Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 503 248
  • 6 648
  •   5
Отговори
# 6 315
  • Пловдив
Merry-Ann,
По0напред в темата ,се коментира сл. със съмнения за Линч сидром  (явно неоснователни), при който  микросателитна нестабилност е честа ,както и dMMR. И направентите ИХХ изследвания за наличие/липса на експресия на няколко протеина.
ИХХ е бързо и ефтино,но то само насочва,не потвърждава категорично липсата/наличието нa MSI-H,dMMR. За това трябва молекулярни изследвания. Там бях постнал и схема за иследване - тя е малко стара и не са посочени изследвания за EGFR и KRAS ,защото не е имало одобрени ТТ за тумори с тези мутации и тази локация.
Ето тези същите ИХХ изледвания ще му и пуснат по-касата.
Както и изследване за RAS мутации NRAS,KRAS - като ако има КRAS ,не съм сигурен дали ще уточняват точната мутация - G12C,G12D,G12A,или мутация в 13-ти екзон.Таргетна терапия и то   НЗОК не я плаща за сега ,има само за KRAS-G12C,от 2021 е одобрениерто на едното TKI и от миналата надругото от FDA,"условно"
За EGFR и BRAF ,също не съм сигурен ,че ще са включени в изследването.
Като излязат техните резултати ,и върнат блокчета ,направо ги пращайте в Трансхеликс по куриер,като преди това говорите с тях по телефона да се уточните ,какво да се изследва.

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 14:44 от whitefang

# 6 316
Златен си, whitefang! Жив и здрав да си още дълги години! Аз четох назад темата, но понеже лекарите се съмняваха за тумор от яйчника, тези мнения малко ги прочитах по-диагонал, но ще се върна пак. Проблема е за момента съм косвено лице в цялата ситуация, понеже от  началото на годината боря мои здравословни неразположения и тази настинка беше черешката на тортата... Та, нашите се притесняват, да питат за (по техни думи "предлагат") изследвания, за да не се обиди лекаря. И като взема и пусна изследванията на самоглава, не знам дали изобщо ще се навият да ги покажат на Канарев. Иначе им дадох всичката информация, която сподели тук. Дано се оправя по-бързо и да говорим лице в лице, та дано тогава успея да ги убедя.

# 6 317
  • Пловдив
Прати ги и на Кансултация в Центал онко хоспитал,при Илиева,за Хай-пек терапията  заради  перитонеалните метастази.
Точно с Канарев пък няма никакъв проблем да се коментира лечение. Аз първоначално започнах лечение при него ,и ако не съм първия/единствен през 2018 ,на монотерапия с имуннен чекпоинт инхибитор(а не в комбинация с ХТ) ,то поне съм един от малцината в БГ по онова време.Абсолютно се коментира възможността за "спестяване" на ХТ при висока PD-L1 експресия, и решихме ,че ще рискуваме да очакваме добър ефект и имунен отговор и без цитотоксично лечение(което създава антигени за ИС,които Т-лимфоцитите да атакуват). Няколко други онколога ,казаха първо ХТ ,после ИТ,или комбинирана ХТ+ИТ от ден 1.

# 6 318
Предавам всичата информация от днес, ще я дам и на леля ми, сестрата на баща ми, може пък тя да успее да ги убеди. Още веднъж огромни благодарности.

# 6 319
Много моля за мнение за тези  резултати от ПЕТ скенер. Hope 4 и whitefang много моля. Проведени са 4 химиотерапии.

# 6 320
Текстът не се чете - извън фокус е или снмиките са компресирани. Качете ги отново, но проверете дали описанието се вижда.

# 6 321
Hug

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 18:45 от strela

# 6 322
Резултатите са много добри. Лечението работи и сте постигнали пълна метаболитна ремисия в синуса (където е била основната находка). Морфологично се забелязват изменения, но това е нормално - ще отнеме време, докато тялото разгради тъканите, а е възможно и да останат някакви белези. Не е нещо страшно.

Има няколко суспектни лимфни възела, които ще трябва да обсъдите с онколога - може да са с възпалителен характер. Той трябва да прецени дали да ги следи или да ви насочи за облъчване/друго лечение.

Няма никакви нови находки.

Като цяло - имате повод за отдъхване и причина за оптимизъм. Simple Smile

# 6 323
Много, много благодаря Hug

# 6 324
Много, много благодаря Hug

Махнете името на човека от прикачените снимки. Потвърждавам вече казаното. Имате отлично повлияване от лекарствата.

# 6 325
Извън темата-някой да има проблем със сайта!?

# 6 326
Здравейте, за съжаление се включвам при вас с нужда от съвет. Баща ми, на 66 години, е скоро опериран с рак на простатата. Уж всичко беше хванато много навреме (ниско ПСА 4.2, ЯМР не показваше излизане на тумора от капсулата на простата), но докторът в споменал, че според него тумурът се е разрастнал извън простатата. МНого се надявам хистологията да не потвърди това съмнение, но ако е прав докторът, това означава, че лечението при баща ми ще трябва да е по-сериозно и комплексно. Имам няколко въпроси:

1. Има ли нужда да правим допълнителни изследвания на тумора извън тези, които ще излезат от хистологията? Какви са те?
2. Може ли да препоръчате онколог / място за лъчетерапия?
3. Какво може да очакваме като странични действия на лъчетерапията?
4. Има ли смисъл да направим допълнителни изследвания - скенер, сцинтиграфия и тн?

Много ще съм благодарна за споделен опит и знания!

# 6 327
  • Пловдив
Pilcho,
Разрастването на тумора извън оргна, не се показва от хистология, а от образни/нукларни изследвания.

1 и 4:
За завършвана на клиничното стадиране, и определяне стратегия за лечение  ,е необходимо изследване на цялото тяло ,образно /нуклеарно ,за наличие /липса  на метастази. Ако тумора експресира PSM, PET/CT с Ga68-PSMA e препоръчителното нукларно изследване за простатен карцином. Такъв се прави в Сити Клиник/Младост.Другия вариант е CT с контраст на цало тяло + Целотелесна Костна сцинтиграфия с Ga68.
ЛТ ,може и да не е необходима, а ако има местази пък не решава никак проблема (освен ако не са ограничени до близките Л.В около простата), и пак не виждам смисъл да се прилага. Ако има остътъчен тумор без метастази ,може да се обмисли Радиохирургия преди системното лекарствено лечение.
Не разбрах само тумора ли е премахнат или цялата простата,второто е препоръчителното.

# 6 328
Цялата простата е премахната. На ЯМР се вижда тумора от ляво без инфилтрация на капсулата. По време на операцията обаче доктора се е усъмнил за инфилтрация в дясно, която нито се е видяла на ЯМР, нито от биопсията. Чакаме епикриза...

# 6 329
  • Пловдив
Десиминация в други органи(костите се броят за такива също),се изключва с посочените изследвания . Ограничаване на основния тумор само в рамките на органа не гарантира липсата им по никакъв начин,при условие ,че е правено ЯМР само в тази област а други не са изследвани.

Редакция:
Ако, хистологичния грейдинг е нисък,нуклеарниете изследвания не покажат видими метастази ,PSA клони към нула- Честито изтеглил е печелившата карта , не e необходимo допълнително лечение(ЛТ,лекарствено) ,само проследяване на PSA и  периодично PET /CT с Ga68-PSMA.
Близък линфен възел изваден при операцията за дисекция има ли?

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 14:57 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт