Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 492 363
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 885
Здравейте,
На майка ми предстои химиотерапия почти сигурно, след мастектомия е, документите ще минават онкокомисия в Сити клиник следващата седмица.
Още не сме се ориентирали на 100% къде ще прави химиотерапията, може да подадем документите за онкокомисия в още 1 болница за сверка и потвърждение.

Не съм много наясно как протичат нещата с химиотерапията. За мен е важно майка ми да бъде проследявана от  отговорен и внимателен лекар. Затова имам следните въпроси:
- Избираме ли лекуващ лекар, когато е назначена химиотерапия, или тя се провежда според назначенията на онкокомисията и не е задължително 1 лекар да следи терапията?
- По време на химиотерапевтичното лечение, следят ли се кръвни показатели и т.н., от лекар ли се назначават или е само препоръка пациентът да ги прави?
- Ако пациентът има оплаквания - тежко понася химията, има доста странични ефекти и прочие, има ли възможност за променяне на дозата?

Питането ми е породено от предстоящия избор на болница за химиотерапия...Ако е важно по време на терапията един лекар да проследява целия процес и да консултира пациента, то тогава вероятно трябва да се насочим към мястото, където да се доверим на лекаря...
Ако химиотерапиите се провеждат по идентичен начин навсякъде, според назначеното от онкокомисията и пациентът не се следи близко от един лекуващ лекар, то тогава ще изберем логистично по-удобното място и по-доброто обслужване като цяло.

Благодаря на всички, които се включат с коментар.
Мога да ти кажа аз какво направих. Насочих се към онкологията в Дървеница и по-специално д-р Антонов. Той всеки път преди химия прави разговор с пациента, пита имало ли е някакви проблеми или оплаквания и съответно коригира дозите или определя някакви добавки или лекарства. След това по време на самата терапия идва, пак пита за оплаквания и ги взима присърце, тоест дава съвети и препоръки и ако се налага, коригира терапията.
(Извън предписаното от лекуващия онколог, не се взима нищо друго по време на химиотерапия, в никакъв случай!)
За него ми бяха казали, че е доста директен и прям, аз го разбрах като груб, но нищо такова не съм видяла.
Така че ако аз трябва да избирам лекуващ онколог, пак него бих избрала.
А кръв се взима всеки път и се мери кръвно налягане, защото на основата на кръвните показатели лекуващият онколог те допуска или не до химиотерапия.

Болки в костите не съм имала от химиотерапия, а от тези инжекции, които се дават за оправяне на кръвната картина, когато е силно влошена от химиотерапията. Взимала съм парацетамол - при мен помага до голяма степен, но пак болките са много неприятни.

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 18:29 от Uncommon

# 886
Много благодаря, Uncommon!

# 887
Някой питаше за препоръки за онколог в Унихоспитал - вчера два независими източника - пациент и лекар, много похвалиха д-р Росица Кръстева.

# 888
Има ли провеждали лечение със Стиварга? Какво да очакваме като реакции и с какво може да се избегнат странични действия?

# 889
  • София
Привет, докторът не си вдига телефона, а баща ми се чувства неразположен (майка ми беше със същите симптоми миналата седмица, не е ковид, прави тест). Мога ли да давам Нурофен (на имунотерапия е)?

# 890
  • София
Djoleva,
Да не пие жълт кантарион! Другите чайове не са проблем

Защо не се пие жълт кантарион. И само по време на химио терапия или въобще при случай на рак.

При нас все още не е излязъл резултатът от хистологията (16 ден след операцията). Майка вече място не може да си намери от притеснение, въпреки че баща ми се възстановява много бързо и много добре след това. Само се опитвам да й говоря, че вървим стъпка по стъпка, че трябва да се радваме на всеки положителен резултат, но тя не може да се оттърве от притеснията какво може да се случи по-нататък. Не знам по какъв начин да намаля притесненията й и да отвлека вниманието й в друга посока.

# 891
Майка ми е на Стиварга.Като странични ефекти на първо място високо кръвно-доста се вдига,синдром ръка-крак/надуват се и се цепят ръцете и краката/,това е като най-тежки реакции при нея.Получи също и обриви, подуване на лицето,т.е. направи алергична реакция.Курса по принцип беше 4 таблетки, но два месеца и ги намаляха,вдигаха,защото първо срина тромбоцитите,после вдигна доста билярубина.И в крайна сметка и ги намалиха за постоянно на 3 БР.Не е лека химия, има си ги повечето екстри.

# 892
Привет, докторът не си вдига телефона, а баща ми се чувства неразположен (майка ми беше със същите симптоми миналата седмица, не е ковид, прави тест). Мога ли да давам Нурофен (на имунотерапия е)?

Да, няма проблем. Всички стандартни неща против настинка може да пие. Да се оправя бързо! Simple Smile

# 893
  • София
Благодаря, Хоуп!

При нас няма никакво развитие. Рехабилитатор идва два пъти в седмицата. Купихме специално електрическо  легло (от тези болничните, но го взехме втора употреба, тъй като са ужасно скъпи), което до известна степен помага- поне става и прави крачки с проходилката. В сряда е на последна комбинирана вливка и тогава ще попитам доктора как продължаваме и дали ще даде направление за нов петскенер. На база прочетеното в интернет, стигам до извода, че състоянието при баща ми се дължи на парапареза вследствие на мозъчният оток, настъпил след операцията, както и ит. Него много го мъчи това състояние, усещам, че на моменти се отчайва.

# 894
Излезе резултата от Пет скенера. Все още не го е видял онколога.
Дадоха ни го преди малко.
Ще го прикача, понеже нищичко не разбирам ако някой от вас има представа какво пише...поне докато не го види и доктора, ще съм благодарна.

# 895
Няма разсейки, освен това, което подозират в хода на ингвиналния канал и увеличения лимфен възел, който препоръчват да се следи.

# 896
Няма разсейки, освен това, което подозират в хода на ингвиналния канал и увеличения лимфен възел, който препоръчват да се следи.

Много ти благодаря zigizagi, че направо ми се вижда безкрайно това чакане.
Ще чакаме сега да кажат какво следва оттук нататък. Дано доктора да се обади днес, че събота и неделя хич не ми се чака.

# 897
Майка ми е на Стиварга.Като странични ефекти на първо място високо кръвно-доста се вдига,синдром ръка-крак/надуват се и се цепят ръцете и краката/,това е като най-тежки реакции при нея.Получи също и обриви, подуване на лицето,т.е. направи алергична реакция.Курса по принцип беше 4 таблетки, но два месеца и ги намаляха,вдигаха,защото първо срина тромбоцитите,после вдигна доста билярубина.И в крайна сметка и ги намалиха за постоянно на 3 БР.Не е лека химия, има си ги повечето екстри.
Използвате ли нещо за мазане на ръцете и краката? За алергията изписват ли нещо? От колко време ги пие? Много въпроси ......
Може и на лична да ми пишете за да не притеснявам другите тук в темата.
Ще съм Ви много благодарна за всякаква информация за която се сетите!

# 898
На майка беше препоръчан крем Glisolid. В началото помагаше, после се оказа, че всъщност има гъбички, така че следете и за това.
Има и специални кремове, които са за пациентите на химиотерапия, но ние полза от тях не видяхме, а бяха доста скъпи.

# 899
Започвам да правя списък на всичко което пишете тук и на лична. Много ви благодаря на всички! Добре, че ви има.

Общи условия

Активация на акаунт