БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - ТЕМА 11

• 21 534
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
Спазвах като ми поставиха диагнозата. Доста време се придържах към ВМХ-НВ. Близо 1,5 години след ВМХ на вече либерално хранене, поддържах свалените кг. (общо 3 години) После стомашни проблеми се отключиха и месец по месец качвах по 2 кг, докато накрая върнах всички и достигнах тегло, което не бях стигала никога. Още 2 опита имам за връщане към режима. Свалям, но след някой месец почват проблеми с МЦ, задържане на вода, запек и т. н. След последния опит от юни до декември свалих 11 кг на либерално хранене. Само първия месец бях стриктна, но всичко се разбута пак. Сега, не знам доколко е причина режимът и доколко ЕГН, но имам някакви наблюдения все пак. Говорим за период от 9-10 години. Тогава кето храненето и палео навлизаше при нас. Имаше в темата хора, които се хранеха така от 7-8 години. В чужбина беше по-популярно. Сега е много модерно и мнозина проповядват. През годините осъзнахме, че кето, палео и вмх е до време. За кратки периоди. После ципче на устата и по-малко храна. Рестрикция си трябва, не изключване на цели групи храни.
И тогава и сега Зоната ми се виждаше най-удачна, но така и не започнах. Абсурд 5 пъти на ден да мисля за храна.

През целия ми период- от поставяне на диагнозата и започване на метформин- независимо вече дали отслабвах, или напълнявах- изследванията на захарта бяха ок.
Спирала съм метформина няколко пъти. Най-дълго 5 месеца. Захарта пак беше в норми.
Настоявах да си го пия, защото действа положително на яйчниковата функция и менструацията. Почти бях загубила МЦ с повишената захар. Близо година беше стрес. Като започнах метформин нещата значително се подобриха- физически и ехографски.

Последна редакция: ср, 03 фев 2021, 18:13 от Merelenda

# 421
Здравейте. Август месец миналата година ми откриха хиперфункция на ЩЖ. ТСХ ми беше паднало много ниско - 0.02, а Т3 и Т4 бяха на горните граници. Ходих при една докторка ендокриноложка, гледа ми жлезата на ехограф и ми каза, че жлезата е много възбудена и ще трябва да я успокоим малко. Изписа ми пропицил по схема с нарастване и после намаляне. Пих пропицила 4 месеца, до края на ноември и си направих изследвания. Изследванията показаха следното:

Ходих при лекарката и и казах, че ще спирам вече пропицила защото е видно че съм минал от хипер в хипо функция. Тя не беше много съгласна, но каза щом съм решил да го спирам пропицила, но началото на февруари да си пусна нови изследвания да се види накъде вървят нещата. И вчера ходих и си пуснах нови изследвания и резултатите са абсолютно същите като на горните изследвания 1:1 няма разлика от ноември и февруари.
В листовката на пропицила пише, че при употребата му често може да се мине от хипер в хипо функция, но при спирането на пропицила би трябвало жлезата да възстанови нормалната си функция.
Вие като сте пили пропицил или други подтискащи жлезата лекарства и сте минавали в хипо функция какво сте правили - пили ли сте допълнително Т4 хормон или сте чакали жлезата сама да се върне в нормално състояние.
Защо вече два месеца жлезата не може да се възстанови от пропицила и да работи нормално. Трябва ли да почна сега да пия Т4 хормон за да изляза от хипофункцията

# 422
Аз от октомври съм без Пропицил, нямам голям опит, това ми е първо спиране.. Със лекарството Тсх беше около 2-2,3...а Т4 - 1.00. Лекарят ме държа така почти 2 години преди да ги спре. Накара ме да пусна контрола месец след спиране и стойностите бяха същите. Пусках пак в края на декември и Тсх беше 3,200 Фт4-1. 00. Обаче аз ноември изкарах Ковид, та не знаем дали е от това... Ще видим кога ще пускам пак-може би края на месеца. Изчакай малко още, два месеца не са много. То ще си покаже дали ще се задържи или ще тръгне нагоре или надолу.
Merelenda, питах те за захарта, защото моята сутрешна захар е все около 5,даже малко над 5. Изследвала съм инсулин на гладно-само веднъж беше 15. После след рестрикция на захар и всичко що бързо става на захар, инсулина винаги ми е бил около 4-5. Захарта обаче си остава около 5. Не съм правила обременяване, защото не ми се пие глюкоза, а и е ясно, че нещата не са съвсем ОК. Според моя лекар не съм за лекарство(не че искам де)  и захарта била добре. Нямам излишни кг, 56 кг съм, нямам напълняване около корема. Да ви кажа, изморих се, вече от постоянни ограничения, от това всичко да следя и тн... Знам, че се твърди чв кръвна захар е добре да е под 5,ама не става. Е, сигурно ще стане, но трябва да не ям и плодове. А и лекаря ми обясни, че това да гледаш да няма пикове на инсулина и КЗ не е решение. Няма как да ядеш само неща, които да държат КЗ в що годе права линия и това да е добре... Иначе че не ям захар и бързи ВХ, каза че е хубаво... Та не знам вече, кво да правя и добре ли правя, но ми писна

# 423
  • Бургас
Merelenda,не знам.На мен ендото ми каза,че няма да ми изпише Глюкофаж, защото нямало да ми понесе.Вариантът за хора като мен бил да си ядат каквото могат,после минавали на Инсулин.Била от не знам колко години лекар, наистина работеше в отделението...И на първо време препоръчвала да опитам да намаля въглехидратите.Ами...ако ме боли и знам,че с картофи ще мине,ям...Диабет ако стане,тогава ще мислим.Не ме иска никой за пациент,направо...не знам при кого да ида.Всеки предлага София,Варна...Ами ок,но не мога нон стоп да пътувам,няма начин.И в Бургас има лекари,ако пак се наложи,ще отида при друг.
Пусках НОМА и излезе висок, инсулин на гладно 19.Но вероятно ще трябва да пусна пак преди да отида на ендо.Не ми се занимава сега,бивам,някак понасям лекарството за намаляване на пикочната киселина...Имам глюкомер,под 5 е захарта сутрин.Лятото може и да имах проблеми,защото бях предозирана с Л Тироксин.Някак пролактинът от над 900 се е снижил сам до малко под горна граница...Но пак ми тече мляко от гърдите,не е спирало,освен когато пия Достинекс системно.
Е,много са нещата,затова не ме искат за пациент.

# 424
Аз от октомври съм без Пропицил, нямам голям опит, това ми е първо спиране.. Със лекарството Тсх беше около 2-2,3...а Т4 - 1.00. Лекарят ме държа така почти 2 години преди да ги спре. Накара ме да пусна контрола месец след спиране и стойностите бяха същите. Пусках пак в края на декември и Тсх беше 3,200 Фт4-1. 00. Обаче аз ноември изкарах Ковид, та не знаем дали е от това... Ще видим кога ще пускам пак-може би края на месеца. Изчакай малко още, два месеца не са много. То ще си покаже дали ще се задържи или ще тръгне нагоре или надолу.
Мерси Демонче за информацията. При теб ФТ4 е съвсем ниско.

# 425
Кура булгара, нищо не пия за хипото, без лекар не смея, а има вероятност пак да се забие в хипера.
Свеки пие
Диапрел+Глюкофаж 1000 сутрин,Янувия на обяд,вечер Глюкофаж 1000.
Миме, защо пие толкова много видове лекарства за едно и също 🤔
Майка ми започна Диапрел преди 2 години, и имам чувството, че изцежда живота от нея това хапче.

Последна редакция: чт, 04 фев 2021, 10:24 от Lemy

# 426
Здравейте, от ноемвири месец се мъча със щитовидната жлеза. В началото бях хипер и пих кортикостероиди два месеца, после минах в хипо с Тсх8, а  това са ми резултатите от днес
 FT4 14.050 pmol/L    12.00 -22.00
 TSH (Тиреотропен Хормон) 1.820 mlU/L    0.27 -4.20
 FT3 (Свободен T3) 5.080 pmol/L   3.10 -6.80
 TSH рецепторни антитела (TRAC) 0.250 IU/ml    <1.5
Дали трябва да пия нещо , за да се оправят още или да изчакам?

# 427
  • София
Ми екстра са ти сега. Пий едно червено вино да го отпразнуваш😺

# 428
Мария, при изследвания от вчера излезе висока пикочна киселина и при мен. Много се изненадах на това, защо може да е? Аз се притеснявах за захар, инсулин, а то! На теб при какви стойности ти изписаха лекарства?
Мереленда, като казах на Др. Нончев, че не съм отслабвала никога с Базеда, ми каза, че имало така наречения  fat базед. Каза, че като се оперирали такива хора и после противно на всички техни очаквания започвали да отслабват. Ако знам, че съм с "fat базед" по-лесно ще се реша май да се оперирам 😂.

# 429
  • Бургас
Мама Вики,беше над 400 моята пикочна киселина,не пиех нищо,но по болките,които описах на новата лична,каза,че е подагра,така била,на пристъпи.За около седмица само си мина,без никакви обезболяващи или противовъзпалителни,но адски болеше.
Милурит ми изписа,ходиха да ми вземат рецептата,на мен ми се ревеше от болка и не отидох лично,едва стъпвах.
Ами...в листовката пише да не се пие по време на криза,ама нали уж лекар го изписа,взех да го пия.Уж никакви странични ефекти,освен повече киселини в стомаха не усещам...Не знам за киселините,и друг път съм имала такива моменти,и сутрин,и вечер пия ИПП...

Lemy,не знам защо пие толкова много.С едно явно не пада захарта.Явно са ѝ предлагали инсулин,но не иска,даже е уплашена от перспективата за инсулин.Не иска на друг ендокринолог да отидем,а и уж си е в норми захарта така...В неврологично отделение ми казаха,че ще вземе да се отрови от толкова лекарства..И се притесних,говорих и с нея,и със сина ѝ,но засега така ще останат лекарствата.
Знаеш ли,все сутрин ѝ става лошо.Мислехме,че е от едното лекарство за кръвното,но тя го спря...и пак ѝ става лошо.Не знам,след този Диапрел е.Аз ѝ казах,но не иска да го спира,иска да си пие лекарства и да не се боде с инсулин.Освен това има една позната,на която с други л карства много играеше захарта,не иска да ги сменя.Тя е много,много притеснителна,не знам дали ще може да понесе смяна на терапията...Много я е страх от болници и толкова беше ужасена,че се наложи...Дано не се налага пак...То и психологическият момент е важен,ако смята,че ще умре,мине ли на инсулин...е кофти нагласа.Дано не се налага да минава.
Явно в някои случаи,когато не помага едно лекарство, изписват и други...
Мен караха да пия и Конкор,и Корлентор за пулса.Едновремвнно.
На баба за високото кръвно изписаха сума лекарства, включително и Конкор,въпреки че е с пейсмейкър пак малко забавял ритъма...На всичкото отгоре въпреки всички лекарства и хлофадон,който сама си купува и пие,вдига над 220 понякога вечер...
Явно някои хора са резистентни на лекарства ли,не знам...

# 430
Майка и тя е на 3 за захарта. Не иска инсулин.
Била е и на1, и на 2. Забравих им имената. Едното взима с протокол.

# 431
  • Бургас
Майка и тя е на 3 за захарта. Не иска инсулин.
Била е и на1, и на 2. Забравих им имената. Едното взима с протокол.
Янувия е с протокол.И ние правихме сега изследвания и задействахме процедурата по протокола,защото все излизат нови и нови неща,не знаехме до кога ще важат протоколите,а нейният отдавна изтече.

# 432
6 месеца важи казаха на майка. Покрай пандемията увеличиха срока, но не знам какво стана.

# 433
А какво му е на инсулина?
Ние говорихме с една ендокриноложка да сменим Диапрела с някой метформин, но не било препоръчително при възрастни хора заради бъбреците.

# 434
  • Бургас
Майка ѝ е била на инсулин и доста млада е починала...И не иска да се бучка,от иглите се страхува...
Лошото при инсулина е,че рязко падала захарта.Не знам,при него нон стоп се мери захар.Сега мерим всеки ден,с инсулин май на всяко хранене се мери...
И пак не е гаранция,че ще се оправи човек.Имаме много болна близка,която е на 2 вида инсулин и захарта не пада.

Общи условия

Активация на акаунт