Хеликобактер пилори - втора тема

• 100 114
  • 1 018
  •   1
Отговори
# 855
  • In the land of Never Never
Glikoza, донякъде се права,освен, че липсата на симптоми не налагало лечение.
Назад някой писа за язва без симптоми.
Има и рак без симптоми. Недейте така хора.
Мисля, че не се разбираме добре.
Ако човек няма симптоми, но има хеликобактер, може да опита с природни средства да промени баланса в чревната микрофлора, защото именно за това се касае, за нарушен баланс.
Лечението е точно това. Независимо с какво се лекувате, дали с антибиотици, или с други средства, резултатът е намаляване на хеликобактера до незначителни стойности.

# 856
А добре, разбрахме се.
Grinning

# 857
.... освен, че липсата на симптоми не налагало лечение. Назад някой писа за язва без симптоми.
Има и рак без симптоми. Недейте така хора.
Стомашния карцином конкретно ( както примерно и този на дебелото черво)  дава симптоми когато вече ти оставам много малко време живот и във фаза когато нищо не може да се направи. И като  се случи на не един роднина и приятел и почваш някак да гледаш на проблема с други очи.

Ако човек няма симптоми, но има хеликобактер, може да опита с природни средства да промени баланса в чревната микрофлора, защото именно за това се касае, за нарушен баланс. Лечението е точно това.

това не е така . Именно затова става въпрос за презаразяване ( а не увеличаване на концентрацията на популацията на ХБ) при вече излекуваните , които нямат ХБ. Презаразяването се случва макар и  в много малък процент (Цитирала съм го преди 4 или 5 % по спомен от всички  излекувани от ХБ).

Говорим за два варианта като резултат  след лечение:
А)  излекувани , без бактерия
Б) такива с понижена концентрация но с присъстваща бактерия.

При хора,  които не са лекувани или имат неуспешно АБ  лечение  - е възможен подход, свързан със стремеж  към поддържане на ограничена бактерийната популация с ниска концентрация. Именно затова когато се правят изследвания има показатели на някои от тях като като концентрация ( под колко беше, 0,9 ми се струва). Тези хора имат бактерия но тя в ограничена популация. Има обаче и и резултат за бактерия  - "отрицателен". Това ясно разграничава два случая - липса на бактерия при едните и наличие на бактерия в някаква концентрация при другите.

Поддържането на ниска концентрация  е поради причина,  че се смята че еволюцията на човека е съпътствана от тази бактерия и присъстваща в малка концентрация при някои индивиди от нея има редица ползи. Това може да бъде прочетено навсякъде в интернет. Как се контролира ниската популация, предполагам с постоянни изследвания,  особено ако няма симптоми. Но който е носител на бактерията , риск от "избухване" на концентрацията винаги има. Моят и на мъжа ми резултати за ХБ са отрицателни - няма бактерия и така 30 години , а не има, но е под еди си колко.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 12:50 от _re_ge

# 858
_re_ge, аз заради стомашните драми реших да опитам с аб. Дано наистина съм отрицатална и остатъчните драма са просто следствие, а не защото още имам.
Пия си прохеликото.
Но докато се наконтя психически да пия тия хапове беше ужас.
Не знам дали втори път бих го направила.
Има и хора минали аб, после пак са заразени и пак минават. Ужас е това за тялото.

# 859
  • In the land of Never Never
Споделям едно интересно видео от ютуб за хеликобактера с доц. д-р Ирина Иванова – началник на Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Света Марина“ и ръководител на Учебния сектор по гастроентерология, хепатология и хранене в Медицински университет – Варна.
Споре мен съдържа цялата основна информация и въпросите, които обикновено възникват. Препоръчвам, който се интересува, да го изгледа:
https://youtu.be/F9Cba5zbYN4?si=S9LQ2adB9PG7yhoS

# 860
Моят исторически дихателен тест мина Grinning

Правих го в Аджибадем Младост при д-р Асен Петров. Както той се изрази, резултатът е силно положителен.

Обаче не ми назначи лечение, препоръча първо да направим гастроскопия. Да се огледала стомашната лигавица, биопсия, да се определяла резистентност...
Може би защото казах, че имам алергия към пеницилин ли, не знам...

Какво ще кажете, правилен подход ли е гастроскопията при "силно положителен" тест или начин за още плащане?
Да се доверя ли на лекаря, объркана съм.

# 861

Правих го в Аджибадем Младост при д-р Асен Петров. Както той се изрази, резултатът е силно положителен.

Обаче не ми назначи лечение, препоръча първо да направим гастроскопия. Да се огледала стомашната лигавица, биопсия, да се определяла резистентност...
Може би защото казах, че имам алергия към пеницилин ли, не знам...

Какво ще кажете, правилен подход ли е гастроскопията при "силно положителен" тест или начин за още плащане?
Да се доверя ли на лекаря, объркана съм.
Антибиограмата е най-правилния начин. Въпросът не е колко е положителен теста за ХБ , а как да е лекуван че да се излекъвате. Какви АБ сте приемали по принцип  и към кой вашият ХБ е резистентен. За А трябва биопсия. Огледа на лигавицата на хранопровода и стомаха, което  също е от значение - временни постоянни поражения, хиатална нерния, рефлук предпоставки и т. Н. Гастроскопията не е платена, можете и по ЗК да я направите. Може в кабинет, но може и в болница, даже ако искате с упойка тип приспиване ( ще си до платите) но пък ще ви огледат по-добре, защото не е ясно как ще реагирате на процедурата. При лек връщателен рефлект огледът ужасно се затруднява. Не знам какво още да кажа. Най-ще му е лесно да ви направи схема, но нали като се окаже че не, сте излекувана след 14 дена ще плачете че е некадърен. Аз рядко чувам вече за гастрота да правят АБ тест преди лечението. Затова и много неуспешни лечения има.

# 862
Стела, питай я антибиограма ще ти назначи ли?
Кажи, че все пак си алергична към пеницилин. И не трябва ли антибиограма.

Недай се Боже да ми се наложи пак, но ще поискам такова чудо. Да чукна на дръвце да не става де Joy

# 863

Да се огледала стомашната лигавица, биопсия, да се определяла резистентност...
Ето за това дава информация антибиограмата.

# 864
Ре_ге, точно твоето мнение чаках Simple Smile

Разбирам, че лекарят действа много разумно, че му се доверя. Даже му споменах, че ако му се обадя да се разберем за гастроскопията, ще поискам да е заедно с колоноскопия, че такава отдавна мислех да правя.
Ще съчетая и двете процедури.

Благодаря ви, момичета Hug

# 865
да се разберем за гастроскопията и ще поискам да е заедно с колоноскопия...

Аз последния път така направих и си платих да спя, защото гастроскопията ми винаги е мъка и за мен и за лекаря. Събудих се огледана Simple Smile Колоното го правехме, защото имах последните години симптоми на СРДЧ, пък и семейна обремененост имам.

# 866
Ре_ге, точно твоето мнение чаках Simple Smile

Разбирам, че лекарят действа много разумно, че му се доверя. Даже му споменах, че ако му се обадя да се разберем за гастроскопията, ще поискам да е заедно с колоноскопия, че такава отдавна мислех да правя.
Ще съчетая и двете процедури.

Благодаря ви, момичета Hug

Супер за колоноскопията.
Да знаеш, че там ще пиеш три литра една гадост сладка за да изчистиш.
Аз не успях ,защото не се сетих, а и много набързо беше при мен.

Но пък преди 3-4 години има подобно изследване, но с бариева каша пих + тази гадост за запек.
Нищо не откриха, освен по-дълго черво, от  което според тях е драмата ми.

Впрочем майка ми нали е санитар в гастро в частна клиника. Там и с клинични пътеки приемат  и много жени редовно правели колоноскопия, защото като се прави и им чистят ако има полипи.
Та питай ги дали правят това.

# 867
Там и с клинични пътеки приемат  и много жени редовно правели колоноскопия, защото като се прави и им чистят ако има полипи.

Аз бях по клинична пътека. Лекаря и екипа му ако открият полип ми казаха че ще чистят веднага. Което за мен беше чудесно. Защото на ММ и на майка ми не ги махнаха на първи път. Ходиха втори път при друг лекар и за направо си отидох при него .Много неприятно е да трябва да преминаваш през всичко отново за да ти махнат полип.

# 868
Някой ден се чудя дали да не направя.
Защото тогава не беше с упойка, а само дебелото нещо гледаха.
Беше клизма с бариева каша и трябваше да стискам, то какво да ми чистят тогава.
Но е хубаво да се направи.
Това което ме спира е да изпия тая гадост сладка от три литра, че и повече.

# 869
Правила съм си много пъти гастроскопия и колонскопия,винаги с упойка.  Сега последно ми видяха хиатална  херния след излекуван хеликобактер. Спазвам си диета по -принцип  , с изключения  от време на време. Пия омепразол ако ям  нещо проблемно.
Мисля,че ако имаш проблеми със стомаха е най- добре гастроскопия ,да видят какво е положението.
 След 50 години в много държави се прави изследване на фецес за кръв и след това колоноскопия ако има. За да се премахнат полипи и да се огледа. Един вид профилактика си е.  Ако има наследствена обремененост 10 години преди възникване на болестта е добре да се направи колонскопия .

Общи условия

Активация на акаунт