on day five embryos has been changed from amber to red, meaning that there is no evidence to show that the treatment is effective and safe.
https://www.hfea.gov.uk/about-us/news-and-press-releases/2019-ne … following-review/

И след всичко това, не го намирам за нещо лошо или безполезно, просто да се ползва разумно.

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 02:08 от mir_

# 610
Mir,

Изключително полезна информация и анализ. Благодаря ти!!

Слагам една картинка, която съм слагала тук и друг път, която онагледява идеално това, за което говориш откъде се взимат клетките:

Мен тя ме отказа от ПИД.

В Аджъбадем бяха предложили на едно момиче, с генетичен проблем, такова секвениране, което, разбира се, е и по-скъпо.
Изглежда, че масово трябва да започне да се прилага то вместо ПИД и човек да има на ум тази безумна статистика, че 80% от Е имат поне 1 анеуплодна клетка.....

# 611
Знаете ли кога най- рано мога да започна пак стимулация. Моите ембриончета се борят още, чакат ги до 5 ден да видят дали ще оцелеят. Но ако не... не дай си Боже, кога мога пак да започна😥

# 612
Здравейте момичета, моля за съвет дали на някоя от вас  е имала подобен случай. Ноември месец правих ЗЕТ на две петдневни, теста излезе положителен, но спря развитие в 5+3 и  на 18.12 дойде цикала. На следващия преглед на22 матката беше напълно чиста. Реших да изчакам  няколко цикала и да стартирам отново процедурата. Януари ми дойде с 5 дни по рано на 27.01, забравих да спомена че съм с къс цикъл от 21 дни, и след спиране имах три чисти дни и хоп отново цикъл на 6.02.Записах час за преглед и останах изненадана от прегледа. Имах задържан фоликул и следните стойности:естрадиол187
Прогестерон 0.35
FSH 4.93
B HCG 0.100
Моля за мнение. Всички хормони са назначени по искане на доктора.

# 613
И все пак, искам да дам малко надежда, че след отчаяние, генетично обусловен проблем на ММ и МФ с морфология 2%, възраст над 40, по 3-4 яйцеклетки, много пункции и по-малко трансфери (дори не съм сигурна колко станаха през няколкото години борба), сега прегръщам едно здраво момченце.
Откога съм те замислила и чаках да се похвалиш. На няколко пъти ме сърбяха пръстите да ти пиша, но реших да изчакам първо ти да кажеш хубавата новина. Grinning Да ти е жив и здрав юнака. Heart EyesHeart Дълго чакан, изстрадан, но вече при теб. Дай Боже на всички тук такъв завършек. People Baby

# 614
Момичета,моля ви за вашата помощ.Много съм притеснена за предстоящата стимулация и макар,че знам как се определят дните от цикъла,бих искала и вие да потвърдите,че не греша.Преди 2 седмици ми правиха скречинг и взеха биопсия за бъдещото кокултивиране на ембрионите.Веднага почнах да взимам Дуфастон 3×1 за 10 дни,спрях го в петък.Очаквах цикъла си в неделя вечерта или понеделник сутринта,но...в неделя вечерта се появиха няколко капки ярко червена кръв и после спря.Едва днес в 4 и нещо следобед !(след като от сутринта ми беше лошо и с болки) ми тръгна истински цикъл.Никога не ми се е случвало в живота,тръгне ли ми,тръгва от раз.Отдавам го на Дуфастона.Въпросът ми е утре броя за първи ден на цикъла и отивам чак в сряда за начало на стимулацията нали?Благодаря ви за помощта.

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 12:21 от kremkaramel78

Общи условия

Активация на акаунт