БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - ТЕМА 11

• 21 531
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Аз ходих днес да пусна една контрола, че 3 месеца не бях изследвала. Тсх е пушка, като цяло съм доволна. Правя една година без хапчета утре. Шинков ми бе казал ако направя една година без рецидив се водя излекувана. Вярно ли е това, според вас?

# 436
Аурора, поздравления! Дай Боже никога повече да нямаш проблем. Аз мисля да пусна др месец-дано е спаднало това Тсх(3,200). Да те питам, ти след спиране на хапчетата имаше ли вариации на Тсх-нагоре, надолу? Ти Базед ли имаше или Хаши с хипер?

# 437
Аурорче, за излекувана не знам водиш ли се, но дано е прав. Дано хормоните си останат в норма.
Доколкото помня, бяха ми казали, че след спиране на хапчетата контрола се прави на 3,6,12 месеца, след това на 1 година. После може и на 2. Това разбира се в случай, че няма симптоми.. За да казват за тия дълги периоди на изследване на хормони, явно смятат хората за излекувани.

# 438
Аурора, май т3 и 4 са ти се поповдигнали, на какво го отдаваш?

# 439
  • София
Да се похваля и аз, след точно 18 месеца на Метизол положението е следното:

TSH - 2.41  /0.27-4.20/
FT4  - 21.00  /12-22/
FT3 - 4.5  / 3.1-6.8/
TRAB - 1.00

В понеделник съм при Начев надявам се за последно, всъщност как ще се спира Метизола
изведнъж или постепенно?

"Правя една година без хапчета утре. Шинков ми бе казал ако направя една година без рецидив се водя излекувана. Вярно ли е това, според вас?"  - Аурора мисля, че е вярно.. спомням си в началото и на мен ми бяха казали нещо подобно, ще пиша после какво ми е казал Начев.

# 440
  • София
Аурора, май т3 и 4 са ти се поповдигнали, на какво го отдаваш?
Леми, сигурна съм, че от противозачатъчните беше хипото, и моят гинеколог го потвърди. Те още на първият месец след спирането на хаповете тръгнаха да се оправят.

# 441
  • Бургас
Aurora,от сърце ти пожелавам да си излекувана.Може да се е кротнала жлезата за постоянно,дано!

# 442
Здравейте, момичета.

За първи път пиша в тази тема. Пуснах си изследвания наскоро и имам много ниски нива на ТСХ и високи на ТАТ.
Ще си запазя час в понеделник за ендокринолог.
Може ли да споделите мненията си за изследванията?

Много съм притеснена. До сега никога не съм падала до толкова ниски нива на ТСХ. Преди години имах много завишени нива на ТАТ (около 480 при ТСХ 1.36) , но успяхме да ги контролираме със селен и възстановяване на стойностите на вит. Д, които бяха ниски (13.5, при долна 20). Преди година и половина даже ТСХ ми беше много леко завишен, малко преди една операция, казаха ми, че е от стрес. През 2020 г. не успях да си пусна кръвните и сега съм много неприятно изненадана Sad

Нямам никакви симптоми, освен че съм уморена и все ми се спи. Дори наскоро кожата ми се оправи след дълги години проблеми с прекомерна сухота (дано да е за постоянно).

Благодаря ви!

# 443
  • Бургас
Зай Simple Smile
При завишено ТСХ кожата е суха.При повишена функция на щитовидната жлеза,се омазнява по-бързо.При мен е така,явно и при теб.
Обаче виждам,че ФТ4 и ФТ3 са напълно ок,може би не е Базедова болест,а някакъв тиреоидит(ТАТ е доста над норма)... Трябва да отидеш при свестен ендокринолог,може би в университска болница...или добър ендокринолог,който се занимава и с хипофизата и щитовидната жлеза...
Според изследванията,ФТ3 и ФТ4 са супер.Може евентуално да е началото на хиперфункция и някой от двата хормона да се повиши след време... Наистина трябва лекар специалист да си каже мнението.

# 444
mariqivanova799, много благодаря Hug Heart

# 445
Въпреки ниското Тсх, според мен не е за терапия работата.
Добър ендокринолог си трябва. Мимето е писала за хипофизата.
Нещо скоро да си боледувала?

# 446
Нищо сериозно.. В края ноември месец лека настинка с температура за 1 ден (не беше ковид), а в средата на януари леко бях зачервила гърлото.
Имах едни кошмарни полети, които бяха концентрирани малко преди изследванията. Евентуално стресът да е оказал някакво влияние... Помня, че след единия поне час треперех и не можех да си намеря място.
Нямам никакви симптоми, спокойна съм, спя си, храня се нормално. Малко ми е уморено, но нямам много движение напоследък. Цикъл си имам, доста обилен даже.
Затова се учудих и малко уплаших дори от тези резултати.

# 447
  • София
Ето какво ми написа Начев днес:

"Отнася се за пациент с тиреотоксикоза, следствие АТЗ. Най-вероятно Базедова болест, първи епизод
в ДД Хашитоксикоза. От изследванията в хормонална и имунологична ремисия. На лечение с тиреостатици
от 18 месеца, в момента на 1т/дн, Метизол.
Предлагам:
1. Да се спре лечението
2. Контрол на ТСХ след 45 дни
3.При нормален:
-  последващ контрол след 3 месеца, 6 месеца, 1 година, след това ежегодно
-  контролна ехография на щитовидна жлеза на 2 години."

Около 30-40% от пациентите давали рецидив, няма нищо доказано кое намалява риска от рецидива.
Окончателно излекуван от Тиреотоксикоза се водиш след 10 години, като повечето от рецидивите се случват
през първите две години.

Това е положението, Начев съм длъжен да го похваля и препоръчам, правилно определя дозите и всичко
предвижда вярно.

# 448
Ами, успех.
Аз получих рецидив на втората година.

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 16:25 от Lemy

# 449
  • Бургас
Моят рецидив се случи преди да е минала една година.

Общи условия

Активация на акаунт