Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 36 740
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте момичета.Искам да споделя...понеже се тревожа. С Хашимото съм, с нормални хормони, не пия лекарства.Диагнозата е поставена преди 4г , тогава ми казаха само да си следя ТСХ, което не съм правила от тогава....На ехографа тогава се видяха изменения типични при Хашимото и жлеза с горно гранични размери( тя е с такива размери от 8 години поне), тогава ( преди 8г) нямах Хаши или поне не знаех... Та проблема ми в момента е , че напоследък забелязвам , че ми грахне гласа понякога, а легна ли на дясно , започна ли да говоря с тих тон грахна, губи се ..не мога да говояря нормално, трябва да говоря на по висок тон за да не звучи странно, преграхнало.Това е когато съм легнала.Случва се и като съм права, но по рядко или при пеене да речем...Трябва ли да се тревожа? От години не ми е гледана жлезата ...Дали може да е нещо лошо... Sad
Благодаря ви...
Може бе все пак и Унг не е лошо да се посети.
Преди време попаднах при един, който се оказа, че гледа с камерка, даже ми показа гласните връзки на монитора. 😸

# 271
Здравейте, искам да попитам има ли връзка тежка ИР с Хашимото?

# 272
Mibobo, за какво да изследвам тоя фецес😂😂😂. Аз имах само повишен МАТ и факт, винаги съм имала проблем с червата. След махане на глутен с паднаха антителата от 2000 до 300, но не се "прибраха " напълно. Та да го видя аз това л... йно

# 273
Mibobo, за какво да изследвам тоя фецес😂😂😂. Аз имах само повишен МАТ и факт, винаги съм имала проблем с червата. След махане на глутен с паднаха антителата от 2000 до 300, но не се "прибраха " напълно. Та да го видя аз това л... йно

Sweat SmileSweat SmileSweat Smile

Ами аз както казах отидох в лабораторията и казах, че искам да изследват всичко каквото правят на фецес Simple Smile

ето резултатите да видиш какво са изследвали - бактерии, паразити, салмонела...
Скрит текст:

# 274
Mibobo, колко ти излезе изследването ориентировъчно

# 275
Мат е много висок, изследвахме фецес, нищо. На хранителни непоносимости лека непоносимост към някои неща. Нищо фрапантно. На гастроентеролог бяхме, познайте. Пробрали сме без млечни и глутен, нищо. Пробвала съм добавки...айде, не всякакви. Но повечето препоръчвани. Но пък мисля, че нищо приложено не е навредило и се радвам, че съм ги проверила. Миналата седмица пак пусна докторката за цьолиакия. Няма. Но продължавам да пробвам.

# 276
Mibobo, колко ти излезе изследването ориентировъчно

Оф, ами то беше преди 2г и сигурно ще те излъжа, но ми се върти нещо около 90-100лв за фецеса

🍀HAPPY 🍀 и аз смятам, че е важно да се потърси поне. Понякога наистина е трудно да се открие какво провокира автоимунния процес Sad . Колко време беше диетата без глутен и млечни и абсолютно никакъв резултат ли нямаше?

При майка ми МАТ беше висок от язва и хеликобактер, излекува хеликобактера, язвата се калцира май и МАТ спадна, е все още е малко завишен, но преди беше много а тя си яде и глутен, мисля, че ако го спре ще влязат в норма.

# 277
Здравейте,
В търсене на маски за косата, тъй като откакто родих преди 1 година оредя доста, (въпреки, че не виждам да капе), ми беше препоръчано да си направя изследване на хормоните на щитовидната жлеза, преди да приемам каквито и да е добавки за косата.
Та, пуснах си пълния пакет хормони + желязо и виждам, че по 2 от показателите, нивата са ааадски високи. Нищо не ми говорят тези показатели, а в следващите 2 седмици няма да имам възможност да запиша час за ендокринолог да ми ги разчете.
Някоя от вас би ли могла да ме насочи какво точно индикират, особено ако е имала подобни резултати?
Евентуално и добър ендокринолог, към когото да се обърна в последствие при първа възможност..

Благодаря предварително!

# 278
Анастасия, имаш Хашимото + хипофункция на щитовидната жлеза. Фт4 ти е мн ниско. От там и фт3 го няма. Желязото също и ниско. Затова ти пада косата. С това тсх ендокринолог няма да ти изпише хормон, но си за еутирокс (хормон). Като за начало 12,5 мкгр. Може да ти стигат, но мисля, че ще ти е малко с времето. Желязо тр също да си вземеш. Пие се заедно с фолиева киселина (Б9). Ако започнеш да пиеш хормон, желязото се пие 8 часа след него. За добър ендо някой друг да се похвали. Аз не мога. Но кажи от къде си все пак. И не се шашкай😉Много сме, все по-силни сме.

# 279
А каква е връзката на желязото със щитовидната жлеза? Моето се оказа ниско, под долната граница но не съм в Бг и ми казаха че изследванията било добре. Пуснаха ми кръвни изследвания заради проблеми с цикъла една година след раждането, но така и не предприеха нищо повече.

# 280
2 или 3 години без глутен. Аз бих продължила без него, но на останалите им е натоварващо. Без млечни сме били по за кратко. Без тях ни е много трудно.

# 281
Преди всичко - Благодаря ти за компетентното мнение! Има, обаче, нещо което ме обърква, тъй като си писала, че са ми ниски стойностите на фт3, фт4 и на желязото. Аз не разбирам, но от самите резултати, гледам, че да в граница, според референтните стойности, които са показани на таблицата. Би ли пояснила защо казваш, че са ниски?
Също така проблемът с косата, и местата където ми е оредяла косата (слава Богу нямам все още плешиви петна) ще се възстановят ли след започване на прием на правилните лекарства?
Този вид хормони, които се приемат в такива случаи, имат ли страничби ефекти?

Анастасия, имаш Хашимото + хипофункция на щитовидната жлеза. Фт4 ти е мн ниско. От там и фт3 го няма. Желязото също и ниско. Затова ти пада косата. С това тсх ендокринолог няма да ти изпише хормон, но си за еутирокс (хормон). Като за начало 12,5 мкгр. Може да ти стигат, но мисля, че ще ти е малко с времето. Желязо тр също да си вземеш. Пие се заедно с фолиева киселина (Б9). Ако започнеш да пиеш хормон, желязото се пие 8 часа след него. За добър ендо някой друг да се похвали. Аз не мога. Но кажи от къде си все пак. И не се шашкай😉Много сме, все по-силни сме.

# 282
Anastacia погледни на първата страница на темата, има информация по повод изследванията. Хормони в норма, не значи че са оптимални. И ФТ4 и ФТ3 трябва да са поне над средата на границата, за да се смята, че са добре.

# 283
По повод фт4, на последните ми изследвания беше 12, при тсх 0.46. Приемам 50 мг. Л-тирокс и съм бременна в 4-ти месец. Начев казва, че тази стойност на фт4 е ок щом е в референтните граници, но мен ме притеснява и се чудя дали да не потърся друго мнение. Вие как мислите?

# 284
Анастасия, да в реф граници са, но както е писала мибобо тр да са в горната четвърт на стойностите, т е около 75%, а при теб са почти долу - 10%. Това е твърде малко за нуждите на организма. За желязото 17-18 ще е ок. Да, косата би тр да се възстанови след наваксване на липсите, но имай предвид, че това е мн бавен процес. Разбирай година-две. През това време хормоните могат много да се движат нагоре-надолу. Особено тсх. Предвид това ниско желязо, си провери и б12 как ти е. Най-вероятно и той е нисък. Тр да е над 500. Т4 (еутирокс, тироксин, т.нар хормон) няма странични ефекти, освен подобряване на състоянието😉 Въоръжи се с търпение. Тепърва тръгваш по дълъг и безкраен път без асфалт😉

Вени280, тсх наистина е ниско, за да вдигаш още. Тъй като си бременна, по-добре потърси още едно лекарско мнение.

Общи условия

Активация на акаунт