БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - ТЕМА 11

• 20 664
  • 736
  •   2
Отговори
# 150
Да знам ,че не е подходящ.
Един ендокринолог ми беше казал, че можело нямал съм проблем това беше преди време.
2- пъти съм го пил 2019- година нищо.
Сега го пих и какво излезе..
Говорих с ендото не било автоимунен процес.
Явно хормоните са ми разбъркани от него вече не знам.. След тоалетна особено забелязвам как кръвното ми пада и нямам баланс. Краката ми се стягат над коленете все едно съм прекалил с кляканията като раздвижа единия крак си връщам кординацията и тези замайвания спират.  Спирам движението пак същата работа и то почти винаги като вляза в банята се повяват тези симптоми. Дори когато се стресна лек стрес,шум отново същата работа гадната симптоматика се появява.  От време на време забравям.
Мисля си да не е проблем с нервната система ? А, и този стрес покрай базеда много гадно ми се отразява.
Преди не съм бил такъв човек.  
 Личната ме питам дали имам движение отговора е,да имам движение  правя разни упражнения вкъщи -леки за заздравяване на костната система защото, при  базед мускулите отслабват и от там започват проблемите със ставите. Но,конкретно тези симптоми които казах ме притесняват. Говорих с ендото отговор не получих почти никакъв не,че някога съм получавал от нея нещо конкретно. Повечето работи от тук съм научил.
 При разтягане тези симптоми намаляват, когато пия атаракс преди сън ми е по-спокойно и тези казах почти не се усещат и ми е спокойно това е. Очаквам сериозни мнения по - този въпрос. Поздрави!

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 22:34 от Angelov255

# 151
Честита Нова Година и от мен момичета и момчета! Желая ви здраве, здраве и пак здраве, за да можем да сме пълноценни!
Ангелов , всички което описваш си е разбита нервна система и за жалост жлезата си е голям виновник, но и не само тя. Времето в което живеем е трудно и несигурно. Страхуваме се, разбиваме си нервите, жлезата реагира, а тя и без това си е луда и става омагьосам кръг. Жлезата иска спокойствие , ама няма как да го има. Дори с хормони в норма пак не сме наред. Повечето симптоми които описваш ги имам и аз, но съм се примирила вече. Много неприятно е , ама не виждам смисъл вече от добавки, витамини и каквото и да е ако няма спокойствие. Моят пулс преди железата беше 55-60, сега под 75-80 не пада. Примирих се. Спя лошо , примирих се. Хипертоничка съм и имам терапия, а напоследък хем е зима, ще ме убие ниско кръвно. Намалявам си сама хапчетата. Да не говорим как се страхувам и ми е плачливо. И май искам ваксини вече. Мисля че всичко ще се оправи, само трябва търпение, да издържим да мине зимата и голяма част от гадните симптоми ще си отидат.
Така че желая ви освен здраве, също и спокойствие и търпение и горе главите.

# 152
Да разбира е нервната система.
А, спокойствието е от голямо значение.
Мисля да пусна кръвна картина като за начало.
Като пия б-12 даже по-две минимум 8-часа гледам да разтояние едва тогава се отпускам.
Нивата ми са доста ниски. Обмислям да си взема и магнезий полезен ще ми бъде.
Гледам да си възтановя нервната система защото ме чака доста натоварено ежедневие.
Което разбира се не ми е проблем.

# 153
  • Бургас
Преди да ми се разбута тъпата жлеза,така добре си спях!
Наспивах се за 6-7 часа,заспивах без проблем,не ставах през нощта...
След като се разбута жлезата,започна адско безсъние,дори при хормони в норма.Наложи се да вземам приспивателни,но въпреки"лечението" с въпросните надрусващи приспивателни,които вече са само.със зелена рецепта(Зопиклон,Геродорм...),имаше нощи,в които не мигвах.
Когато ми махнаха щитовидната жлеза,умората,която и без това изпитвах,стана нечовешка.Преди и да не успеех да спя цяла вечер,някак издържах на другия ден.Сега не мога вече,лошо ми е от липсата на сън.Буквално ми става зле ако остана до 3-4 часа.Явно неслучайно в новия ТЕЛК от 0% са запазили противопоказанието за нощен труд.Докато бях с Базедова болест,пак си имах ТЕЛК заради тоталната хистеректомия и там противопоказание си беше само тежък физически труд (ТФТ).
Имат огромно значение гадните жлезички,който е издърпал късата клечка с тях,така се чувства.
Плачливо ми е,какво ли не ми е...
Майката на приятеля ми получи инсулт,лек за щастие,но беше в болница.И с нея по лекари ходихме,и него почти денонощно успокоявах,на нея носехме храна,детето си гледах...
Добре,че колитът ми е малко в ремисия,че имах сили поне досега,дано пак да се оправи,днес не е много ок,но изпих може би две шишета сок горски плодове,хапнах какво ли не, включително около 500 г руска салата...
Имало е дни, когато съм в криза с колита,да не мога да стана от леглото...Ама обезводняването си е опасно за живота дори състояние.
Потя се все още изключително много,тези дни трябваше да се и бърза,аз едва дишах,размотавах се навън с мокра коса...Също и с тънка памучна блуза и тънко яке се мотая,но когато се спра на място,направо ме срязва студът и ми е кофти,че блузата ми е мокра.
През лятото на вади се стича вода от мен,но поне е топло...Ама тогава пък цялата почервенявам,вървя със скоростта на охлюв и едва мърдам...
Всичко това дължа на хормоните естествено...И няма какво да се направи, сърцето също се побърка от хормоналните проблеми.
Така е,целият организъм страда.
Не знам има ли болест на щитовидната жлеза,която успешно да се лекува,жлезата или се подтиска,или се пият изкуствени хормони,защото жлезата не може да се възстанови...
За съжаление излекуван от Базедова болест не съм срещнала, вероятно болестта преминава в ремисия,но пак човек не се връща в напълно нормално състояние.В моята едногодишна ремисия имах нечовешко сърцебиене,пиех 5 мг Конкор вечер+Корлентор сутрин и вечер,иначе пулсът беше много висок.При нормални хормони...

# 154
  • София
Това, което казваш много депресиращо бе, Миме😬 моята баба на 60 години кара Базедова, излекува се и повече никога нямаше проблеми, поживя си още 25 години след това.
Моя съседка с отстранена жлеза заради Базедова като е била на 33 години пие хормон и сега е на 68 и да я видиш колко е пъргава и жизнена, каза ми, че повече никога не е имала грижи.
На мъж ми бабата е на 95 и също с отстранена жлеза преди 50 години, без никога повече проблеми с жлезата. И стринката и тя около 35 се е разболяла от Базед, пила 1 година хапове, сега са минали още 35 години и тя без никакви проблеми повече.
Аз си мисля, че не можем за всичко да я виним жлезата. Ние сме си виновни:( как  менажираме стреса. Как се справяме с нервите си. От там тръгва цялото нещо. Ето и индиеца дето ходя ме гледа, слуша пулса и тн човека и вика - ми ти си здрава, но дисфункциите в щитовидната, в яйчниците идват от емоциите ти, от нервите ти. И знам, че е прав, аз съм свръхемоционална, във всичко дето правя горя, преживявам всичко, вълнувам се, ядосвам се, от вълнение понякога не спя, не ям, тревожа се...да го видиш мъж ми шведа, никой и нищо не може да му разклати нервата, такова спокойствие и позитивизъм. И е здрав като бик и спи като мечок, хаха
Не знам кой го беше казал, че има само два вида болести - настинка и нерви. Т.е. След настинката всичко натам е от нерви...

# 155
Нервите, стреса и напрежението при мен също играят голяма роля.
Неприятно е особено когато нямаш контрол над това. Покрай щитовидната жлеза  тези неща които изброих по- горе на моменти се усилват, друг път точно обратното нищо не усещам сякаш ги няма. Чета, чета доста неща явно човек трябва да пие за да възстанови част от нервната система. Но, няма ли спокойствие трудно.

# 156
  • Бургас
Ами не знам.
При всеки явно различно протича.
Познавам и аз жена с отстранена жлеза,много жизнена и щастлива и доволна...
Но ние двете с майка ми сме много пълни,с ужасни болки в ставите...
Майка ми докато не получи възпалението на щитовидната жлеза,беше изключително жизнена и енергична, беше обаче напълняла в менопаузата.
Сега хем умира от болки в ставите,хем е вечно изморена и буквално си спи на стола(нормални,чак идеални хормони имаше последно),хем.след отстраняването на жлезата взе да вдига кръвно.Ама като с магическа пръчка,преди това нямаше такива екстри...
Нерви ок,но колко да са нерви...Ако наистина имам глутенова ентеропатия,значи колитът няма общо с нервите.
Китаецът на мен също ми е интересен и ми се ще да отида,но сега не само пандемията,а и много проблеми има около мен и близките ми в момента...Няма как...

# 157
То, всички с проблеми със щитовидната сме такива, емоционални и подобно, за това ни и удря де.
Аз не мога да се справя с отиграването на стреса и емоциите. 😒

# 158
  • Бургас
Аз с емоциите се понаучих да се справям,на паник атаки отдавна не обръщам внимание...
И пак нещата не се случват добре.
След отстраняването на жлезата,черният ми дроб се е омазнил и уголемил значително,диагнозата е значителна по степен стеатоза.
Не един лекар го констатира.
С Карсил чернодробните ензими влязоха в норма,но дробът си е пак уголемен и омазнен.Според една гастро,това е напълно нормално при липса на жлеза,дори при нормални хормони.
Често ме боли и ми тежи в областта на черния дроб,не знам докъде ще стигне това състояние.

# 159
Аурора, вчера взех инфрачервена лампа от Кауфланд за 30 лв, да има за всеки случай. Дано да не се налага да я използвам, но за всеки случай питай мъжът ти по колко минути, колко пъти на ден, и колко дни я ползва, като го заболи синузита?

# 160
Леми, аз имам инфраред лампа от повече от 20 г и съм я ползвала много пъти-при настинки, грип, синузит, за остеохондроза та и плексит. Можеш 2 пъти на ден по 10 мин.
Иначе аз нали от октомври съм без хапчета вече. Края на декември пусках хормони, защото ендокринолога искаше да види, понеже изкарах Ковид в края на ноември - Тсх ми е 3,200 а ФТ4 - 1.
Иначе е чудо-около цикъл започна да ми става ту горещо изведнъж, ту ме тресе после. Засега редовно идва(тоест всеки месец), но е нерегулярен(ту на 20-и ден, ту на 28). Направо не знам-климактериум и щитовидна си е голямо приключение

# 161
Демонче аз чета по форума че от Ковида много се разбутват щитовидните хормони, и трябва повече време, докато се нормализират нещата.

# 162
  • Somewhere over the Rainbow
Здравейте всички и щастлива и здрава Нова година!
С хиперфункция на щитовидната жлеза съм; от 19.12.2020г. приемам Метизол 3х2 табл. От днес ми е едно такова дискомфортно в носа и гърлото. Какво вземате при първи симптоми на настинка?

# 163
Честно казано, аз при първото заболяване на гърлото след започване на Тирозола, тичах да си пусна една кръвна картина, заради един от ефекти на хапчетата, за който предупреждават в листовката. Всичко ми беше наред, но ако искаш, се свържи с ендокринолога за да го попиташ дали да не пуснеш едно изследване за всеки случай 🤔

ако развиете стоматит, фарингит или температура (симптоми, които показват агранулоцитоза - неспособност на костния мозък да образува бели кръвни клетки) по време на лечението, особено по време на първите седмици от лечението (в такъв случай, незабавно трябва да се свържете с Вашия лекар за изследване на кръвта);

Още за МЕТИЗОЛ таблетки 5 мг * 50 (METIZOL tablets 5 mg * 50), цена и информация от Framar.bg: https://apteka.framar.bg/13003660/%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B7 … 5-%D0%BC%D0%B3-50

# 164
Аз още не съм почнала да пия хапчетата, но лекарите ме предупредиха - при болка в гърлото, възможно е да е придружено и с афти, че ще трябва да спра хапчета и да пусна изследвания за да се видят левкоцитите.

Общи условия

Активация на акаунт