Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 503 316
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 6 300
Хм, на татко изобщо не е предлагано лъче заедно с химията...странно .
Онкокомитетът преценява какво е подходящо за конкретния случай.

# 6 301
А мнение за проф. Стоян Ханджиев Сити Клиник?

# 6 302
Здравейте. Някой има ли координати на д-р Поповска гр Плевен ? От няколко дни звъня на стационарния и никой не ми вдига. Искам да занеса блокчета за второ мнение . Трябва ли предварително да записвам час или направо да ги нося в патологията където работи?

0898509501 -проф.Поповска Плевен опитайте на този номер дано се свържете и успех

# 6 303
  • Под гъбата
Здравейте, момичета! Не съм вярвала, че ще дойде ден в който ще се разпиша в тази тема и ще търся съвет, ще се боря за мама. Накратко рак на стомаха, със сравнително малък размер на тумора, но в началото му между хранопровод и стомах, няма на този етап разсейки в лимфни възли или съседни органи. Отстраниха целият стомах и малка част от хранопровода. Изграден е нов стомах от черво. От тук нататък се очаква хистология за стадиране на тумора и захранване живот и здраве в болнични условия. За последващи терапии е рано още да се говори според лекуващият лекар. Та, питам има ли някой минал през това изпитание, как се развиха нещата и въобще какво ме очаква? Силна съм, но ще трябва да поема грижите за болния, а нямам представа какво ми предстои.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 17:11 от I am the same

# 6 304
  • Пловдив
I am the same,
Не съм момиче,но ако мога да съм полезен въпреки това...
Съжалявам ,че попадате в тема.
Като за начало,ако не са правени образни/нуклеарно изследване на цяло тяло(CT  с контраст или PET/CT) + ЯМР  главен мозък , направете.
Ако от хистология,ИХХ излезе аденокарцином/мукозен и прочие -
молекулярни изследвания за генни мутации в HER2, BRAF, EGFR, KRAS.
ИХХ изследваане за експресия на PD-L1 от Ту клетки, микросателитна нестабилност(MSI-H), повреда в механизма за ДНК поправка (dMMR),както и евентулно туморен мутационен товар(TMB) ,това последното го няма в показанията за използване на имунни чекпоинт инхибитори ,което лечение НЗОК да реимбурсира ,въпреки ,че има одобрени oт FDA/EMA за тази локация.
Успех в лечението !

# 6 305
Може да прочетете и тази тема https://m.bg-mamma.com/?topic=780243  В началото пасирана храна, ще отслабне, след време прием на витамини и задължително Б12 на инжекции най-вероятно.

# 6 306
Здравейте, за съжаление е необходимо да се включа и аз в темата за търсене на добри специалисти в сферата на онкологията. Баща ми го приеха в болница с остри болки в областта на корема и след колоноскопия, биопсия и скенер, беше открито туморно образувание между тънкото и дебелото черво, което стеснява свободния отвор и натоварва останалите органи. Всичките тези изследвания са направени в болницата в Русе и искаме да се обърнем към специалист/заведение в София. Бихте ли могли да ни насочите към някой специалист онколог или конкретно заведение. Към момента за Токуда не чуваме добри отзиви, понеже всички в болницата е станало много комерсиално и целта е да се вземат определени пари, без да отговарят на необходимото качество. Прочетохме добри отзиви за д-р Велко Минчев от Софиямед, както и за Валентин Димитров от СБАЛ по онкология. Докторът от Русе ни каза, че това образувание трябва да се изреже, но искаме да се консултираме и със специалист в София, съответно и манипулацията да бъде извършена в София. Всякакви препоръки, били те добри или лоши, ще са ни от огромна помощ!

# 6 307
Здравейте отново. Най-после имам останалата част от документите. В крайна сметка няма рак на яйчниците, а на дебелото черво с ужасно много разсейки. Да ми е жива и здрава, въпреки че е отслабнала страшно много, все още има дух и воля за борба. В добро общо състояние е, ходи, обслужва се сама (с изключение на смяната на тобричките, ама смятам, че и с това ще свикне с вермето), храни се задоволително.

Имаме и решението на онкокомисията. Обаче ми изникна въпрос. Има ли къде в Пловдив (или в София) да направим генетични изледвания на блокчетата, понеже са писали, че може да приложим и прицелна терапия. Кое е по-добре да се направи първо - обикновена химиотерапия или може и да се започне с прицелната? Знам, че е строго индивидуално, но все пак коя от двете би била по-ефективна?

Качвам последната епикриза + решението на окнкокомисията, за всеки случай.

Скрит текст:

ПС. Имаме час за консултация с д-р. Канарев, който от прочетеното до тук е добър избор. Той дали ще ни насочи какви ген. иследвания да направим и къде или ние ще трябва да настояваме?

ППС. Ако някой знае хубава фейсбук група за хора с рак на дебелото черво или със стома, ако може да ми пусне линк, дори и на лично. Баба чете какво ли не в нета вече и нашите склониха да я добавим в някакви групи. Не знам дали ще се оправи с форума, иначе бих ѝ направила и регистрация тук.

Благодаря ви, че сте тук и отделяте от времето си да помагате на хора тепърва сблъскващи се с тази диагноза. Flowers Four Leaf Clover

# 6 308
Здравейте отново . Аз не знам от къде да започна и как правилно да задам въпросите си. Майка ми е оперирана преди 2 седмици от киста на яйчника . На 59 г е. В менопауза от 10г. При прегледа доктора изрази опасения , че може да е злокачествено предвид възрастта и това че няма цикъл от доста време. Пуснахме туморни маркери, мина и скенер с контраст. Заключението е, че най вероятно се касае за доброкачествена формация с размер 13 см. При операцията докторите не са открили нищо , което да ги наведе на мисълта , че е злокачествено. На вид е изглеждало доброкачествено, всичко околни тъкани и лимфни възли здрави. Но при Гефрира излиза злокачествено. Съответно махат всички лимфни възли. Заключението на патолога е че се касае за високодерифенциран серотомен карцином ( дано го изписвам правилно или поне донякъде разбираемо) , без разсейки никъде. Препоръчва профилактична химиотерапия. Доктора обаче е ходил при майка ми, и й е казал че тези резултати и заключението го съмняват и иска да ги изпратим за повторно изследване. Според него нужда от химия няма. Въпроса е, след като занеса блокчетата за второ мнение, след това възможно ли е да мине пак комисия , или изобщо кой трябва да търся да каже има ли нужда от химия или не…

# 6 309
Здравейте, може ли да ми кажете защо се поставя darbepoetin при ХТ  и какви са нежеланите реакции? Благодаря!

# 6 310
  • Пловдив
Merry-Ann,
Има тема за Рак на дебелото черво:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1024487.new#new
Във Фейсбук /Инстаграм не са май особено полезни групите.
Канарев е добър избор за Пловдив.
Молекулярни изледвания за генни мутация ,в Пловдив не мисля ,че че правят някъде,евентуално в Патоанатомията на "Свети Георги" /Катедрата по патоанатомия на МУ-Пловдив. Но дори и да правят ,там ще се чака доста. Иначе в Трансхеликс.
За таргетна терапия ,търсене на мутации в  EGFR , BRAF, KRAS.
Изследване на микросателитна нестабилност(MSI-H), дефект в механизма за ДНК поправка(dMMR),евентуално туморен мутационен товар(TMB), последното го няма като показание за реимбурсиране на лечението от НЗОК(само MSI-H и/или dMMR).
Горните 3 ,за евентуално приложение на имуннен чекпоинт инхибитор в комбинация със стандартната за колоректални Ка Химиотерапия в първа линия FOLFOX/FOLFIRI/Capacetabin(едва ли при толкова десиминирано зобляване).

.skip.id.,
Използва се за ниски червени кръвни клети - еритроцити,хемоглобин.
Ето линк към листовката да си прочетете страничните ефекти:
https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/aranesp-epar-med … e-overview_bg.pdf

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 16:33 от whitefang

# 6 311
whitefang, огромни благодарности! Преди малко се чух с баща ми и разбрах, че от Еврохоспитал имаме заявени изследвания за мутации в София, но какви, нямам предства. Отивам да чета по-подробно и в другата тема.

# 6 312
  • Пловдив
whitefang, огромни благодарности! Преди малко се чух с баща ми и разбрах, че от Еврохоспитал имаме заявени изследвания за мутации в София, но какви, нямам предства. Отивам да чета по-подробно и в другата тема.
Не е розово положението.Метатсази в ректум,тъкни черва,панкреас,и най-неприятното , в перитоенум .Там не се влияят особено от стандартна ХТ ,заради слабото кръвоснабдяване, по-добър ефект има ХТ с Хай-Пек (локално инжектиране на загрята химия). Затова ,ако държите да се лекува в Пловдив ,направете консултация и с д-р Румяна Илиева - Централ онко Клиник,там имаха апартура за Hi-PEC.С Канрев уточнете,ако има някой от горните мутации,дали могат да осигурят лечение ,че и там пак основна роля дали да се "инвестира" в  скъпо струващи медикаменти (който в последствие НЗОК ще им изплаща на части след всеки представен протокол),не е избор на онколога ,а на финансово-икономическото ръководство на болницата. Между другото в Парк Хоспитал имаше участие в клинично проучване за единия от двата KRAS-G12C инхибитора-като лице за контакт беше посочен Канарев-младши.И двата не се реимбурсират от НЗОК за момента,та ако има тази мутация ,само клинично проучване е варианта -цените им са от порядъка на 22-24K евро/месец.ИТ не е толкова скъпа и ,ако има микросателитна нестабилност и/или dMMR по-лесно ще намерите къде да се лекува ,защото същите имунни чекпоинт инхибитори се ползват  и при други локации - Меланом,NSCLC, Гастроезофагеални,Тройно-негативен РМЖ след провал на 2 предходни линии ХТ и още др.,включително и онко-хематологични, и са достъпни на повече места.

Рекация:Горните мутации ,НЗОК не заплаща изследването им. После ще допиша какво евентуално ще изследват.че окъснях тази вечер и кучо дава зор да излизаме.

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 01:51 от whitefang

# 6 313
Здравейте отново . Аз не знам от къде да започна и как правилно да задам въпросите си. Майка ми е оперирана преди 2 седмици от киста на яйчника . На 59 г е. В менопауза от 10г. При прегледа доктора изрази опасения , че може да е злокачествено предвид възрастта и това че няма цикъл от доста време. Пуснахме туморни маркери, мина и скенер с контраст. Заключението е, че най вероятно се касае за доброкачествена формация с размер 13 см. При операцията докторите не са открили нищо , което да ги наведе на мисълта , че е злокачествено. На вид е изглеждало доброкачествено, всичко околни тъкани и лимфни възли здрави. Но при Гефрира излиза злокачествено. Съответно махат всички лимфни възли. Заключението на патолога е че се касае за високодерифенциран серотомен карцином ( дано го изписвам правилно или поне донякъде разбираемо) , без разсейки никъде. Препоръчва профилактична химиотерапия. Доктора обаче е ходил при майка ми, и й е казал че тези резултати и заключението го съмняват и иска да ги изпратим за повторно изследване. Според него нужда от химия няма. Въпроса е, след като занеса блокчетата за второ мнение, след това възможно ли е да мине пак комисия , или изобщо кой трябва да търся да каже има ли нужда от химия или не…
Задължително занесете блокчетата на второ мнение. Ако е злокачествено - не пропускайте химиотерапията, която ще ви назначат.

# 6 314
Не е розово положението.
Скрит текст:
Метатсази в ректум,тъкни черва,панкреас,и най-неприятното , в перитоенум .Там не се влияят особено от стандартна ХТ ,заради слабото кръвоснабдяване, по-добър ефект има ХТ с Хай-Пек (локално инжектиране на загрята химия). Затова ,ако държите да се лекува в Пловдив ,направете консултация и с д-р Румяна Илиева - Централ онко Клиник,там имаха апартура за Hi-PEC.С Канрев уточнете,ако има някой от горните мутации,дали могат да осигурят лечение ,че и там пак основна роля дали да се "инвестира" в  скъпо струващи медикаменти (който в последствие НЗОК ще им изплаща на части след всеки представен протокол),не е избор на онколога ,а на финансово-икономическото ръководство на болницата. Между другото в Парк Хоспитал имаше участие в клинично проучване за единия от двата KRAS-G12C инхибитора-като лице за контакт беше посочен Канарев-младши.И двата не се реимбурсират от НЗОК за момента,та ако има тази мутация ,само клинично проучване е варианта -цените им са от порядъка на 22-24K евро/месец.ИТ не е толкова скъпа и ,ако има микросателитна нестабилност и/или dMMR по-лесно ще намерите къде да се лекува ,защото същите имунни чекпоинт инхибитори се ползват  и при други локации - Меланом,NSCLC, Гастроезофагеални,Тройно-негативен РМЖ след провал на 2 предходни линии ХТ и още др.,включително и онко-хематологични, и са достъпни на повече места.

Рекация:Горните мутации ,НЗОК не заплаща изследването им. После ще допиша какво евентуално ще изследват.че окъснях тази вечер и кучо дава зор да излизаме.
[/spoiler]

Ох, ако можех да изляза на глава с баща ми... Наша близка ни свърза с д-р Канарев и съответно той не смее да попита за нещо допълнително. Трябвало да се доверим на лекаря. Така е, но точно проблема с това дали болницата ще иска да отпусне лечението е нещото, което мен ме притеснява.

Добре, ако в изследванията по каза излезе, че има някаква мутация, има ли смисъл да се правят изследвания за другите мутации? Ако да, то аз ще ида да ги взема тия блокчета и ще ги занеса до София. Яд ме е, че съм настинала в момента и не можах да ида на прегледа вчера с тях.

Общи условия

Активация на акаунт