БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - ТЕМА 11

• 20 719
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Паник атаки не съм имала никога, но тревожност, да. С толкова високо ТСХ е възможно, ама то и с ниско е възможно.
Моята коса започна да капе 2-3 години след поставяне на диагнозата. Също ми е пстанала половината, даже по-малко, а като се сетя колко пари съм дала за ампули и мазила. Най-интересното обаче е, че коста ми се обезцвети, стана сива като мишка и изтъня много.

# 556
При хипофункция с високо Тсх симптомите ми са точно обратното на описаните. Апатия, сънливост, умора от най-малко усилие да свърша някаква работа, безразличие, задух при изкачване на стъпала, забавен пулс, аномалии в МЦ.
Т4 и Т3 изследвани ли са?

# 557
Благодаря за мненията ви, момичета. Да, Т4 и Т3 също не бяха в норма, но почти се нормализираха, само ТСХ все още не влиза в норма или отиваше под долна граница, или е високо - съответно и симпотомите са много и различни, надявам се, с нормализирането да премине и тревожността.
Относно задуха - при мен се получава същото при изкачване на стълби.

# 558
  • Бургас
И задух имам в хипо и хипер(и нормални хормони),и потене,и сърцебиене...
И тревожност,и паник атаки...
При хипофункция обаче имам екстрасистули.Единствената разлика в състоянията ми е.Прескача много сърцето.При нормални хормони и предозиране нямам екстрасистули.
Всички други екстри са налице...

# 559
MilenaBA, при кого смяташ да ходиш, като излезнат изследванията?
Капе и моята коса, и моето чело започва да се оголва. Поръчах някакви ампули, уж за сгъстяване, имали уау ефект. Не им възлагам надежди, но да прибвам.
Сташа, мисля при Нончев пак да отида. Предполагам, че вече като имам черно на бяло резултати, ще ми обърне повече внимание. Ако не, ще търся друг ендокринолог. Още не съм проучвала кой е добър в Пловдив.
Относно ампули, добавки, мазила и всякакви такива за коса, мисля, че щом проблемът е хормонален, нищо няма да помогне. Иначе и аз пия Ревалид, ама ефект никакъв. Аз мислех, че моят косопад е от раждането, но явно е от ниското ТСХ. На теб кога започна да ти пада косата?
MilenaBA по-горе питаше за друг ендокринолог в Пловдив, аз също съм от тоя район, от Асеновград и ходя при д-р Димитър Георгиев във второ ДКЦ - с/у ресторант Стадиона. Нончев е най-спрягания ендокринолог в Пловдив, има и още един ендокринолог в Пловдив, който също казват, че е добър -  д-р Христо Георгиев, кабинета му е с/у Военна болница. Според мен доста си се притеснила покрай раждането и Ковида. От всичко, което съм чувала за Нончев никой не е казвал, че претупва или пък, че подценява проблемите. Ако искаш за свое успокоение пусни и Трак, но аз съм имала случай на ниско Тсх,  Фт4 в норма и  Трак в норма.

# 560
Djerilinda, аз преди години бях ходила при Нончев, но в частния му кабинет и тогава бях с много добри впечатления. Много дълго ме гледа да ехограф, обясняваше ми. Но аз тогава нях здрава, но имах проблем с нервите и всичко идваше от него. Пусках изследвания за щитовидна, но бяха идеални. Това говоря преди около 5-6 години. А сега бях на преглед не в неговия кабинет, а в Каспела. Пак ме погледна на ехограф, заключи, че имам следродилен тиреоидит и нишо повече не каза. Само да изследвам пак хормоните след месец. Питах за Базедова болест и той хем не отрече, че може да е това, хем вика на този етап не бих го заподозрял. Каза щом искам да изследвам ТРАк нищо не пречело и това беше. А ти си имаш Базед, така ли? Щом са били в норма фт 3 и 4, а също и ТРАк само по-ниското тсх ли те диагностицираха?

# 561
  • Бургас
MilenaBA,. за този следродилен тиреоидит ми говореше стария Лозанов.
Но аз при него се добрах в около осмия месец след раждането.
Той ми каза,че това състояние е най-активно от втория до седмия месец след раждането,но понеже на мен и антитела,и хормони вече бяха извън норми,каза Хашитоксикоза.
На Мери явно са обяснили,че е едно и също с Базеда,аз чак толкова не разбирам,никой не си е правил труда да ми обяснява.

# 562
Аз съм с Базед от 2016 и в групата съм оттогава, имах си всички отклонения в хормоните като по учебник. Такива резултати имах веднъж при първата ремисия, при контролни изслдвания, при втората също ми  се случи. Първия път ходих при лекуващия, но сега не съм ходила, ще си направя пак след месец изследвания и тогава ще видим.
От толкова изследвания и посещения при доктори  ми писна. По мое мнение не се вторачвай толкова в изследванията, изчакай и след месец пак си направи. Опитай се да не четеш толкова за това или онова заболяване, аз когато взема да чета такаива статии и все се диагностицирам, та отдавна не чета. Единствения ми информационен поток е групата. Надявам се да не си за тук, както и всеки от членовете на групата един ден да престане да чете и пише, защото се е излекувал.

# 563
Благодаря за пожеланията. И аз пожелавам на всички ремисии до живот и много здраве.  На мен това ми е лошото, че аз съм много нетърпелива и сега само това мисля. Всеки ден чакам да дойде вечерта, защото вечер се чувствам здрава. И потенето много намалява, и повече сила имам вечер. През деня хем се чувствам ужасно, хем гледам все нещо да правя, защото (сега това, което ще кажа е много странно,но...) колкото повече се движа, толкова по-малко се потя. Седна ли на дивана и се започва потене на длани, на крака, гърди, гръб всичко. Денем съм болна, вечер съм здрава. Така се чувствам.

# 564
Бих искала да ви попитам дали имате симптоми като тревожност и паник атаки вследствие на болестта?
Аз имах и двете. И даже преди да дойда тук в групата бях минала през психиатър и вече пиех антидепресанти. Като се установи какво ми е и започнах лечение с тиреостатици, ендокринологът ме уверяваше че проблемът с тревожността ще премине, но аз се чувствах зле и не вярвах. Но така и стана, пих антидепресанти няколко месеца, но успях да се откача слава богу. Понастоящем ми остана хипертонията и високия пулс, но няма пълно щастие 😊. Впрочем забелязала съм, че когато бях с нормален нисък пулс (около и под 60) преди болестта имах много често аритмия. Откакто пулсът ми се качи, сега е около 90 аритмия почти нямам. Не знам дали има връзка. По отношение на косата искам да ви кажа че аз тъй като имам хоби да правя домашни сапуни, откак си правя сапун за коса, вече ми капе по-слабо и се заздрави. Не е гъста каквато беше, но съм доволна и вече не купувам шампоани, те са си чиста химия.

# 565
Бих искала да ви попитам дали имате симптоми като тревожност и паник атаки вследствие на болестта?
Аз имах и двете. И даже преди да дойда тук в групата бях минала през психиатър и вече пиех антидепресанти. Като се установи какво ми е и започнах лечение с тиреостатици, ендокринологът ме уверяваше че проблемът с тревожността ще премине, но аз се чувствах зле и не вярвах. Но така и стана, пих антидепресанти няколко месеца, но успях да се откача слава богу. Понастоящем ми остана хипертонията и високия пулс, но няма пълно щастие 😊. Впрочем забелязала съм, че когато бях с нормален нисък пулс (около и под 60) преди болестта имах много често аритмия. Откакто пулсът ми се качи, сега е около 90 аритмия почти нямам. Не знам дали има връзка. По отношение на косата искам да ви кажа че аз тъй като имам хоби да правя домашни сапуни, откак си правя сапун за коса, вече ми капе по-слабо и се заздрави. Не е гъста каквато беше, но съм доволна и вече не купувам шампоани, те са си чиста химия.

Благодаря за мнението! Успокоявам се, че това с тревожността не е само при мен. Salii, вие в какъв момент можете да кажете, че нещата се успокоиха, предполагам е отнело време докато се стабилизират резултатите и влязат в норма?
Относно аритмиите мога да кажа, че и при мен е горе-долу така, появяват се ако пулсът е по-нисък, или пък когато беше доста висок преди прием на тиреостатици.

# 566
  • Бургас
Благодаря за пожеланията. И аз пожелавам на всички ремисии до живот и много здраве.  На мен това ми е лошото, че аз съм много нетърпелива и сега само това мисля. Всеки ден чакам да дойде вечерта, защото вечер се чувствам здрава. И потенето много намалява, и повече сила имам вечер. През деня хем се чувствам ужасно, хем гледам все нещо да правя, защото (сега това, което ще кажа е много странно,но...) колкото повече се движа, толкова по-малко се потя. Седна ли на дивана и се започва потене на длани, на крака, гърди, гръб всичко. Денем съм болна, вечер съм здрава. Така се чувствам.
Наистина ми е странно, най-тежкото и мъчително потене ми е било вечер,при това по време на сън явно съм се изпотявала жестоко,винаги съм се събуждала вир вода...
И...вечер ми е най-топло,не знам защо.Мине ли 20:00  и 21:00,съм изгаряла от жега в най-лошите моменти...

# 567
И на мен вечер ми е най-топло. Снощи пак се потих, хем уж е студено навън.

# 568
  • Бургас
И на мен вечер ми е най-топло. Снощи пак се потих, хем уж е студено навън.
Спя с леко поларено одеало и някаква тънка блуза...С всичко друго ще се събудя вир вода...
Скоро бях заспала с един суичър...Ами с мокра глава и мокри гръб и гърди се събудих...
И от началото на зимата нищо не съм включвала...Нашите си включват из другите стаи,студено им било...И на мен понякога,но най-вече след изпотяване.
И с едно тъничко одеало не ми е много ок,но иначе е по-лошо,да се събудя в ледена пот...
Голяма гадост,направо...
Иска ми се да може да се направи нещо срещу това потене...

# 569
Danett, още като се установи след изследванията че съм болна, ендокринологът ми обясни че симптомите на паническо разтройство и тиреотиксикоза се припокриват - учестен пулс, изпотяване, отслабване (не при всички), високо кръвно (не при всички), разтройство или кашави изпражнения, тревожност и паник атаки и най-вече яко безсъние и тремор. Имах всичко това. След началото на тиреостатика, аз започнах с 3*2 тирозол, някъде около месец и половина - два, вече се чувствах доста добре и стабилна. Макар че хормоните далеч не бяха в норма, но бяха тръгнали. Трябваше да минат месеци докато влязат в референтни граници, но самото лечение, като е правилно те успокоява. Аз имам чувството че тирозола, по-късно пропицила(заради алергия ми го смениха) ми действа като успокоително. Като си го пиех и ми ставаше едно хубаво и ми минаха повечето гадни симптоми. Така че, търпение, ще станат нещата.

Общи условия

Активация на акаунт