Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 117
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 1 440
  • София
Записвам се и аз в темата, с поставена такава диагноза на баща ми, след колоноскопия. Скенерът му е чист, но четох тук, че това нищо не значи. Правиха му само на долната част на корема. Има увеличена простата по принцип, но това си го знаем. Първоначалното объркване още ни държи, не знаем накъде да поемем. Днес трябва да вземем епикризата с хистологията, но вече ми подшушнаха, че надеждата, която ни подхвърлиха да е доброкачествено, не се е оправдала. Няма нужда да обяснявам как се чувстваме всички, знаете го добре. Обвинявам се, че не го насочихме по-рано към такъв преглед, защото още есента беше с ниски стойности на хемоглобин и желязо. Тогава личната реши, че има анемия и му изписа желязо. След това всички изкарахме и ковида, той по-тежко, но се възстановихме и се върнахме към обичаен ритъм на живот. И преди около седмица каза, че отново се чувства уморен и отпаднал. Пуснахме пак ПКК и се оказа, че стойностите отново са паднали - желязо 1,5; хб 80, при норми за мъж 130... Сега не може да го пие, но има ли нещо друго, което би могло да го повдигне, докато стигнем операцията? Само с храна ли? Чета тук, че препоръчвате втора хистология, но сега или след като махнат образуванието? В смисъл - на материала взет от колоноскопията или от самата операция е хубаво да се прави. Търсим и лекари за операция, различни мнения получаваме, някои противоречащи си и не знаем към кого да се насочим. Лекарят, който го откри каза, че още на ехограф е видял за какво става дума. Възможно ли е това? Само по вида да разбере... В онкодиспансера веднага ли трябва да се регистрира? Четох последната тема цялата, с времето ще връщам назад и да чета другите. Прегръщам всички, засегнати от тази болест! Нека има хубави новини!

# 1 441
Защо когато се носят стъклата за второ мнение (хистология) от лекарят от лабораторията изисква епикризи, скенер, диск от скенер, въобще всички документи. Нали ги нося за второ независимо мнение. Колко ще е независимо като се прочете какво са написали в епикризата.
На нас ни поискаха само резултатите от първата хистология, нищо друго не съм носила (патологията в Токуда).

# 1 442
Elwing, Hug
При нас хистологията от колоноскопията беше доброкачествена, но лекарят също беше убеден, че е рак.
Изчакайте операцията и за материала от нея поискайте второ мнение.
Няма нито един лекар, който да е само с положителни мнения. Изберете този, на който имате доверие.
За хемоглобина - има и разни добавки - кръвен здравец, билкова кръв и тн.  И, разбира се, съответните храни.
Знам как се чувстваш, но не се обвинявай, а направи план за действие и го следвай. Нека винаги да има някой с баща ти като ходи на прегледи, записвайте си предварително въпроси към лекаря, са да не пропуснете нещо в шока.
Ще се справите и с подходящо лечение, баща ти ще е още дълго с вас!

# 1 443
  • София
zigizagi, благодаря! 🤗 Може ли сега да пие тази билкова кръв? Не е ли противопоказно преди операция?

# 1 444
Elwing , от опита с баща ми /хранопровода/, мога да похваля Билковата кръв. Друга добавка, която той приема е Алое Вера гел. Аз му преведох и диета по Певзнер, базирана на заболелия при него орган. Ако искате, потърсете в интернет. Освен това разчитаме на ежедневно приемане на прясно изцеден сок от червено цвекло, арония или черна боровинка, моркови и ябълки. Според мен, храната е много важен помощник. Друго, което ми направи впечатление, е че организмът трябва да се алкализира. Затова започна да пие изворна вода с рН 7 до 8. Приема витамин С като антиоксидант. Общо взето по този начин поддържаме кръвните изследвания.

# 1 445
Защо когато се носят стъклата за второ мнение (хистология) от лекарят от лабораторията изисква епикризи, скенер, диск от скенер, въобще всички документи. Нали ги нося за второ независимо мнение. Колко ще е независимо като се прочете какво са написали в епикризата.

Лекарят не ви иска друга хистология (за да препише от нея). Иска всички изследвания свързани със случая освен хистологията, което е съвсем нормално. Скенерите могат да покажат определено разпространение, което е характерно/нехарактерно за даден тумор. В епикриза от операция, например, пише точно какво е видял хирургът (дали е капсулирано, инфилтратативно, в кои тъкани точно е намерено и т.н.).

Всеки един отговорен патолог трябва да изисква тези детайли, просто повечето нямат време. Според това как “се държи” туморът може по-лесно да се насочи към определени диагнози.

На нас 3 пъти са ни искали скенери и епикризи при патология (от общо 5 патологии). Нито една от трите не съвпадаше - тоест не преписваха един от друг.

# 1 446
Elwing,
Няма проблем да взима тези добавки.

# 1 447
Аз вече нищо не им давам.Като видят предишното и да видят грешка ще я прикрият и замажат.Да казват те какво са видяли.

# 1 448
Не може да не четат епикризата, нали там пише какво е направено по време на операцията, това са само факти, не тълкуване на този и онзи. Хайде, ако има скенер, човек може да даде самия диск, без разчитането (макар че някои лекари не са толкова компетентни сами да разчетат диска, макар иначе да са компетентни в своята си област, например хирургия или онкология), но епикризата е друго нещо, то е отчет на направеното и видяното на живо в отворения пациент.

# 1 449
  • Варна
Здравейте, включвам се в темата с молба за насоки - баща ми е с рак на простата, терминално болен, с разсейки в цялото тяло и много силни болки. Доскоро приемаше Зитига + Золадекс. Вчера са му казали, че лечението следва да се промени с предстояща химиотерапия с Доцатекс.
Правя уточнението, че аз също съм с онкологично заболяване - преминала съм през химиотерапия с Доцетаксел и Циклофосфамид. Имате ли представа Доцатекс и Доцетаксел един и същи медикамент ли са? И някой знае ли как протича лечението с въпросния Доцатекс? През какъв интервал са вливките и какво да очакваме като реакции? Изключително трудно комуникираме с онколозите. Ще съм благодарна, ако някой може да сподели информация и опит.

# 1 450
Тинитири,
консултирай се с още някой. През приложението Healee можеш да се свържеш с проф. Тимчева, да приложиш документите, които имаш и да зададеш въпрос удачна ли е новата трерапи и има ли смисъл да се прави.
В интернет видях, че в Бг Доксацетел се предлага от Санофи Авентис с търговско наименование TAXOTERE.
Пишеш, че е терминално, с много разсейки... Ако няма да има ефект, защо да се мъчи човека....
За болката - имам три опаковки Трамадол, 50 g/ml, по 5 ампули от 2 мл. Ако са му го предписвали или мислите, че ще ви свършат работа, ще ти го дам (ако си в София или ще го пратя по Еконт).

# 1 451
Доцатекс е доцетаксел. Таксотер е друго търговско наименование на същото лекарство. Мисля, че вливанията са на 21 дни. Колко на брой ще са - ще преценят онколозите.

Като странични ефекти - алопеция (косопад), цялостен, между 2 и 4та седмица след първо вливане. Може да има гадене. Като всички таксани - премедикацията включва антихистамин, кортикостероид и нещо против повръщане.

Не знам къде го лекуват, но подкрепям Зиги - потърсете второ мнение. За авансирал простатен карцином има нови терапии (дори ИТ във форма на ваксина). Знам че терапията се определя според това дали е хормоно чувствителен или резистентен на кастрация, но не знам подробности. Ако има вторични лезии в костите - може да се ползват бифосфонати или анти-тела (тип денозумаб) според типа.

# 1 452
  • Варна
Много, много ви благодаря! Толкова сте бързи и отзивчиви!
И аз имах подозрения, че доцатекс и доцетаксел са едно и също нещо. Знам от опит какви са реакциите, като аз преминах терапия на 35-годишна възраст, първи стадий рак на гърдата. Всички състояния са ми познати. Ако някой има нужда от подробности по този повод - насреща съм.
Баща ми е толкова тежко болен, че не е в състояние да стане от леглото, камо ли да понесе подобно лечение. Лекува се в Русе, а аз - във Варна, поради тази причина не мога да проследявам комуникацията с онколозите лично. Утре ще говоря и с моите лекари, но новината за химиотерапия ни хвана толкова неподготвени, че в паниката реших първо да пиша тук. Записвам си детайлите, които щрихирахте, утре ще подпитам за алтернативи.
Благодаря още веднъж!

# 1 453
Записвам се и аз в темата, с поставена такава диагноза на баща ми, след колоноскопия. Скенерът му е чист, но четох тук, че това нищо не значи. Правиха му само на долната част на корема. Има увеличена простата по принцип, но това си го знаем. Първоначалното объркване още ни държи, не знаем накъде да поемем. Днес трябва да вземем епикризата с хистологията, но вече ми подшушнаха, че надеждата, която ни подхвърлиха да е доброкачествено, не се е оправдала. Няма нужда да обяснявам как се чувстваме всички, знаете го добре. Обвинявам се, че не го насочихме по-рано към такъв преглед, защото още есента беше с ниски стойности на хемоглобин и желязо. Тогава личната реши, че има анемия и му изписа желязо. След това всички изкарахме и ковида, той по-тежко, но се възстановихме и се върнахме към обичаен ритъм на живот. И преди около седмица каза, че отново се чувства уморен и отпаднал. Пуснахме пак ПКК и се оказа, че стойностите отново са паднали - желязо 1,5; хб 80, при норми за мъж 130... Сега не може да го пие, но има ли нещо друго, което би могло да го повдигне, докато стигнем операцията? Само с храна ли? Чета тук, че препоръчвате втора хистология, но сега или след като махнат образуванието? В смисъл - на материала взет от колоноскопията или от самата операция е хубаво да се прави. Търсим и лекари за операция, различни мнения получаваме, някои противоречащи си и не знаем към кого да се насочим. Лекарят, който го откри каза, че още на ехограф е видял за какво става дума. Възможно ли е това? Само по вида да разбере... В онкодиспансера веднага ли трябва да се регистрира? Четох последната тема цялата, с времето ще връщам назад и да чета другите. Прегръщам всички, засегнати от тази болест! Нека има хубави новини!

Зная, че във ВМА София има добре лекари, но не мога да ви насоча към конкретен. Вярно е, може само с ехограф да предположи. Но най-важна е хистологията. Много са му лоши показателите, може да се наложи кръвопреливане преди операцията. Другите са ти дали съвети за билки, но те влияят бавно.
Аз бих изчакала епикризата и хистологията. Винаги може да се направи и лапароскопски оглед и да се премине към отворена операция след това.
Ако е сигурно, че има образувание, може би наистина е най-добре да се махне и да се направи тогава хистология на две места.
Онкодиспансера не го мисли сега. След операцията.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 08:04 от dreamingfly

# 1 454
  • София
Благодаря за съветите на всички! Вчера ходихме до диспансера, и там ни казаха, след операция. За кръвопреливане също ни споменаха. Взехме и епикризата и хистологията от колоноскопията. Високодиференциран адинокарцином. Реалната картина се вижда при отваряне, нали? Когато се огледат органите? Тогава се определят и стадиите предполагам? Възможно ли е сега да изглежда такъв, а после да се окаже друго? Извинявам се за хилядите въпроси, но не ми е много ясно, а не знам кого да питаме. Чета и чувам всякакви случаи и няма как да не го мисля.
Притеснявам се за майка ми, винаги много се тревожи за всичко. Не знам как ще издържи и тя, а трябва да му бъде опора. Той самият вчера каза, че като ни вижда притеснени му става по-тежко, а на нея много й личи. Винаги е бил силен и ни е бил подкрепа, сега е наш ред да сме до него, а сега се притеснява и за нея. Предполагам сега се чувства потиснат и от това, че не се чувства в кондиция. На 67г е, все още работят и двамата, много е деен и все обича да прави нещо. Имам чувството, че тяхното поколение не знае как да се пази и да щади здравето си.

Общи условия

Активация на акаунт