Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 35 450
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Момичета, при положение, че сме с автоимунно заболяване, как стои въпросът с ваксинирането ни срещу Ковид? От работата ни правят организация за ваксиниране с една от трите ваксини (личен избор на всеки е коя да е) и съм в чуденка. Много съм далеч от тази област и нямам познания в медицината, следя един професор-имунолог във фейсбук и чета постовете му, но и това не ми помага да се информирам достатъчно и да взема решение. Някой колентирал ли е този въпрос с ендокринолог?
Бихте ли споделил кой в този професор?

# 556
На последните 2-3 страници две дами вече питаха за ваксините... отговорила съм само аз.

Статия за Изабела Уенц, Хашимото и Ковид https://vdahnovenia.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%B4-%D1%80-%D … -%D0%B8-covid-19/

# 557
Кюркчиев, ама и той много написа, нищо не каза

# 558
Да, точно Кюркчиев следя.
mibobo, благодаря за статията. Не бях чела скоро темата и съм пропуснала, че е имало такива въпроси.

# 559
Ей сега точно ми попадна тази статия във връзка с ваксинирането в Израел, ако на някой му е интересно https://eurocom.bg/new/spektaklt-na-provala-dovede-li-masovata-v … -poveche-zarazeni

# 560
Кюркчиев, ама и той много написа, нищо не каза
Абсолютно, имах по-големи очаквания.

Ето нещо от групата за ревматологични заболявания:

"Тази блог-статия е превод и адаптация на Актуализацията на препоръките на EULAR от 2019 г. и 2021 г. за ваксинация при възрастни пациенти с автоимунни заболявания (АИЗ), в т.ч. автоимунни, възпалителни, ревматични болести, разработена от 21 експерти, включително пациенти, ревматолози, имунолози, специалист по инфекциозни болести и други, представляващи осем държави...."

https://drvelikova.wordpress.com/2021/02/07/%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d … 1%81%d1%83%d0%bf/

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 18:47 от Lemy

# 561
  • Ямбол
С хашимото съм. Имах назначени изследвания и ми се обадих за ваксина и така стана, че правих изследванията няколко дни след ваксината. Всичко е наред. Малко вдигнах дозата. Всички лекари, с които съм разговаряла, казаха, че няма проблем. Работя с много хора и смятам, че ваксината е премерен риск, пред това да рискувам да карам болестта.
Имам леко завишени лимфоцити, на горната граница, но предполагам, че това е заради ваксината, понеже в момента са се активирали да направят имунен отговор.

# 562
"Забраната" за ваксини при автоимунните е свързана с имунитет/автоимунитет. Така, че се очаква проблем в тази насока т.е. с антителата, а не толкова на състоянието на жлезата т.е. хормоните. При условие, че организма ни е създал веднъж антитела, означава че имунната ни система не работи "стандартно" и затова не се знае въобще как ще реагира, както е прогнозирано приципна реакция при здравите хора.

Ваксините винаги са били доста спорна тема, без значение за кого става дума и за кое заболяване. Така, че всеки трябва да вземе решение според собствените си разбирания и убеждения. Щом един човек смята, че това е по-малкото зло, нека го направи. Относно мнението на лекарите аз и по-напред го казах, не смятам, че има достатъчно информация в световен мащаб специално за тези ваксини, за да може лекари да "предскажат" дали  ще има или няма проблем, дори и да са добри специалисти.
Аз самата преди години като студентка всяка година си слагах противогрипна ваксина. Е да, не боледувах, но и като спрях да ги слагам пак не боледувам Wink . След това за първи път чух от позната с Хашимото, че личната й лекарка не й разрешава да си поставя и тогава започнах да чета и в наредба 15 за имуницазиите си го пише, кога е противопоказно да се поставят ваксини и там си има точка - Автоимунни заболявания, освен ако не са в ремисия. В годините съм чела много случаи на влошено състояние при хора с Хашимото и след противогрипни ваксини, е  сигурно има достатъчно такива които нищо им няма.

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 09:40 от mibobo

# 563
По принцип в сериозни статии казват, че трябва още проучвания. Без конкретни да или не. В краткосрочен план няма проблеми, да. То това е целия проблем с новите ваксини и хората без автоимунни заболявания пак от това се притесняват. В дългосрочен план как са нещата. В крайна сметка за дългосрочен ефект и последствия имаме само теория.

# 564
Здравейте,

Записах си час при д-р Галева. Някоя от вас има ли отзиви за нея? Преглежда ли обстойно и адекватно?
Отделно, измежду всичко, което изчетох за Хашимото, виждам че като симптом при някои хора има напълняване. При мен е точно обратното - винаги съм била много слаба и по-скоро с проблем в напълняването.
Някой дали може да изкаже мнение и съвет какви други изследвания да си пусна? Иска ми се да имам всичко готово като отида при д-р Галева, тъй като нямам време да ходя по няколко пъти, а и се чака по около месец за час при нея.

# 565
Искам да попитам много ли се напълнява от Хашимото?Склонна сьм кьм напълняване и ми е много притеснено.Засегс сьм качила 5кг ,с които се боря засега неуспешно
.

# 566
  • София
Искам да попитам много ли се напълнява от Хашимото?Склонна сьм кьм напълняване и ми е много притеснено.Засегс сьм качила 5кг ,с които се боря засега неуспешно
.

При всеки е индивидуално. Едни напълняват, други - не. Ако съумееш да спазваш хранителен режим без рафинирана захар и всичко, което я съдържа, без глутен, царевично и овесено брашно, както и да сведеш до минимум (ако не можеш да спреш) консумацията на млечни, би трябвало да имаш резултат с отслабването. Аз вече една година задържам свалените 6 кг., но сладко не близвам. Понякога, особено при физ. активност си позволявам по някое барче (тип Roobar). Движението е от ключово значение, разбира се.
Успех!

# 567
Не се напълнява от Хашимото (това е автоимунно заболяване т.е. имаш антитела), напълнява се от хипофункция, защото при нея се забавя метаболизма. И въпреки това е индивидуално както казва Скиорче, не е задължително при всеки да се случи. Аз до преди до родя бях слаба като щека и се молех да кача 2-3кг, въпреки хипофункцията която имам от момиче. След раждането вече се промениха нещата, но и годинките ми също Wink .  И да, храненето е много важно.

# 568
Надявам се като започна да пия хормон да се получат нещата.Мисля,че се храня здравословно и внимавам какво ям.

# 569
Изследвала ли си инсулин? Често с хипофункцията върви и инсулинова резистентност, от която също се пълнее и трудно се отслабва.

Общи условия

Активация на акаунт