Фентъзи и фантастика - 20

• 29 579
  • 724
  •   1
Отговори
# 120
Забелязвате ли как редовно, през година-две, в темата се нищи Хари Потър 😀 Е, дори и само това е показател, че поредицата си струва. След като я прочетох преди години, дълго време прехвърлях през главата си какво, защо, как, дали. Въпроси, въпроси. Мисля, че това е особено ценно. Ако читателите не са единодушни помежду си относно отношението си към някой герой, това до голяма степен показва, че съответният герой е пълнокръвен и реален.

# 121
В момента е актуален, защото Хари Потър е коледна поредица, а сега наближава Коледа. Скоро ще започнат да пускат и филмите (гледам до 4-тия, с резерви).
Все пак да поясня - не знам защо книгите за Хари Потър са коледни, но носят някакво такова усещане. Като Междузвездни войни (може би е свързано с темата за невинния и чист герой и саможертвата - напомнят за Исус Христос). Simple Smile

# 122
Мисля че пускат филмите защото се водят "за деца" и защото на много хора им напомня за детството/младите години . По Коледа пускат такива неща, включително и Властелинът на пръстените.

Иначе аз лично винаги съм била общо взето на възрастта на Хари с всяка новоизлязла книга и съм ги чела десетки пъти. Почти винаги като съм била болна съм ги препрочитала. Не ги бях хващала от доста години и пак са интересни и забавни. Повече си отиват за есенни книги за Хелоуин отколкото за Коледа според мен, но няма лошо да се чете по всяко време.

# 123
Властелинът е тежък за деца, както книгата, така и филмите. Хобит също (за разлика от книгата) - накрая измират половината главни герои.
Аз бях към 17-18 годишна, когато прочетох първата книга за Хари, а следващите ги чаках да излязат.

# 124
  • Майничка
Знаете ли, като излезе Хари Потър, някъде около 2000 година, всички в приятелския ни кръг (ок.30те) бяхме супер запалени, коментирахме, спорехме и едно познато дете заяви: "Е какво му е било толкова нещастното - имал е собствена стаичка!". Те бяха 6 души в 2 стаи и кухня, родителите му работеха по на 2-3 места, за да се оправят, почти не се свъртаха вкъщи, той помагаше на баба си с грижите за болния дядо. Та, въпрос на гледна точка...

Не бих правила паралел м/у Хари и Исус - при първия тръгва от лошо, след кратък щастлив период се очертава неизбежно по-лошо, но накрая идва (изстрадан) хепи енд. При втория е баш наобратно.

Властелинът е тежък за сегашните деца, защото трудно възприемат голям обем текст накуп, без визуални залъгалки.

# 125
  • България
Все някога и аз ще прочета книгите за Хари Потър.

Сега обаче започнах "Белязана" от поредицата "Книгата на Дийкън" на Джоузеф Р. Лало.
Първата третина на книгата ми харесва, ще видим по-нататък как ще се развият нещата.

# 126
Аз четох Хари Потър почти на 40 и много тамън си ми беше. Първите две са по-детски, но пак си ми беше интересно, след това хубаво си набраха скорост и ми бяха идеални. Децата ми ги четоха на около 10 годишна възраст. С интерес прочетоха книгите, но не мисля, че се впечатлиха особено. Разбира се, анализи пък изобщо не са правили.

# 127
Аз ги четох след филмите, с децата Simple Smile
Понеже спомена гледната точка, аз нямам дори шкаф в триетажната къща на баща ми. Не е въпрос на пространство, а на отношение Simple Smile. Предадено е добре, като за детска книга.

# 128
Дъмбълдор никога не ми е бил от любимците. Ужасно е манипулативен, казва твърде малко на Хари и го превръща в едно малко егоистче, напомпано със самочувствие. Хайде да кажем първите две години, не е искал да го стресира. Ами като пораства?
Дъмбълдор крие важни истини от Хари - че
Скрит текст:
Джеймс и Снейп са се мразели,  че Джеймс и Сирус не са били чак толкова добри, че той Дъмбълдор предварително е  белязан да умре, че е твърде вероятно Хари също да умре в битката (не става така, но в онзи момент Дъмбълдор не го знае
)...Дъмбълдор крие важни истини от Хари и  впоследствие Хари изживява гаден шок. Д. ми напомня на Гандалф, който също си има второ лице и прекроява карти.
Дъмбълдор не иска да е министър на магията, но има самочувствието да определя политиката на министерството на магията. Нима е чудно, че Скримджър го ненавижда?
технически погледнато учениците трябва да са лоялни на министерството, а не на Дъмбълдор. Това че той е прав е друг въпрос.

Дъмбълдор не е и неутрален - той винаги е на страната на Грифиндор и на Хари, дори когато правят явни нарушения като например нарушаване на вечерен час.

Според мен повечето от старите кримки като Макгонъл го търпят само заради заслугите му в Първата война иначе много добре знаят каква стока е.

# 129
Всъщност, детството на Хари по-скоро напомня за това на Снейп, отколкото на Том Ридъл. Само че Хари е някак по-повърхностен и го е преживял по-леко.

# 130
Не бих казал. Снейп е доста сдържан емоционално, на младини е бунтар срещу разни юпита. А Хари е по-скоро галеник на съдбата, каквото и да направи Дъмбълдор стои зад него и затова изживява гаден шок, когато Дъмбълдор вече го няма.
Хари например не са  го пребивали като Снейп. Нито пък са му отмъквали момичета, а напротив - момичетата му се натискат.

Смятам че Хари повтаря Джеймс - той е "екшън звезда", който прави каквото си поиска и никога не отговаря за постъпките си. Блести с фалшив блясък и също като него Хари е куидич-звезда. Също като Джеймс, Хари постоянно въвлича приятелите си в лудории и бели с обяснението "така казва Дъмбълдор" и "Дъмбълдор ще оправи всичко"

# 131
  • Майничка
Снейп расте с родител все пак.

# 132
Ако ще гледаме така на нещата и Хари си има Петуния. За Снейп не полагат кой знае какви грижи родителите му, дори не ги споменават после. Хари расте с Дъмбълдор, който му е персонална бавачка. Малко нечестно е, при положение, че той  директор на цялото училище. Да ходи и да си го гледа на частно. Ама да кажеш че има вечерен час за всички ученици и после когато Хари го нарушава, да прощаваш на него и приятелите му е тъпо. Това е дискриминация.

# 133
А за Прокълнато дете каквов кажете
Как ви се вижда Хари там Wink

# 134
С двама родители. Майка му сигурно е с психически отклонения, щом е магьосница и е стояла с мъгъл, който я малтретира.
А Хари е бит като малък - от Дъдли.

След толкова години, така и не разбрах как може магьосник да бъде беден - на възрастните магьосници не им е забранено да използват магия в ежедневието, стига да не наранят някого. С подобнопредимство биха моглида напреднат във всяка една работа в мъгълския свят. Примерно - става майстор и когато никой не гледа, поправя всичко за секунди с пръчката...
Сетих се, заради семейството на Снейп.

Общи условия

Активация на акаунт