Хеликобактер пилори - трета тема

• 4 318
  • 144
  •   1
Отговори
  • In the land of Never Never
Обща информация по темата

Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е грам–отрицателна бактерия, която може да инфектира лигавицата на стомаха. Този причинител е отговорен за голям процент от случаите на гастрит и язва, като в някои случаи може да доведе до тумор на храносмилателния тракт. Бактерията хеликобактер пилори е открита през 1982 г. от Маршал и Уорън, които по-късно, през 2005 г., получават Нобелова награда за медицина. Тя е устойчива на киселата среда в стомаха и заразяването може да стане по фекално-орален път, тоест с общи прибори, чаши и неспазване на лична хигиена. Предаването би могло да се осъществи и по въздушно-капков път при целувка, кихане, кашляне. Бактерията колонизира в стомаха и дванадесетопръстника. Тя е основен причинител на гастрит, дуоденит, пептична язва и може да причини и редица други болестни състояния. В голям процент от случаите се регистрира и безсимптомно носителство.
Съществуват няколко изследвания, които могат да се приложат за доказване/отхвърляне на носителство. Използват се няколко вида неинвазивни изследвания, каквито са изследване на антитела чрез кръвно изследване, доказване на урея в издишания въздух или изследване на антигени от фецес. От неинвазивните за най-точно се счита изследването в издишвания въздух, след това е изследването на фецес, а кръвното изследване може да не даде точни резултати.
Инвазивните методи включват фиброгастроскопия. Взема се материал, който се изследва най-често чрез бърз уреазен тест (БУТ).
Изследванията се извършват при пациенти със симптоми на язва или гастрит, както и за скрининг в семействата на лица, положителния за Хеликобактер пилори.
Стандартното лечение на хеликобакте пилори се нарича "тройна терапия" и обикновено се състои се от инхибитор на протонната помпа, заедно с два антибиотика. В някои случаи се използва и четворна терапия с три антибиотика. Лечението може да се допълва и с бисмутов препарат. Понякога стандартната терапия не е ефикасна поради често срещаната антибиотична резистентност или не може да се приложи поради проявяването сериозни странични действия. Пробиотиците помагат да се възстанови чревната микрофлора. Какви точно и кога да се вземат е добре да се консултирате също с лекар.
Някои потребители от предишните теми дават информация, че са имали добри резултати при прилагане на лечебни схеми с алтернативни средства, като например пробиотици като ПроХелико, ПроВиотик Хеликобактер, с прополис, Флоравит Е и други. Има отчетени добри резултати при други алтернативни средства и храни, като черен кимион, отвара и кълнове от броколи, мастикова смола, мед манука.
Няколко линка с подробна информация за симптомите, изследванията и лечението:  
Статия, публикувана в 2018 год. на проф. д-р И. Коцев, д.м.н., Клиника по хепатогастроентерология, Медицински университет – Варна в он-лайн списание за общопрактикуващи лекари https://gpnews.bg/%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0% … licobacter-pylori
Обща информация за лечението от сайта лекар бг https://www.lekar.bg/33222/%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE% … 0%BE%D1%80%D0%B8/
За симптомите, тестовете и допълнителни средства за лечение https://simonavateva.bg/helikobacter-pilori/
За признаците и препоръчителната диета https://medconsult.bg/bolki-v-stomaha-korema/item/2784-helikobak … -estestven-nachin
Ютуб интервю с доц. д-р Ирина Иванова – началник на Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Света Марина“ и ръководител на Учебния сектор по гастроентерология, хепатология и хранене в Медицински университет – Варна https://www.youtube.com/watch?v=F9Cba5zbYN4
Изследване на английски език от ирански учени за лечение на хеликобактер с черен кимион и мед https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5292131/?fbclid=IwAR3VK … TxL8MsIesAYEq3N3Y
Ютуб видео на английски на д-р Майкъл Грегър за лечение с кълнове от броколи  https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-h-pylori-naturally-with-diet/

Повече информация за хеликобактера може да намерите в първата https://www.bg-mamma.com/?topic=894111 и втората теми https://www.bg-mamma.com/?topic=1275411.

Бих искала също да добавя в началото няколко думи за възможното причиняване на хистаминова непоносимост от инфекцията с хеликобактер. Хистаминовата непоносимост е диагностицирана  едва преди около 15 години, затова все още не всички лекари знаят за причините, симптомите и възможното лечение. Няма реална статистика колко  хора са засегнати. По-нататък в темата ще добавя повече информация и линкове.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 19:58 от Glikoza

# 1
Здравейте,искам да попитам нещо ,пуснах си кръвни изследвания и бяха отрицателни, но бях пила ИПП ,това може ли да повлияе на резултата ,д-р ми каза ,че затова ще пуснем кръвен защото пия ИПП ,но аз се притеснявам да не е повлияло....макар че знам ,че кръвния се прави преди лечение и много бавно спадат стойностите дори и след излекуване....

# 2
Аз знам, че влияе.

# 3
Здравейте, дали има връзка хеликобатера с кожна екзема? Чудя се дали да правя изследване.

# 4
Здравейте, дали има връзка хеликобатера с кожна екзема? Чудя се дали да правя изследване.
според мен има връзка, защото като ми се появи уртикарията/обривите/ ми пуснаха и тест за хелокобактер.

# 5
Възможно е кожни проблеми. Много симптоми, много нещо, при всеки различно се проявява.
Има хора много дълго време може да нямат симптоми,  което е лош вариант.

# 6
Да. Когато в България ми откриха тоя проблем, исках да изследвам и детето тук. С големи уговорки. Щото, нали.. всички имали бактериите в себе си и ако нямаш симптоми и оплаквания, няма нужда да  се изследваш.. Изследваха я, все пак. Беше отрицателен теста. Но тя често ми се оплаква, че я боли коремче. Мисля, сега по Великден да и направя един тест и в България.

# 7
Здравейте, вчера пуснах изследване за Хеликобактер в Цибалаб, моля за помощ как да разчитам резултата! Имам ли бактерията?

# 8
Според мен, нямате

Здравейте, вчера пуснах изследване за Хеликобактер в Цибалаб, моля за помощ как да разчитам резултата! Имам ли бактерията?

# 9
Здравейте , някой може ли да ми разчете изследването.
Септември месец провеждан един курс с два антибиотика за хеликобактер пилори.

# 10
Здравейте, имам бактерия хеликобактер на фекален тест излезе положителна. Може ли тя да е причината за кашави изхождания/ежедневни/ понякога 2 и 3 на ден. Според лекарите не е тя причината, а синдром на раздразненото черво. Не препоръчват да я лекувам за момента, защото антибиотиците биха ми предизвикали още по сериозно разстройство от това, с което съм всеки ден. Отчаяна съм е меко казано Sad. Правих колоноскопия - ок е! Пих с месеци саменто, клеева тинктура, капки мента...пробиотици изпробвах различни, нищо не помогна, еспумизан, трибутин, спазмомен. Нямам болки, само тези чести кашави изхождания - вече ме е страх да изляза от вкъщи да не ме напъне някъде, отвратително е! Ще съм благодарна на всякакви съвети!

# 11
Нямам болки, само тези чести кашави изхождания - вече ме е страх да изляза от вкъщи да не ме напъне някъде, отвратително е! Ще съм благодарна на всякакви съвети!

Направете си тест за хранителни непоносимости. Там някъде е възможно да откриете проблема. Като е и възможно до сега червата ви да не са реагирали на някой храни така остро, но  след един момент вече да реагират. Осоебно чвек като премине 40-те. Казвам го от личен опит. До един момент нямах проблеми с прясното мляко и зеленчуците с повече фибри. След един момент стана страшно. Излекувана съм от хеликобактер, също ми бяха сложили СРДЧ, но след колоноскопия го изключиха. Така че явно проблемните ми черва се "дразнеха" от нещо друго. Като премахнах от менюто храни, които открих че не ми действат добре и нещата много се нормализираха.

# 12
За мен е задължително да си мине  лечението с аб за да се разкара бактерията.
Лично мнение, не съм лекар, да знаеш.
Ще се пият и пробиотици. Дълго време след това.
Не знам с какъв акъл казват да не се лекува.
При някой хора тя поразява стомах, а черва не. При други обратното ,при трети и двете.
Има много симптоми и не е нужно да имаш всичко.
Но лечение е задължително.
Тази бактерия води до рак.
Смени лекарите. Е, за тези изпражнения, може да има друга причина, но хелико трябва да я махнеш.

Впрочем може поне ентерол да пиеш. Има на прах, има таблетки. Таблетки по-добре.
Може да опиташ пробиотик за хеликобактер. Потърси го в гугъл. Да дъвчеш мастикс всеки ден също. В аптеката на Поп Богомил е хубав. Малко зърна се държат в уста и в слюнка, след пет минути дъвчиш.Предимно с предни зъби, не е голямо  като дъвка. 20 минути може да се дъвчи, после се плюе дъвката, не се гълта.
И прави така 2 месеца и ако пак е положително - ами лекувай с аб.
Аз лично избрах обратното.

# 13
Пих един два месеца ентерол.,.Пила съм омнибиотик 10, стрес рипеър, про комбо, профилакт протект,,,купих но не съм почнала само прохелико ( който е за хеликобактер)

Взех и не съм пробвала още масло от черен кимион.,.

Опитвам да спазвам lowfodmap диетата

Не ям почти никакви сурови плодове и зеленчуци от месеци....само банан

Ям само бял хляб, сирене, кашкавал яйца, печено варено сухо месо, пия само вода /понякога кола/варени картофи, моркови малко спанак,,,кретам донякъде, но ме е страх да включа нова храна

И не на последно място стрес, тревожност, страх от храна, за да не получа разстройство...препоръчват антидепресанти...

И да ви кажа 7 гастроентеролога обиколих,последно доктор Митев Иван Рилски, еми всички казват не са ти проблемите от хеликобактер, ужас. Ако бяха казали пий си антибиотиците, ама не. Оставят ме аз да си решавам. Казват да, трябва да се премахне в един момент хеликобактер, но не сега, не е спешно, адски съм объркана. На 41 съм, става нещо с тези черва и не мога да се оправя и не мога

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 15:14 от maria.georgieva.123

# 14
Ти съвсем си се филмирала.
Работи върху психическо състояние и емоции.
Каквото и да ядеш, каквато и добавка да приемеш, това ако не оправиш и не работиш, няма да се оправиш.

Аз пък съм си заплюла ей това

https://galen.bg/natural-factors-peppermint-oil-maslo-ot-menta-s … 0-softgel-kapsuli

Общи условия

Активация на акаунт