Хеликобактер пилори - втора тема

• 100 191
  • 1 018
  •   2
Отговори
# 840
Е, много страшни присъди и диагнози раздавате, много хора имат хеликобактер и са абсолютно безсимптомни, и нямат проблем да живеят с него.
Чак ми е странно че сте толкова време в тази тема, наистина ми е странно. Но такъв е живота и докато има хора разсъждаващи като вас ще има хора и умиращи от онкозаболявания на стомаха.
Който иска да се погрижи за здравето си и да се образова с четене, а да не се ориентира по мнения на хора,  които не са медици.

Цитирам проф. И Коцев, който е моят лекуващ ХБ лекар.

https://gastrodoc.bg/%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1% … 0%BE%D1%80%D0%B8/
"
Инфекцията с H. pylori  е основна причина за възникване на гастрит, дуоденит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника
Инфекцията с H. pylori е най-силният рисков фактор за развитие на язви на стомаха и дванадесетопръстника (дуоденума).

H. pylori е отговорна за развитието на 60–80% от стомашните и за 95% от дуоденалните язви. Австралийците John Robin Warren (патолог) и Barry Marshall (микробиолог) получиха Нобелова награда през 2005 г. за изследването на инфекцията с H. pylori). Te  установиха през 1982 г., че H. pylori се открива при почти всички пациенти с активен хроничен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

H. pylori е основният рисков фактор за рак на стомаха
Международната агенция за изследване на рака (IARC) определи през 1994 г. H. pylori като карциноген от I група за развитието на стомашен рак.

H. pylori е първата бактерия, която е класифицирана като сигурен карциноген поради връзката й с развитието на стомашен рак и mucosa-associated lymphoid tissue (MALT) лимфом.

Почти 90% от случите на стомашен рак са свързани с инфекцията с H. pylori

Източна Европа, след Източна Азия, е с най-висока честота на стомашен рак в света, както и с висока смъртност от рак на стомаха /https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2022.101404/.

Високата честота на инфекция с H. pylori е основната причина за високата честота на стомашен рак в Източна Азия и Източна Европа.

Второстепенна роля за стомашния рак имат тютюнопушенето и някои диетични фактори.  Освен това, тези фактори имат значение само при инфектирани с Хеликобактер пилори пациенти /https://doi.org/10.1136/gutjnl-2022-327745/.
"

Би ли могло от хб да има хроничен гастрит.
Тоест това е гастрит, който е един вид вечен. Ох, не вярвам, че няма начин.
Реално ти тогава като не пиеш ипп, какви храни избягваш?

Ето ти отговора горе в статията на проф.Коцев. Аз съм с хроничен гастрит. именно той ми причинява дискомфорта дори и след излекуване на ХБ. Имам сезонни и на стресова основа стомашни кризи и стомашни проблеми. Ако не внимавам с какво се храня и не минимизирам стреса понякога стигам в кризите си до болница. Лигавицата на стомаха ми е трайно увредена, макар да съм лекувана от ХБ преди почти 30 г. Колко съм била носител предитова - не се знае. Гастроскопия ми правиха преди 30 г. заради проблемите със стомаха и ми откриха хеликобактер. По онова време И.Коцев не беше професор, но беше в час какво и как да направи за да се излекувам от тази гадост,  която вече и да я нямам ми е наредила достатъчно. Лигавицата на стомаха ми си стои  увредена и това се вижда на всяка гастроскопия и на последната преди 4 г, пак това е заключението.

В този форум сме ,защото явно имаме проблем, след лечение на хеликобактер.Разбирам и вашите доводи,но не за всички гастро проблеми е виновен той.Ако си мислите ,че един гастрит е по - притеснителен от IBS или SIBO  сте в грешка.Лично аз смятам ,че си докарах нещо такова след това тежко лечение за хеликобактера.Моят гастрит никога не ми е правил кой знае какви проблеми- в живота ми едно хапче не съм пила за болки от него.А тия болни черва ми разказват играта в момента .Над 10 год. не бях пила и антибиотик,явно и заради това има сега такава бурна реакция от организма ми ( или поне аз така си го обяснявам) .Язвите вече са нещо друго ,опасни са.Инфекцията с хеликобактер е причината за  50-70% от случаите на язва на дванадесетопръстника и 30-50% от случаите на язва на стомаха.Така че има голям шанс да развиеш язва дори и да нямаш хеликобактер - предразполагащи фактори са пушене,стрес ,фамилна обремененост и т.н .За карциномите няма да говоря .За тях никой не е застрахован,за съжаление- с или без хеликобактер .Всеки организъм е различен.И много хора са носители на тази бактерия без дори да знаят и не им нанася никакви щети.Моят баща е лекар  - не е гастроентеролог ,а ортопед - хирург .Ако Ви цитирам какво казва той по темата ще ме анатемосате ...Желая Ви здраве .

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 21:24 от Ruzha Georgieva 756531

# 841
Ружа, пробиотици пила ли си?

# 842
Цитат на: Елора link=topic=1275411.msg48575353#msg48575353
date=1726830596

Наложи се ,след това лечение ...И сега пак пия ,но не виждам подобрение.Преди това никога не бях пила ,не ми се е налагало.Чакам си сега резултатите от фецес ,да видим .

# 843
За възстановяване на лигавица на стомах и черва, сега пия глутамин. На мен добре ми се отразява и смятам дълго да го взимам.

Иначе съм си взела и натриев бутират, но изчаквам с почването му докато не мина дихателния тест за ХП.

# 844

Наложи се ,след това лечение ...И сега пак пия ,но не виждам подобрение.Преди това никога не бях пила ,не ми се е налагало.Чакам си сега резултатите от фецес ,да видим .

Това, че имате все още проблем, не означава, че трябва да призовавате хората да не се лекуват. Изключително некоректно е. Не може по себе си да съдите за останалите.
Страшно много хора след лечение се оправят.
Също така е важно и какви аб сте пили.
Както и какви пробиотици взимате.
А посетихте ли въобще лекар да ви направи изследване някакво на червата защо имате проблем.

# 845
Отрицателен ли ми е?  Flushed
Теста ми е количествен ли е, че за такъв си платих?
В началото на годината имах много голямо количество хеликобактер, но го излекувах и сега направих профилактична проверка дали не са се завърнали гадините..

Ако някой се интересува как съм се излекувал ще кача снимка на медикаментите.

# 846
А посетихте ли въобще лекар да ви направи изследване някакво на червата защо имате проблем.

Често се изписва левофлоксацин, Той си е традиционно с много странични ефекти.
Възможно е проблемите с червата да са свързани с възрастта , хормони, щитовидна и много други. Но това е друг въпрос. Аз 20 г, след лечението на ХБ получих СРДЧ и не мисля че нещо се е повлияло от лекуването ми с АБ в този случай. Случи се заради  хормоналните изменения в една деликатна възраст, в която  повечето жени се оплакват от много други неща , но и масово именно от чревни проблеми. А деликатната възраст при някой започва на 40 г.

# 847

Често се изписва левофлоксацин, Той си е традиционно с много странични ефекти.
Възможно е проблемите с червата да са свързани с възрастта , хормони, щитовидна и много други. Но това е друг въпрос. Аз 20 г, след лечението на ХБ получих СРДЧ и не мисля че нещо се е повлияло от лекуването ми с АБ в този случай. Случи се заради  хормоналните изменения в една деликатна възраст, в която  повечето жени се оплакват от много други неща , но и масово именно от чревни проблеми. А деликатната възраст при някой започва на 40 г.

Левофлоксацин(Левокса) съсипва сухожилията , хрющяла и още много други неща. Нещо повреждаше и на сърцето. Ама докторите в България го изписват, като бонбонки. На мен 3 пъти от началото на годината ми го предписват и аз им казвам НЕ !

# 848
  • In the land of Never Never
Чак ми е странно че сте толкова време в тази тема, наистина ми е странно. Но такъв е живота и докато има хора разсъждаващи като вас ще има хора и умиращи от онкозаболявания на стомаха.
Който иска да се погрижи за здравето си и да се образова с четене, а да не се ориентира по мнения на хора,  които не са медици.
Както вече казах, раздавате присъди, без да четете внимателно. Това което казвам е, че:
Ако човек няма симптоми, но има хеликобактер, може да опита с природни средства да промени баланса в чревната микрофлора, защото именно за това се касае, за нарушен баланс.
И оставам на същото мнение, защото антибиотиците не са бонбончета, особено в дозите, които се изписват за лечение на хеликобактер. Ако състоянието не е спешно, може да се опитат средства, които не вредят.
Пускам линкове към няколко изследвания по-долу, може да се преведат с гугъл, който го интересува, а видеата на д-р Майкъл Грегър може да се направят от настройките на клипа с български субтитри.
В старите теми потребители са споделяли за успешни лечения на хеликобактера с природни средства, като броколи, кълнове от броколи, пробиотици, манука мед, черен кимион, мастиха, и др. Аз се излекувах с провиотик хеликобактер по схема.
Разликата е, че повечето природни средства се вземат продължително, но не са трудни за вземане и нямат странични ефекти. Не винаги се постига излекуване, обаче и при антибиотиците също понякога може да няма резултат.
Разберете, че никой няма интерес да прави изследвания за лечението с природни средства, защото такива изследвания, ако се направят по правилата, тоест да са на случайно подбрани достатъчно големи групи, двойно слепи, с пласебо с контролни групи, и достатъчно продължителни, такива изследвания струват милиони. А няма как да печели от продажба или реклама на природни средства, нали? При производителите на лекарства е точно обратното.
Видеата на д-р Майкъл Грегър:
https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-h-pylori-naturally-with-diet/
https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-kimchi-and-h-pylori … n-stomach-cancer/
Лечение с масло от черен кимион и мед в изследване на ирански учени:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5292131/?fbclid=IwA … TxL8MsIesAYEq3N3Y
Храни, които се борят срещу хеликобактера
https://www.healthline.com/health/digestive-health/h-pylori-natu … atural-treatments

# 849
Аз съм благодарна на Гликоза, че дава информация за алтернативни начини, защото - ако се окаже, че имам ХП - не знам дали АБ лечение ще е успешно, понеже съм алергична към пеницилин.
Така че има нужда от всякакво инфо и личен опит, а пък всеки да си преценява за себе си и собствения си случай.

# 850
Здравейте,
Аз се чудя нещо. При изследване на микробиология на фецес, ако има гъбички, ще излязат ли в пробата или се пуска специална друга проба за тях?
Всички изследвания са ми отрицателни. Не се повлиявам от лекарства и хранителен режим.

# 851
Glikoza, донякъде се права,освен, че липсата на симптоми не налагало лечение.
Назад някой писа за язва без симптоми.
Има и рак без симптоми. Недейте така хора.

# 852
  • София
Надежда, в друга тема прочетох, че пускат фецес за кандида в ЦЗПБ за най-точно изследване. Затова питах и Ружа, пък тя се оказа извън БГ. Вероятно и в най-популярните лаборатории правят, все пак не всички живеят в София, но не съм убедена че е една пробата, но точно ми предстои да разпитвам в напалото на идния месец.

# 853
Здравейте,
Аз се чудя нещо. При изследване на микробиология на фецес, ако има гъбички, ще излязат ли в пробата или се пуска специална друга проба за тях?
Всички изследвания са ми отрицателни. Не се повлиявам от лекарства и хранителен режим.
Здравейте, В микробиология фецес излиза дали има кандида в червата, и може да се направи във всяка лаборатория. В коя лаб е най-вярно изследванено, това вече незнам 🙂

# 854
Благодаря Ви.
Аз си пусках микробиология на фецес, но там пишеше, само че няма развитие на Салмонела, Е.коли и Шигела (ако така е правилно изписването). Но, нищо не пишеше за Кандида.
Ще звъня все пак в лабораторията във вторник да ги питам.
Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт