Фентъзи и фантастика - 20

• 29 579
  • 724
  •   1
Отговори
# 135
вероятно има правило което не знаем, че не може магията да се използва за лично облагодетелстване или нещо от тоя род.

На Рон и двамата му родители са магове, а са супер бедни.

# 136
А за Прокълнато дете каквов кажете
Как ви се вижда Хари там Wink
Хари ми се стори доста смотан там. Превърнал се в задръстен и досаден чичко.
Не ми хареса пиесата особено, може и заради формата да е.

# 137
Уж са много различни от нас и затова изобщо нищо не знаят за нашия свят и не им хрумва
Макар че във филмите за фантастичните животни не е така Wink

# 138
  • Майничка
Говоря малко наизуст, но Снейп май живее с пастрок.
Баш логичен ми е Хари в пиесата, точно в духа на "Бедни Македонски, защо не умря   при Гредетин!"

# 139
Прокълнатото дете също сме я коментирали, но да си кажа пак Simple Smile
Как може Хари, който е тормозен като малък (не в училище, но все пак), да не разбира собственият си син, който е жертва в продължение на години? И да гокара насила да ходи в Хогуортс, при положение, че в някоя от книгите се споменаваше, че не всички деца посещават училището - има и такива, които са на домашно обучение?
Отгоре на това, там се споменаваше, че Хари се изпускал от страх в килера посред нощ - нормално, всяко дете би го било страх да спи само в тесен паяжинясал килер.

Обяснявам си неадекватния Хари с това, че книгата(пиесата) е писана от друг човек.

И за семейството на Рон е необяснимо защо са бедни. Още по-необяснимо е как така двамата им пораснали синове имат хубави професии и вероятно заплати, но не намират за нужно да помогнат на родителите си и по-младите си братя и сестра. Западняците са особени хора.

# 140
  • Варна
Здравейте, искам да попитам четете ли неиздадени на български книги от поредици- електронни на английски  или продължавате със следващите набелязани книги?

# 141
  • Майничка
Логично е Хари да не проумява тормоза - за него Хогуортс е вълшебно място, там е намерил общност, приятели, ментори, редовна храна, приключения... Времето заличава или, по-точно, изкривява лошите спомени през призмата на носталгията по младостта (виж само колко мъже разказват с носталгия за казармата, а тя е била в плюс за единици). За Хари отиването в Хогуортс е като попадане в рая, а летните ваканции са завръщане в чистилището. При цялата си любов към сина си, той просто няма базата, на която да стъпи, за да проумее отвращението му от Хогуортс.

# 142
И използва Хитроумната карта, за да следи детето си - това пък е такава низост, че когато го прочетох не можах да повярвам.

# 143
По принцип не съм фен на продълженията, когато поредицата е завършена, вече многократно съм го споменавал. По тази причина не съм чел Прокълнатото дете, но това което казвате, не ме изненадва.
Още в ранните си години Хари показа неумение да общува с хората (страхотен водач Stuck Out Tongue Winking Eye) - например
Скрит текст:
държеше сметка на Рон, че не иска да го следва, когато неговите родители и братя и сестри са заплашени; възмущваше се, че хора като  бащата на Луна , го предават, когато трябва да избира между собствената си дъщеря и Хари, и забравяше колко много му помогна с неговия вестник, когато никой не му вярваше. Хари често действа егоистично, за което обвинявам Дъмбълдор.
Той още като малък
Скрит текст:
крещеше на другите, че трябва да назовават името на Онзи-който не трябва да се споменава, и смяташе, че това е проява на страх, а не на благоразумие. Държеше сметка на учители, някои от които му бяха дори и приятели - като МакГонъл и Хагрид.
В този дух не съм изненадан, ако Х. не разбира детето си. Като малък е бил егоист, като голям става...голям егоист. На него му е харесвало в Хогуортс ерго на всички негови близки трябва да им харесва там.

за Рон - нормално е да има класи в магьосническия свят, пък и родителите на Рон имат 5 деца, изхранването им е трудно, ако приемем че не използват магията за лично облагодетелстване. Затова Рон все износваше дрехите и учебниците на своите братя, а Пърси, като най-голям бе голямата надежда. Уви, това че Пърси се отдава на кариеризъм и че се срамува от бедните си родители също е донякъде логично - всички сме чели "Пази Боже, сляпо да прогледа". За съжаление подобни моменти далеч не са изключение и е добре че Роулинг ги е включила.

Рон за мен е от симпатичните образи. Предвид възможностите си и без да е много образован като Хърмаяни или да може да блести на фона на Хари, той се показва като верен другар, на който може да се разчита в беда.

Говорил съм с мои близки, които са се установявали на запад - къде във Франция, къде в Германия. те ми споделят, че в повечето случаи за западняците е тегоба да се "връзват" за някой стар човек. За тази цел имат измислени старчески домове, които са в прекрасно състояние и там наистина се грижат да старите хора; или просто наемат домашна помощница. Явно обаче културата там е друга, стандартът е друг и пр.

Последна редакция: сб, 12 дек 2020, 10:32 от Лорд Сняг

# 144
Здравейте, искам да попитам четете ли неиздадени на български книги от поредици- електронни на английски  или продължавате със следващите набелязани книги?
Аз чета предимно на руски и английски (пазарът е просто огромен). Има достатъчно много сайтове тип Самиздат, а цените на руските са смешни за България - от порядъка на 2-5 лева. Естествено,  ако знаеш къде да търсиш, всичко може да се намери безплатно, но след 2-3 месеца от завършването на книгата. Напоследък се пристрастих към четенето "в процес".
Примерче:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 12 дек 2020, 10:36 от Аниш

# 145
"Това твоят учебник „Отвари за напреднали“ ли е, Потър?

— Да — потвърди Хари, като едва си поемаше дъх.

— Напълно сигурен ли си, Потър?

— Да — каза пак Хари с една идейка по-предизвикателно.

— Това е учебникът „Отвари за напреднали“, който си купил от „Флориш и Блотс“, така ли?

— Да — отсече твърдо Хари.

Защо тогава на гърба на корицата пише „Рунил Уозлиб“?  Joy— попита Снейп.

За миг сърцето на Хари сякаш спря. "

Хари Потър и Нечистокръвния принц - 24 глава

# 146
Само ще върна назад малко за Гандалф...той не е човек, а много по-извисено същество и е пратен с мисия която не е нужно да обяснява на земните жители, защото идва от най-голямото божество в митологията.
Въпреки всичко Гандалф е доста човечен за това което е и не мисля че някога е гледал от високо или се е писал за най-великия магьосник.
С Дъмбълдор да речем споделят малко странно чувство за хумор.

Иначе аз чета предимно на английски, защото имам достъп до повече книги така. Дори Хари Потър като излизаше чаках някой да го сканира посред нощ за да го прочета възможно най-бързо, но после си го купувах на бг като излизаше.

# 147
по принцип всеки  водач е длъжен да се обяснява на другите, ако не иска да го сметнат да студен и надменен,* иначе Гандалф/Олорин не е  човек, а маяр (ангел). Но то и Саурон е маяр, ако вадим такава логика.

Гандалф често прави каквото си иска, без ни най-малко обяснения да дава на никого - първо замъква Билбо на опасно пътешествие, едва ли не против волята му; после без предизвестие го изоставя; решава да създаде ново кралство - на джуджетата, при това с риск да разлюти дракона Смог, както и става, но не дава обяснения нито на Трандуил, нито на езерните хора и не ги предупреждава за намеренията си и не ги обсъжда, въпреки че пряко са засегнати.
Билбо губи много от вещите си, материално е засегнат от действията на Гандалф. Мнозина умират - например Торин. Гандалф не показва съжаление или разкаяние.

Той кара Фродо и компания да тръгнат на опасно пътешествие - после внезапно ги изоставя. Когато се появява пред Арагорн, Леголас и Гимли не им обяснява нищо,  а в две изречения казва "бях излекуван", при все че приятелите му не са кои да е (елфически принц, човешки крал на Гондор и джудже - племенник на Балин, краля на Мория) и няма да е нещо страшно ако каже, че Валарите са му помогнали.

Той си наумява да възкачи Арагорн на престола, въпреки че родът му от векове не е бил на престола и до голяма степен е изгубил правото на претенция. Специално заради Арагорн по заръка на Гандалф изковават отново Меча на Исилдур.

Гандалф разпалва войни, сплашва владетели или пък ги убеждава  с меден език, а от действията му страдат хора и елфи. Той така и не казва на никого цялата истина - например казва на Фродо, че Ам Гъл може да потрябва, а не му казва за какво.
не обичам такива потайни типове Дъмбълдор е от същата порода.

иначе аз чета предимно на български, но когато краят на поредицата не е завършен и няма изгледи да се завърши скоро чета на руски и си превеждам на български.

*Справка - Рицарин при Робин Хоб

П.С. А колко по просто щеше да е от самото начало Орлите на Тангородрим да пренесат Фродо от дома на Елронд и той да хвърли пръстена направо в планината Дуум. И нямаше да им битки, сражения загинали хора...но пък тогава нямаше къде да се прослави Арагорн, и може би нямаше да си върне трона на Гондор. Даааа какви трудности създаде Гандалф на Задругата, само за да прекрои политическата карта.

Последна редакция: сб, 12 дек 2020, 11:05 от Лорд Сняг

# 148
Е, Лорд Сняг, че то това последното, което си написал, ако беше станало, нямаше да има история и съответно книга и нямаше да има сега какво да обсъждаме 🤣
Все пак авторът разказва някакви история, вплита в нея някакви свои идеи, послания, трябва да има действие, изпитания, обрати. То иначе какъв е смисълът да седне и да пише и кой ще вземе да го чете - Имаше един зловещ пръстен на злото, който се озова в ръцете на един младеж на име Фродо. Последният се срещна с магически орли, надарени с огромна мощ. Те го пренесоха до Съдбовната планина и той пусна пръстена в недрата на вулкана и така унищожи тъмните сили. Всички заживяха мирно и щастливо. Край на историята. Пълна скука ще е.

# 149
Лорд Сняг, мен лично ме дразнят част от преводите на Робин Хоб защото сменихa имената на някои герои и това не е приятно като инвестира човек толкова време да чете. После взех да чета на английски и ми отне толкова време да се сетя кой кой е...Забавно беше, но пък си заслужаваше.

Иначе...май хич не харесваш Гандалф.
Саурон не е маяр. Той е създден от Еру и се води ниво над Гандалф и останалите като него.

Гандалф също не знае всичко. Самият факт че не е сигурен дали това е единствения пръстен и че му отнема толкова време да го потвърди за себе си показва че и той греши и се учи.
На мен лично неговият образ ми харесва и ми се струва доста последователен.

Намесва хобитите защото те са най-малко покварими и искрено вярва в тяхната чистота. Оказва се прав.
Иначе дава обяснения на Саруман и Елронд, Галадриел и тн не изглежда като да нямат идея той какво прави.

Оставя задругата защото се бие с Балрога, който пък е на неговото ниво като вид същество, иначе нямат шанс.
Повишен е в бял заради покварата на Саруман и заради заслугите си като сив и така един вид вдига левъл и още по-малко трябва да се обяснява какво прави.
Другото е че елфите и дори Арагорн са напълно наясно с тези по-висши същества и знаят какво значи Гандалф да е бял. Няма нужда да им се обяснява, а на нас е обяснено в други книги.

А целта на всичко е да се обединят народите на Средната земя и Гандалф се справя много добре със задачата. Арагорн трябва да се върне на престола като обединител, а мечът ще затвърди правото му и поне малко ще сплаши Саурон. Общо взето всички други действия се въртят около това.

Билбо пък точно печели 1/13 от съкровището на Смог и после какви решения взима за него нямат връзка с Гандалф.

За орлите пък го приемам като шега, защото те също са разните му там възвишени същества и си имат работа която не е да се занимават с делата на хората, Все едно да накараш Архангел Михаил да ти донесе пратката от Амазон.

Общи условия

Активация на акаунт