Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 36 719
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Здравейте!
А има ли някой тук без симптоми?
ТСХ то ми е над 6, не пия хормон.
Нямам ни един от посочените симптоми, малко задържам кг т.е не мога да ги сваля, въпреки че, спазвам ограничения и ям малко, спортувам и се движа много.
И второто е нередовен цикъл, но винаги е бил нередовен, сега малко повече, ама аз съм на 45, според мен и двете неща са от възрастта. Simple Smile

# 241
Здравейте на всички! Наскоро си правих изследвания (бяха за друго, но се появи това) и излезна, че TSH-то ми е 6.17, а FT4 - 13.09

Ендокринолога ми изписа Л-тироксин 50мг за месец и малко и след това да пуснем наново TSH и антитела. На ехографа каза, че щитовидната ми жлеза има типичната структура на автоимунен тиреоидит. Относно хранене и добавки каза, че няма нужда да променям каквото и да било. Само да пия хормона и това е.

Ще съм благодарна, ако споделите при вас какво е помогнало, защото съм на 28 години, все още нямам деца и не ми се иска да пия Л-тироксин до живот. Тепърва започвам да чета и да се информирам за това заболяване и всичко, което е от опит, ще ми е от изключителна полза.

Също така да спомена, че не съм забелязала да имам някакви симптоми и, ако не бяха изследванията ми след Ковид, може би нямаше и да разбера скоро.

Благодаря ви предварително и приятна вечер!

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 18:24 от kyklichkata

# 242
Здравейте на всички! Наскоро си правих изследвания (бяха за друго, но се появи това) и излезна, че TSH-то ми е 6.17, а FT4 - 13.09

Ендокринолога ми изписа Л-тироксин 50мг за месец и малко и след това да пуснем наново TSH и антитела. На ехографа каза, че щитовидната ми жлеза има типичната структура на автоимунен тиреоидит. Относно хранене и добавки каза, че няма нужда да променям каквото и да било. Само да пия хормона и това е.

Ще съм благодарна, ако споделите при вас какво е помогнало, защото съм на 28 години, все още нямам деца и не ми се иска да пия Л-тироксин до живот. Тепърва започвам да чета и да се информирам за това заболяване и всичко, което е от опит, ще ми е от изключителна полза.

Също така да спомена, че не съм забелязала да имам някакви симптоми и, ако не бяха изследванията ми след Ковид, може би нямаше и да разбера скоро.

Когато ми откриха Хашимото, също случайно се изследвах, тсх-то ми варираше в някакви крайности от 0.25 до 20. Започнах терапия с л-тироксин, която продължи няколко месеца. Сама си го спрях, защото не се чувствах добре от приема на хормона. Тсх ми беше влязло в норма и след спирането не се вдигаше до толкова, че да има нужда от хормон, после забременях и тогава няма как да се мине без терапия. Мисълта, ми е че ако го вкараш в норма с л-тироксин може и известно време да не се вдига отново. Не е толкова страшно да имаш Хашимото, на мен ми го откриха на 26г. По време на бременност е малко стресиращо, защото много трябва да се следи.

# 243

Не се отчайвай,знам че звучи стряскащо да си на хормон до живот,но не се оставяй без ,защото само ще се задълбочат нещата.

# 244
Дали гкадолечение на плодове е подходящо при хашимото?Знам,че гладът сам по себе си не е препоръчителен,но ми е интересно някой дали го е пробвал.Преди няколко години,все още без хаши,правих 10 дни гладолечение и ми се отрази страхотно.Сега обаче не знам дали да го правя.

# 245
  • София
Здравейте!
А има ли някой тук без симптоми?
ТСХ то ми е над 6, не пия хормон.
Нямам ни един от посочените симптоми, малко задържам кг т.е не мога да ги сваля, въпреки че, спазвам ограничения и ям малко, спортувам и се движа много.
И второто е нередовен цикъл, но винаги е бил нередовен, сега малко повече, ама аз съм на 45, според мен и двете неща са от възрастта. Simple Smile
Аз също още не пия хормон и нямам кой знае какви симптоми, освен, че зимно време ми е доста студено и пак зимно време имам нощни изпотявания. Освен това имам чувството, че ми е неприятно да излизам навън ( сигурно заради студа), както и да върша всякаква домакинска работа...Не ми се готви (направо мразя) и не ми се чисти (ама това си го налагам). Не мога да си наложа и да спортувам редовно, още повече, че нямам и проблем с килограмите. Друг е въпросът, че се спортува за здраве и тонус, а не за сваляне на килограми. Flushed
Днес сутринта на  -17 карах ски и направо си мислех, че ще си умра от хипотермия. Не, че на другите им беше топло, но аз като че ли бях най-зле... Прибрах се на топло, защото пръстите ми на ръцете и краката бяха станали лилави и бяха безчувствени.
Интерено, че към 14:00 се престраших отново да покарам (сигурно имаше 2-3 градуса затопляне) и бях съвсем ОК. (Сигурно защото се наврях да карам в една гора в дълбок сняг и от напрежение да не се разбия в някое дърво или да не се заровя в някоя преспа вдигнах адреналина и чак се препотих Grinning).
Апатия също ме обхваща понякога...Но аз някак го определям като мързел да свърша нещо неприятно. А то приятното най-често се ограничава до интересна книжка пред камината.Simple Smile

# 246
За "безчувствените" момичета😉Говорете с мъжете си за Хашимото, разкажете им за заболяването си, за симптомите, страховете, притесненията. Те тр да знаят какво се случва с вас и, че понякога не е във властта ви да сте онези предишните жени, които познават. Със сигурност ги обичате и не сте безразлични към тях, но телата ни понякога ни предават и подават фалшиви сигнали на мозъка. Дайте им задълбочена информация за заболяването ни и ще ви разберат. И без това тези състояния са временни и е безумие да се съсипват семейства заради това. Мъжът, който ви обича, ще разбере за какво става въпрос.

Umi zoomi, моето лично виждане е, че в глада няма нищо лечебно. Аз не бих експериментирала с болна жлеза. И без това все наваксваме Д, б12, желязо, пробиотици. Но това за мен.

Кукличке, това, което помага е само хормон. Въпрос на време е да отключиш симптомите. А може да ги имаш, но да не ги отчиташ, защото са толкова отдавна, че са станали част от "нормалното" ежедневие. Това ниско фт4 и тсх 6 са се развили от поне 3-4 години назад, а може и повече. Тая работа със спиране и почване на хормона е опасна игра. Всички хормони в тялото са свързани. Щитовидни с полови, с инсулин, андрогени. Като се играе с едните, ще изгърмят някъде и другите. А тепърва ще ти трябват качествени яйцеклетки за деца. Имай предвид, че това тсх е опасно за здравето на сърцето ти. Не те агитирам за хапче. Рано или късно ще бъдеш принудена да го пиеш.

# 247
За "безчувствените" момичета😉Говорете с мъжете си за Хашимото, разкажете им за заболяването си, за симптомите, страховете, притесненията. Те тр да знаят какво се случва с вас и, че понякога не е във властта ви да сте онези предишните жени, които познават. Със сигурност ги обичате и не сте безразлични към тях, но телата ни понякога ни предават и подават фалшиви сигнали на мозъка. Дайте им задълбочена информация за заболяването ни и ще ви разберат. И без това тези състояния са временни и е безумие да се съсипват семейства заради това. Мъжът, който ви обича, ще разбере за какво става въпрос.

.........

Женен за Хашимото

# 248
При мен особено е, че децата ми имат заболяването. Напоследък се замислят за него, особено малкия се депресира,че цял живот ще приема хормон. Опитам да обясня, че поне е добре, че има лесно решение. Sad  изобщо не искам да споменавам колко съм треперила на развитието им и колко съм умувала.

# 249
Мен много ме притеснява наследствеността на болестта. Какъв е процентът детето ми да го наследи?

# 250
Едва ли някой може да каже. Случаите при мъже и деца се увеличават постоянно. Дали повече се откриват или повече има, не зная. Предимството е, че си запозната със заболяването, и следиш.

# 251

Umi zoomi, моето лично виждане е, че в глада няма нищо лечебно. Аз не бих експериментирала с болна жлеза. И без това все наваксваме Д, б12, желязо, пробиотици. Но това за мен.

Кукличке, това, което помага е само хормон. Въпрос на време е да отключиш симптомите. А може да ги имаш, но да не ги отчиташ, защото са толкова отдавна, че са станали част от "нормалното" ежедневие. Това ниско фт4 и тсх 6 са се развили от поне 3-4 години назад, а може и повече. Тая работа със спиране и почване на хормона е опасна игра. Всички хормони в тялото са свързани. Щитовидни с полови, с инсулин, андрогени. Като се играе с едните, ще изгърмят някъде и другите. А тепърва ще ти трябват качествени яйцеклетки за деца. Имай предвид, че това тсх е опасно за здравето на сърцето ти. Не те агитирам за хапче. Рано или късно ще бъдеш принудена да го пиеш.

Аз хормона го започнах още на следващия ден и вече почти месец не съм го спирала. Въпросът ми по-скоро е насочен към това дали има нешо друго, с което да се подпомогне целия процес. Разбирам сериозността на нещата и не ги подлагам под въпрос. Просто искам да разбера дали има и нещо друго, с което да помогна на организма си. Не знам дали успях правилно да се изразя Smile

# 252
Ами, освен да си доставяш удоволствие с всичко, което те прави щастлива, май няма с какво друго да подпомогнеш процеса. (Наваксване на витаминни дефицити - Д, б12, б1, б6, магнезий, желязо. Следене за ИР. Някои следват безглутенов режим. Подобряване състоянието на червата и черния дроб. Спорт.)😉

# 253
За да може да направите нещо е необходимо да разберете защо се е отключил проблема, за съжаление шанса да го направите е почти нулев, тъй като масово не се търси причината, а и тя може да е навсякъде. Има различни теории - анемии, проблеми с храносмилателната система, проблеми с черния дроб...какво ли не съм чела. Затова при някои хора диета/режим помага, а при други не. Ако ви се занимава с проба-грешка може да потърсите нещо, което да ви влияе поне плацебо.

# 254
И аз да кажа за безчувствеността - пък ако знаете като бях в хипер, с няколко нули в Тсх-то колко чувствена бях, постоянно ми се искаше да тупам мм с най-тежкия тиган 😸

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 12:36 от Lemy

Общи условия

Активация на акаунт