Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 503 259
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 580
simpatiuh4e, написах много неща, но ги изтрих. В крайна сметка не съм лекар. Разбирам хирургът, че няма пълно доверие на ПЕТ скенера. Но някак резултатът в него ми е много категоричен за рецидив. Чудя се и каква е тази метаболитна активност в паренхима на черен дроб. Попринцип ако са няколко лезии, може да се окаже, че е по-подходящ за системно лечение, отколкото за хирургия.

Опериралият го хирург е най-наясно със състоянието му. Защото го е оперирал два пъти. Защо при него беше първо химия и после операция? Имало е голямо ангажиране ли?

# 2 581
Хирурга искаше лъчетерапия с цел намаляване размера на тумора преди операцията. Химията я добавиха от онкодиспансера. Реално наистина тумора се сви и се пристъпи към операция. Тумора беше на 7 см от ануса.

Във вторник онкокомисия в Токуда ще разгледат документите и ще си излязат със становище как да продължим- биопсия и операция или друго.

Какво още можем да направим? Приемам всякакви съвети.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 19:24 от simpatiuh4e

# 2 582
  • Пловдив
dreamingfly

Метаболитната активност на черния дроб ,си е нормалната на конкрентния вид тъкан ,такава . Една е в кост,друга в черен дроб, а ако видите колко е в мозъка ще решите ,че целия е един огромен химерметаболитен тумор (при изследване с F18-FDG). Има ориентировъчни ст-си за даден вид тъкан ,но има и такива при който доста варира физиолично-нормалната активност въс всекии един момент.Затова си определят колко е "нормаланата" физиологична метаболитна активност в момента на скенера. Нищо няма в черен дроб.
Заключението за рецидив в оперативната зона и околните меки тъкани е категорично ,защото най-вероятно  както е описано "много висока металитна активнос" -е много по-висока от колкото повечето възпалителни процеси могат да проявят ,на това изследване. ПЕТ не е 100% гаранция за малигненост,такава е само е хистологията.
Аз бих разбрал оператора да не е много склонен на
3-та поред операция ,без хистологично доказан рецидив. Вероятно риска от 3-тата операция е висок ,а може да има възможност и за преоперативно системно лечение и/или лъче.Не се виждат
от снимката размери,но предполагам не е малко,а и има околна тъкан ангажирана.Трабва да има
и решение за допълнително лечение,преди,след операцията. Тя сама по себе си няма да реши проблема със сигурност ,ако това е рецидив след предното лечение.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 19:47 от whitefang

# 2 583
Благодаря за включването, whitefang.

Да, не се виждат размерите, имам само една размазана снимка и няма смисъл да я качвам тук, самата аз не можах да ги разчета и на компютър. Описани са, но колкото и майка ми да се опитва да ми я снима както трябва, не става.

# 2 584
Здравейте. Моля за бърз отговор и малко информация . Преди 2 месеца при скенер за болка в кръста, при сина ми 28 годишен се откри тестикулярен рак. Болката в кръста се оказа метастаза, която е счупила прешлена и го парализира от кръста надолу. Оперираха го в Пирогов и му сложиха 8 титаниеви винта.Тумора в гръбначния стълб е премахнат 90%.Обездвижването не се оправи. След месец премахнаха и тестиса в Дървеница. На ЯМР в Пирогов му откриха и лезии в черния дроб. Преди 3 дни състоянието му рязко се влоши. Поду му се стомаха, вчера и краката му оттекоха. Не може да пие никакви течности, повръща често, нещо като утайка на кафе, хемоглобина му се понижи, а кръвното му падна на 80/50 Заради парезата е с катетър и инфекция на пикочния мехур. В момента е в урология, където лекуват уро инфекцията и му влиха две банки кръв. Кръвното му се покачи на 90/60,но хемоглобина пада. Повръщането продължава въпреки усилията на докторите. За съжаление прогнозата на лекарите не е добра. Казват, че ще е трудно да го спасят. Излезе и експертизата от Дървеница. Ще помоля някой да ми я разчете. Назначена му е лъчетерапия и опит за химиотерапия, но в това състояние няма как да я проведе, за да го спасим. Моля за съвети как да му помогнем, за да не го изгубим. Благодаря Ви предварително!

# 2 585
Whitefang, благодаря за разяснението. Виждала съм доста Пет скенери, за първи път виждам така описана референтна стойност. Два реда по-горе си е написано, че няма нищо в черен дроб. Така, че благодаря за включването. Моя грешка.

Embovili, заболя ме за теб и това, което преживяваш. Какво казват лекарите? Това повръщане ние не можахме да овладеем. Гаденето и повръщането са признак за напреднала болест. Дано лекарите да успеят да ви помогнат.

# 2 586
Embovili, съжалявам за този ужас. Проблемите с повръщането и асцита (подуването на корема) не са свързани с уро инфекцията според мен. Това са симптоми на чернодробна недостатъчност (особено ако има и пожълтяване на роговици/кожа). Помолете да извикат хепатолог/гастроентеролог в урологичното отделение. Ако имате изследвания на трансаминазетата (АСАТ, АЛАТ, ГГТ) и билирубин, албумин, може да ги споделите и тук.

Задължително трябва да стабилизирате черен дроб преди да се стигне до системно лечение (напр. химиотерапия). Опитвайте се да прекарвате максимално много време със сина Ви в момента. Знам, че е пандемия и е трудно, но вярвам, че в случая сестрите и лекарите ще проявят разбиране.

Mury09, не се сещам за читав онкодерматолог, но може да пишеш лично съобщение на Gina L. Баща ми е ходил при дерматолог за биопсиране на невус, но не знам дали е точно онко - д-р Митков в Александровска. Доволен беше.

# 2 587
Благодаря Ви много за отговорите. Ще направим с баща му всичко възможно да го стабилизираме, а ако не можем поне да облекчим последните му дни. С усмивка пред него и със сълзи, когато се обърнем.Докторите са категорични, че положението е тежко. Искат да помогнат, но са безсилни. Виждам го как си отива и знам, че вместо внуци, ще прегръщам ковчег. Молете се за нас. Всичко е в ръцете на Бог. Ще се моля и за Вашите близки.

# 2 588
embovili съжалявам за това което преживявате.Връщате ме месец назад когато изживях същия ужас. За съжаление при нас нещата не приключиха добре. Дано при вас всичко е наред. Не е честно, просто, не е
Асцита е от черния дроб. Добре е да му се направи и фиброгастроскопия, ако състоянието позволява. Това повръщане явно е на кървенисти материи и е добре да се види от къде кърви.
Дано, дано бог да е с вас

# 2 589
кървящи варици на хранопровода?

# 2 590
Embovili, така съжалявам да прочета за случилото се!
Сили и кураж миличка!
Направете всичко по силите си и бъдете до него!
Моля се вас,  докато човек диша, винаги има надежда!

# 2 591
Embovili, ще се моля за вас!

# 2 592
Очите ми се насълзиха... Дано Бог е милостив към Вас!

П.П. Норе, благодаря ти отново!

# 2 593
  • София
embovili, голяма мъка..
Дано Бог е милостив...Дано стане чудо!🙏🙏🙏
Ех, Джолева...сега прочетох и теб и от едно изречение ми стана ясно...Така вярвах, че нещата при вас ще се развият по друг начин.....

# 2 594
embovili, нямам думи да изкажа чувствата си....мислите ми са с вас!

Общи условия

Активация на акаунт