БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - ТЕМА 11

• 20 683
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Можеш да си вземеш таблетки за смучене някакви. Каквито искаш.
За носа не купувай капки. Противопоказни са при хиперфункция. Фервекс, Колдрекс и подобни също са противопоказни за нас, особено в хиперфункция.
Виж, Синулан спрей би следвало да може.Не съм чела, но би следвало да е билков.
Геломиртол и Синулан Дуо Форте може.
Хексалгин и Парацетамол ако има Т. Обикновения Нурофен също може.
Прополис, витамин Д, С, А, ей такива неща.
Вече ако се наложи АБ, предупреждавай докторите, че си с хиперфункция. Не че всички са наясно, но все пак.
Не че се избягват АБ при нас. Напротив. Но трябва да се знае. Някои АБ се понасяли по-добре. Поне според моята ЛЛ.

# 166
  • Somewhere over the Rainbow
Благодаря за бързите отговори! Иска ми се да ви прегърна всички! Значи ще изчакам до утре и ако съм все така, ще звънна на ендокринолога.

# 167
Малко съм объркана, писала си, че си ги почнала🤔
от 19.12.2020г. приемам Метизол 3х2 табл.

# 168
  • Somewhere over the Rainbow
Малко съм объркана, писала си, че си ги почнала🤔
от 19.12.2020г. приемам Метизол 3х2 табл.

Да, аз ги пия. Друго момиче се включи междувременно и писа, че не ги е почнала още, но са я предупредили и т.н.Simple Smile

# 169
Демонче, как си иначе, кога изкара Ковида и как, леко ли мина?
Пусна ли си антитела да видиш как е положението?

# 170
  • Бургас
Наистина може да се случи лекарствата да дадат кофти странични ефекти.
От Пропицил получих агранулоцитоза.
Беше много ужасно,три дни ме тресе някаква треска,чак зъбите (тогава ги имах),ми тракаха.
Никой не ме лекува тогава,аз6 звъннах на стария Лозанов,който прецени,че е най-добре да заяви,че не може да ми помогне и да не го притеснявам повече.А той беше назначил лечението.
После дълго умирах от ужас да започна Метизол,но нямаше такъв ужас с него.Обаче докато го пиех,имах бели налепи по гърлото и езика...
Неслучайно ги пишат тези странични ефекти,не всеки ги получава,разбира се,но се случва.

# 171
Всеки доктор е с различен подход. Важното е да му имаш доверие. Повечето в началото май ходим при препоръчани доктори, че да не се съмняваме уж в подхода.
Има някои доктори викат на контрола след месец, други след месец и половина, трети на 15 ден. Зависи и началната доза. 3х2 не е малко и не е лошо да се проследи в началото. При някои може да не помръднат хормоните за 20 дни, при други скачат значително и се коригира дозата, като в началото целта е именно да скочат хормоните, не да са в норма. Да скочат, че да има какво после да намалят като доза. Да се спре хиперфункцията, да се успокои жлезата.
Следи се за реакции, да. Тия неща напълно ги бях забравила. Следи се ПКК, най-вече левкоцити, Асат и Алат, СУЕ или ЦРП. Следи се за обриви.
Понеже аз нямах никакви реакции, напълно изключих за тия неща. Даже не ме проследяваха. Чак след година, когато направих рецидив, чак тогава на своя глава се следях и пусках ПКК, чернодробни.
Помня че по едно време, докато бях в хипер, карах и грип някакъв. Тогава ЛЛ държеше на кръвната да види Суе и левкоцити. Изобщо не направих връзка тогава с жлезата, защото терапията си я знаех, и преди същите хапчета пиех. Вероятно съм си мислела, че е искала да види, да не развивам нещо друго. Пък тя може и да е искала да види дали няма реакции, знам ли.

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 21:01 от Merelenda

# 172
Аз в началото ходех при ендото в поликлиниката, много симпатична жена, но в един момент нещо започна да се тюхка с Базед ли съм, с Хашимото ли съм, и аз бях възмутена как може да не знае : )) и реших да търся и друго мнение. Пък и вече се бях поокопитила, поразпитала този онзи и попрочела нещо за заболяването. В началото като ме диагностицираха и ми дадоха един месец болнични, реших, че сигурно съм много зле и ще умирам, до тогава не знаех че има болнични толкова време.

# 173
При някои преминават обривите, да. Преходни.
При други не- и е повод за смяна на лекарството.

Lemy, то аз като ходех при "светило", та много знаех какво е 😁
Ако си погледна писаното тук, на диагнози пишеше: Вероятен автоимунен тиреоидит в началото. После Тиреотоксикоза, Хашитоксикоза, Базедова болест.
Знаеш, някои си вървят с пълния букет симптоми, хормони и антитела от ден 1 и са ясни за какво се касае. Но не с всички е така и във времето се изяснява.
По- важно е, че хипер при Хаши и хипер при Базед ги лекуват еднакво. Лошо щеще да е, ако лечението е различно, но симптомите еднакви.

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 21:15 от Merelenda

# 174
Пропуснах, Миме, тия Лозановите караха пациентки да лежат в болницата и да си плащат и то не малко пари, уж да им направят повече изследвания. А то нищо повече от това, дето и ние си пускаме по лабораториите, за много по малко пари. В темата за Хашимотото съм чела преди време, от тогава не съм с добро впечатление за тях.

# 175
На теория не е сложен. На практика- пациентите сме различни хора. Казвам го общо, защото не ми се разпъват локуми през телефона.
Та едни може да се "излекуват"- постигнат ремисия- за няколко месеца, дори без докторите да правят кой знае какво. Други може да изпаднат в тежко състояние, въпреки "лечението" предприето от доктор.
Подхожна се индивидуално спрямо всеки пациент. Всеки от "старите" доктори си има подходи. Често и не си приличат, съдейки по написано по темата.
Тук сме имали и влошени пациенти с правилно предписана терапии, реакции, очни проблеми и т.н.
Та при всеки е индивидуално.

Една констатация,  която може да прозвучи обидно за някои доктори, но те не лекуват Базеда. Изписват хапчета да потиснат свръхпроизводството на хормоните. Това не е лечение. Но това е открила медицината на този етап.
Ако някой поддаде и жлезата се успокои- добре дошло. Ако ли не- режат жлезата. Това също не е лечение. Оставаш техен пациент до живот.

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 21:35 от Merelenda

# 176
Мереленда вече е написала.
Аз освен да пусна едно смеещо се човече, друго няма какво да кажа, за коментара на неработилата с пациенти специализантка.

Пожелавам на всички ни, да сме от тези лесно лекуващи се Simple Smile

# 177
Да не четеш е много добре. Човек излишно се натоварва. Пречи и на оздравяването.
Четенето обикновено е следствие на това, че някой доктор е станал доктор с нечетене.
Принудиха ни да четем, да се самообразоваме. Дотам ни докараха.
Половината тук сами си изследват и витамини, сами си изследват и хормони и антитела, защото никой не се е сетил да им провери щитовидната жлеза и ги изкарват с неврози, паник атаки. Тъпчат с антидепресанти, успокоителни.
Половината не са информирани какво да следят и какви промени и симптоми може да се очакват.
Аз съм една от самодиагностициралите се след обикаляне по доктори. Стигнахме до там. Иначе е лесно да не четем. И аз не искам да чета. Ако съм искала за ставам доктор, това вече е друго.
Лошото е, че отивайки на доктор искам да знам, че този доктор знае какво прави,  а малцина са такива.

# 178
  • Бургас
Ами...не е много  добре да не четеш.
Една ендокриноложка ми изписа 4 Метизола на ден.
Личната казваше да си ги пия,не пускаха контролни изследвания,не обясняваха...
Няколко години така си карах.
Когато взех да чета и пуснах ТСХ,беше 15...
Преди това имам някакви спомени,че лежах в болница и ми правиха ТСХ,при тази доза беше около 1.И от там казаха да си пия четирите Метизола на ден.Нямах идея,че едва ли не всеки месец се следи ТСХ...Мислех,че щом всички са на мнение да го пия,че трябва да го пия постоянно...
Личната казваше,че няма право да ми пуска ТСХ и ФТ4 по каса,тук казахте,че може.Оказа се,че може...
А Лозанови не ми се коментират,майка е убедена,че е спасена от старият,тук казваха,че нищо и няма,явно в Бургас е много вървежна диагноза.Явно е била правилна диагнозата на Лозанов,след операцията температурите и адските болки във врата спряха,но се появиха други проблеми...
И да,жлезите лечение нямат.
Или ги подтиснат,или ги режат (щитовидните),а другите изобщо гледат да не ги пипат...
Майка настояваше да ходя при стария Лозанов,докато беше жив,аз ходех при младия.Накара ме да се оперирам,наплаши ме,че било невъзможно да продължа с такава активна жлеза,щяло да ми изпуши сърцето (наистина бета брокер+ Корлентор не се справиха с пулса...).Сега всеки ендо ме убеждава,че съм "лекувана" изключително правилно,обаче гастроентеролозите не са на това мнение.
Казват,че при пациенти като мен е трябвало да се предвиди вероятността Л Тироксин да дразни...Аз Еутирокс  изобщо не го приемах,пиех изписаните дози,но получавах диарии и ТСХ беше стигнало 92...Л Тироксин също ми дразни,но някак по-добре го усвоявам.
Обаче ми е дискомфортно,а вече нищо не може да се направи...

# 179
Ами, Леми, добре съм... Много леко го изкарах аз.Ако моя не беше си направил рентген да се види че има пневмония, хич нямаше да разбера кво става. Два дни хрема имах много силна и около 10 дена без вкус и обоняние. Ама аз вече бях направила тест и бях подготвена... Слава на Бога, че минах толкова леко с тая болест, че както ме бяха подкарали преди паник атаки... Голям стрес е обаче-две-три седмици всеки ден се ослушваш дали внезапно няма да се влоши и да дадеш фира.. Това направо ме съсипа

Общи условия

Активация на акаунт