Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нарцисизъм

 • 11 298
 • 256
 •   1
Отговори
 • Мнения: 164
Здравейте! Бих искала да отворя нова такава тема. Понеже няма актуална такава!


Имало едно време един принц на име Нарцис.Той бил много влюбен в себе си и всеки ден ходел до реката за да се оглежда в нея.Обаче един ден паднал и се удавил, а реката била много тъжна от това, но не защото той се удавил или защото е бил красив, а заради това, че когато той идвал всяка сутрин при нея да се оглежда, реката виждала в неговите очи своята собствена красота. На мястото където е умрял принца изникнало цвете познато днес като Нарцис, кръстено на принца!

Има хора страдащи от нарцисизъм! Тоест такива като принца влюбени във своята собствена красота, а тези хора не виждат какво става покрай тях! Познавате ли такива хора? Какво мислите за тези хора, и т.н.т
Като да допълня това личностно разстройство, не спира до самовлюбеността. Идва и със свойте дружки манипулиране, лъжене, гаслайтване, проектиране, и други.
Аз имам такъв познат, но би ми било интересно, ако и вие споделите “опит”.

# 1
 • Мнения: 7 545
Аз съм малко такъв типаж. Ще следя с интерес.

# 2
 • Мнения: 3 211
Има тема за трудните хора в живота ни. Там има много отговори дори и на незададени от теб въпроси.

# 3
 • Мнения: 164
Да, знам за тази тема препрочитала съм, но исках да направя тази, за да бъде контрирано точно върху този типаж хора. Ако, админите смятат, че е по-добре да я заключат, няма проблем!

# 4
 • Мнения: 2 086
Аз съм Реката. Имах такъв мъж, Лъв. Колкото се ядосвах, че е самовлюбен, толкова и страдах, като се разделихме. Защото по-красива никога не съм се чувствала в живота си, от тогава, когато се оглеждах в неговите очи. Чувството, че освен себе си забелязва и теб, само теб... Безценно 😍
Но е трудно, много трудно и егото ми не издържа. И неговото. На тези хора друг тип жени им трябват. Жените трябва да ги четкат, да ги слушат, да ги боготворят и да стоят стъпало отдолу. Аз не съм такава, аз все да съм отгоре. Той предпочете да се оглежда в много реки. Този тип мъже според моя опит не са моногамни - не са верни, склонни са към авантюри и изневери, с които си поддържат егото.

# 5
 • Мнения: 537
Разкажете вие малко за тях, за вашата среща с такъв тип. Какво ви провокира да пуснете темата ?

# 6
 • Мнения: 164
Ами доста близък поглед имам над такъв тип мъж. Като цяло от цялото ми разглеждане за нарцисизъма къде ли не. Научих, че това си е един цикъл, който се върти докато просто един от двамата не прекрати взаимотношенията. Като те може да са между майка и дъщеря или баща и дъщеря.  “Жертвата” (която може и да е мъж или жена) попринцип няма много добри изградени граници, много чувствителен/на, доста често израстнал/а в нездравословно семейство. При първите срещи всичко ще се случва много бързо. Срещи, цветя, заживявания заедно. Докато не им паднеш в капана почват малко по-малко да се опитват тук контрол, там някоя манипулация, колкото поддадеш, но често както има поговорка ти му дадеш пръст, той ти отхапе цялата ръка, нещо такова май беше😅 други неща отностно нарцисите съм забелязала, че нарциса не се извинява, ако не си на неговото мнение или нещо се скарате те наказва с мълчание или т.н.р (“silent treatment”) докато ти не се извиниш. Случай на гаслайтинг или по-точно затъмнение.

Като например: Да кажем той казва нещо преди месец и вие си го спомняте, обаче сега той го отрича,вие си спомняте, и вие казвате, че наистина той го е казал, но той ви гаслайтва като Ви казва “Ти си луда” “Ти си измисляш” “Ти имаш много развита въображение” “Ти не помниш, дай хапчета за памет да ти купя” и още много.

Или друг случай с родителите. Вие се карате с майка си и й казвате: “Караш ме да се чувствам зле..” и тя започва да плаче и отвръща с това колко лоша майка е и как не прави нищо като хората вместо просто да се извини на вас например.
Има и още, но ще стане твърде дълго.

Едит: Провокираме да пусна тази тема това, че не се говори честно за нея, а всъщност трябва, защото емоционалното насилие бих казала, че е по травмиращо и от физическото. И ми е интересно, дали е имало жени или мъже в такава ситуация, ако да как са се измъкнали? И какъв съвет биха дали на такъв човек. Просто дискутиране.

Последна редакция: пн, 30 ное 2020, 15:28 от G.V.N

# 7
 • Мнения: 537
Нарциса е дълбоко наранен и с ниско самочувствие човек. Който е изградил един фалшив образ за себе си, който му коства много енергия и усилия да го поддържа. Затова търси валидация винаги отвън. В мига в който не сте съгласни с него, не дай боже да спукате балона в който живее тежко ви. Той приема това като смъртно нападение срещу него. Но дори и вие да се съгласявате винаги с него, да го ласкаете няма да сте добре с него. Той винаги ще иска още и още от вас.
Те следват винаги един и същ цикъл любовно бомбандиране, ескалиране и отхвърляне Винаги. Ще се връщат винаги при вас, докато има какво да взимат и черпят от вас.  Ще се оттървете само ако намери нова жертва, в такъв случай може да изчезне без обяснения, или да ви смачка крайно.(зависи от ситуацията).
Ще ви газлайтва постоянно. Ще ви триангулира.
Може да ви последва и "хуувър".
След взаимодействие с такива личности вече няма да сте същите. Ако пък имате дете от такъв цял живот ще играете в една игра на нерви и съзтезания.
Спасение, ако нямате деца е пълно игнориране и спиране на контакта. Смяна на телефонен номер , дори временно премахване на профили от социалните мрежи. Скъсване на приятелства с ваши общи такива.
Мога да пиша много по темата. Много. Надушвам ги вече от далече, но ми струваше много скъпо това удоволствие.
Разберете едно вие нямате вина за това, какъвто и да сте, каквото и да правите, каквито и тактики да прилагате, независимо от финансовото ви състояние, с тези хора правилен начин няма. Вие сте просто донора на енергия и валидация на този болен мозък. Винаги накрая ще сте смачкани, обезценени и захвърлени.
Ако вие сте човек с ниско самочувствие,не обичате себе си достатъчно, както и не можете да пазите личните си граници сте много подходящ за такива индивиди. Те ще пробват малко по-малко до къде могат да се разпрострат и видят ли че поддавате, тормоза започва с пълна сила. Те надушват слабите ви места и ще ги атакуват, това са вашите горещи бутони. Разучете ги, пазете ги и ги лекувайте.
Силен човек обичащ себе си бързо ще им бие шута и изобщо няма да им се даде. Именно за това връзката им приключва в зародиш и те могат да процъфтят  само с емпатичен и с ниско самочувствие партньор.

Последна редакция: пн, 30 ное 2020, 16:01 от черна орхидея

# 8
 • Мнения: 3 980
Ще ви газлайтва постоянно. Ще ви триангулира.
Може да ви последва и "хуувър".
Газлайтва знам, но може ли малко по-подробно тези неща какво значат. Hug

# 9
 • Мнения: 762
Бащата на дъщеря ми-7 години съвместно съжителство.Най-красивите и може би най-трудните ми моменти в живота.Израстнахме заедно.Не се възприемам като жертва,не харесвам и това определение.Човек ти се качва на главата до степен,която ти му позволиш.Близо 2 години обмислях тръгването си,беше трудно решение,защото има и супер положителни качества,както казва една приятелка"Ще ти бъде трудно да си намериш друг,защото той вдигна летвата високо,колкото и да има странности",мисля че е права.Към днешна дата е супер грижовен ,не само към нея.Прави опити за манипулация,но просто аз не позволявам,намерила съм му слабото място и успявам да лавирам.
По-голямо чудене ми е тя-виждам черти в нея,който притежава и той,включително съм се консултирала и с детски психолог по въпроса-не се лъжа,виждам правилно,от мен зависи до колко ще се проявят тези нейни черти.

# 10
 • Мнения: 164
Триангулация е диверсионална тактика, която има цел да отвлече вниманието ви от злоупотребяващото поведение и да украси образа им като желано лице. Така ви поставят в ситуация да си зададете въпроса: “Ако Стефан е съгласен с Валя, не означава ли, че аз греша?”

# 11
 • Мнения: 648
Аз съм дете на майка нарцис . Много трудно се живее и комуникира с такъв човек, особено ако си зависим от него 18+ години.
Израстнах с чувство за вина за почти всичко, което правя.Смазана психика, ниско самочувствие, излагаше ме пред приятелите ми като ми е крещяла и обиждала и куп други неща, които едно дете не вижда да се случват в другите семейства и обвинява себе си , че е лошо.
След около 30 години в безспирни скандали и тормоз ми попадна статия за нарцистичната майка.Описанието така добре обрисува моята собствена,  че си отдъхнах, че проблема не е в мен.Макар, че до ден днешен има отражения на състянието ми и общуването с околните и ще ме мъчат цял живот, гледам със съвсем друго око на ужасният й характер и лошото отношенше към мен.
Към днешна дата рядко се виждаме и съм я причислила към токсичните хора, които избягвам.Бог да ме прощава.

# 12
 • Мнения: 537
Barbabeau
Триангулация е когато той винаги ще вкарва пряко или косвено трети човек във вашите отношения, така че това вас да ви дразни, побърква и смачква. Може би това е бивша приятелка, жена. Постоянни коментари за други жени, намеци, някак те кара да се чувстваш не единственна. И да нарциса обича триангулацията, тя му дава да се чувства велик, обичан. За това и той оставя доста често вратички с бивши връзки. Той търси някакъв контакт с друга(нова, бивша)  за да се валидира, за да може вие да страдате, да се смачвате. За да сте в постоянна борба за него.
Хуувъра е когато дълго време, може и години да са изминали и изведнъж този човек ви потърси отново. Целта е да ви върне отново при него. Ще чуете разкаяния, ще чуете всичко онова което сте мечтали да чуете. Всичко това е обаче само уловка за да се вържете. Ако го направите всичко започва отначало. А края, края ще е по-горчив от преди.
За да се връща отново при вас след дълга пауза значи, че в момента няма нова жертва и се нуждае от доза валидиране и внимание. Не трябва да поддавате в никакъв случай, да той ще се представи като всичко онова, което сте очаквали от него. Не се поддавайте !
Искам много да пиша, но просто съм сама с детето и ми е трудно.
Ще споделя още информация, но по нататък.

# 13
 • Мнения: 164
А който сте преживели това:  Как сте се справили с травмата, която остава?

# 14
 • Мнения: 762
Не си оставям време да мисля това травма ли е или не.Времето ми е ангажирано на макс.Да,нямам мъж до себе си,може би това е последствието,може би с това трябва да се боря-да допусна някой до себе си.
Предолагам,че възприемам така леко нещата,защото пътя на раздялата я минах с помоща на психолог,бях започнала да ходя за съвсем друг проблем,но в последствие голяма част от посещенията ми при него бяха насочени към взаимоотношненията ми с партьора.

Общи условия

Активация на акаунт