Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 503 388
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 720
  • София
На съпругът ми следващата химия е назначена след 23 дни, вместо 21
Дали е проблем това.
Падаше му се на  3.03.,а са му казали на 5.03
Мисля, че ги броят от деня на изписване. При баща ми също е така. Първа вливка ИТ на 8.01., втора на 30.01., трета на 21.02.
Вече прави лъчетерапия в Ситиклиник. Много се чака. Първият ден часът му беше за 8:30, сложиха го на апарата в 10:30, приключихме в 12:00. Вчера беше за 13:45, приключи в 15:50ч.

# 721
  • в пералнята
Понеже четох, че последните няколко страници говорите за психологическата нагласа, исках да помоля за препоръки за психолог или психотерапевт, който има опит в работата с онкоболни.
Майка ми е очевидно в депресия, което е нормално за състоянието, все пак е в чужда държава, няма социални контакти, бори се с мисълта за тумора... Иска ми се да има някого, с когото да си говори поне веднъж в седмицата, макар и онлайн.

# 722
# 723
Gina.
Два часа лъче??? Да няма и други процедури някакви? В Сити явно е страшна лудница вече...
Теди, ужас! Добре, че си ги дала за второ разчитане. Къде ще се лекуваш сега?

# 724
  • софия
От миналата седмица майка започна хт с Паклитаксел. Трябва да прави седмични вливки. 4 курса *4. Миналата седмица беше горе-долу добре. След вчера също няма нищо обезпокоително. Може ли да ме ориентирате какво да очакваме като евентуална реакция от това лечение, както и всичко, което би било полезно, за да се справи по-лесно. Има сериозно съпъстващо сърдечно заболяване. Дори не мога да формулирам конкетен въпрос в момента. Винаги ли с тази терапия слагат Урбазон?
На 73 г. е и това ѝ е втора операция от РМЖ. Изследванията след нея показаха, че е резистентна на терапия с хапчета (предишния път пи 5 г. Тамоксифен) и прави лъче. 
Благодаря предварително.
Скрит текст:
Първият курс вливки (4 седмици) мина. Резултатите на кръвта са добри и лекарите искат да се продължи без почивка. Иначе тя ги понася относително добре. Изморява се повече, косата опада, но няма изразени реакции след вливка. Все така си ходи с рана след операцията. Щяла да зарасне, но по-бавно.
Трябва ли да потърсим и друго мнение? Не трябва ли, дори и при добри кръвни показатели, да се направи почивка?

# 725
  • София
Звънче, раната на татко също още ръми. Двама лекари го гледаха, същото-ще зарастне, но по-бавно. Слагам дефламол+йодасепт и пръскам с цикатридина.

# 726
Gina.
Два часа лъче??? Да няма и други процедури някакви? В Сити явно е страшна лудница вече...
Теди, ужас! Добре, че си ги дала за второ разчитане. Къде ще се лекуваш сега?
Вливките ми ги правиха в Медлайн Пловдив, но вчера ЯМР и скенера показаха, че няма ефект от химията. В понеделник ще пращам дисковете пак в Турция да видим какво ще кажат как да процедирам от тук нататък.

# 727
  • софия
Gina, и аз правя същото. Ходи и веднъж седмично при Василев да я гледа и той да прави превръзка. Вижда се, че отвътре се позапълва, но били меки тъкани и трябвало много време.

# 728
Момичета, някой може ли да ме посъветва къде в чужбина - Италия, Холандия, Германия, можем да пратим стъкълцата и целият материал за трета хистология? Влязохме в някакъв затворен кръг на приятели патолози на единия и приятели на другия патолог, а двете мнения са много различни, съответно не може да се назначи адекватно лечение.
Искаме да получим трето абсолютно независимо мнение от лаборатория чужбина, но все още не знаем как и къде да изпратим материалите. Ако някой има опит ще бъда безкрайно благодарна да сподели!

# 729
  • София
Не ми е работа да се обаждам, ама все ми се струва, че преигравате.
Нима тук в БГ патолозите са некадърни?
Ами аз от техните анализи, изследвания и последвани лечения съм още жива има-нема 30 години.

# 730
Кажете при кого сте правили двете хистологии, за да препоръчаме други лекари.
Доколкото си спомням, Трансхеликс предлагаха изпращане в чужбина.

# 731
Ами аз от техните анализи, изследвания и последвани лечения съм още жива има-нема 30 години.

Невсички имат този опит и този късмет.

Споделял съм, че при татко сме правили 5 патологии в БГ. В болницата където оперираха гръбнака, казаха, че знаят само откъде е, но не и точно какво е. Насочиха ни при техни колеги патолози, които също казаха, че не са сигурни за точния подтип.

След това ходихме при доста кадърен онколог, който прямо ми каза, че хистология от метастаза в БГ могат да работят точно 3ма човека. Отидохме и при тримата - 3 различни диагнози (аденокарцином, адено-сквамозен карцином, NOS).

В болницата, в която се лекувахме в последствие, потвърдиха NOS.

В допълнение ще спомена, че някои от лекарствата за аденокарцином влияят негативно на сквамозни формации. Ако се бяхме лекували според първата хистология в БГ, не знам къде щяхме да сме в момента.

# 732

Не смятам, че преиграваме, защото резултатите от двете хистологии са доста различни и мисля, че това е малко грубо заключение. Отделно, туморите са различни и онколозите не искат да назначават лечение докато няма хистология, която да потвърди едното.

Категорично не смятам и не съм казала, че патолозите са некадърни, напротив дори, и двата патолога бяха изключително отзивчиви, отговориха ни на всички въпроси, просто резултатите им са различни.
Стадирането е различно, туморите са различни, единия патолог категорично смята, че няма метастази в ЛВ и каза че ако има 1% съмнение, ще пише, че има, а другия пък категорично вижда една микрометастаза в 1 лимфен възел. Единия смята, че е G3, а другия G1. Едната хистология показва рядък вид тумор невроендокринен, а другата инвазивен дуктален, като патолога, който го е писал инвазивен дуктален (Милев) също изрази съмнения за първия, за това самият той ни посъветва да пратим в чужбина за трето мнение, защото според него ако д-р Алексов и той се разминават, значи задължително трябва да се провери. Патолозите са доц. Милев и д-р Алексов.

# 733
Здравейте, в този ред на мисли да попитам и аз. Това , което сте получили като диагноза според Трансхеликс, отговаря ли на реалността? Да се доверя ли на тяхното мнение или да взимам блокчетата пак?
Абсолютно съм объркана вече.. минаха 5 месеца от операцията на мама, ако сме закъсняли за химио, което не сме получили, няма как да си го простя...

# 734
Много хора са доволни от Трансхеликс. Ние сме с различен опит. Наблюдаващият екип на татко тук им нямаше доверие и поиска блокчетата да се изследват другаде. Близо бяха до финалната диагноза в крайна сметка, но не я нацелиха съвсем.

Знам и за случай, в който бяха определили мезотелиом като “умеренодиференциран белодробен аденокарцином”. Бая далеч от истината. Проф. Светла Христова беше видяла мезотелиома и след това беше потвърден извън България.

Като цяло - стават. По-добре са от много други. Със сигурност НЕ са крайна инстанция в патологията в България. Смятам, че преди да се започне лечение е изключително важно процесът да е уточнен хистологично и това задължително значи поне ДВЕ еднакви мнения от различни патолози. Трансхеликс не са изключение от това правило.

Общи условия

Активация на акаунт