Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с ИЯР - тема 17

• 48 816
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
kremkaramel78,
възхищавам ти се, че си изчела толкова неща, аз съм на мниние, че за да успеем трябва и ние да се интересуваме и четем, защого най-добре познаваме тялото си и може да задаваме адикватни въпроси на докторите си.
Направи ми впечатлетие, че си вегантерианец, не знам в каква степен. Моя приятелка, която също е, забременя през 2008г. на 36г. от първи опит на ЕЦ, но няколко месеца преди това започна да яде риба и да пие няколко вида Омега /това по препоръка на д-р Стоменов/.
Написах годината, за да каже, че тогава нямаше ПИД, МАКС и трансферите бяха на 3ти ден.

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 12:49 от -INA-73

# 226
Кремкарамел...помниш ли имаше една песен " ще ги стигнем Американците ". Да ама не !  Гледах донорската им програма. Тази цифра от 17 000 долара, в която не е включено нищо освен 5 яйца ме хвърли в шах Wink Ми път ...ми лекарства...трансфер... хотел и храна и тн. То си отиде на 25000 долара. И да чета и да не чета....полза от тях нямам. Нито мога да ида нито да си позвола услугата им. В Бг за 5 яйца 4000 лева и се кръстиш да стане....в повечето случаи не става защото донорките уж на 30 па те на 35-40. Кой знае дали ги изслесват като хората. За това ...седим си в БГ и се молим да уцелим бингото...защото сме си бедняци ! Тези с парите отдавна не са тук;)

# 227
Кремкарамел, а не мислиш ли,че стимулацията не е била подходяща?
Съгласна съм за антиоксидантите,но деата не я пийте без изследвания преди това,че аз добре се подредих с нея и още няколко билки за лигавица,та още се чистя от тях.

# 228
Кремкарамел, а не мислиш ли,че стимулацията не е била подходяща?
Съгласна съм за антиоксидантите,но деата не я пийте без изследвания преди това,че аз добре се подредих с нея и още няколко билки за лигавица,та още се чистя от тях.
Devilche,точно това имах впредвид,не беше добра за мен стимулацията, има и други много неща,които тук не се правят както там,например при жени над 40г.в CHR  правят "early egg retrieval", най-големите фоликули да са 16-18 мм( моите бяха стигнали 21-22мм),те знаят,че яйцеклетките при нас зреят по-бързо и ги вадят рано,но те правят инвитро матурация (in vitro maturation), т.е.доотглеждат неузрелите я в лабораторията,изследват нивата на тестостерон в кръвта и искат да са в горна граница като за 20ишни.Говорят и колко важно е за жени след няколко несполучливи IVF  да направят надраскване на лигавицата и според тях е нарушен процеса при инвитро на "общуване" между ембриона и мат. лигавица(cell signalling) ,затова реших,че ще направя кокултивация на ембрионите с ендометр.клетки.
Друго много важно,но късно го прочетох,препоръчват "back to back IVF cycles",това ще рече от опит до опит да няма повече от 100 дни.Ако 2та стимулация е възможно най-скоро след 1вата,яйчниците реагират по-добре и се вадят повече яйцеклетки.Наистина много има за научаване,уви някои неща не зависят от мен(макар,че съм решила внимателно да питам за по-ранно изваждане на я, но не знам дали изобщо в БГ имат знанията и техниката за доузряване в лаб.),но поне това,което зависи от мен го правя и ще си изискам при опита тези допълнителни техники.
P.S.
[Devilche,ти пробвала ли си PRP на маточната лигавица,знам че някое от момичетата беше правила,но не си спомням дали беше ти?Желая ти лошите спомени да останат в миналото,да се възстановиш и подновиш опитите].

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 15:57 от kremkaramel78

# 229
  • София
Много е хубаво, че сте прочели за us как става.

Само да вметна че всичко изброено се прави от Стаменов за мен лично. Успех няма. Още. Така че колко са необразовани бг лекари не е нужно да говорим. И подчертавам, аз не хваля Надежда.

Но и в us съм живяла и здравеопазването им съм виждала. Едно е да четеш колко е прекрасно, друго е да си там. Дори с отлично покритие на застраховката.

"има и други много неща,които тук не се правят както там,например при жени над 40г.в CHR  правят "early egg retrieval", най-големите фоликули да са 16-18 мм( моите бяха стигнали 21-22мм),те знаят,че яйцеклетките при нас зреят по-бързо и ги вадят рано,но те правят инвитро матурация (in vitro maturation), т.е.доотглеждат неузрелите я в лабораторията,изследват нивата на тестостерон в кръвта и искат да са в горна граница като за 20ишни,в БГ даже не са чували,говорят и колко важно е за жени след няколко несполучливи IVF  да направят надраскване на лигавицата и според тях е нарушен процеса при инвитро на "общуване" между ембриона и мат. лигавица(cell signalling) ,затова реших,че ще направя кокултивация на ембрионите с ендометр.клетки.
Друго много важно,но късно го прочетох,препоръчват "back to back IVF cycles",това ще рече от опит до опит да няма повече от 100 дни,от техния опит,ако 2та стимулация е възможно най-скоро след 1вата,яйчниците реагират по-добре и се вадят повече яйцеклетки.
"

# 230
melinda11,съжалявам,но не съм обиждала бълг. лекари и никога не съм споменавала Д-р Стаменов.Исках само да кажа,че има неща които още не са достигнали до България,а не че нашите лекари са необразовани.А и Center for Human Reproduction NY,е топ частен център дори в Щатите,те внедряват най-новите техники и лечения в света,какво да говорим за България и при тях цените за безумни,никой не споменава здравни застраховки.Големият ми брат от 20г. живее в Атланта и макар,че си плаща най-високата застраховка,плати 10 000 долара за лапароскопски премахнатия си апендикс,никой не хвали амер. здравна система.Ние с тях няма как да се мерим,не за това писах, още по-малко пък да се заяждаме,исках само да предоставя информация за това с какво можем да си помогнем,те например отричат IVF на естествен цикъл, което доколкото си спомням правите с д-р Стаменов.За тях е загуба на ценно време и пари,уви никой не си публикува протоколите и не знам какво прилагат като медикаменти,но за тях така наречения "conventional IVF stimulation protocol "дава най-добри резултати,но.... това там,за тук ще видим какво ще стане.Наистина исках да съм от полза и не разбирам защо трябва да се нападаме.Успех на всички.

# 231
  • София
Аз съм правила стимулации. Ец напълно не съм. Ец в бг наричат и леки стимулации, комбинации от инжекции и хапчета.

Все едно. Не е важно аз какво съм правила и пила.

И не те нападам изобщо. Но ти говориш как в бг не били чували за неща, които всъщност са рутинни.

Има достатъчно статии с протоколи и статистики от клиники и лекари от цял свят. В Гугъл сколар можеш да търсиш, има и доста с безплатен достъп.

"conventional IVF stimulation protocol" - това какво е не знам. Защото има много различни стимулационни протоколи. И медикаментите в бг са същите като в цял свят.

Успех.

/,те например отричат IVF на естествен цикъл, което доколкото си спомням правите с д-р Стаменов.За тях е загуба на ценно време и пари,уви никой не си публикува протоколите и не знам какво прилагат като медикаменти/

# 232
Само да вметна, че всички тези протоколи (на CHR) се прилагат в Аджъбадем Маслак, а лекуващият ми лекар споменаваше на първо име двамата главни лекаря в CHR, които фигурират като водещи на публикациите им, защото се познават добре и обменят опит.

Съществената разлика между Аджъбадем и Надежда по мои скромни лични наблюдения са ембриологията и достъпът до лекарства.

Първата ми пункция в АБ беше на Я 21 и 22 мм (бяха 15 и 17 мм на втори ден) и умирах от ужас, че ще е късно. Казаха, че няма проблем и че от презряла Я ставало дете (това няма да го чуете в Надежда). Казаха също, че ако са замразили ембрион, това значи, че в него има достатъчно потенциал и задължително ще се размрази (знаете, че в БГ не се размразяват 100% от Е).

За достъпа до лекарства е ясно; haidi беше писала по-нагоре. Гигантска индустрия, има всичко и струва малко.

От там нататък имам доста ограничен опит да сравня лекарите, но според мен са на едно ниво, а лекарите в Надежда са в доста отношения по-гъвкави и отворени на експерименти. В АБ все пак си държат на успеваемостта и първо пробват протокола, с който имат най-добра успеваемост. Например при моя трансфер като се молих да сменим протокола лекарят ми каза, че ако не успея, нямало да може да спи защото ще си мислел, че не съм успяла понеже не ми е приложил най-успешния протокол и ще се обвинявал защо ме е послушал и го е променил... Как да споря с него срещу този довод, но най-успешният за клиниката не беше сполучливият за мен.

В Надежда имам чувството (може да греша), че протокол няма и всяка жена се разглежда индивидуално.
Двата подхода имат плюсове и минуси.

Та..... мисълта ми е, че за около €1,500 + лекарства и пътни в Истанбул може да получите голяма част от HCR протоколите + първокласна ембриология.

В Надежда за по-малко можете да получите строго индивидуален подход и най-добрата ембриология в БГ.

Това са моите лични наблюдения, които е възможно да не се отнасят за клиниките като цяло.

# 233
Няма начин, публикации, изследвания, които са общодостъпни за нас пациентите, да не са известни и прочетени от бг лекарите.
Все пак лекарите обменят опит по симпозиуми, конгреси, те се познават лично. Поддържат връзка. Обменят опит.

Проблемът в България са ембриологиите, както е казала Оптимиста, и оттам успеваемостта над 40 страда. И нашите лекари нямат достъп до лекарствата на турците, американците и германците, например.
Скрачинга го прилагат от доста години, няма категорични доказателства че спомага имплантацията, но при много жени работи и се оказва ключът към успеха.
На мен фоликули на 22 мм са ми вадили в Аджибадем, Калчев ги пунктира на 18-19 мм, имаше и 15-16 мм, и един 13 мм. От десет пунктирани, десет яйцеклетки, всички бяха зрели, Калчев се справи отлично при мен. Всяка ембриология слага я. да доузреят.
крем карамел, според мен търси причината в стимулациите, защото имаш резерв.
Аз от 4 стимулации,най добре реагирах на гонал+мериоферт, равни пропорции.
Само на гонал, беше лоша стимулацията.
Със 150 гонал плюс 75 мериоферт, пак беше зле, но когато ми дадоха равни дози, реагирах отлично. Не всеки умее да прави стимулации.

# 234
haidi,извинявам се,моя е грешката,че съм използвала израза"не са чували",друго имах впредвид,със сигурност са чували,но не го прилагат,новостите в медицината не се налагат еднакво бързо навсякъде.Не знам,може моя опит в Щерев да е лош,но при вас нивата на тестостерона следени ли са?,някой препоръча ли ви да ги повишите,защото последните данни в медицината са,че ниските андрогени са виновни за лошото качество и малкия брой я,също на вас някой обясни ли,че е по-добре между 2 стимулации да са минали по-малко от 3 месеца, на мен не.За протоколите,които ме съветва melinda11,да издиря в google,каква полза,аз ли ще си ги назнача?Аз бих искала само да сравня с какво съм стимулирана на 42г. тук и с какво стимулират на 42г. там,макар че ми е ясно,че всичко е индивидуално и няма как да се знае дали това,което е проработило при една ще проработи при друга.Съгласна съм с теб че в Аджибадем са на световно ниво,но и за там открих различно мнение,например в CHR не приемат ПИД,те твърдят,че от години се борят срещу тази практика,защото науката не е стигнала на това ниво,около 40% били грешните резултати,защото ембрионите са всъщност с мозаечни хромозоми и винаги има шанс за самокорекция,те имали вече 6 родени живи и здрави деца след като ПИД ги е определил като анеуплодни.Много специалисти много мнения,всеки сам избира на кого да вярва.
За скречинга също никой не е твърдял,че е панацея или пък,че не се прави,та това е най-елементарно надраскване на лигавицата,просто проверих за мнение дали да го направя или не и видях, че след няколко трансфера без имплантация  CHR  са да се опита и споделих с вас.Знам,че по един или друг начин всяка от нас ще успее.

# 235
Както винаги едно бързо търсене в гугъл натежава повече от години емпиричен опит. За лекарите става въпрос.
 Но и за момичетата, които са изпитали всичко на гърба си, обиколили по три-четири клиники.

# 236
Само да вметна, че е нормално в държава с население 400 милиона да има специализирана клиника 40+ (може би повече от една) пазарът е друг
Надраскване на лигавицата се прави поне в Надежда.
Аз винаги питам защо правим едно, а не друго и получавам много логичен отговор.

# 237
Кремкарамел , новият док, при когото се преместихме ми изписа точно Q10 и dhea. Аз по собствен избор приемам убиквинол и 7-кето дхеа
Редактирам се -тестостеронът ДХЕА ми са изследвани, като второто е  близо до горна граница

# 238
Кремкарамел , новият док, при когото се преместихме ми изписа точно Q10 и dhea. Аз по собствен избор приемам убиквинол и 7-кето дхеа
Редактирам се -тестостеронът ДХЕА ми са изследвани, като второто е  близо до горна граница
Здравей iren11,радвам се че си попаднала при специалист,който ти е назначил добавки,които са с научни доказателства,че помагат при жени с ИЯР и при възраст над 40г.,явно е добре запознат със специфичните проблеми при напреднала репро възраст.За това написах и поста си вчера,защото уви,моята АРТ специалистка не го направи и аз сама изчетох и търсих много информация по темата.Вече 1г. се опитвам да разбера с какво мога да помогна на себе си и на лекаря си,за да имаме успех.Защо при добрите ми показатели като хормони и яйчников резерв,стимулациите ми са с трагични резултати,като добавим и МФ,който всъщност ни доведе до инвитро процедури,нещата не са многообщаващи при нас,утехата ми е,че си имаме едно прекрасно момиченце и макар че няма лесно да се откажа от борбата,тя не е на всяка цена.Желая ти успех,разбира се че не тези 2 добавки ще са определящите за това,но поне са едно добро начало.

# 239
Да се включа и аз относно ДХЕА от 25 мг. Приемам я от май месец, когато станах пациент на док. Цветков от Надежда и по негова препоръка. Изпих доста опаковки и продължавам 3х 25 мг на ден, но до момента не мога да кажа, че е имало някакъв ефект. Много скоро ще стана на 40 г., след точно 12 дни, а ЯР е в трагично състояние със или без ДХЕА - 0.1. Приемам и Q 10 също.
Така че...
За много години момичета! Пожелавам Ви здраве, спокойствие и успех по трудния път!

Общи условия

Активация на акаунт