Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 503 278
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 2 565
Mury9, не се обвинявай. Нещата са изглеждали добре, двама онколога са потвърдили.
Между двата скенера ли пиеше Капецитабина?

Не,  пи го декември-януари,  когато прави химио и лъчето.

# 2 566
И след това е бил без лечение, така ли?

# 2 567
Аз ,малко ни в клин,ни в ръкав.
А тоя лимфен възел в пре-каринално в белия дроб който на по-предния
PET скенер е бил  с висока метаболитна активност,а април е по-ниска,но пак не е много ниска?
Точно това имах предвид. Престъпно е да напишеш такова заключение при светнал лимфен възел.

Мъри, недей чете и недей да се обвиняваш. Мобилизирайте се сега и дано отново се повлияе!

# 2 568

Да,  единствено прави колоноскопията, върна си килограмите, премина Ковид с двустранна пневмония и сега трябваше да направи контролния ПЕТ скенер. Обвинявам се,  защото съм приспала бдителността си и скептицизма си.. Реших и аз малко да поотпусна вечно напрегнатата си нервна система. А явно не е трябвало...

# 2 569

Да,  единствено прави колоноскопията, върна си килограмите, премина Ковид с двустранна пневмония и сега трябваше да направи контролния ПЕТ скенер. Обвинявам се,  защото съм приспала бдителността си и скептицизма си.. Реших и аз малко да поотпусна вечно напрегнатата си нервна система. А явно не е трябвало...
Попринцип, той няма как да е системно на химиотерапия. Направил си е пълен курс лечение, хванали сте прогресия. Недей да се обвиняваш. Коварна е болестта, ти нямаш вина 😘

А той как прие новината?

# 2 570

Ако с априлския ПЕТ сте бяхте нашашкали, по-скоро щяха да Ви обвинят в лудост. Наистина не е притеснителен. Дори този ЛВ, който се споменава, със SUVmax 3.1 не изглежда суспектен от онзи момент във времето (и на фона на всичко друго). В момента е лесно да се съди в ретроспекция.

Не си вменявайте излишна вина - ходили сте при свестен доктор по нуклеарна медицина, после при двама онколози. Близките не сме лекари все пак. Няма да помогнете и на съпруга си по този начин.

Най-доброто, с което можете да му помогнете в момента, е да организирате две срещи при различни онколози и да начертаете следващите стъпки - биопсии (ако ще се правят), системно лечение.

# 2 571
Mury9,
За собствена употреба питам. Нямам доказателства, че точно това лекарство е 'виновно' за прогресията.
Доколкото си спомням, при съпруга на jhbd се случи подобна прогресия.
Да. При нас се получи.

# 2 572

Попринцип, той няма как да е системно на химиотерапия. Направил си е пълен курс лечение, хванали сте прогресия. Недей да се обвиняваш. Коварна е болестта, ти нямаш вина 😘

А той как прие новината?

В нашето семейство той е оптимистът. Винаги е бил. Разочарован е, мълчи. И в най-тъмната нощ вижда светлинката... Моите очи се пълнят със сълзи, разревах се пред един негов приятел, но пред половинката гледам да не ми личи, макар че той ме усеща... Ще търсим някакъв вариант, дано Господ е с нас...

# 2 573
Mury9, пак ти казвам, никъде не сте сгрешили. Имал е хубав скенер и са го оставили на динамично наблюдение, което е абсолютно нормална практика!
Дай му кураж, че има още много възможности за лечение! Hug

# 2 574
Благодаря на всички за подкрепата! Хубаво е,  че ви има...

# 2 575
Дано намерите бързо читав онколог, вижте в Healee Тимчева дава консултации там...
Бъдете силни и двамата и за миг не се отказвайте! Никакво колебание пред него, само тук може да си поплакваме едни на други! Пред него скала! Всичко ще се оправи...🍀, а ние затова сме тук!

# 2 576
Кураж, mury9, има варианти. Лезията в белия дроб наистина бързо е нараснала, но не е чак толкова голяма към момента. Важното сега е да се уточни първоизточникът и да се започне подходящото лечение.

Разбира се, че е трябвало да се отпуснете след скенера през април! Дай Боже повече такива моменти да има пред нас, в които да можем да си отдъхваме, пък дано занапред са и по-трайни!

# 2 577
Отново съм аз, мили момичета и момчета... Разчитам на вашата отзивчивост, защото спешно ни е е нужен хирург в София, който да вземе биопсия от образуванието на тестиса, за да се провери какво всъщност се случва там. Моля за вашите мнения и координати на съответен лекар, който смятате, че ще вземе присърце нашия случай и който няма да ни размотава излишно. Препоръчали са на мъжа ми д-р Куртев от Онкологията в Дървеница, после явно при жена му д-р Куртева за белия дроб, но не знам доколко е добра опция за нас. Благодаря ви за всичко!

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 13:36 от mury9

# 2 578
Биопсия на бял дроб би показала това метастаза ли е и, ако да, от какво. Тоест ще каже или “не, не е метастаза, това е първично новообразувание на бял дроб от еди какъв си тип” (малко вероятно) или “да, метастаза е с произход Х”.

Изглежда ми необичайно, защото умеренодиференцираните карциноми рядко се развиват толкова бързо. За осем месеца от нищо до 38х25мм е сериозна разлика. Колоректалните карциноми са често срещани, да, но поне на мен не са ми известни като скоротечни за разлика от меланом или дребноклетъчен белодробен или аденокарцином на панкреас или глиобластом. Нещото, което според мен си заслужава да се прегледа внимателно, е лезията на скротума. Съвпадението между нейната поява и развитието на ПЕТ скенера може да е абсолютна случайност, но има шанс да са свързани (ако случайно се окаже меланом). Да не говорим, че най-лесно би се биопсирала точно тя и няма да губите време (няма обща анестезия, престой в болница и прочие - става за ден).

Имате ли случайно скенери между двата ПЕТ? Ако да, на тях какво пише?

Скенери нямаме, препоръчаха между скенерите да се направи колоноскопия, откриха два полипа, отстраниха ги, хистологията на полипите я има в епикризата. Препоръчаха му другата година пак да направи колоноскопия. Преди да направим последния ПЕТ скенер отидохме с резултатите от колоноскопията при онколога, който беше назначил химио и лъчето, и той не отбеляза, че има нещо притеснително по отношение на направената колоноскопия. Сега започва голямата главоблъсканица кое, от къде, как, при кого... Благодаря сърдечно на всички ви, че приемате така присърце моята болка като своя в момента... През април месец двамата изкарахме с мъжа ми Ковид, бяхме в болница, излязохме и тогава направиха ПЕТ скенера. Дори точно тогава му обясниха че ще видят със сигурност какви поражения е направил Ковидът върху белия дроб... И тогава всичко излезе чисто... А сега?! Просто не знам...

П.П. В скенера от април не са ни обяснили, че има разсейка или се загатва за такава. Двама онколози гледаха изследването и нищо не са ни казали... Казаха, че всичко изглежда нормално. Ние ли сме пропуснали нещо?!

П.П. За скротума имаше някаква малка бенка в началото, преди лъчетерапията. След лъчетерапията беше премахната изцяло, защото атакуваха малкия таз заради увеличените лимфни възли, и след това пак се появи. Започна да расте и си помислихме, че е нещо от рода на цирей и че ще се пукне и ще отмине. И така до настоящия скенер...
Абе тези лекари не им ли идва наум за кожна мета,още повече че по описанието е сравнително повърхностно
и лесно може да се вземе тънкоиглена биопсия.При нас от Сарком на Юинг се появи на петата и доста си приличаше на мазол.

# 2 579
Здравейте на всички,

Не знам дали помните, наскоро писах и аз, да припомня- баща ми е опериран от карцином на дебелото черво. Преди операцията имаше курс от химио терапия на хапчета и лъчетарепия. След операцията беше с анус претер, биопсията показа G2 pT2 N0Mx. Не беше назначена никаква терапия след този резултат. По някаква причина съшивателите са разместиха, наложи се вакуум терапия, успешна, махна се възпалението и се наместиха нещата.

Няколко месеца след това направихме ПЕТ скенер- абсолютно чист и хирурга направи операция за махане на анус претера ( пет скенера е от средата на януари тази година, а в началото на февруари беше операцията за махането на анус претера.

Август месец правихме колоноскопия, премахване на няколко полипа. Всичко мина добре.
Септември заради оплаквания от трудно уриниране пуснахме туморен маркер на простата- излезе висок. Прави биопсия на простата, но при биопсията поискаха и скенер. Резултата от биопсията на простата е хиперплазия.

Скенера показа находка в зоната на сигмо- ректо анастомозата. Последва ЯМР- същия резултат. Последва ПЕТ скенер

Прилагам снимка на резултата, нямам целия защото родителите ми изпращат снимки

Скрит текст:

Днес родителите ми бяха на преглед при професора, правил операцията в Токуда. Взел е всички документи, във вторник ще има онкокомисия и той ще поиска да се направи биопсия защото не желае да прави операция без да е наясно това какво е- лезия или възпаление. Отварял е дисковете и ги е гледал също, не е чел само описанията.

Мислите ли, че нещо пропускаме? Да направим ли консулт с друг онколог и кой?

Благодаря ви и ви желая здраве!

Общи условия

Активация на акаунт