Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нарцисизъм

 • 28 646
 • 583
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 5 178
Аз имам силно изявени нарцистични наклонности. Но обикновено аз имам проблеми с хората, не те с мен. В смисъл, техният проблем е, че не могат да ме променят и започват да си изтърват нервите - да викат, да обиждат, да изпадат в истерии. Но най-лошото е, че хем се оплакват от мен и виждат, че аз няма да се променя, хем няма отърване от тях. Не мога да разбера защо трябва да ми се случват подобни глупости и не е ли редно като нещо не ти отърва, просто да си хванеш пътя, а не да седиш, да напъваш и да се оплакваш, че напъните ти не са дали резултат? Може би не съм типичен нарцис, защото аз никога не съм преследвала никой и не съм се тръшкала.

# 46
 • Мнения: 853
Като преживяла нарцистичен тормоз мога да кажа следното - бягайте преди да ви е направил дете, че после сте вързани цял живот. Аз се отървах и имах късмет, че си намери скоропостижно друга. Много приятелки обаче нямаха тоя късмет и сега само мучат на умряло какво да правят с дете на ръце и мъж психопат. Не стойте докато ви направи бебе а бягайте и не се обръщайте.

# 47
 • Мнения: 633
Нарцисиста обича манипулациите, чрез манипулации иска да постигне своето, а то е контрол върху жертвата си. Той винаги ще повече, с грандиозно чувство за себе си, постоянно ще се сравнява с други хора-разбира се  в своя полза, обича да критикува и да лепи етикети. Вашите близки и приятели винаги са боклуци и не стават. Той ще се опита да се съмнявате в тях за да ви отдалечи от тях колкото се може повече. Манията му да ви контрилира, съчетана с това, че винаги можете повече. Когато му споделяте своя болка, той ще ви контрира така, че да ви заболи повече. Ще живеете в една емоционална въртележка на скандали, порицания, ще се съмнявате във себе си дори.
По време на празници и поводи почти винаги ще ви спретне скандал, за попари радостта ви и второ за да е той в центъра на вниманието. За него е изключително важно винаги и абсолютно винаги той да е в центъра на вниманието на всяка цена. Представете си тогава какво ви очаква, ако имате дете от него. Той ще се конкурира.
Нарциса не може да изпитва съчувствие и истински чувства. Той умело ги имитира и то само когато има полза от тях. Той не може да създава емоционална връзка с никой. Ето защо винаги ще изпитвате една празнота, която не можете да си обясните,но я чувствате.
Нарциса може да звучи крайно твърдо, дори той си вярва на лъжите, но вътрешно е едно празно същество лишено от обич и човещина. Затворени зад вратите на дома и като най-близък негов човек вие виждате истинската му същност, която умело прикрита и замаскирана.
Той е избухлив и скоро вие разбирате,че трябва много добре да си мерите думите и действията.
Той има нужда от постоянно възхищение, от постоянно съгласие с него за всичко. Той ще ви вмени,че нямате хубав вкус, че не сте достатъчно умни, че без него за нищо не ставате.
Нарциса извърта истината по майсторски начин, истината се мени зависи от публиката. Той вярва в нея все едно наистина се  е случило. Ще привлече и други хора, ще извърти истината и пред тях така,че да ги привлече за своя план срещу вас.
Замислете се нарциса няма истински приятели, всички са му криви. Най-често има властна майка или идва от нефункционално семейство, носи дълбока травма от детството си,която пази със зъби и нокти.
Често връзката ви с такъв човек се развива бързо, бързо заживяване , бързо забременяване и тогава, когато капана е щракнал ви яхва с пълна сила на емоционалната въртележка.
Оттърването е само ако нямате деца,ако имате обаче ви връзва завинаги в игрички и нерви. На него не му пука за децата му, те са просто маша да продължава да ви върти.
Как да се справим с травмата си след такова опустошаване. Много трудно!
Във всички аспекти където ви е смазал, там ви е слабото място. Външен вид, финансово състояние, доверчивост самите вие имате комплекси и проблеми с тези неща вътрено. Наблегнете там, над себе си. Работете върху личните си граници там имате проблем. Работете над самочувствието си,работете над всяка слабост у вас. Той се е появил за да ви разстърси и да станете човека, който трябва да сте! Ако не можете сами да осъзнаете вашите слабости задължително психолог.
Останалото е здраво запълване на свободното време, работа, фитнес, разходки. И много важно никакво бързане да започвате нова връзка преди да сте се излекували иначе рискувате да попаднете на същия гад.
Повярвайте в  себе си и в стойността си!

# 48
 • Мнения: 14 646
Докато не ги оставите тез нарциси, и всякакви патологии и не се погледнете себе си, няма оправия. На тази девойка, дето ѝ обяснявате заради детето да направела еди какво си - цял живот някои друг ще ѝ е виновен. Дали родители, дали нарцис, дете, друг мъж, мъжеТЕ, и т.н.

# 49
 • Мнения: 867
Съгласна с Дренка.Всичко идва от нас самите,а очернянето до безкрай на тези хора е заплюване на собствения ни избор.Дали с помощта на психолог или сам,човек трябва да работи върху себе си ,собствените си възприятия и граници.

# 50
 • Мнения: 472
В случай, че не можете да прекъснете връзката с него, тогава справянето е да се откъснете емоционално от него.  Тогава поведението му няма да ви засяга и обърква, ще виждате ясно манупулациите и ще може да реагирате според случая: мълчние, пренебрегване, с неговите камъни по неговата глава. Като ви каже , че Пешо и Пенка мислят като него и за това е прав, му кажете напротив, това че няколко хора мислят еднакво не значи че са прави, нали знаеш приказката за "царят е гол", като ви каже, че сте грозна, отговаряте явно и ти си такъв щом не си могъл да прилъжеш по-хубава. Критикува ли ви, казвате че първо човек трябва да погледне себе си и собствените си недостатъци .
Обръщате нещата към него. После гледате сеир .

# 51
 • Мнения: 853
Проблема при нарциса е, че освен жертвата никой друг не вижда истинската му същност - за пред приятелите си той е супер, за пред родителите си също. Какво прави с жертвата зад затворена врата е нещо друго. Той толкова умело се крие, че никой не вярва на жертвата - психопат, луд. Обикновено всичките му бивши са ненормални и той е вечната жертва (или тя, зависи). Вие ще сте изключението, (ама не сте, защото след известно време, в което осъзнае, че не сте перфектна почва да си търси друга).

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 17:50 от Arielle

# 52
 • Мнения: 318
Аз мисля, че познавам такава жена. Не знам дали е чак нарцис или социопат, но има доста от признаците. Преди смятах, че крие емоциите си, че слага маска, за да не е уязвима. С течение на времето си промених мнението и дори започна да ми изглежда, че тя не изпитва някои чувства като вина или емпатия.
Това, което ме накара да се замисля е една статия, в която пишеше, че при такива хора има някаква цикличност. При нея е точно така- смяна не само на връзки, но и на целия кръг от приятели и познати през определено време, като обикновено са по-млади и предполагам по-лесни за манипулиране. Според мен тя не се привързва към хората, а сякаш ги заменя, когато вече не е интересно.

# 53
 • Мнения: 867
Arielle в моята ситуация и родители и приятели вижаха и виждат,само че не им е в къщата и отношението е съвсем друго.Приятелите му винаги са ме подкрепяли,но не са смеели да се месят,в крайна сметка това е отношение м/у мен и него,с тях отношенията са на съвсем различно ниво-просто са го приели такъв.Относно родителите и до ден днешен ако те имат проблем с него,аз се опитвам да го решавам и в редки случай те решават моя,не че нямат желание,просто не могат да въздействат много и вдигат ръце "еми такъв е ,ако зависи нещо от нас пряко с теб/зад теб сме ще го направим".
Колкото и да са добри в криенето и замазването има дребни неща,който ги издават в начина на мислене/дейтвие,но или трябва да си психолог,или да си чел много по темата и да си контактувал/да си имал отношения с такъв човек.

# 54
 • Мнения: 193
Arielle в моята ситуация и родители и приятели вижаха и виждат,само че не им е в къщата и отношението е съвсем друго.Приятелите му винаги са ме подкрепяли,но не са смеели да се месят,в крайна сметка това е отношение м/у мен и него,с тях отношенията са на съвсем различно ниво-просто са го приели такъв.Относно родителите и до ден днешен ако те имат проблем с него,аз се опитвам да го решавам и в редки случай те решават моя,не че нямат желание,просто не могат да въздействат много и вдигат ръце "еми такъв е ,ако зависи нещо от нас пряко с теб/зад теб сме ще го направим".
Колкото и да са добри в криенето и замазването има дребни неща,който ги издават в начина на мислене/дейтвие,но или трябва да си психолог,или да си чел много по темата и да си контактувал/да си имал отношения с такъв човек.

Абсолютно само дето на моя нарцис всичко му тръгва от майка му. Чак наскоро ме светна, че тя прави горе-долу същите номера. Особено това с мълчанието. И да, някой сега ще каже убий “тъпака” с мълчание. Да, ама не като се изисква комуникация по проблем или става нещо въпрос за аргументиране върху различно мнение те мълчат, защото не наказват с това, докато не се извиниш, разбира се на тяхно Височество. Единствено един негов по близък смее да го сложи на мястото му. Иначе са страшни бокл***😃крият се добре зад маската и пред родители на партньор и приятели и въобще пред всички.

# 55
 • Мнения: 867
G.V.N на повечето идва проблема от майката.Тези хора не са чак толкова лоши,както пак нагоре се писа, въпроса е ти да поставиш свойте граници.Когато човек съумее да го направи ,тези хора даже са прекрасни и има какво да научиш от тях.Това трябва да го направи самия човек,колкото и да обясняваш на някого те са такива,те са онакива,бягай с 200,няма да стане.Трябва сам да си готов за тази промяна,да стигнеш собственото си дъно(ако си слаб и си се потдал на този тип отношения),да осъзнаеш собствените си проблеми,защото както той има,така и ти ,щом допускаш някой да се държи така с теб.

# 56
 • Мнения: 193
G.V.N на повечето идва проблема от майката.Тези хора не са чак толкова лоши,както пак нагоре се писа, въпроса е ти да поставиш свойте граници.Когато човек съумее да го направи ,тези хора даже са прекрасни и има какво да научиш от тях.Това трябва да го направи самия човек,колкото и да обясняваш на някого те са такива,те са онакива,бягай с 200,няма да стане.Трябва сам да си готов за тази промяна,да стигнеш собственото си дъно(ако си слаб и си се потдал на този тип отношения),да осъзнаеш собствените си проблеми,защото както той има,така и ти ,щом допускаш някой да се държи така с теб.

То това е ясно, но не мога да кажа, че тези хора са прекрасни. Прекрасни са пред, който им изнася и има изгода. Да прилагаш психически и сигурно физически тормоз най-вероятно не ми мирише на прекрасно. А на болен мозък.

# 57
 • Мнения: 867
Отиваме  на "не е луд този ,който яде баницата,а този ,който му я дава".Ние тях не можем да ги променим,но можем себе си.Те рядко ще потърсят психологическа помощ,защото повечето от тях не смятат че имат проблем,че вредят на някого.Те се прекрепят към слабите хора,хора със собствени емоционални травами,най-често те търсят помощ.Ако ти /аз излекуваме тези си травми,то нарциса няма да има към кого да се прекрепи и съществува в този си вид.Ако ние отглеждаме децата си с любов,то нарциса трудно би се проявил в пълната си сила/блясък.
Да си чула някой силен характер,някой който уважава себе си,може да казва не,който няма мазохистични наклонности(повечето така наречени "жертви" имат такива наклонности)да има проблем с нарцис?Аз не съм.
Колкото те са "болни" толкова и ние,ролята на жертва е много удобна,но тя не ни помага в нищо.

# 58
 • Мнения: 853
Аз мисля, че познавам такава жена. Не знам дали е чак нарцис или социопат, но има доста от признаците. Преди смятах, че крие емоциите си, че слага маска, за да не е уязвима. С течение на времето си промених мнението и дори започна да ми изглежда, че тя не изпитва някои чувства като вина или емпатия.
Това, което ме накара да се замисля е една статия, в която пишеше, че при такива хора има някаква цикличност. При нея е точно така- смяна не само на връзки, но и на целия кръг от приятели и познати през определено време, като обикновено са по-млади и предполагам по-лесни за манипулиране. Според мен тя не се привързва към хората, а сякаш ги заменя, когато вече не е интересно.

Нарцисистите заменят много бързо и половинки и приятели като им писне или им стане скучно. Аз например винаги съм се борела за приятелства и връзки. Много ми е интересно как някой от днес за утре може да стане със задника нагоре да ти каже "Не те обичам вече, искам да скъсаме", а деня преди това да е мислел къде да ви бъде сватбата?! Същото е и с жените като приятелки. Имах приятелка, която ме зарязваше като й станех "скучна" и като й затрябвах пак се връщаше. Най-накрая аз й показах вратата като спрях да отговарям на обаждания и съобщения. Това в психологията се нарича "no contact", за да спрете нарциса да се връща нон стоп като пак му доскучае.

# 59
 • Мнения: 2 446
Аз съм Реката. Имах такъв мъж, Лъв. Колкото се ядосвах, че е самовлюбен, толкова и страдах, като се разделихме. Защото по-красива никога не съм се чувствала в живота си, от тогава, когато се оглеждах в неговите очи. Чувството, че освен себе си забелязва и теб, само теб... Безценно 😍
Но е трудно, много трудно и егото ми не издържа. И неговото. На тези хора друг тип жени им трябват. Жените трябва да ги четкат, да ги слушат, да ги боготворят и да стоят стъпало отдолу. Аз не съм такава, аз все да съм отгоре. Той предпочете да се оглежда в много реки. Този тип мъже според моя опит не са моногамни - не са верни, склонни са към авантюри и изневери, с които си поддържат егото.

Всички лъвове, които познавам, отговарят на това описание.
Трябва публика. Все е "Вижте ме, вижте ме"

Общи условия

Активация на акаунт