Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 11
Tomella, а може ли да уточните как по-точно стигнахте до този извод?
По какво се различава, например, здраво дете, което с всички сили се бори да си задържа вниманието, да стои мирно в час и т. н. (нещо, което не е особено трудно за всички останали) и такова с ХАДВ?
Имам въпрос и към Rockstar (която каза, че мъжът й има дислексия), макар аз да нямам симптоми на дислексия, тя също причинява тип трудности, които може да се отдават на психични фактори. Мъжът Ви например,  какво прави, когато изпадне в "кофти" ситуация? Например е на работа (или някъде) и трябва да прочете нещо? Предполагам, че това му отнема повече време. Отстрани такъв човек може да бъде мислен за "тъп", хем чете бавно, хем често не е разбрал на 100% прочетеното. Или ако често допуска грешки при писане. Как се справя с впечатлението, което оставя този тип състояние?

# 31
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 371
Липсата на концентрация може да има и други първопричини, не само ХАДС.
Ако някоя тема те интересува, можеш ли да се концентрираш?
Пушиш ли?

Това, че някой стои мирно в час, не означава, че е концентриран и няма проблеми.
Аз редовно бях само физически на чина, от скука блеех, мечтаех, измислях си истории, играех на въшки, бесеница и какво ли не.

# 32
 • Мнения: 11
Ако темата ме интересува, това естествено води до по-голямо задържане на вниманието, това няма как да няма положителен ефект при когото и да било.
Нищо не пуша. Не знам защо питаш, но тези неща са ми откакто се помня, не са възникнали от някакъв момент нататък, че нещо такова да ги е причинило.

# 33
 • София
 • Мнения: 27 677
Кои неща? Какви симптоми имаш?

Мъжът ми чете без проблем. Понякога бърка с писането. Като малък е било друго, но не знам какво точно. Сега синът ми има проблеми.

# 34
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 371
Много неща не знаеш 😉

За цигарите: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758663/

https://blog.brainbalancecenters.com/2014/10/adhd-vs-cdd-concent … -deficit-disorder

Нещата са сложни, преплетени, често трудно да се разграничат.

Някой напред беше писал диагноза за час.
За мен това е мижи да те лажем....
Правят се тестове, наблюдения и пак при някои случаи трудно се поставя окончателна диагноза.

На моята приятелка детето са го тествали в 4 независими едно от друго места и до последно е имало колебание дали е аутизъм или друго разстройство.
Детето й поема информация и междудругото, тя е щастлива, ако детето й седне за 5мин пред телевизора, нон стоп тича, прави нещо, тарталясва като водопад, но няма ХАДВ.

# 35
 • Мнения: 208
Има си критерии за диагностика, не съм специалист,но имам дете с проблеми в развитието и при такива тежки диагнози,които протичат през целия живот на човек и проблемите тръгват от най ранна детска възраст просто няма как да останат незабелязани.

# 36
 • София
 • Мнения: 27 677
Сега да, ама едно време /даже преди 2000 г/ не се е говорило за това. Малко бавна, малко щура и това е.

# 37
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 371
Да, едно време го е нямало това вглеждане в децата, търсене на симптоми и диагнози.
А тези с тежките диагнози май не са имали голям шанс за хуманно отношение.

Понеже моята приятелка ми обяснява за детето й и покрай тези обяснения си давам сметка, че в приятелския ми кръг също има хора, които в днешно време биха били с диагноза. Ама те са се изучили, живеят си живота някак и това е. Е странни са, но на мен това не ми е пречило. Не винаги съм разбирала защо казват или правят нещо.
Сега, поглеждайки назад и със споделеното от нея, ми е ясно защо.

Имах колега, който ми говореше с часове за неща, които не ме вълнуват (формула 1, ски скокове, комп.игри). Един път му казах, че съм много уморена и заспивам и той ми вика: няма нищо, стой си тука във фотьойла и дремни, аз ще ти доразкажа, не ме притеснява, че спиш 🤣
Има супер отговорна работа и грешки не правеше, но извън нея беше като дете, какви ли не глупости твореше, включително и опасни за живота.
Незнам какъв е бил като дете, само знам, че е изгледал сестра си, явно не е бил толкова безотговорен.
Но преди 35-40г времената бяха други.

# 38
 • Мнения: 11
"Симптомите" съм ги описала общо-взето вече.

Сега да, ама едно време /даже преди 2000 г/ не се е говорило за това. Малко бавна, малко щура и това е.
Точно така е!

Общи условия

Активация на акаунт