Дистанционно обучение за учениците - Teмa 13 /Декември 2020 г./

• 33 716
  • 1 053
  •   1
Отговори
# 885
Аз също съм против това изпитите да се провеждат дистанционно. Каквито и мерки да се измислят срещу преписването, пак ще се намери някакъв пропуск, някаква вратичка и ще се извършат злоупотреби. Защо трябва изпитите да са от вкъщи? В крайна сметка тази година двата набора, които имахме матури, си се явихме присъствено при спазване на всички противоепидемични мерки. Тук равнопоставеността и смисълът въобще от провеждането на изпити се губи. Каква е файдата да има някакъв контрол на знанията, когато всички учебници и помагала са до теб, всички разработки по различните предмети, таблици и всякакви помощни средства? Надявам се това да е просто едно налудничаво предложение, което да се отхвърли. Няма причина, налагаща онлайн матури. В разгара на коронавируса, юни месец, когато все още не се говореше нито за ваксини, нито за някаква светлина в тунела, ние се явихме на матури и се представихме повече от отлично за условията, в които се намирахме. Да, кофти беше седенето с маски толкова часове, но се преживява, не е такава болка за умиране, все пак са два дена матурите, не 100.

До някаква степен започнах да разбирам защо се гневят привържениците на присъственото обучение. Навън е пълно с тичащи хора, отиващи право към магазините, гъчкащи се в тълпата, грабейки хранителни продукти, и не само, в несвяст. Наистина това е някакъв парадокс - забранява се фитнесът, забраняват се спортовете, а големите чуждестранни хранителни и нехранителни вериги са отворени и приемат клиенти на пълни обороти. Случайно минахме с една приятелка с колата покрай софийско Джъмбо - да не ви описвам какво стълпотворение имаше отпред. Като се има предвид, че в Джъмбо се продават джунджурийки и базикни предимно, с една дума стоки, които не са от първа необходимост, мисля, че става ясно за каква безотговорност не само към собственото здраве, но и към чуждото става въпрос.

Очертава се да празнуваме при едни наистина необичайни обстоятелства. Тази година нямам никакъв коледен дух, въобще не се вълнувам за празниците. Няма да се събираме с цялото семейство, всичко ще протече само в наистина тесен семеен кръг. Магията на празниците за мен се състои именно в събирането около трапезата, в разказването на интересни истории от изминаващата година. Това вълшебство сега ще ни бъде спестено, за съжаление.

Пожелавам на всички, пишещи в темата, на техните семейства и деца, едни светли празници, много усмивки, любов и късмет! Нека новата година донесе здраве (на първо място!), а след това - много поводи за гордост от бъдещи успехи, много мигове, прекарани с любими хора, много щастие и радост! Искрено се надявам новата година да бъде по-добра от тази кошмарна 2020!

Прегръщам ви виртуално! Весели празници! Heart

# 886
То всъщност и предложение няма. Няколко  училища получили иновативен софтуер, който ще тестват - ЕГ " Иван Вазов" - Пловдив, II АЕГ " Томас Джеферсън", 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов” и 51 СУ “Елисавета Багряна”. В първоизточника ( вече забравих къде го прочетох за пръв път, но беше преди 5-6 дни) беше коментирано, че така се осигурява сигурна електронна среда и се намаляват разходите и че до една година изпитите биха могли да се провеждат по този начин. Та в тази връзка не мисля, че  по този начин означава непременно дистанционно от вкъщи. По-вероятно е да става дума за пълно или частично провеждане на място в електронна среда, както доскоро протичаше НВО за проверка на дигиталните компетентности в 10. клас. И в двата случая ( дистанционно или на място) обаче, мисля че ще има сериозни трудности - достатъчен брой устройства със съответните параметри, сигурна интернет връзка, ел. ток, изтичане на информация или различни тестове за всяка група явили се...
Както обикновено веднъж появила се, информацията започна да се мултиплицира в множество медии.

# 887
  • София
Макар и да съм привърженик на присъственото обучение, не виждам причина да се роптае толкова много срещу онлайн изпитите. Дори смятам, че не е нужно всичко да се наизустява. Обемът от информация е огромен и, честно казано, излишен. На сериозни изпити преди много години (по математика в икономическия) ни беше разрешено да ползваме всички материали - учебник и записки, формули, четиризначни математически таблици. Презумпцията беше, че ако си учил, бързо ще можеш да откриеш при необходимост нужната ти информация. В това дигитално време е излишно запаметяването на толкова много инфо за неща, които вече се правят от машини.
Наскоро ми попадна една статия за различията между поколенията на бейбибумъри, милениали, X, Y и Z. Много неща ми се изясниха и леееко отхлабих  примката около моето дете.
Ред. Отбелязвам, че студентството ми беше преди десетки години, когато, като правило, се считаше, че всичко трябва да е наизустено и пред теб на масата можеше да бъде само листа за писане.

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 13:25 от Fair Lady

# 888
Съгласна съм с теб, Fair Lady, но в твоя случай става въпрос за студентски изпити, доколкото разбрах, а там нещата стоят по различен начин. По време на следването се учат много специализирани неща, задълбава се в материята профилирано, докато в гимназията нещата се учат в най-синтезиран вид и в най-общ план по повечето предмети, съответно не мисля, че е нужна промяна на вида на провеждането на НВО и ДЗИ. Едната матура е по БЕЛ - проверяват се основни знания по лексика, граматика, пунктуация, създаване на писмен текст - аз тук не виждам нещо, което трябва да се назубря, това не е биология все пак. Знанията, които трябва да се покажат, са умения и техники на изразяване, които ще бъдат необходими и в по-нататъшния живот и според мен е редно да бъдат измерени и оценени качествено, без облекчения. По другите предмети - на матурите по химия, математика и физика се дават помощни средства по традиция - формули, периодична таблица, закони и прочие, така че и тук елементът на зубрене на някакви формули отпада. Могат да се прилагат директно чрез приложените листове към изпитния комплект. А и освен това всеки зрелостник може сам да си избере втората матура, дава се право на избор всеки да избере този предмет, в който се чувства най-сигурен.

Че има много излишни неща в учебната програма, има, но матурите се правят така, че да има по-голяма успеваемост, съответно далеч не са най-сложните и задълбаващи в спецификата на материята задачи, които биха могли да бъдат измислени. Лично аз не съжалявам, че всички изпити, на които съм се явявала досега, са били присъствени. Това ми е дало увереност дотолкова, че сега не ме е страх да се явя на какъвто и да било изпит, претръпнала съм откъм огромния стрес, който често спохожда хората без такъв опит. Разбира се, че все още го има моментът, в който се чудиш дали ще се справиш, но в един доста по-омекотен план.

Дидева, права си, че може би още непотвърдена официално от МОН информация се разгласява публично, но наистина вчера медиите буквално гръмнаха със статии със скандални заглавия, народът в коментарите масово се бунтува и недоволства. Но навярно и това е целта - да привлекат голяма аудитория към сайтовете си и да спечелят медиите парички от това. Simple Smile

# 889
Ами, не знам защо медиите са гръмнали точно вчера. Аз го прочетох преди пет дни на сайта на БТА ( наложи се да проверя къде). Струва ми се, че навсякъде или почти навсякъде ( цъкнах няколко различни линка) е използван същият текст.
Цитат
А и освен това всеки зрелостник може сам да си избере втората матура, дава се право на избор всеки да избере този предмет, в който се чувства най-сигурен.
От следващата година изборът ще е между най-много четири предмета - профилиращите. Там нещата не са съвсем в най-общ вид и синтезирани.

# 890
  • Майничка
Аз също никъде в "официалните" изявления не видях да се споменава информация за провеждане  на изпитите "от вкъщи".

# 891
Рибата е още в морето да не слагаме тигана.
Нека минат празниците, после още 7 дни, за да видим Джъмбо треската и ваканционното посрещане как ще се отразят на заболяемостта.
Рано е още.

# 892
  • София
Какъв пък ще е този иновативен софтуер? Те и в момента тестовете по БЕЛ и по МАТ във 2 АЕГ са в електронен вариант, точно по модела на НВО.

# 893
Иновативността не е по отношение на изготвянето и задаването на онлайн тестове. Това едва ли е някакво предизвикателство. По-скоро става дума за осъществяване на ефективен контрол и гарантиране на сигурността по време на провеждането им. Но не само.

# 894
  • shumen
Оценките от онлайн матури е ясно,че няма да са реални.

# 895
  • София
Тепърва възникват питанки около последствията от вируса. Ако е вярно това, което казват за английската мутация, то това поставя въпроси и пред образованието и детските градини - при по-дълъг инкубационен период и повече засягане при децата и младите, то вече разпространението в детски колективи и последващо боледуване вече ще придобият по-голямо значеное от сегашното положение. Каква сметка ще направят на рискове-ползи? И за ваксините е под въпрос дали изобщо някога ще прекъснат веригата на разпространение.

# 896
  • София
Какъв е начинът да се гарантира, че изпитът (матурата) е направен от ученика, а не от родител или специално нает за целта човек? При тази конкуренция и истерия при кандидатстване за определени училища хората са готови на всичко 😉 И ако няма камера? или е замазана, или... варианти много, тим вюър? просто подсказване?... Според мен няма как да се изключат рисковете и когато става въпрос за кандидатстване и прием, няма да е възможно.

# 897
То начини има, но със сигурност няма да се стигне до онлайн матури, по-скоро ще отменят, отлагат и ще ги проведат присъствено, когато е възможно. Дано да не се налага и до лятото горе долу да сме се пооправили, че става много тегаво вече.

# 898
  • Пловдив
Не е правилно матурите да са онлайн. Миналата година /учебна/ моя син беше 7 клас. Организацията за матурите беше много добра. Не виждам причина да не е така и тази година. Конкретно на моето дете тези матури не му бяха от значение за кандидатстването, но за другите деца е важно да са в конкурентна среда, а не някой да помага зад компютъра. Направо безумно ми се струва.

# 899
  • Някъде там...
Само при нас ли успехът падна покрай ДО?!
Осезаемо при това. Sad
Абсолютна демотивация настана вече след 6 седмици онлайн. Учителката по география влиза, изпява урока в речитатив. На 5тата минута децата са изгубили връзката и изключват. Целият клас коментира в чата и си разменя мемета за госпожата... Тази по английски изпитва онлайн доста стресиращо. Другите са добре, но все пак децата губят интерес и като цяло се разсейват повече и не възприемат добре.

Общи условия

Активация на акаунт