Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 36 647
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, дами! Имам един малко козметичен въпрос, така да се каже. От няколко месеца започнах да подпухвам под очите и да имам тъмни кръгове. Подпухването не е толкова страшно, но кръговете са плашещи, приличам на  Animal Panda Face. Не съм променяла нищо в режима си на хранене, спане и т.н. С Хашимото съм, на Еутирокс 25 мкг от една година, като последния месец дозата беше вдигната на 50мкг 3 пъти в седмицата. Като цяло околоочният контур ми е слабо място, доста сух и полагам страхотни грижи за него, но никога до сега не съм имала  подуване и синини най-вече. Просто се чудех дали тази екстра е в следствие на  Хашито (ако да, то да търся някакво решение в тази насока, допълнителни изследвания, знам ли...) или е заради възрастта (~40).
Благодаря ви!

# 181
Най-вероятно си с желязо-дефицитна анемия. Провери си желязо, феритин, жск, хемоглобин, б12. Ако ти се наложи да пиеш желязо и б12, тр да знаеш, че желязото се пие заедно с фолиева киселина и на най-малко 8 часа отстояние от хормона и 4 часа от б12. Най-добре е първо да се навакса желязото, а след това б12, защото допълнителният прием на б12 сваля още повече желязото. Проблемът не е само козметичен, а сериозен. Уточни го задължително.

# 182
bongobongo, много благодаря за насоките!

# 183
Здравейте!

Много Благодаря за коментарите, дами!

Относно ИР, доста неща изчетох, но при мен вътрешната борба е защо постоянно трябва да стигаме до четене в интернет и къде са специалистите в тази работа. Струва ми се, че на моменти се претупват нещата, колкото да се отчете дейност.
Забравих да спомена, че имам и предписани лекарства (мефогамма). Потърсих и намерих група във форума. Ще пиша там за повече информация. Благодаря отново за съветите!

Yoana Pavlova 679429 изследването се прави без прием на хормон, иначе ще се отрази на резултата приетата доза. И да има някои лекари, малко са по мои наблюдения, които карат така да се изследват пациентите им, което за мен е безумно...но те явно си имат някаква теория. Относно цикъла, принципно нивата на хормоните се влияят от месечния цикъл на жената, но както каза и Хепи ако има проблем той ще се види, т.е. и да има разлика тя не е драстична. Аз съм приела друг принцип при мен - да се изследвам по едно и също време т.е. избрала съм едно време от месеца и при всички контроли гледам да го спазвам и то е след цикъл на чист ден. В годините имам и такава препоръка от двама лекари. Но инцидентно съм се изследвала и по друго време.
Относно следенето при теб на ТСХ, да всеки говори за него и искат той да е под 2, но следи си и трите хормона. ТСХ е хормон на хипофизата и сам по себе си не е определящ за дозата хормон, трябва да се видят и нивата на Т3 и Т4 които са хормоните на щитовидната.
И веднага ти давам пример с мен и изследванията ми от оня ден:
ТСХ 3,2 , т.е. предполага вдигане на доза, но Т4 който е Еутирокса/Л-тироксина който приемаме ми е със стойност 20/граница 12-22/ . В този случай ако повиша доза след няколко седмици, ще съм предозирана.
Относно ИР , има тема тук във форума може да погледнеш там и в нета има достатъчно информация за начина на хранене. В зависимост колко е сериозна ИР, понякога е достатъчен хранителен режим да се овладее, друг път си трябва да е съчетан с прием на лекарства.
[/quote]

# 184
Малко са специалистите за съжаление, които четат и се развиват постоянно в тяхната си област и гледат цялостно нещата като организъм а не само като изследвания и симптоми. Повечето прилагат знания и протоколи на лечение от преди 30г и не искат да приемат, че има открити нови неща и теории. Все още голяма част от нашите ендокринилози смятат, че антитела се изследват веднъж в живота и това е, че е важен само ТСХ, че имаш Хашимото само ако има завишени антитела и ред други неща. При ИР също - на позната при инсулин 18 й казаха диета само, а това оправяне само с диета е мисия невъзможна почти при такива стойности.
И на мен много ме тежи четенето, защото то не е само за мен а и за детето ми също. Отделно, че след четенето после идва и отговорността каквото ще направя, но е така за съжаление.

# 185
Малко са специалистите за съжаление, които четат и се развиват постоянно в тяхната си област и гледат цялостно нещата като организъм а не само като изследвания и симптоми. Повечето прилагат знания и протоколи на лечение от преди 30г и не искат да приемат, че има открити нови неща и теории. Все още голяма част от нашите ендокринилози смятат, че антитела се изследват веднъж в живота и това е, че е важен само ТСХ, че имаш Хашимото само ако има завишени антитела и ред други неща. При ИР също - на позната при инсулин 18 й казаха диета само, а това оправяне само с диета е мисия невъзможна почти при такива стойности.
И на мен много ме тежи четенето, защото то не е само за мен а и за детето ми също. Отделно, че след четенето после идва и отговорността каквото ще направя, но е така за съжаление.

Аз съм още в началото, а взех да се отчайвам от ендокринолозите. Повечето ги интересува колко пари мога да източат от теб, не и да ти помогнат

# 186
Аз отскоро си открих проблема с ЩЖ и все още се уча. Но за инсулин 18 не е много и се оправя само с диета. Има тема за ИР и там има много случай на подобен инсулин под 5 само с диета. 5-6 месеца на Нисковъглехидрато високомазнинно хранене и си в норма.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 18:51 от elitsa_b

# 187
Ами аз не съм запозната чак в дълбочина с ИР, може на някои да им се получава. Но понеже имам наблюдение от друга приятелка, която беше с резултат 16 . Мина на много стриктна диета изписаха й и Глюкофаж и едва след година и 18 свалени кг, успя да го свали до 8.

# 188
Борбата с инсулина е безмилостно жестока. И само с диета не става. Всичко е временно. А нввмх е изключително неподходящо при хипофункция на щж. Аз лично имам твърдение, че жените точно с такива диети си докарват хипофункцията, включително и ир. И това е една естествена реакция на организма, резултат на гладуване - било откъм протеин, било въглехидрат. Там е работата, че диетата в един момент приключва и тялото включва режим на трупане, "за да имам за следващото гладуване". Задръстват се клетките с мазнини и спират да реагират подобаващо на инсулина. Панкреасът бълва още и още - изтощава се. Клетките ни "мислят" много по-различно от мозъка ни.
А от темата за ир избягах с 200. Освен озлобени и освирепели от глад жени, там друго нищо градивно не научих.😂

# 189
Наистина е безмилостно трудно.
Писах, писах, пък го изтрих.

Последна редакция: сб, 09 яну 2021, 11:56 от Lemy

# 190
🤣🤣🤣Бонго, и аз останах със същите впечатления от темата за ИР. Да, аз спрях захарта и бързите ВХ, но си позволявам да ям пълнозърнести, бобови итн...

# 191
А аз си докарах хашимото и още куп проблеми с нв вмх +ненормален косопад.Може и в моя телевизор да е грешката,но тсх скочи двойно за година+ оплешивях.Нещо не ми действа добре.

# 192
Здравейте!

Аз винаги съм била слаба, яла съм каквото си поискам, но и спортувах активно и диети никога не съм спазвала.  Аз обичам да си угаждам и не обичам ограниченията. И ето ме сега с Хашимото и ИР...  Аз лично го отдавам на ниското качество на храната и т. нар. двоен стандарт, на всички пакетирани изкушения, които са пълни с химия, на стреса, който има много силно влияние, и на работата зад бюро, която обездвижва човек. А тази работа поне в моя случай ме изтощава психически, от там и физически и не мога да изкарам желание и енергия за спортуване, както преди.
Сега искам не искам започнах нисковъглехидратна диета и пия метфогамма, което смятам за пълна отврат, но с тези килограми не се издържа вече. От 60кг. минах 80кг и наистина е много трудно. И за бебенце се борим и стискам зъби и набивам краставици и пържоли и това е (образно казано)

# 193
  • София
Yoana, опитай да махнеш изцяло глутена и рафинираната захар (дори в лютеницата има такава) и консумирай в умерени количества сладки плодове. Не спирай въглехидратите съвсем - яж картофи, батати, тиква (без захар или мед), бобови, елда и се наблюдавай.
Аз не бях с наднормено тегло 58-59, но само за две седмици с този режим (тогава бях махнала и млечните също) свалих 6-7 кг. без да усетя. Вече ще стане година, откакто махнах глутена. Предстои ми да си пусна изследвания и ще видим каква е равносметката.
На теб успех и дано скоро да се похвалиш!

# 194
  • София
Здравейте,пуснах си кръвни изследвания,тъй като имах съмнения за проблем със щитовидната и по специално хиперфункция.Знам че има много компетентни по темата и ще съм благодарна за мнение.FT3 е 6.64 при реф.3.1-6.8 , FT4 е 23.49 при реф. 12.0-22.0, TSH 1.65 при реф. 0.27-4.2. Ще имам и среща с ендокринолог,но поне засега да видя дали съм на прав път.Много благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт