Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 484 639
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 900
Пробвахме повече от 20 вида кремове.Биодерма, Йосерин,медицинска козметика,реално облекчение видяхме от Реконвал B6, но е спрян от производство.Другото, което облекчава е дефламол.Където имаше кремове с урея,билки,масла,пробвахме почти всичко.

# 901
Здравейте, минала съм 4 курса химиотерапия на последните два включиха и авастин. Наблюдава се повишаване на туморен маркер СЕА от 14. 74 на 19.48 и СА19-9 от 299 на 355. В сряда съм на скенер и ми е притеснен. Казаха че може да е реакция на т. клетки от авастина. Има ли някой с такъв случай или знае ли нещо? Тези първите по ниски стойности са месец след операцията.

# 902
Мога да Ви кажа как при нас обясниха нещата, макар че не съм сигурна дали е подобна ситуацията.   По време на комбинираната химио и лъчетерапия препоръчаха също да се направят такива маркери. Когато решихме да ги изследваме заедно с кръвната картина, която ежеседмично се подава като изследвания, ни обясниха, че резултатите няма да бъдат коректни по време на химио и лъчетерапията и ни посъветваха да изчакаме за по-натам. Дано съм Ви била полезна.

# 903
Благодаря, Хоуп!

При нас няма никакво развитие. Рехабилитатор идва два пъти в седмицата. Купихме специално електрическо  легло (от тези болничните, но го взехме втора употреба, тъй като са ужасно скъпи), което до известна степен помага- поне става и прави крачки с проходилката. В сряда е на последна комбинирана вливка и тогава ще попитам доктора как продължаваме и дали ще даде направление за нов петскенер. На база прочетеното в интернет, стигам до извода, че състоянието при баща ми се дължи на парапареза вследствие на мозъчният оток, настъпил след операцията, както и ит. Него много го мъчи това състояние, усещам, че на моменти се отчайва.

Gina, мозъчен оток не е често срещан ефект от ИТ. Даже за пръв път чувам за подобен случай. Възможно е от операцията и от ЛТ да се случи, но лекарите за това дават дексаметазон. Той не го ли пи доста продължително време?

Задължително обсъдете с онколога какво да правите. Не е изключено отново да се наложи да пие КС известно време. Принципно не е оптимално да се смесват ИТ и КС, защото КС супресират имунната система, а ИТ разчита на нея. В случаите, в които се налага, обаче, може да се направи изключение и да се прилагат паралелно. При татко беше така заради метастазата в гръбнака. Знам и за други случаи, които са били доста отслабнали след първите 4 вливания комбинирано ИТ и са им изписани КС за няколко седмици за стабилизиране.

# 904
  • София
Хоуп, отокът не е от терапията, а от операцията. Реално не бе спаднал към момента на провеждането на лъчетерапията миналия месец, респективно последният ямр на глава. Дексаметазона продължава да го пие по препоръка на лекуващият онколог. Лошото е, че не наблюдаваме никакво стабилизиране, по-скоро влошаване. Утре ще отида до Софиямед, за да говоря с лекаря. Ако всичко това се дължи на страничните ефекти от терапията, ще настоявам за отлагане и разбира се в най-скоро време ще се наложи да направим и нов скенер.

# 905
Здравейте! Аз пак се залутах. Моля за съвети. Операцията на майка ми (дебело черво) беше на 25.02, ходих на консултация с проф. Дудов и проф. Димитрова. Тя ни назначи ЯМР около 25.03, той ни посъветва да намерим хирург, който да реже максимално или после вече ни предписа медикаментите за ХТ(ако е невъзможно да се реже, това ще се разбере от ЯМР).  Мен ме гложди, че толкова дни ние нищо не правим и отделно, че той е предложил медикаменти за ХТ, но кой и къде ще ги дозира? Пак се обърках...

# 906
Мога да Ви кажа как при нас обясниха нещата, макар че не съм сигурна дали е подобна ситуацията.   По време на комбинираната химио и лъчетерапия препоръчаха също да се направят такива маркери. Когато решихме да ги изследваме заедно с кръвната картина, която ежеседмично се подава като изследвания, ни обясниха, че резултатите няма да бъдат коректни по време на химио и лъчетерапията и ни посъветваха да изчакаме за по-натам. Дано съм Ви била полезна.
При някои диагнози туморният маркер е добър индикатор, за да се засече прогресия по време на лечението. Не е правилно да не се пуска изобщо. И наистина има лекарства при които се покачва, но лекарите знаят за това. Да, няма смисъл да се пускат всяка седмица, но веднъж месечно е добре, каквото и да ви казват лекарите. Говорим за чувствителен маркер, който е бил висок преди  започване на лечението.

Ако се окаже, че има прогресия с образно изследване е много важно да се смени лечението.

# 907
Ето, че от месец баща ми е с диагноза рак. Миналата седмица премина първото си вливане.
Но това, което мен ме притесни най-много е, че в голяма столична болница, на нито един от хоспитализираните за вливане пациенти на този ден, не му бе направен бърз или пср тест!
Когато попитах ми отговориха, че тези хора се нуждаят от спешно лечение и няма време за чакане на резултати от тестове.
Сякаш вече са ги отисали тези пациенти....

# 908
Vilitra,
Ами не са отписани тези хора. Имат реално смъртоносно заболяване, много по-сериозно от измисления Ковид! И се благодарете, че лекарите ги лекуват, защото в много болници като са спрели плановия прием, сякаш са спрели всичко. Вече за няколко човека с онкологични заболявания и лош край научих защото са им отказали лечение...

# 909
В Токуда задължително правят тест преди прием за терапия.
Надявам се да не спрат и там плановият прием, макар че като гледам колко пациенти имат не вярвам да го направят

# 910
  • в пералнята
Каква е процедурата, когато човек разбере, че е болен.
Личният лекар ли дава направление за онколог? Минава ли се комисия за телк? Това въобще дава ли някакви привилеги и има ли смисъл от него? Кой изписва лекарствата и те поемат ли се изцяло от ЗК? Какво означава да се водиш "диспансеризиран"?
Има ли въобще някакъв универсален протокол от стъпки или всичко е индивидуално?

# 911
На нас личния ни даде направление. С него можеш да отидеш при всеки един онколог в БГ, който работи със Здравната каса. Можеш да отидеш разбира се и на второ, трето мнение и т.н. като си платиш. Така направихме ние. Диспансеризиране и аз незнам какво точно означава. Мъжът ми го водят така в болницата, в която се лекува. Там му беше операцията, химиотерапията, сега там е и проследяването му. Ходи всеки месец на Т маркери и т.н. За ТЕЛК, не съм наясно какво е, немога да кажа, мъжът ми не е взимал болнични през тези месеци, нито е ходил на ТЕЛК.

# 912
Доколкото съм научила от форума, ТЕЛК има смисъл за хората, които не са пенсионери, защото ползват повече отпуска, данъчни облекчения, защита при уволнение и тн. Майка ми е пенсионер и плюсовете от ТЕЛК са смешни.
Мисля, че диспансеризацията е задължително условие за ТЕЛК. В един идеален свят, би следвало тя са осигурява проследяване на състоянието на болния с всички необходими изследвания.
В нашия случай - майка се лекува в София, диспансеризирана е в провинцията, където не е стъпвала, след като получи документите за ТЕЛК.
Споделям личен опит, не съм се задълбочавала в материята.

# 913
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Vilitra,
Ами не са отписани тези хора. Имат реално смъртоносно заболяване, много по-сериозно от измисления Ковид! И се благодарете, че лекарите ги лекуват, защото в много болници като са спрели плановия прием, сякаш са спрели всичко. Вече за няколко човека с онкологични заболявания и лош край научих защото са им отказали лечение...

Надявам се модератор да се намеси и да изтрие част от това, което сте написала!
Въпреки, че съм свидетел на точно обратното - на нито един човек около мен с тази тежка диагноза не е отказано лечение, включително на майка ми, приемам, че нещата около Вас са различни.
Но да игнорирате реална допълинтелна заплаха, и да я наричате измислена... ако не с престъпление, граничи с престъпно невежество.
Нека дам конкретен пример, само без имена... за семейството на много близки мои хора.
Мъжът е с тежко онкологично заболяване, все още не е съвсем ясна диагнозата - от съмнения за лимфом, в момента са се насочили към невроендокринен тумор. На 22 февруари, след като хемоглобина му падна до 61 се наложи прием в болница, в случая ИСУЛ, като преди това е обикаляно през няколко болници, отказван е прием по различни причини. Направен е тест, който е отрицателен, и силно се надявам да е бил верен, защото след една седмица, ден след изписването, и болният човек, и жена му, и синът им са положители тестове. Жената си отиде за една седмица след първите симптоми, точно на 8-ми март, борейки се неуспешно за всяка глътка въздух в Окръжна болница... той се справя по-успешно с този звяр в момента, синът е доста рисков, защото прекара белодробна емболия (на завидните 40 години) през лятото...
Та надеждата ми в този ужасен кошмар поне теста когато са го приемали в ИСУЛ да е бил наистина отрицателен,
ужасно ще е тая гад да е плъзнала и при други хора, които така или иначе имат тежка битка да водят!
Нищо в тоя ужас не е измислено, за съжаление... нелепо и измислено е да си завираме главите в пясъка.

# 914
Lemondesi,
И кой точно реши, че човекът в ИСУЛ се е заразил, като е било болно цялото семейство и то един ден след изписването му??? Жена му(да я прости Господ) и синът му на работа ходели, по транспорт и магазини ходили, но не, онкоболният ги заразил...
АЙДЕ, гледайте си близките и си спазвайте дистанция, дезинфекция и т.н. И оставете нас, онкоболните, да се лекуваме от реално СМЪРТОНОСНАТА ни болест.
Колко умират от рак и колко реално от Ковид(а не писани Ковид)? Да не вадим статистики!
Много късмет и здраве на всички болни и да запазят здрав разум! Heart

Общи условия

Активация на акаунт